cukrosmadzag

2019.12.09., Szerző: kodpiszkalo

Az emberi találékonyságnak nincs határa, különösen, ha mások becsapásáról van szó. A beteg ember kiváló célpont: a gyógyulás reményében olyan ígéreteket is hajlandó elhinni, amelyek a józan (betegségtől nem érintett) szemlélő számára irreálisak. A beteg embereknél,  különösen a nehezen vagy nem gyógyítható betegségekkel küzdőknél sokszor az egyszerű, de jól hangzó hazugságok is beválnak. A "siker" pedig szinte garantált azoknak, akik kifinomult módszereket alkalmaznak a megtévesztésre.

Az utóbbi napokban egy ilyen kifinomult átverés szedi áldozatait. Olyan betegeket céloznak meg, akik a legmodernebb szerekkel sem gyógyíthatóak meg teljesen, ezért egész életükben kezelésre szorulnak - mit meg nem adna egy ilyen beteg, ha pár nap alatt elfelejthetné a betegségét! A történet tálalásához egy jól ismert és elismert oknyomozó újságírót "hívnak segítségül" - az ő neve és az általa képviselt műsor imázsa hitelesíti a történetet. A történet szereplője még egy jó nevű orvos és egy jó nevű rendelőintézet. Az átverés szervezői, haszonélvezői az emberi psziché jó ismerői: a történetben szóba kerül a gyógyszeripar összeesküvése, és némileg rájátszanak a magyar egészségüggyel, a gyógyszerek finanszírozásával kapcsolatos elégedetlenségre is. Az indulatok és remények csúcsra járatása után az olvasó megkapja a lehetőséget, hogy jutányos áron megvásárolhassa a szert, amely végleges gyógyulást hoz, mellékhatásmentesen. Minden tökéletesen profi módon van megszervezve: a félrevezető infókat tartalmazó és a termékforgalmazást szolgáló honlap lenyomozhatatlan, még archiválni sem lehet tartalmát az ilyen célra használható weboldalakon

Mára felvezetés is tökéletes. Sváby András személye és a Heti Napló című műsor eleve bizalmat kelt ahhoz, ami ez után következik:

Az oknyomozó újságíró leleplezi a gyógyszerészek összeesküvését. Akik hajlamosak hinni az ilyen összeesküvés-elméletekben, azonnal igazolva látják magukat. 

A szkeptikusabb olvasók számára azonban már innen bűzlik az egész történet. Azok egy része viszont, akik érintettek, együttérzéssel olvassák az újságíró (állítólagos) történetét, aki, miután kiderült róla, hogy cukorbeteg, nyomozásba kezdett azzal kapcsolatban, hogyan használják ki a lakosságot a "pénzéhes gyógyszerészek és orvosok". 

A "riport" szerint

kiderült, hogy a fejlett országokban már régen feltaláltak egy készítményt erre a betegségre. A cukorbetegséget Európában 14-20 nap alatt kikezelik, szemmel látható a javulás.

Ezt már tényleg csak az hiszi el, aki nagyon hinni szeretne. Ugyanis a cukorbetegség sajnos nem gyógyítható a jelenleg elérhető módszerekkel és szerekkel. Az elpusztult vagy rosszul működő hasnyálmirigysejtek működése nem állítható vissza teljesen, I. típusú cukorbetegség esetén inzulinpótlás (a cukoranyagcserében kulcsszerepet játszó hormon), II. típusú cukorbetegségben pedig az inzulintermelésre vagy a cukoranyagcserére ható gyógyszerek segítenek egyensúlyban tartani a vércukorszintet. Ezek a kezelések nem hoznak gyógyulást, azonban alkalmasak arra, hogy a vércukorszint nagyjából a normál tartományban maradjon. A cukorbetegséget okozó eltérések hosszú idő alatt sem korrigálhatóak, nemhogy 14-20 nap alatt...

Mi folyik itt tulajdonképpen?

teszi fel a kérdést az újságíró.

Csak egyetlen szakember egyezett bele, hogy megválaszolja ezt a kérdést. Elismert orvos, professzor, az EndoCare Endokrinológiai Központ vezető specialistája - Dr. Major Judit

 

Csakúgy, mint Sváby András, Dr. Major Judit is létező személy, ráadásul az említett endokrinológiai központ is megtalálható az interneten. A felületes szemlélő számára az is hihető, amit a doktornő szájába adnak: 

Igazi népírtás és pénzrablás zajlik Magyarországon. Mint általában, tudatlan csürheként tekintenek ránk és pénzt próbálnak keresni rajtunk. Már sokszor próbáltam felhívni erre a figyelmet, de senki se próbálja megoldani ezt az ügyet. Nézze csak meg, milyen gyógyszerek kaphatóak a gyógyszertárakban cukorbetegségre. X, Y, Z és társai. Ezek mind előző generációs gyógyszerek. Ezek valójában nem gyógyítják a cukorbetegséget, csupán csak szabályozzák a vércukorszintet! Például Európában már 10 éve biztosan nem használják őket. Európában egy cukorbeteg csak elmegy a gyógyszertárba és megveszi a megfelelő olcsó készítményt, egy hétig szedi és már minimálisra csökkennek a tünetei. Nálunk ilyen gyógyszert patikában nem vesz – csak olyat, amelyet mindig újra és újra meg kell vennie - állandó pénzkidobás. 

Nem kicsit ironikus, amikor az átverés szerzői a tudatlan csürhéről és a gátlástalan átverésről prédikálnak, még ha ilyen közvetett módon is (a doktornő szájába adva ezeket a szavakat)... Az egyértelműen nem igaz, hogy Európában (mi is ott vagyunk!) már 10 éve más gyógyszereket használnának, mint nálunk - az egész kontinensen nagyjából ugyanúgy zajlik a cukorbetegség terápiája. Sajnos, sehol nem tudják gyógyítani, Svájcban ugyanúgy nem, mint nálunk. 

Tudom, ki áll emögött. Konkrét neveket nem mondok. De ez egy igazi gyógyszertármaffia. És mindez a legmagasabb körökben zajlik. Az egyszerű orvosoknak ehhez persze semmi közük, ők csak csavarok a hatalmas gépezetben. Ők azt írják fel, amit mondanak nekik. Az az igazság, hogy minden betegség kezelésére vannak ajánlott gyógyszerlisták. Az orvosok csak ezek közül választhatnak mit írnak fel. Önkényesen nem írhatnak fel mást, különben eltávolítják őket az orvosi gyakorlatból. És ki állítja össze ezeket a listákat? Pontosabban jobb úgy feltenni a kérdést –kinek a befolyása alatt és kinek az érdekében szerepelnek egyes gyógyszerek ezen a listán. Képzelje csak el, mennyivel növekszik a gyógyszer eladása, ha felkerül erre a listára. Természetesen ezeket a listákat a nagy gyógyszeripari vállalatok részvételével állítják össze, amelyek a magyar népen élősködnek. A legrosszabb, hogy ezek a cégek külföldiek, általában amerikaiak. Ez különösen igaz a cukorbetegség kezelésére. Mert egyszerűen nincs kiút és az ember folyamatosan szedi a gyógyszereket, aztán egyszerűen feladja.

Ezt megint a doktornő mondja  - állítólag. Egy egyszerű kérdés: miért van az, hogy ezek a "gonosz gyógyszercégek" vagy az ún. gyógyszertármaffia csak a magyar lakosságnak nem teszik hozzáférhetővé a valódi gyógyulást hozó szereket? Hát sajnos azért, mert mint említettem, ilyenek sajnos nincsenek, csak az átverésnek megágyazó koholmányban.

Azonban legalább 10 éve a cukorbetegség nem tekinthető gyógyíthatatlan betegségnek. Könnyen, egyszerűen, biztonságosan kezelhető. Tavaly ősszel én és körülbelül még 30 endokrinológus kollektív levelet írtunk az Egészségügyi Minisztériumnak. Ez az utolsó hely, ahova fordulhatunk országunkban, de választ még mindig nem kaptunk... Elképzelni se tudom miért hallgatnak.

Nekem van egy tippem, hogy miért nem kaptak válasz az orvosok (mármint azon túl, hogy az egész sztori, így a levélírás is hazugság): hát azért, mert nemcsak ők, hanem az Egészségügyi Minisztérium sem létezik (már 2002 óta).

És végül következik a katarzis: kiderül, hogy a doktornő és kollégái ÁLLÍTÓLAG kifejlesztettek egy szert, amit már embereken is kipróbáltak, és a vizsgált betegek 93%-ánál visszaállította a normál anyagcserét és 100%-ban mellékhatásmentes. "Természetesen" patikában nem lehet kapni, hiszen a gyógyszermaffiának ez nem érdeke... Érdekes, hogy megemlítik, hogy "az Egészségügyi Minisztérium támogatja a termék gyártását és társadalmi programot szervezett", jóllehet pár sorral följebb ég arról volt szó, hogy a nem létező minisztérium tudomást sem vett az orvosok leveléről

Az oldal alján megtalálható az a link, ahonnan megrendelhető a termék, természetesen féláron, potom 10 000 forintért. Ott közlik az összetételét is (vázlatosan), de ez túl sok szót nem érdemel: a feltüntetett növényi összetevők bizonyosan nem gyógyítják meg a cukorbetegséget. De mindegy is, a stratégia feltehetőleg az, hogy sok embernek eladjanak rövid idő alatt egy-egy dobozt. Mire a vásárlók rájönnek, hogy az ablakon dobták ki a pénzüket, a weboldalaknak és a terméknek se híre, se hamva...

Merthogy, ha valakinek az eddigiek alapján nem lenne világos, az egész egy hatalmas átverés. Nem Sváby András készítette a riportot, az ő nevével, fotójával, műsora nevével és logójával csak visszaéltek. Nem dr. Major Judit nyilatkozik (bár ő is létező személy), és az egésznek semmi köze az EndoCare Endokrinológiai Központhoz (a Központ nevét is csak a csalás hitelesebbé tételéhez használták). Mindkét érintettel, Sváby Andrással és dr. Major Judittal beszéltem, mindketten megerősítették, hogy visszaéltek a nevükkel, semmi közük nincs a propagált termékhez. Érdekesség, hogy dr. Major Juditnak csak a nevével élte vissza: a nála feltüntetett fotón nem ő szerepel, hanem egy stockfotógyűjtemény egyik darabját használták fel (amely fotó egyébként számos internetes oldalon, cikkben megtalálható illusztrációként). Az egész "riport" szemenszedett hazugság, amit pusztán azért konstruáltak meg, hogy egy feltehetőleg semmire (de cukorbetegség gyógyítására biztosan) nem jó szert eladjanak. Ami egyébként nem gyógyszer, nem is étrend-kiegészítő, hanem  engedély, bejelentés nélkül forgalmazott illegális termék. Az elkövetők több ponton is törvényt sértettek, de mint oly sok hasonló esetben valószínűleg ők is röhögnek a markukba, amíg a hatóságok lefolytatják és feltehetőleg eredmény nélkül lezárják vizsgálataikat.

Mi ebből a tanulság? Semmi új: nem mind arany, ami fénylik. Irreális ígéretek esetén érdemes elővenni a józan észt, s még jobb, ha egy szakemberrel is konzultálunk. Soha nem szabad olyan oldalról rendelni, amelynek üzemeltetője nem azonosítható, s az, hogy ismert ember nevét is felhasználják a promócióban (mint láthattuk, illegálisan), az ma már inkább gyanúra adhat okot, nem pedig bizalomra...

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015345538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogollol · http://hasznoslinkek.blogspot.com/ 2019.12.12. 23:09:02

Nincs tapasztalatom, de messziről bűzlik, hogy átverés. 
- Az összes erről szóló oldal ugyanabban a marketing stílusban van megcsinálva.- A fórumok kitalált személyek kitalált szövegei. Saját véleményt nem lehet hozzáírni. Sokszor nem is működnek a linkek.- A domaint pár hónapja jegyezték be, és egy hónapja módosították.- A "tulajdonos" fényképének neve: man-in-white-shirt-709188-300x225 !!!- Az oldalak hemzsegnek a helyesírási hibáktól, magyartalan majdnem minden mondat, vesszőhiba majdnem minden mondatban...

vudupapa 2019.12.17. 06:01:46

Szerintem nem kellett határtalan leleményesség ahhoz, hogy Sváby nevével próbálják hitelesíteni a bulit. Ugyanis munkaadója, az ATV, rendszeresen adja kuruzslók, sarlatánok, és egyéb szélhámosok reklámjait, és a csatorna "arcai" közreműködésével készült reklám-riportjaikat. Ezzel nyilván jókora hiszékeny "célközönséget" gyűjtöttek már össze, akikre alapozva annak a kockázatát is érdemes volt bevállalni, hogy a "tulajdonosukat" kihagyják a buliból.

JaniBa 2020.03.21. 09:26:17

@fordulo_bogyo: Igen olvastam. Nem lehet egyertelmuen elitelni a hidrogen-peroxidot, mivel tobb kutatas is bizonyitja, hogy igenis hatasos bizonyos egeszsegugyi problemaknal. Termeszetesen itt nem a cukorbetegsegrol van szo.

fordulo_bogyo 2020.03.21. 14:55:44

@JaniBa: Senki nem itel itt el egyetlen molekulat sem, nem vagyunk molekulabirosag. :-)
A kritika targya mindig egy adott vegyulet, anyag, vagy modszer konkret felhasznalasa.

Nagyon sok informacio van abban a cikkben, par mondatban kiemelned a lenyeget, ami miatt idehoztad?

En olyanokat is latok benne, hogy intravenasan adaott H2O2, de olyat is, hogy H2O2 bonto enzim (katalaz) gyogyaszati alkalmazasa, azaz meg a szervezetben levo H2O2-t is csokkenteni akarja.

JaniBa 2020.03.21. 19:27:05

@fordulo_bogyo: Az az igazsag, hogy nem is igazan a tartalma miatt tettem fel ezt a linket, csupan szemleltetni akartam, hogy komoly kutatasok folynak a hidrogen-peroxid jotekony hatasait illetoen. Van egy olyan erzesem, hogy ket szelsoseges tabor feszul egymasnak, ahol az egyik fel a hidrogen-peroxid mindenhatosagat probalja elhitetni, a masik tabor pedig meregkent allitja be ezt a vegyuletet (pardon, pontosabban mondva az oldatot).

fordulo_bogyo 2020.03.21. 19:59:50

@JaniBa: Koszi!
En nem igy latom. Nincs senki egyetlen vegyulet ellen sem, nincs mereg es minden mereg, a mennyideg etszi a merget - Paracelzusz ota tudjuk ezt.
Az egyik tabor mindentgyogyitonak kiabal ki ezt vagy azt, a masik tabor meg szol, hogy ez atveres.
A hidrogen peroxid (oldata) lehet nagyon meney mereg, es lehet hatastalan semmi. Koncentraciotol es mennyisegtol fugg.
A poszt csak azt mondja, hogy az a konkret ajanlas, amit tollhegyre tuzott, az budos atveres, szandekos, aljas atveres.

JaniBa 2020.03.22. 15:53:30

@fordulo_bogyo: Kedves Bogyo! Ezzel tokeletesen egyetertek, nagyon jol megfogalmazta. De ott az ellenpelda, amikor Opitz Barbarat majdnem megkoveztek, mert azt merte allitani, hogy 1csepp 3%-os peroxidot 2dl vizben elkeverve meg lehet inni :0

fordulo_bogyo 2020.03.22. 18:39:40

@JaniBa: Egyetertek, meg lehet inni, sot semmi bajt sem fog okozni (sok mindent meg lehet inni... egyszer)

mocsing56 2020.03.24. 09:54:41

Hmmmm...én valamit nem értek? Ha az érintettek /kollegina,TV-riporter/ cáfolt, akkor...miért nem tett a cikk irója pl. csalás alapos gyanuja miatt feljelentést?

Tessék mán szólni a Boldogköinek, ha más nem, majd ö.

VIVALDI 2020.06.03. 17:30:49

' II. típusú cukorbetegségben pedig az inzulintermelésre vagy a cukoranyagcserére ható gyógyszerek segítenek egyensúlyban tartani a vércukorszintet.'
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nem teljesen így van. Ha kiiktatod a szénhidrátokat, és helyette megemeled az egészséges zsírok arányát, a beszámolók szerint napok alatt rendeződik a II. típusú cukorbetegség. Van még néhány táplálkozási tanács, amiket érdemes betartani. Olvass és keress, mert más nem fogja helyetted megtenni, és bizony az életed múlhat rajta.

Néhány név, amire érdemes rákeresni a Neten és a Youtube-on:

Jeff Volek, Steve Phinney, Eric Westman, Robert Lustig, Ron Rosedale, Tim Noakes, Jason Fung, Bob Atkins, stb. Ezek a nevek Nevek a szakmában, és mind orvos aki évtizedeken keresztül végezte/végzi a Gyógyítást.

Egy hátulütője van a keresgélésnek: a szakirodalom igazából angolul érhető el. Magyarul érdemes Szendi Gábort olvasni, mert nagyon alapos és felkészült cikkeket ill. könyveket ír.

VIVALDI 2020.06.03. 17:46:39

@JaniBa: Szia Janiba! Igazad van, magadnak kell keresgélni, és eldönteni, mit szeretnél alkalmazni, és mit nem. Az angol nyelvű szakirodalom döntő fontosságú, magyarul nem fogod megtalálni az információt.

VIVALDI 2020.06.03. 17:50:10

A szerző nevénél 'kodpiszkalo' van megadva. Hm. Ez az oldal is szereti az anonimitást.

fordulo_bogyo 2020.06.06. 05:04:41

@VIVALDI: Ezen lap tetejen jobb oldalt a megfejtes, fenykeppel... tessek szetnezni, mielott Hm-ognel.

"Dr. Csupor Dezső
(kodpiszkalo)
gyógyszerész,
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet"

fordulo_bogyo 2020.06.06. 05:05:34

@VIVALDI: Ha mar errol van szo, benned a nagy zeneszerzot tisztelhetjuk? Hm?
Bagoly mondja verebnek...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása