tanulni, tanulni, tanulni...

2017.11.01., Szerző: kodpiszkalo

school-2761394_640.jpgDe miből és mit? Szülőként természetesen laikusnak számítok, amikor általános iskolás gyermekeim könyveit nézegetem: nem rendelkezem azzal a tudással és tapasztalattal, amely alapján meg tudnám ítélni, mennyire jó (tartalmilag, módszertanilag) egy tankönyv. Egyetlen szűk terület van, amihez hozzá tudok szólni: a gyógynövényekkel kapcsolatos információk.

Az általános iskolás ötödikes természetismeret tananyagban található néhány növény, amely gyógyhatásokkal is bír. Komoly dilemma, hogy szükséges-e tizenegy-tizenkét éveseket gyógyhatásokkal terhelni - az azonban biztos, hogy tévinformációkat tankönyvekbe emelni komoly hiba.

Két tankönyvet néztem át ilyen szempontból: az Apáczai Kiadó (AK) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tankönyveit. Előbbi már "kifutó széria", helyét valószínűleg előbb-utóbb átveszi az OFI "újgenerációs" tankönyve. S ez, ha csak a magam jelentéktelen, de talán mégis fontos szempontját nézem, jó hír.

Szakértelem híján nem elemezném mélyebben a tankönyveket, de annyi már első kinyitásra nyilvánvaló, hogy az OFI tankönyve letisztultabb, kevésbé zsúfolt, az az ember benyomása, hogy kevesebb, fókuszáltabb információt tartalmaz. És ez jó, különösen, ha a könyvben található információ korrekt. A több nem mindig jobb: ezt állapítottam meg a növények gyógyhatásaival kapcsolatos információk átvizsgálásakor. Az AK könyvében ezeket olvashatjuk:

(Az alma) termésének héjában lévő rostanyagok serkentik a vérkeringést, tisztítják az erek falát, meggátolják azok elmeszesedését. a nyersen fogyasztott alma segíti az emésztést és a szervezetben keletkező méreganyagok kiürülését is. 

Ez így kicsit sokkoló. A vérkeringés fokozása, az érfaltisztítás légből kapott. A "székletszabályozó" hatás (pektin- és egyéb rosttartalma miatt enyhe hasmenésben hasmenésellenes hatású, ugyanakkor székrekedés esetén lazább székletet eredményez) létező, de ide keverni a méregtelenítést hiba. Ha ezek a kifejezések már az általános iskolában tankönyvi szinten elfogadottak, ne csodálkozzunk, ha a felnőttek kritika nélkül bedőlnek a "méregtelenítő" csodagyógyászoknak.

A szilva fontos az egészségmegőrzésben. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek kedvező hatással vannak a vérkeringésre és az emésztőszervek működésére.

Nem tudom, honnan jön ez a vérkeringés dolog. Mindenesetre nem helytálló.

A szőlő az egészséges táplálkozás fontos gyümölcse. Magas cukortartalma az izomfáradtság ellen hat, hozzájárul a szervezet felfrissüléséhez. Tisztítja a vért, segíti a szívműködést, vitamintartalma fokozza a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben. A szőlőben lévő rostanyagok serkentik a bélműködést és a káros anyagok kiválasztását.

Vértisztító - egy újabb kifejezés a méregtelenítés mellett, amelyet irtani kellene, nem pedig terjeszteni.

A paprika termése igen gazdag C- ás A-vitaminban. A C-vitamin csökkenti a fáradtságérzetet, megszünteti a fogínysorvadást, ellenállóvá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben. Elősegíti a csontok és az izmok fejlődését. Az A-vitamin elsősorban a bőr és a látószerv egészségmegőrzése szempontjából fontos.

Kár, hogy az író a vitaminfunkciót keveri a gyógyhatással: a felsoroltak egy része akkor alakul ki, ha C-vitaminhiány van, de ha nincs ilyen hiány (s ez Magyarországon nem jellemző), ehetjük a C-vitamint nagykanállal, sajnos, nem csökken a fáradtságérzet, nem múlik a fogínysorvadás, nem nő az ellenálló képesség.

(A sárgarépa) kedvezően hat az emésztésre és a káros bomlástermékek kiürülésére a szervezetből.

A rosttartalomról érdemes lenne kevésbé félreérthető módon értekezni.

(A petrezselyem) sok C-vitamint tartalmaz.

Melyik része? Valóban fontos információ ez? Nincs olyan ember, aki a C-vitamint alapvetően a petrezselyemfogyasztással pótolná. Arról nem is beszélve, hogy nagyon ritkán esszük nyersen, a főzés hatására pedig nem sok C-vitamin marad benne.

(A vöröshagyma) a fokhagymával együtt régóta ismert baktériumölő hatása, ezért légúti fertőzések ellen is hatásos, mint gyógynövény.

Az antiszeptikus hatás nem azonos az antibiotikussal: előbbi felületi fertőtlenítést jelent, utóbbi olyan hatást, amely a szervezetet megbetegítő, a szervezetben szaporodó kórokozók ellen is hat. Sajnos, vöröshagymával és fokhagymával csak előbbi hatás érhető el, eredményes antibiozikumként nem használhatóak.

 

Ehhez képest az OFI könyve sokkal szűkszavúbb - okkal. A szerzők valószínűleg felmérték, hogy a fent bemutatott mélységben egy ötödikesnek nem érdemes információt átadni. S ami még jobb: amit írtak, nagyjábólhelytálló.

A vöröshagyma minden része jellegzetes szagú illóolajat tartalmaz, amely légzéstisztító hatású.

Ez így van, ha szagolgatjuk, hígabbá válik a légúti váladék.Ettől még nem gyógynövény, jobb lett volna ezt kihagyni.

(A fokhagyma) kivonata értisztító, légzésjavító és fertőtlenítő hatású.

Ez is stimmel. Kicsit leegyszerűsítő, de a korosztálynak megfelelően mutatja be a főbb hatásokat (leszámítva a légzésjavítót - az vajon mi lehet?). S mivel a fokhagyma fontos gyógynövény, indokolt, hogy ha már gyógyhatást említenek, ennél tegyék.

A sárgarépa narancssárga színét a karotin nevű anyag adja. A karotin a szervezetünkben A-vitamin képződik, amely a bőr és a szem egészségéhez nélkülözhetetlen.

Korrekt: A vitaminfunkciót nem mint gyógyhatást mutatja be.

Hogy mi a tanulság? Leginkább az, amit szülőként is megtapasztalhattam: a színvonalas oktatás garanciája a jól képzett és lelkiismeretes tanár: állhat bármi a tankönyvben, ha ő képes kritikusan, a lényeget megragadva, a tévinformációkat lenyesegetve tanítani. Persze nem árt, ha munkáját segítik, és nem nehezítik a tankönyvek...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3613131772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molekulapályamunkás 2017.11.01. 20:53:15

" (A fokhagyma) kivonata értisztító, légzésjavító és fertőtlenítő hatású.
Ez is stimmel. Kicsit leegyszerűsítő, de a korosztálynak megfelelően mutatja be a főbb hatásokat."

Miért helytálló és mit kell érteni a "légzésjavító" gyógyhatás alatt?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.11.01. 20:54:56

Valóban, ez kicsit sántít, átsiklottam fölötte... Korrigálom.

pannonfunk 2017.11.02. 17:00:28

A tengerimalacaim kapnak nyers petrezselyemzöldet C vitamin pótlására. Nekik valóban jó, ketten bevágnak egy egész csokorral pár perc alatt. Emberek nyersen ehetik pl. nyers salátához adva zöldfűszerként, de szerintem az nem akkora mennyiség, hogy érdemes lenne megemlíteni. Egy egész csokrot biztosan nem teszek bele két adagnyi salátába.

A paprikában tényleg sok A vitamin van?

Szelr EryKa 2021.12.30. 05:15:49

Akkor tevhit hogy vannak természetes antibiotikumok? És a bakteriális fertőzés re milyen antibiotikumok használhatunk?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása