lökd ide a sört...

2014.06.21., Szerző: kodpiszkalo

beer1.jpgSzögezzük le: semmi bajom a sörrel - sőt... De azt azért túlzásnak tartom, hogy ezt az alkoholos italt egészségesként, sőt az egészséget megőrzőként propagálják, különösen Magyarországon, ahol több százezerre tehető az alkoholisták száma. Nyáron nagy a kísértés, hogy "megideologizáljuk" a sörözést, az alkoholfogyasztás előnyeit taglaló írások azonban másra nem jók, mint hogy önigazolásul szolgáljanak a függőségben élőknek. Mint például ez, amelyet (s ezen kicsit meglepődtem) az Egészség- és Családvédő Országos Szövetség honlapján találtam: 

Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben.

Erősen félrevezető állítás. A lényeg ugyanis nem ez, hanem az, hogy a sörben lévő alkohol erős prooxidáns, bőven ellensúlyozza az italban jelen lévő antioxidánsok hatását. Végeredményben a sör nem antioxidáns, hanem prooxidáns hatású, ezzel magyarázható a túlzott sörfogyasztás (alkoholizmus) számos "mellékhatása", például a daganatos betegségek rizikójának fokozódása. Antioxidáns hatás legfeljebb az alkoholmentes sörtől várható.

Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja.

A vizelettérfogat növelése valóban csökkenti a vesekövesség veszélyét. Mivel a vesekövek gyakran azért alakulnak ki, mert a tömény vizeletben elkezdenek kikristályosodni bizonyos anyagok, könnyen belátható, hogy a "hígítással" a veszély csökkenthető. Ez a hatás sörfogyasztás esetén is kialakul, de kétségtelen, hogy olcsóbb és egészségesebb a vízfogyasztás -  bármit is mondjanak a milánói orvosok vagy a brittudósok

Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4%-os alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal.

Szép nagy féligazság. A cukor sem hizlal, ha keveset eszünk belőle.

Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg. Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen,mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban.

Ezzel szemben a valóság az, hogy egy üveg sör átlagosan 2-20 mikrogramm folsavat (a cikkben tévesen Folat) tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel legfeljebb 6%-a. Egy átlagos narancslé legalább annyi folsavat tartalmaz, mint az ilyen szempontból legjobbnak minősített sörök. Más források, például a spenót, rizs, spárga, brokkoli, jóval több folsavat tartalmaznak. A sörben más vitaminok és ásványi anyagok is vannak, de egyetlen olyan sincs, amelynek kizárólagos vagy elsődleges forrásának a sört tarthatnánk.

Ezen kívül a komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi megfigyelések is azt bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül. A komló megtalálható tabletta formában és különböző gyógytea keverékekben is, nyugtató, altató és emésztést elősegítő hatása van.

Ez igaz, mármint az, hogy a komlót évszázadok óta a gyógynövények között tartják számon. A modern gyógyászatban elsősorban nyugtató hatása miatt alkalmazzák. Keserű íze miatt étvágy- és emésztésjavító hatása is van. Tejelválasztás fokozására ma is használják (remélhetőleg alkoholmentes sörként!), ilyen célú alkalmazásának hatásosságáról nincsenek bizonyítékok, se pro, se kontra. A népi tapasztalat szerint beválik, de megjegyzendő, a fokozott folyadékbevitel önmagában is előnyös. Ugyanakkor lehet, hogy más, jobban bizonyított hatásosságú növényekhez (pl. édeskömény, ánizs) hasonlóan a komlónak is van anyatej-elválasztást fokozó hatása. Az viszont kevéssé valószínű, hogy a csecsemőket megnyugtatná, ilyen megfigyelésre nem találtam adatot (valószínűleg a nyugtató hatásért felelős anyagok nem, vagy csak kis mennyiségben kerülnek az anyatejbe). 

Két európai országban már receptre kapható a sör: aki Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás fizeti!

Ez természetesen nem igaz, bár sokak számára biztosan jól hangzik. Egy ilyen ígérettel Magyarországon talán még választást is lehetne nyerni...

A legjobb talán az lenne, ha a sör a kulináris élvezetek kiegészítője lenne, nem pedig szorongásoldó gyógyszer vagy egészségmegőrző csodaszer. Utóbbiakkal úgyis tele van a padlás...

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr485124136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

j.norbert 2014.06.21. 19:01:42

A vesekőhöz egy kis adalék: urátkövek esetében az alkohol még súlyosíthatja is a betegséget.

sparrovv 2014.06.22. 10:51:47

A sör lobbi nagy ereje. Gondolom ezért is kerülhet ki ilyen az említett szövetség oldalára. A nemrég lezajlott sör fesztiválon is hasonlókat említettek a sör mellett.
Azért néha egy pohár sör nem káros, tekintve,hogy a boltok tele vannak olyan élelmiszerekkel és innivalókkal amik tele vannak mindenféle tartósítószerrel, adalékanyaggal, édesítőszerekkel és az emberek naponta fogyasztanak.

zsuzsanon2 2014.06.23. 23:22:23

Hehe: www.bierundwir.de/bier-gesundheit/bier-irrtuemer-anekdoten-geschichten.htm

Van itt még egy pár tévhit listába szedve, esetleg figyelmébe kellene ajánlani a családvédő szövetségnek, hogy legyen miről írniuk. (Azt hittem, doktori címet okos ember kap...) :D

2014.06.25. 10:26:26

ezt egész egyszerűen nem hagyhatom ki:
www.cityfood.hu/ebed-hazhozszallitas/aktualis
(lúgosított ivóvíz)
ez a kedvenc részem:
"Az ionizált lúgos víz legfontosabb tulajdonsága, hogy fogyasztásával segít az emberi testet átmosni és segíthet csökkenteni szervezetünk elsavasodását, melyet rossz étkezési szokásaink és modern, civilizált, mozgásszegény, stresszes életvitelünk eredményez."
kérlek, írjatok erről!!

Taváris 2014.06.28. 13:39:27

És a mostanában egyre népszerűbb gyümölcsös sörökkel mi a helyzet?

szemet 2014.07.22. 08:55:39

Kedvenc kapcsolódó régi hírem:
www.ng.hu/Tudomany/2003/09/A_vorosbor_csokkenti_a_dohanyzas_artalmait

www.medscape.com/viewarticle/469786_3

Görög kutatók szerint 1 cigaretta keringésre mért káros hatását 2,5 dl vörösbor ellensúlyozza!

Nem tudom létezik-e "kocsma lobby" egészségügyi kutatások támogatására, de ha van, ez szerintem az eddigi a legnagyobb sikerük ;)

Mille38 2014.08.08. 18:45:49

"Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja."
Férjem a 80-as években Csehszlovákiában élt, és állítja, hogy akkoriban gyenge, 8 fokos (nem %-os) sört receptre írtak fel vesebetegségben. Nem neki (amit igen sajnált ;), de így hallotta.
Ha erről valaki tud közelebbit, érdekes lenne.

noirp 2014.08.14. 14:14:40

Csöndes morgás: a bort (pláne a vörösbort) még inkább antioxidáns, szív-és érrendszerbarát csudaszerként propagálják...és ezt is a másfélmillió(?) alkoholista országában.
Tehát egyetértek asz előttem szóló Szemet -tel, a kocsmalobby lehet a háttérben :)

...hacsaknem az ihatatlan vackaikat eladni képtelen, de még próbálkozó borászok...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.06.21. 16:09:15

@Taváris: Azok se sörnek, se gyümölcsnek, se üdítőitalnak nem jók!

Gyermekkorom falusi lakodalmait és kamaszkorom kiskocsmáit idézik vissza, ahol a gyümölcsös sör ízhatás legtöbbször abból adódott, hogy a pohárban maradt sörre lazán rátöltöttek egy kis tömény szörpöt és felnyomták szódával, vagy a pohár alján maradt szörpös szódára sört töltöttek, és hát volt egy harmadik és egyben a legerősebb élmény is: ha felváltva sok szörpöt és sört is ittunk, némi gyümölcspálinkával, akkor hányás közben már 40 éve érezhettük ugyanezt az ízvilágot... Természetesen a gyakori császárkörte likőr + sör kombinációtól nem málnás vagy citromos, hanem körtés sör szagút hánytunk.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2016.06.21. 16:14:34

@szemet: Tehát egy doboz cigi semlegesítéséhez napi 5 liter bort kell meginni? Ez nem lehet "kocsma lobby", annyi pénze egy rendes alkoholistának sincs, hogy kocsmában nyalogasson el napi 5 liter bort, ilyenre csak szőlőtermesztő-bortermelő emberek képesek, de azok között ritkább a dohányos. Sokkal valószínűbb, hogy a dohánylobbi marketingje áll emögött is, mint "a dohányzás felnőtt dolog" kampány mögött is az állt.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása