legális drogok

2012.01.21., Szerző: kodpiszkalo

Kaptam egy körlevelet, amelyben a naturhirek.hu "leleplező" írásán kellett volna felháborodnom:

"Nagy divatja van manapság az úgynevezett designer drogok hajszolásának. Szemfüles rendőrségünk azonnal lecsap egy üzletre, ha az Amszterdamshopnak vagy Kábítószerszaküzletnek hívja magát és bár jogszabály híján nem igazán tud eljárni, de legalább zaklatja a drogkereskedőket.

Miközben azon elmélkedem, hogy miért lehet eljárni egy vitaminkereskedővel szemben aki C-vitamint vagy cinket javasol a nátha kezelésére és nem lehet a diszkódrogok forgalmazóival szemben, hadd mutassam meg a probléma gyökerét Önnek is.
Az utcai drogok a gyógyszeripar melléktermékei. Az LSD, a heroin és a most divatos diszkódrogok mind a gyógyszergyárak remekei. Hogy üldözik vagy mindennap reklámozzák a tévében csak attól függ, hogy sikerült e valakinek igazolni, hogy ártalmas.

Vegyük például a fenilefedrint. Ez a vegyület nem csupán a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga, hanem a Coldrex, a NeoCitran, a Robitussin és még számos agyonreklámozott nátha elleni szer fő összetevője.

Miért szedik a fiatalok a diszkóban? Hogy feldobódjanak. Miért szedi egy náthás? Ugyan ezért. Ne gondolja, hogy ettől meggyógyul. Ezek nem gyógyszerek. Csupán bedrogozva kevésbé fogja érezni, hogy beteg. Kicsit leverte a nátha? Szedjen drogot! Recept nélkül kapható a patikákban és akár egy benzinkúton is.

A mellékhatások tekintetében kérdezze meg a gyógyszerészt vagy a benzinkutast.

Amit biztosan tudunk a phenylephrineről és származékairól, hogy függőséget okoznak. Aki rászokott, nehezen tud róla leállni és bármilyen lelki megterhelés esetén újra használni fogja. Még olyan is előfordult, hogy nátha tüneteit mutatta valaki stressz hatására, csak hogy hozzájusson a gyógyszerhez. Több nőismerősöm is a táskájában hordta a Neocitrant akkor is, amikor semmi betegsége nem volt. “Biztonságérzetet” adott nekik.

Újat mondtam? Felháborodott?

Gondolom ön is tudja, hogy a fenti gyógyszereknek van gyerekváltozata is. Képzelje, ugyan ezekből az összetevőkből állnak. Ez abból az elgondolásból jött létre, hogy ha egy gyógyszer biztonságos a felnőtteknek, akkor egy kicsi nem árthat a gyereknek sem. Tényleg így működik a gyógyszer adagolási tudomány.

Amit tehet: írjon levelet a képviselőjének. Mondja el neki, hogy nem ért egyet a pszeudoefedrin tartalmú szerek szabad forgalmazásával és helyette a méz, a cink és a c-vitamin reklámozását javasolja legalizáláni. Ugyanis ma ezeknek gyógyhatást tulajdonítani tilos. Ezért látunk olyan reklámokat a tévében a c-vitaminról, hogy van lassan ható, van gyorsan ható és van a lassanésgyorsanható. A c-vitamin gyártónak ki kell találni valami ostobaságot, mert azt mégsem mondhatja, hogy szedjen c-vitamint, hogy meg ne fázzon.

Ha mégis megfázott használja az immunrendszerét. Igyon gyógyteákat. Naponta 3-4 litert. Kanalazzon mézet, ami kitűnően csökkenti a köhögést, pihenjen, rágcsáljon gyömbért és szopogasson cink rágótablettát. Éppen annyi idő alatt fog meggyógyulni, mint ha drogokkal kezelné magát. 3-4 nap alatt."

A cikk fő tézisei és a cáfolatok:

  • az LSD-t, a heroin és a most divatos diszkódrogokat a gyógyszergyárak állították elő

Bár a heroint valóban egy gyógyszergyárban fejlesztették ki, de ez már több mint 100 éve történt, és a cél nem kábítószer előállítása volt, hanem a morfinnál ártalmatlanabb köhögéscsillapító előállítása. Amikor kiderült, hogy hozzászokáshoz vezet, gyógyszerként kivonták a forgalomból és illegális kábítószerré vált.Az LSD egy véletlen felfedezés eredményeként született meg az 1930-as években, és káros hatásainak felfedezése után kivonták forgalomból. Ugyanez érvényes az amfetaminokra is. Ezek évtizedes történetek. Ha egy gyógyszervegyületről ma kiderül, hogy káros hatású, jó eséllyel nem is kerül forgalomba. Ha mégis csak a forgalmazás során derül erre fény, a betiltása nagyon gyorsan bekövetkezik. Olyan vegyületeket pedig nem is fejlesztenek, amelyek várhatóan káros hatásúak. Végül pedig: a gyógyszergyáraknak semmi köze a mai diszkódrogokhoz, azokat illegális laborokban fejlesztik és gyártják. 

  • a fenilefedrin gyógyszervegyület a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga

A speed néven ismert kábítószer kémiai neve metamfetamin, az extasyé metiléndioxi-metamfetamin, tehát ezek nem azonosak a fenilefrinnel. Bár kémiai hasonlóság van, hatásuk teljesen eltérő. Sőt, nem csak a hatását tekintve tér el a fenilefrin az említett két kábítószertől, hanem előállításuk alapanyagául sem használható fel.

  • a fenilefrin nem gyógyszer, csupán arra jó, hogy a beteg "bedrogozva" kevésbé fogja érezni, hogy beteg

A fenilefrinnek nincsenek a speedhez és az ecsatsyhoz hasonló központi idegrendszeri hatásai. Hatásának lényege, hogy összehúzza az ereket, ennek következtében enyhíti az orrdugulást, a beteg ettől éerzi jobban magát.

  • a fenilefrin és származékai függőséget okoznak (olyan is előfordult, hogy nátha tüneteit mutatta valaki stressz hatására, csak hogy hozzájusson a gyógyszerhez)

A fenilefrin egyáltalán nem okoz függőséget. Ahhoz hogy valaki hozzájusson, nem kell szimulálnia, mivel készítményei vény nélkül beszerezhetőek. 

  • a gyógyszerek gyermekváltozatait olyan  alapon alkotják meg, hogy feltételezik, ha egy gyógyszer biztonságos a felnőtteknek, akkor egy kicsi nem árthat a gyereknek sem

Teljesen téves elképzelés. A gyógyszerek gyermekváltozatai csak hosszas vizsgálatok után kerülhetnek forgalomba, csak annak igazolása után, hogy gyermekeken is hatásosak és biztonságosak.  

  • tilos gyógyhatást tulajdonítani méznek, a cinknek és a C-vitaminnak

Számos C-vitamintartalmú, elfogadott gyógyászati javallatú gyógyszer van forgalomban. Más kérdés, hogy csak olyan célra lehet javasolni, amelyben hatásossága igazolt. És ez érvényes minden készítményre: ha hatásosságát igazolják, forgalmazható gyógyhatással. Azonban nem mindenből szükséges gyógyszert készíteni, ami előnyös hatású. A mézről például mindenki tudja, hogy torokfájás esetén előnyös hatású, mivel enyhíti a tüneteket. Ilyen célra tökéletesen megfelelő úgy ahogy most hozzáférhető: élelmiszerként. Ha azonban olyan hatásokat tulajdonítanak a méznek, amelyeket nem bizonyítottak be (pl.hogy a méz fogyasztása megvéd a megfázástól, gyorsítja a gyógyulást), a betegek megtévesztését és egyes forgalmazók érdekeit szolgálja. 

  • ha nem szed gyógyszert, ugyanannyi idő alatt fog meggyógyulni a megfázásból, mint gyógyszerekkel

Ez részben igaz, ugyanis a vírusok által okozott megfázás lezajlása érdemben nem gyorsítható, de az nem mindegy, hogy abban a néhány napban milyen az életminőségünk. Gyógyszerekkel csökkenthető a köhögés, a torokfájás, az orrdugulás, ráadásul csökkenthető a bakteriális felülfertőződés, a szövődmények esélye. 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr823591962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

answ 2012.06.02. 02:11:20

"A fenilefrin egyáltalán nem okoz függőséget."

Rhinitis medicamentosa? Nem egy emberről olvasni, aki szenved(ett) vele..

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.06.02. 06:59:32

@answ: Igen, ilyen létezik, de annak az oka nem a függőség (dependencia), hanem a tolerancia. Hosszabb távú használat után újra bedugul az orr, amit csak a dózis emelésével lehet megszüntetni, de ezt nem nevezhetjük sem fizikai, sem pszichés függőségnek (mindkettő jól definiált állapot).

Konyvmolyolo 2012.12.31. 06:37:44

Orrdugulás ellen inkább ezt használjátok:
1. lélegezz KI a szokásos normál tempódban
2. csukd be a szád, fogd be az orrod
3. bólints ötször

lélegezz be így: engedd be a levegőt az orrodon keresztül lassan, nyugodtan.

Ha nagyon be van dugulva, tetszés szerinti számban ismételhető egymás után.
Ki fog dugulni az orrod.
Mindig orron ár lélegezz!

Akkor is kipróbálható, ha nincs kimondottan bedugulva. Érezhetően nyílni fog az orr.

Forrás: Buteyko légzés.
+ többszörösen kipróbálva.

kovácspéterke 2013.02.11. 10:38:26

Most fenilefedrin vagy fenilefrin? az eredtiben és a magyarázatban is többféleképpen szerepel. vagy ez két különböző vegyület?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.02.11. 13:13:58

@Mrs. Jackman: a fenilefrin egy gyógyszerhatóanyag, a fenilefedrin nem létező vegyület, a "hozzáértő" szerző félreolvasásának vagy -írásának eredménye.

Büdös paraszt 2013.02.13. 08:29:02

szerintem a naturhirek.hu inkább erre gondolhatott: en.wikipedia.org/wiki/Dextromethorphan

itthon is lehet kapni.

zoli_ 2014.05.08. 14:02:50

Szerintem a naturahirek egy nagyon káros oldal. Komolyan gondolom, hogy azok akik olvassák, és úgy tesznek, ahogy ott írják, nagyon sok kárt okoznak maguknak, és a környezetükben élőknek. Unatkozó ostoba anyukák ezért tiltakoznak az oltások ellen, és csinálnak olyan dolgokat a szeretteiknek, amivel komoly egészségkárosodást idéznek elő.

Ez a név már foglalt! 2016.02.20. 18:05:00

@főnökete: Nahát! Én is kíváncsi lennék a ködpiszkáló válaszára!

Ez a név már foglalt! 2016.02.20. 18:10:00

@főnökete: csak mert ha tényleg kábítósok ezek vény nélkül szedhető szerek akkor gyorsan kiváltok pár dobozzal belőlük, aztán este megyek csapatni a diszkóba!

Azt is valaki írja már le lécci, hogy mondjuk ALGOFLEX COLD 200 mg/30 mg filmtablettából hányat szedjek be, hogy beüssön a pszeudoefedrin, és közben az ibuprofenből ne kapjak túladagolásos mellékhatásokat!

Köszi!

Ez a név már foglalt! 2016.02.20. 18:20:42

@kodpiszkalo: "mondjuk ALGOFLEX COLD 200 mg/30 mg filmtablettából hányat szedjek be, hogy beüssön a pszeudoefedrin, és közben az ibuprofenből ne kapjak túladagolásos mellékhatásokat!"

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.02.20. 18:24:46

@Ez a név már foglalt!: van egy rossz hírem: a pszeudoefedrin esetén a szív-érrendszeri hatások sokkal erősebbek, tehát mielőtt elkezdesz hallucinálni, előbb lesznek szívpanaszaid.... Arról már nem is beszélve, hogy az ibuprofen is toxikus dózisba csúszi, mielőtt a központi idegrendszeri hatások jelentkeznek.

Ez a név már foglalt! 2016.02.20. 18:40:00

@kodpiszkalo: sajnos ezt sejtettem én magam is laikusként, tehát nincs ingyen ebéd :( szóval maradnak a illegális szerek, vagy a legális alkohol.

Egyébként, (kicsit ez már off) miért van az, hogy bizonyos drogok annyira illegálisak, hogy fogyasztásuk, termesztésük, kereskedelmük súlyos bűncselekmény és börtönbüntetéssel sújtható, míg más drogok, mint pl a cigi, ami brutálisan káros és brutális függőséget okoz, vagy az alkohol meg tök legális. Most nem akarok előjönni azzal, hogy az alkohol vagy a fű a károsabb, mert szerintem mindkettő káros, ha felelőtlenül fogyasztják, csak míg az előbbi pontosan 0 ft-ot hoz a költségvetésbe, ellenben annál többet a bűnözőknek, addig az utóbbin elég nagy jövedéki adó van, főleg a töményen. Az amerikai szesztilalom sem ért semmit, mindenki ugyanannyit ivott,csak ráadásként a bűnözők (pl Al Capone), jól megszedték magukat, szóval 15 év után be is szüntették.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.02.20. 18:47:33

@Ez a név már foglalt!: jogos kérdések...
Válaszolni ezekre nem tudok..

Untermensch4 2016.02.20. 23:14:54

@Ez a név már foglalt!: Társadalmi szinten az alkoholisták dominálják a törvénykezést a "nyugati világban" (vagy más nézőpontból az északi féltekén). Pontosabban az alkoholista archetípusú, erőszakos személyiségek. Mivel mindenki a magához hasonlóakat szereti látni a környezetében, az ilyen személyiséggé torzító drogok lettek legálisak. Semmi összeesküvés, sima szociál-pszichológiai jelenség ami korszakokon átívelő akár a nagy magyar kollektív depresszió. Kár hogy a kettő hatása összeadódik :(

Ez a név már foglalt! 2016.02.21. 00:49:36

@Untermensch4: " az ilyen személyiséggé torzító drogok lettek legálisak"

Ez azt implikálja számomra, hogy amióta világ a világ, minden drog illegális volt, majd egyszer csak legalizálták az alkoholt, mert az alkoholista archetípus, ahogy írod, került hatalomra. :)

közben találtam egy jó hosszú írást a holland drogpolitikáról és drog betiltásának történelméről: www.sababa.nl/hu/650/

[...] A múlt század elején Amerikában már komoly gondokat jelentett a lakosság drogfogyasztása, míg Európában ezek a gondok még csak mérsékelten jelentkeztek. Ez is a magyarázata annak, hogy az USA már a kezdetektől a kábítószerellenes háború meghirdetői és zászlóvivői közé tartozott. 1909-ben az USA összehívta az első nemzetközi konferenciát a drogkereskedelem szabályozására, majd Hágában 1911-ben egy újabb konferencia ült össze ugyanebben a témában. Már itt kitűntek a felfogásbeli különbségek a holland és az amerikai megközelítés között, a hollandok ugyanis vonakodtak az amerikaiak által javasolt szigorú prohibicionista intézkedések elfogadásától. 1912-ben azonban megszületett a Hágai Ópium Konvenció (Hague Opium Convention), melynek 9. cikkelye kimondta, hogy az aláíró országokban az ópiumot ezután csak orvosok írhatják fel gyógyászati célból, egyéb forgalmazását és birtoklását pedig büntetni kell. Ez volt az első ilyen jellegű nemzetközi egyezmény. [...]

Szóval azt gondolom, hogy ez a "tiltsunk be minden drogot", egy ilyen nyakunkon maradt 100 éves dogma, amit egyébként az USA pont most reformál meg.

Máté Kubor 2018.06.01. 11:41:46

@Konyvmolyolo: megcsináltam tízszer egymás után, de semmi...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása