méregtelenítsünk keserűsóval?

2014.09.10., Szerző: j.norbert

Ki ne ismerné Agallbladder.pngntal Vali oldalát? A weblapon megjelenő írások már több bejegyzést is inspiráltak a blogon, most egy régebbi, keserűsós méregtelenítést taglaló leírással foglalkozunk. Több, mint 2400 ember ajánlotta a facebookon, Antal Vali facebookon oldalán egy mostani megosztás 280 másikat generált, pedig ők sem javasolják könnyű szívvel -- nem árt talán, ha mi is utánajárunk.

Már önmagában a "méregtelenítés" szó is megér egy misét. A kifejezéssel előszeretettel dobálóznak, rengeteg kontextusban megjelent már, afféle jolly joker. Számos betegséget a szervezetben felhalmozódó méreganyagokra fogják, s rengeteg kétes értékű terméket reklámoznak méregtelenítőként. Sokan emlékezhetnek például a méregtelenítő lábfürdőre, de a google is számtalan találatot ad erre a keresőszóra: van itt méregtelenítő tea, szauna, multivitamin stb. Igen széles a választék, de vajon megéri-e kipróbálni őket, van ezeknek valós haszna? Egyáltalán: létezik olyan, hogy méregtelenítés?

A detoxifikálás (ez a méregtelenítés latin neve) nagyon fontos élettani folyamat, a szervezet eltávolít egy sereg felesleges bomlásterméket, potenciálisan káros anyagot, valamint a szervezetbe kívülről érkezett vegyületekkel (pl. gyógyszerek, növényvédőszerek) is "elbánik". A folyamatban a legnagyobb szerepe a májnak és a vesének van. Anélkül, hogy a folyamatok bonyolult biokémiájában részletesen elmerülnénk, röviden csak annyit, hogy a kiürítendő vegyület több kémiai átalakításon esik keresztül (ebben több enzim vesz részt), hogy a metabolit (ami az átalakított vegyület) végén vagy a vizelettel, vagy az epével (és így a széklettel) kiürülhessen. Magát a folyamatot egyébként ki is lehet használni, vannak olyan gyógyszerek, amelyek hatásukat úgy fejtik ki, hogy az aktív forma a metabolikus átalakulás után a szervezetben képződik (ez akkor lehet hasznos, ha az "előgyógyszer" jobban felszívódik, mint az aktív forma). A kérdés az, hogy kell-e segíteni a szervezetnek ebben a folyamatban? A témáról már volt szó a blogon egy korábbi bejegyzésben, most csak a lényeget foglalnánk össze:

  • A gyakran emlegetett "méregtelenítés" gyakran erőteljes víz- és/vagy hashajtást takar, nincsen köze a feljebb vázolt élettani folyamatokhoz.
  • A drasztikus "terápia" a vízháztartás felborulásához vezethet, csökkenhet a hasznos tápanyagok hasznosulása.
  • A víz- és hashajtás nem fokozza az anyagcserét, nem alkalmazható fogyókúrához tartós eredménnyel.
  • Nincsenek olyan anyagok, amelyeket "ki kell hajtani", nincsenek tele a sejtjeink felesleges "salakanyagokkal". Előfordulhatnak persze mérgezések, de azok általában markáns tünetekkel jelentkeznek, s mindenképpen orvosi segítséget igényelnek, a divatos méregtelenítő kúrák ezekben az esetekben hatástalanok.

Mostani témánk, a keserűsós méregtelenítés nem új találmány, az egész Hulda Regher Clarkhoz köthető. Az amerikai biológus-természetgyógyász nevéhez több kétséges gyógyászati módszer is fűződik, amelyekkel - nem fogják kitalálni - gyógyítani lehet mindenféle rákbetegséget, sőt a HIV-fertőzésből is képes kikúrálni a beteget! Utóbbival kapcsolatban egyébként bíróság elé is kellett állnia. Egy elégedetlen beteg feljelentése után a hatóság egyik embere, mint potenciális HIV-fertőzött fordult hozzá segítségért. A beszélgetést fölvették (a hangfelvétel leirata (angolul) itt olvasható), s miután kiderült, hogy inkognitóban a helyi egészségügyi hivatal munkatársa volt az "álbeteg", bezárta a Indiana államban található rendelőjét, s eltűnt az ottani hatóságok szeme elől. Hat évvel az eset után állították bíróság elé. Könyvei magyar nyelven is megjelentek, ma is megtalálhatóak a könyváruházak polcain (Meggyógyulhatsz I-II. - A betegségek valódi okai és gyógymódjai, A rák megelőzése és gyógymódja). Ironikus, hogy a rákgyógyító hírében álló természetgyógyász maga is rákban hunyt el 2009-ben.

Clark elképzelései szerint a legtöbb betegség mögött paraziták, férgek állnak. A rosszindulatú daganatokat egy Fasciolopsis buksi nevű laposféreg okozza (apró szépséghiba hogy ez az állat csak Délkelet-Ázsiában fordul elő), a depressziót pedig a horogféreg (Anclyostoma duodenale). A parazitákat tehát nem véletlenül említi több helyütt is a keserűsós méregtelenítés leírása (az igazi parazitákról itt többet is megtudhat). Clark többi állítása is igen meredek, bővebben nem részleteznénk, érdeklődőknek érdemes errefelé tovább olvasniuk.

Térjünk vissza az AntalVali.com oldalon olvasható leíráshoz:

A kúra előkészítése

Fontos:

  • hogy a kúrát nem szabad elkezdeni a vesék megtisztítása és a bennünk lévő paraziták eltávolítása nélkül. 
  • betegség alatt, vagy közvetlen utána pedig semmiféleképpen ne vágjunk bele. 
  • a szervezet immunrendszerének felerősítése is javallt.

Ajjaj, veseparaziták? Az nem hangzik jól... Szerencsére ritka embereknél a veseparazita, de ha kialakul egy ilyen fertőzés, akkor nem ilyen egyszerű megszabadulni tőle.

Ezeket a következőképpen tehetjük meg:

  • Kikeressük a Holdnaptárból, mikorra esik telihold. Mikor van a közelében hétvége (nem előtte, csak utána (!), hiszen fogyó Holdnak kell lennie), munka mellett ugyanis a két betűs kitérőre való rohangálás nem feltétlen kivitelezhető - ha csak valaki nem területi tisztaság-fenntartó, kvázi WC-s néni természetesen.

A keserűsó használata miatt kell majd a WC-t látogatni, mivel a magnézium-szulfát (avagy a keserűső) erős hashajtó. Patikákban kapható, az ozmotikus hashajtók családjába tartozik, azaz vizet tartanak vissza a bélben, s így könnyítve a széklet mozgásának fokozásával tudja oldani a székrekedést. Fokozza az úgynevezett kolecisztokinin nevű hormon elválasztást is. Ez az anyag fokozza a zsírok emésztéséhez szükséges enzimek termelődését, s az epehólyag kiürülését -- erre még visszatérünk hamarosan.

Azt nem értjük, hogy milyen hatással lenne erre az aktuális holdfázis. Vagy a fogyó holddal talán jobban fogynak a méreganyagok is? Mindenesetre elég ezoterikusan hangzik ez a bekezdés...

 Az emberek többségénél (a gyerekeket is beleértve) a májat és az epét összekötő vezeték többé-kevésbé el van dugulva az epekő lerakódásoktól. Az emberek egy részénél ez allergiaként vagy csalánkiütésként jelentkezik, másoknál semmilyen beazonosítható tünet nem mutatkozik. 

Epekővel valószínűleg sok ember él együtt, anélkül, hogy tudna róla, sok esetben teljesen panaszmentes. Összetételüket tekintve a kövek állhatnak koleszterinből, epefestékekből. Ha eldugult az epevezeték, akkor már nagy a baj, s mindenképpen orvosi beavatkozás szükséges. Erős, kisugárzó fájdalom jelentkezik a jobb bordaív alatt, ha nem biztosított az epe elfolyása, akkor sárgaság, hányás, magas láz alakul ki, a széklet is elszíneződhet -- mivel a széklet színét döntően az epével ürülő epefestékek határozzák meg. Az epevezeték-elzáródás hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet, s más szövődmények is előfordulhatnak. A terápia sok esetben műtéti (eltávolítják az elakadt követ a hólyaggal együtt), enyhe esetekben (amikor a kövek kisebbek s a hólyagban vannak) van lehetőség gyógyszeres kezelésre is. A terápia során urzodezoxikólsavat adnak (az epesavak közé tartozik), amely képes feloldani a meglévő kövek egy részét. A kezelés időtartama hosszú, s gyakran visszatérnek a kövek. Hogy van-e összefüggés az allergia és az epekő között (ahogyan a fenti idézet szól), az nem valószínű.

Minden kő vagy kövecske belsejében baktérium csomók vannak. Ezek az elhalt paraziták hozzák létre ill. indítják el az epekő képződések nagy részét. Ahogy a kövecskék ill. lerakódások nőnek, úgy termel egyre kevesebb epét a máj és a nyiroknedvek képződése is alábbhagy.

(...)

 A porózus szerkezetű epekövek felszívják ill. felfogják a máj által kiürített baktériumokat, cisztákat, vírusokat, parazitákat, így szabályos fészke a fertőnek ahonnan a végtelenségig „ellátható” a szervezet.

A máj nem ürít az epébe semmilyen parazitát, vagy cisztát, nincs mit az epeköveknek "felszívnia", az epekövek fő összetevői a koleszterin és epesavak sói. A máj szerepe igen sokrétű (részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, plazmafehérjék, véralvadási faktorok szintézisében, tárolja a vasat stb.), de a nyiroknedvek képződésében nincsen szerepe. Természetesen léteznek májparaziták (például a májmétely), de azok sokkal komolyabb megbetegedést okoznak, mint hogy egy "epemosással" gyógyítani lehessen. Lássuk mi lesz az "epekövek" sorsa!

A 3. és 4. magnézium-szulfát ideje közén várhatjuk a hasmenésszerű gyors ürítést. A széklet tartalmazhat zöld "golyócskákat", és apró epeköveket is!

A hasmenés igaz. Ezek viszont nem epekövek... A titok a kúrához használt "szer" összetételben rejlik:

  • Magnézium-szulfát (Epsom keserű só) (4 evőkanálnyi)
  • Olíva olaj (csak EXTRA SZŰZ !): 125 ml

Innentől kezdve egyszerű kémia az egész: a nagy mennyiségű olívaolaj részlegesen elbomlik (a hasnyálmirigy enzimjei a vékonybélben elbontják az olajat monogliceridekre és zsírsavakra), majd az epefestékek zöldesre színezik. Beszámolók szerint ezek a "kövek" lágy, zselatinszerű képződmények: érdemes összehasonlítani az igazi epekővel. A képen ugyan nem látszik, de a valódi epekő sokkal keményebb, nem úszik a vízen, mint a fenti képződmények. Az olívaolaj -- mint minden zsíros táplálék -- serkenti az epeelválasztást, ahogyan a végső soron a nagy dózisú keserűsó is (itt utalnánk vissza a már említett kolecisztokinin nevű hormonra), s ha vannak valódi kövek az epehólyagban, azok is elmozdulhatnak, s szerencsés esetben kiürülhetnek, kevésbé szerencsés esetben epevezeték-elzáródást okozhatnak. A szerencsés kiürülésének lehetőségét korlátozza az epevezető átmérője (kb. 7 mm), nagyobb kő nem igazán "fér át". Mindenesetre akár ürül kő, akár nem, a bőséges "termés" a fent vázolt okokból garantált...

Szakemberek, vagy a biológiában járatosabbak megmosolyogják azokat az élettani tévedéseket, amelyektől a leírás hemzseg. Drasztikussága miatt megítélése is igen változó, csak egyet szeretnénk a hozzászólások közül idézni:

Eltúlzottnak is lehet nevezni, de én nem tenném... Csak nekem/nekünk 8-an jeleztek vissza, hogy a műtőasztalon kötöttek ki. ... talán így már érthető, hogy miért inkább a kíméletes méregtelenítést ajánljuk. Bárki bátran nekikezdhet, ha úgy érzi, de a felelősség Őt terheli.

Szerintünk ne kezdjenek neki.

Az első kép forrása az awkwardyeti.com

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr186621115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.09.10. 21:46:43

nagyon hasznos cikk, antalvalit én is nézegettem, örülnék, ha még írnátok "róla". Zacher Gábor azért sokakat helyretett, de persze aki antalvali hívő, ahhoz nem jut el (hiszen a gyógyszerlobbinak dolgozik biztos ő is... :I) egyébként mi a hölgy végzettsége?

zsuzsanon2 2014.09.10. 22:29:13

"A fenti kúra elvégzéséből eredő bárminemű probléma létrejöttéért az antalvali.com semmilyen felelősséget nem vállal!"

:)

macilady 2014.09.11. 13:13:20

Antal Vali végzettsége a bemutatkozó oldal alapján:
25 szakmában eltöltött év után úgy gondoltam, hogy nagyobb szükség van rám a többi szakmámban, azaz aromaterapeutaként, fitoterapeutaként és életmód tanácsadóként, hogy megtanítsam a kozmetikus szakmának és az embereknek, hogy mi a valódi titka a szép bőrnek, az egészséges külsőnek, a hosszantartó fiatalságnak és a harmonikus léleknek. Mindegyik szakmámat nagyon szeretem művelni, de a szívemhez legközelebb a "legfurcsább" szakmám áll, ami a legspeciálisabb képzettségem: Bionom hatóanyag elemző mesterkozmetikus vagyok.

macilady 2014.09.11. 13:15:27

@saláta boglárka: akik az oldalán olvasgatnak nem vakok és süketek. Miért ne jutna el hozzájuk bármi más?
Szelektálni tudni kell, még az antalvali.com-ról is.

noirp 2014.09.11. 15:03:14

@kodpiszkalo: Én akkor már csak azt szeretném tudni,
hogy ennen arcbőrét mivel kenegeti. Mert elég strapabíró réteg lehet. Ahogy a honlapján mazsolázom. Ilyen meredek dolgok leírásához, khm, szóval "pofa kell".

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.09.11. 15:07:27

@noirp: nálam más megítélés alá esik, aki butaságból, tájékozatlanságból vezet félre embereket, s az aki jól megfontoltan, haszonlesésből teszi ugyanezt. Még nem tudtam eldönteni, Antal Vali melyik csoportba tartozik.

fordulo_bogyo 2014.09.11. 17:49:03

@kodpiszkalo: Meggyozodesem, hogy tudatosan elore megfontoltan aljas indokbol (anyagi erdekbol) csinalja, eleg intelligens szemely. Tobbrendben. Nagyon sok rendben.

Egy darabig probaltam baratsagosan konfrontacio nelkul "felvilagosito" hozzaszolasokat irni a lapjara, ami az alapelvekkel (pl. epp a meregtelenites) utkozik az soha nem jelent meg. Nagyon eros a cenzura.

noirp 2014.09.13. 15:23:17

@noirp: Sajnos én is arra gyanakszom, hogy nem pusztán tájékozatlanságból és segítőkészségből műveli "hatóanyagszakértő"-i munkáját.

De lehet, hogy az én optikám túl sötét.

Károly Meggyesi 2014.09.14. 23:34:49

Számomra egy valami vicces, hogy már megint egy orvos vitatkozik egy orvossal. Nem, nem a Valira gondoltam.
Nem ez az első eset, sebaj lesz ez még így se.

j.norbert 2014.09.15. 07:53:15

@Károly Meggyesi: Kikre gondol? Clark, akihez az egész köthető biológus, jómagam, a cikk szerzője, gyógyszerész vagyok.

Gabriella Kiss 2014.09.15. 22:13:44

Hány ilyen van még az interneten! A nap 24 órája nem lenne elég cáfolatokat írni a hülyeségekre amiket lelkesen terjesztenek mindenhol.

Ruzsa Söndör 2014.10.05. 00:32:36

Sosem hallottam Antalvaliról, de ajánlotta már egy barátom a keserűsós méregtelenítést. Meghallgattam a mondókáját a jó hatásairól, aztán adott egy papírt a kúra menetéről, amit elolvastam és azt mondtam neki a józan eszemre és a saját testem tapasztalati ismeretére alapozva, hogy a méregtelenítés, nálam a stand up nézéssel kezdődik és a legkisebb fiammal való hancúrozásban tetőzik. Addigra, már minden mérgem elszáll. Végzettségem szerint autószerelő voltam, de 27 éve már kazánfűtőként dolgozom és orvosokkal még sosem keveredtem vitába, mert mindig mindent rájuk hagytam. Az állandó és egészséges anyagcserét pedig a Tápé irányába történő töltésfutással lehet napi szinten legolcsóbban és legkiegyensúlyozottabban biztosítani. Az egyetlen, amit nem szokik meg a testem és mindig megjön, pontosan, mit egy svájci óra.

négyzet 2014.10.30. 15:15:38

Nagyon jó cikk, osztani fogom! Több ismerősöm megcsinálta már a drasztikus kúrát, és próbáltak rábeszélni... A kövek, na ez vicces, a legviccesebb rész. Annyira büszkék voltak rá pedig, hogy ezt mind kitisztította belőlük a kúra...

2014.12.07. 18:36:59

Fasciolopsis buksi. A név helyesen: buski, bár a buksi sokkal aranyosabb. :)))

Caryon 2014.12.11. 10:53:37

Azt szeretném megkérdezni, hogy amikor az olívaolaj hatására az epe kiürül, majd távozik a szervezetből, az káros vagy van jótékony hatása? Mert én megcsináltam ezt a kúrát, na persze nem a vese, parazita miegymás verzió alapján. Tapasztalatom a következő volt: kb 4 kg súlyfelesleg volt rajtam zsír formájában, annak ellenére, hogy már évek óta küzdöttem a leadásával diéta+heti 4-5 nap mozgás (futás, úszás + szauna). A salaktalanítás utáni két hónapban le is adtam a felesleget, szálkás lettem, a mozgást heti 3ra csökkentettem, diétát megfontolt táplálkozásra válthattam. Sokkal jobb lett az emésztésem.

Peter Lehoczky 2015.08.13. 03:47:47

Csak találgatok: lehet, valamelyest eldugult az epevezeték (fájdalom?!), s ezért kevésbé hasznosulnak a zsírok (kisebb emulgáció...), ami végül fogyást eredményez... Bármennyire kívánt is a fogyás, ha nem életmódváltozás eredményezi, akkor én gyanakodnék!

Peter Lehoczky 2015.08.13. 03:53:05

@j.norbert: hát igen, sok a maga szűkebb területén jó szakember egy idő után sci-fi-be illő tézisekkel áll elő :) pl. a C-vitamin "garantáltan" rákellenes hatását propagáló Nobel-díjas...

fordulo_bogyo 2015.08.16. 04:41:35

@kodpiszkalo: "nálam más megítélés alá esik, aki butaságból, tájékozatlanságból vezet félre embereket, s az aki jól megfontoltan, haszonlesésből teszi ugyanezt. Még nem tudtam eldönteni, Antal Vali melyik csoportba tartozik."

jól megfontoltan, haszonlesésből teszi, am alapvetoen butaságból, tájékozatlanságból... ezert nem tudod eldonteni. A ket halmaz atfedo teruleten talalhato az antalvali es tanacsado "szakertoi" bandaja

Untermensch4 2016.10.26. 16:21:26

A bejegyzés második mondatában linkelt keserűsós méregtelenítéshez hasonló sztori jött ma szembe. Az ezo-kísérőszöveg nélkül a recept is hasonló. Állítólag ebből a könyvől származik: www.paramedica.hu/201210/06_dietetika4/konyv_01.jpg

Aranyu 2016.11.05. 22:50:47

Kedves Köd piszkáló!
Na, most ide is írnék...
Én is megcsináltam ezt a hülyeséget kínomba, hát ha...
Tehát, azt szajkózták nekem, hogy méregteleníteni kell, mert azért nem tudom már a húst, a tojást, és a tej, és tejtermékeket fogyasztani, mert felhalmozódott bennem a sok "méreg" anyag...
Na, méregtelenítésre fel, miután totál vegán lettem, állati eredetű sajnos kizárva. Tehát keserűsó BrrBrrBrr... Ok, egész nap folyik belőlem a minden, és este jön a förtelmesnél is förtelmesebb grape-fruit-os olivaolaj, és benne az isteni grapefruit mag olaj csepp...
Ok, egy levegőre megiszom, ahogy a nagy könyvbe meg vagyon írva...
Húú, vártam a csodát, a jobban érzem magam részt, de a csoda az elmaradt, a jobban vagyok rész pedig olyan szörnyű volt, hogy azt hittem meghalok...
Egész éjjel iszonyatosan fájt a jobb borda ív alatti rész, émelygett a gyomrom, és más nap láss csodát, szépen az összes olajos cuccmókot kihánytam... Na, ez. Igen. Ez volt a megváltás. Húú, azt a megkönnyebbülést!
Ok, még más nap is egész nap ment a hasam, és még négyszer sikerült hánynom, és más nap ugye mentem dolgozni, na hát még a munkahelyemen is folyós volt a székletem, és még egy adag ilyen olivás grape-fruitos trutyit hánytam, mert enni azt nem... Azt nem bírtam, mert ha ránéztem valamire, akkor inkább kifele, mint befele...
Inni ittam, sok sok sok vizet, jó hideget, mert csak az esett jól.
Most büszkén jelen thetem, hogy vettem egy Gallmet nevű készítményt, jobban vagyok, persze nem azt mondom, hogy tökéletesen, de legalább nem hányok a hústól, nem futok ha netán husit eszem, és várom a labor vizsgálatok eredményét, na meg a tükrözéseket, hogy kiderüljön mi okozza a vegán életmódomnak az okát...
Tehát ezt a keserűsós kúrát senkinek nem ajánlom!
Ja, és belőlem semmilyen bogyócska meg kövecske nem ürült, csak a rengeteg víz, majd az a förtelem olajos vacak...
Persze nem ott ahol elvileg kellett volna...
Üdv: És jó éjt!

TDiána 2017.12.01. 04:02:27

Az összehordott cikk helyett érdemes elolvasni Andreas Moritz A csodálatos máj és epetisztítás című könyvét, ahol az anatómiai folyamatokkal indít, majd részletesen és közérthetően leírja a kövek kialakulásának folyamatát, az élettani következményeket, stb. És magát a kúrákat is (máj,epe,vese). Nem érdemes csak részleteiben olvasni mert az egész könyv tanulságos és megdöbbentő, mennyire nem ismerjük a szerveink működési elveit és a tisztítások fontosságát!

TDiána 2017.12.01. 04:09:21

@Aranyu: Hiányosak voltak az információid, ezért lehettél rosszul. A kúra sokkal összetettebb. Nem csak keserűsós. Ha a májad,epéd,veséd szeretnéd megtisztítani és segíteni visszaállítani az egészséges állapotukat, olvasd el Andreas Moritz könyvét, A csodálatos máj és epetisztítást. Fent van a neten,még pénzbe sem kerük. Párommal többedjére csináljuk végig a benne leírt kúrát, aminek minden szabályát fontos betartani - minimális kellemetlen tünetekkel és sok kiürült kővel a hátunk mögött :)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.12.01. 06:36:58

@TDiána: kik ennek a csodálatos könyvnek a szerzői?

Zb74 2017.12.01. 09:42:04

@TDiána: Mekkorák is azok a kiürült "kövek"?

fordulo_bogyo 2017.12.01. 21:22:29

@TDiána: Miert kene a belso szerveinket tisztitani?

Ezzel egyetertek: "megdöbbentő, mennyire nem ismerjük a szerveink működési elveit" - tenyleg megdobbento, hogy mennyire nem ismeritek.

Reactor 2022.12.22. 04:56:34

"A rosszindulatú daganatokat egy Fasciolopsis buksi nevű laposféreg okozza..."

Dikk má ápá, á Buksi kidzsanelt!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása