bélboholysimítás házilag

2014.08.01., Szerző: kodpiszkalo

Többen kérdezték már tőlem, hogy igaz-e, hogy a kamilla károsítja az emésztőrendszert, a beleket. Sokáig nem tudtam, honnan ered ez a tévhit, mert a szakkönyvekben, tudományos cikkekben (és a népi tapasztalatban) sincs nyoma ilyen mellékhatásnak. Aztán amikor egy jó ismerősöm elküldte nekem Szabó György "füvesember" egyik tanácsadó videóját, megvilágosodtam. Bár a blogon megjelent cikkek alapján gyakran ér a gyógynövény-ellenesség vádja (ami, valljuk be, egy gyógynövénykutatóval szemben kissé abszurd), úgy tűnik, a gyógynövények negatív színben való feltüntetése nem a ködpiszkáló blog privilégiuma...

A videó 11. percében hangzanak el az alábbiak:

Vannak (...) olyan gyógyteák, amelyek erős hatásúak. A közönséges cickafarkban is van egy hatóanyag, meg a kamillában is van egy hatóanyag, ami el tudja pusztítani teljesen a bélbolyhokat, ha egy fél évig isszuk. Nem kell több, csak naponta 1 csésze kamillatea vagy naponta egy csésze közönséges cickafark tea, és akkor a bélbolyhaink teljesen kisimulnak. Csak kaukázusi kefírrel és káposztával, tehát hordós káposztával lehet rednbe tenni, de olyan kéáposztával, amelyik fahordóban készült. (...) Nekem is volt tapasztalatom. Amikor a piacon árultam, egy néni mondja, hogy  őneki teljesen kisimultak a bélbolyhai és állandóan megy a hasa. És kérdeztem tőle és hogy milyen teákat használ, azt mondja, hogy már több mint fél éve a kamillateát iszom. Mondtam neki, hogy gyorsan hagyja abba.  

Vajon valóban ilyen veszélyes a cickafark és a kamilla? Annyiban igaza van Gyuri bácsinak, hogy ez a két növény (Matricaria recutita - kamilla és Achillea millefolium - közönséges cickafark) viszonylag közeli rokon, összetételük, hatásuk hasonló. Mindkettő gyulladáscsökkentő, görcsoldó (emésztési panaszok szerei), külsőlegesen bőrgyulladás kezelésére használhatóak. A gyulladáscsökkentő hatás az ún. szeszkvíterpén típusú vegyületeknek köszönhető, a görcsoldó hatásban a flavonoidoknak is szerepe van. Egyébként a laktongyűrűt tartalmazó szeszkviterpének allergizálhatnak is, azonban az említett két fajban erősen allergizálóvegyületek nincsenek jelen.

Kérdés, mire alapozzák a "bélboholysimító" hatást (ilyen természetesen nem is létezik, legfeljebb bélnyálahártya-károsításról beszélhetnénk). A kémiai összetevők és a preklinikai vizsgálatok eredményei alapján nem várható ilyen, és ami még fontosabb: embereken sem figyelték meg. Kíváncsi lennék, Gyuri bácsi vevője hogyan állapította meg a bolyhai "kisimulását" -  ehhez jól felszerelt dagnosztikai laboratóriummal kellett rendelkeznie...

Az Európai Gyógyszerügynökség nemrég közzétett, 62 oldalas értékelésében szó sincs bélboholykárosító, -simító vagy hashajtó hatásról. Ilyen - tudomásunk szerint - nem létezik. Halkan jegyzem meg: ha a kamilla bálnyálkahártya-károsító hatású lenne, az igazán veszélyes, korlátozottan alkalmazható növények közé sorolnánk. Szerencsére azonban, minden ijesztgetés dacára a kamilla az egyik legbiztonságosabb, tartósan is alkalmazható gyógynövények egyike.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr506566401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2014.08.04. 07:36:54

Nem lehetne Gyuri bácsit valahogy finoman figyelmeztetni rá: egyre inkább hülyeségeket beszél? Azért piaci kofákkal karöltve megújítani az anatómiát, ez már nagyon erős.

Illetve, figyelmeztetni, hogy ha valakinek megárt a sok finom cicka-, defőleg a mindenre jó diólevél-tea, az akár be is perelheti?

2014.08.04. 13:05:30

ez olyan szomorú, nagyon tiszteltem az öreget, de úgy látszik, vannak tévedései....a szeszkvíterpénre én allergiás vagyok, nekem bőrgyógyász nem ajánlotta a kamillát, főleg inhalálást...

zsuzsanon2 2014.08.05. 02:39:05

A gyerekem allergiás a kamillára (vagy a belekeveredett nehézszagú pipitérre, ahogy a két évvel ezelőtti cikket olvasom). Az születésekor a kórházban kamillateával mosták meg a szemét, teljesen feldagadt. A szagát sem szereti. Neki bőrkiütése lesz tőle, igaz, ha pollentartalmú fürdőkészítményt használ, akkor is.
Kérdés: hogyan különböztethető meg a nehézszagú pipitér a kamillától? A környékünkön sok terem, na de melyik?

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 16:51:06

"Bélboholysimítás" - na, ez a cikk ihlette azt a poénomat, hogy "áldást táncoltat a gyomorral". Akinek van rá ingerenciája, az kacaghat, aki nem, annak mög nem erőszak a disznótor. :-)
NB. az "úgysem árt, mert növény" topikhoz: nekem cickafarktól meg valamilyen algás zöldteától allergiás reakcióm lett, konkrétan vizenyőm, mégpedig az arcomon, a felső ajkamon, illetve a homlokomon. A márkájukra már nem emlékszem, mert azóta már lejártak ezek a teák, így végül a szemetesben landoltak, a dobozaik meg a cserépkályhánkban...

Übüapó 2017.12.03. 08:32:14

Biztos Ti tévedhetetlenek vagytok, mert papirotok van róla.
Pedig az ember nem vegykonyha és ha eddig nem tanították meg, akkor itt az ideje hogy ráébredjetek, a HIT MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL GYÓGYÍT!
És Ti azzal a sok diplomátokkal , amik mellett melegedjetek fel, ezt a hitet veszitek el az emberektől!
Bizony mondom ostobák vagytok az ostobák között! Nem lesz belőletek egy orvos sem, csak doktor!
És az lesz a fejfátokra írva?
-HA GYURI BÁCSI ÉLNE MÉG ÉN IS ÉLNÉK MÉG

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.12.03. 09:27:39

@Übüapó: biztos Ön benne, hogy megértette a fenti írást? Az ugyanis arról szól, hogy bár Gyuri bácsi szerint a kamilla káros, veszélyes lehet, valójában nem az.

Übüapó 2017.12.03. 16:52:39

Több ezer m2-en termesztettem orvosi kamillát. Vélhetően igen!

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.12.03. 19:00:20

@Übüapó: sajnos, a kamillatermesztés nem feltétlenül javítja a szövegértési képességet. Kérem, fejtse ki, hogyan függ össze az írásommal a megjegyzése.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása