szívbor
A szíverősítő bor - 700 éves recept
Sz í v b o rAz igazság így szól: A bor nem alkohol, és az alkohol nem bor, a bor különleges nedű!
Végy 8-12 darab hosszú, friss petrezselyem gyökeret! Tedd bele 1 liter jó minőségű borba, adj hozzá 1-2 evőkanál tiszta borecetet! 10 percen át főzd az egészet! Öntsd bele egy 4-5 literes zománcozott fazékba, tégy hozzá 40 dkg tiszta mézet! Kis lángon főzd 4-5 percig, majd forrón gondosan szűrd le, és töltsd forrón jól kimosott csavaros orvosi fél literes üvegekbe!
Ha jól készítetted el, a szíverősítő bor korlátlan ideig felhasználható. Amikor egyszer - másszor "érzed" a szíved, végy be naponta 1-3 vagy több evőkanállal ebből a szerből, s minden időjárástól, izgatottságtól származó szívszúrás elmúlik, mintha elfújták volna. Nem kell kicsinyeskedned vagy aggodalmaskodnod, semmiképpen nem árt! Ám nemcsak a szív esetenkénti könnyű fájásainál, hanem igazi szívgyöngeségeknél is gyorsan segít a petrezselymes, mézes bor, sőt még a teljes gyógyulást is megadhatja.
Mit mondhat az ember, amikor a fentihez hasonló receptről kérnek szakmai tanácsot? Az első gondolatom: nem lehet nagyon finom ez az ecetes-mézes-boros petrezselyemkivonat. És hogy hasznos-e? Hát arra, amire ajánlják, valószínűleg nem. A szív fent említett "érzése" a szívkoszorúerek beszűküléséből, a szív rossz oxigénellátásából ered; a szívgyöngeség kifejezés talán szívelégtelenségre utalhat. Ezek javítása nem érhető el sem ecettel, sem néhány evőkanál borral, sem petrezselyemmel, sem mézzel. Rossz hír, hogy a teljes gyógyulás még a legmodernebb gyógyszerekkel sem érhető el. A cél a szív működésének javítása, funkcióinak fenntartása, és ebben gyógynövényeknek (pl. galagonya, fokhagyma) is lehet kiegészítő szerepe. Kár, hogy az enyhén obskurus, "700 éves" (?) receptek vonzóbbnak tűnnek, mint a bizonyított hatású gyógynövények jó minőségű termékei...
Kép forrása: wine-blog.org
Címkék: bor méz fokhagyma petrezselyem galagonya
10 komment