két végén égetik a (fül)gyertyát

2014.01.19., Szerző: kodpiszkalo

8936651_452d958ad5_m.jpgFülgyertya. Ízlelgetem ezt a szép összetett szót, amelyet 15-20 évvel ezelőtt senki nem tartott volna kevésbé viccesnek, mint a foglétrát, a haskanalat vagy az orrceruzát. De változott a világ, és ma már tudjuk, hogy a fülgyertya a hopi indiánok ősi tudásának megtestesülése, amelyet számtalan célra használhatunk. Hogy mire, az függ az információ forrásától. Szakemberek higgadtabban nyilatkoznak:

A fülgyertya segítségével bizonyos gondokat meg lehet oldani a fülünkben, de nem minden fülbetegségre ajánlott a használata. Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész segített eligazodni a fülgyertya használatában.(...) Nem újkeletű praktikáról van szó. (...) A fülgyertyát a hopi indiánok találták ki, vették észre jótékony hatását. Fakéregből és levelekből készítették." - magyarázza Neuwirth doktor - „Ez a gyertya csak formájában gyertya alakú." A hengeres, üreges viaszt a fülbe kell helyezni majd meggyújtani. „Nyilván segítséggel kell csinálni, mert magának senki nem tudja meggyújtani. A hamut, ami elszáll róla a gyertya végén lévő kis szövet tartja meg.Jótékony hatása van, de nagyon fontos, hogy bizonyos fülbetegségeknél nem ajánlott a használata.

Szellemgyógyászok és -sebészek bátrabban:

Pozitív hatása :

- javítja a hallást
- csökken a fül és a melléküregek nyomása
- segít a fülzsír természetes kiürülésében
- javítja az egyensúly-problémákat
- segít megszüntetni a fülcsengést
- enyhíti a viszketést
- segít fülfertőzések, gyulladások legyőzésében
- enyhíti a füllel kapcsolatos fejfájást
- általános nyugtató, relaxáló hatás

Különösen, ha forgalmazzák is a gyertyát:

A MAYA Fülgyertya különböző betegségek kezelésére alkalmas:
fül keringési zavara, fül, homlok- és melléküregek gyulladása, halláscsökkenés, fejfájás,
migrén, nátha, megfázás, szénanátha, stressz, idegesség, energiaáramlást akadályozó blokkok esetén.

Hogyan hat? Dr. Neuwirth Tamás szerint:

Hatása abban rejlik, hogy a meleg, amit okoz segít leküzdeni a kellemetlenségeket. Viszont a hangjárat gyulladásra kifejezetten ártalmas. (...) Amikor a gyertyát a fülbe helyezzük vákuumhatás képződik a hő hatására. Ekkor szívja ki a káros anyagokat a fülből. (...) Amikor szétnyitjuk a gyertyát a benne lévő váladék színéből következtethetünk a probléma fokára. Krónikus probléma esetén sötétbarna, fehér por esetében régi problémáról van szó, az aranysárga szín a normális.

Állítólag ez onnan jött ki (szétvágott fülgyertyák):

3924339_orig.jpg

De akit ez nem elégít ki, az részleteket is megtudhat:

A fülgyertya használata közben hőhatás, és enyhe vákuum keletkezik, amely átterjed a fül belsejére. A fülgyertya meggyújtásakor a hatóanyagokban gazdag meleg füst először spirálvonalban lefelé halad, bejut a külső hallójáratba, és ott fellazítja a lerakódott fülzsírt, valamint elernyeszti a hallójárat falát.

A meleg levegő azonban felfelé száll, ennek köszönhető a szívóhatás, ezáltal a fül belsejében vérbőség alakul ki, nő a véráramlás sebessége, segítve ezzel a salakanyagok eltávozását. A fülgyertya égése során a láng mozgása által kiváltott vibrációs hullámok olyan hatással bírnak, mint egy gyengéd dobhártyamasszázs, stimulálva ezzel a hallójárat mélyén elhelyezkedő, más módszerekkel nehezen elérhető fülakupunktúrás pontokat. Ez egy nagyon kellemes, meleg, intenzív, "felszabadító" érzést, és egy nyomáskiegyenlítést vált ki a fül-, homlok- és a melléküregek területén.

És hogy mi igaz mindebből? Hát, nem sok. Először is, a hopi indiánokra való hivatkozás nem stimmel: a Hopi Törzsi Tanács közleménye szerint ők soha nem fülgyertyáztak:

Ear candling not and has never been a practice conducted by the Hopi tribe or the Hopi people.

De ami fontosabb, a működési elv is sántít. Erről ír Ben Goldacre az Akadémiai Kiadónál megjelent Rossz tudomány című könyvében:

Ha magunk szeretnénk tesztelni a dolgot, a következőkre lesz szükségünk: egy fül, egy ruhacsipesz, némi gyurmaragasztó (Blue Tack), egy poros padló, egy olló és két fülgyertya. Én az OTOSAN-t ajánlom, mert olyan szép a jelmondata („A fül a lélek kapuja").

Ha meggyújtjuk, és a por fölé tartjuk az egyik gyertyát, nem sok jelét látjuk a szívóhatásnak. De ne rohanjunk publikálni felfedezésünket egy tudományos szaklapban, mert valaki már megelőzött: a Laryngoscope című orvosi folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely drága timpanometriai műszerrel igazolta ugyanezt, ti. hogy a fülgyertyák nem fejtenek ki szívóhatást. Itt az élő példa, hogy nem igaz az az állítás, miszerint az orvosokat nem érdeklik az alternatív gyógymódok.
De mi van akkor, ha – mint gyakran sugallják – valamilyen egyéb, ezoterikusabb úton vonzza magához a gyertya a fülzsírt és a toxinokat? Ennek eldöntéséhez már egy ún. ellenőrzött kísérletre van szükség: itt két független kísérlet (az egyik az „igazi", a másik a kontroll) eredményeit hasonlítjuk össze, amelyek abban az egyetlen feltételben
különböznek egymástól, amire kíváncsiak vagyunk. Ezért kell a két gyertya. Az egyik gyertyát tegyük valakinek a fülébe, követve a gyártó utasításait, és hagyjuk ott, amíg le nem ég. A másik gyertyát fogjuk be a ruhacsipesszel, és a gyurmaragasztó segítségével állítsuk függőleges helyzetbe: ez lesz a kísérletünk „kontrollcsoportja". A cél egyszerű: minimalizálni a különbséget a két felállás között, hogy az egyedüli eltérés abban a momentumban legyen, amit vizsgálni akarunk; jelen esetben azt, hogy „tényleg a fülünkből jön-e ki az a narancssárga ragacs".
Fogjuk a két gyertyát, és vágjuk fel. A „füles" gyertyában viaszos narancssárga anyagot fogunk látni. A „kontrollgyertyában" szintén viaszos narancssárga anyag lesz. A fülzsír azonosítására egyetlen nemzetközileg elismert módszer létezik: vegyünk egy darabkát az ujjunk hegyére és érintsük meg a nyelvünkkel. Ha a kísérletük ugyanazt az eredményt hozza, mint az enyém, mindkettőnek nagyjából gyertyaviasz íze lesz.

Még ennél is lényegesebb, hogy hatásos-e. Ezzel kapcsolatban egyetlen klinikai vizsgálatot végeztek nyolc fül "részvételével". Azt találták, hogy a gyertyázás a külső hallójáratból nem távolította el a fülzsírt, néhány esetben viszont gyertyaviasz került a fülbe. Ami nem teljesen veszélytelen: 122 fül-orr-gégész körében végzett felmérés során 21 olyan esetet gyűjtöttek össze, amelyekben a fülgyertyázás vége orvosi ellátás lett. Semmi nem igazolja, és a józan észnek is ellentmond, hogy a fülgyertyázás az írás elején felsorolt gyógyhatásokkal rendelkezik.

A fültisztítással kapcsolatos tudnivalókról megkérdeztem Dr. Bella Zsolt egyetemi adjunktus fül-orr-gégész szakorvost:

Alapprobléma: adott az egyik oldalán a dobhártya által lezárt cső, a hallójárat. A benne elhelyezkedő mirigyek fülzsírt termelnek. A fülzsír (angolul earwax) bevonja (bewaxolja) a hallójáratot és mikróbaellenes és víztaszító tulajdonságánál fogva véd a fertőzések és szennyeződések ellen. A termelődött fülzsír mennyiségében nagy egyéni különbségek vannak. Ha nincs, az is baj, sokszor ennek tudható be a kínzó, rendkívül kellemetlen fülviszketés is, és a strandon is könnyebben gyullad be a fülünk. De hátrányát elsősorban akkor érezzük, ha sok van, és eltömeszelve a nyílást bedugítja a fülünket, leggyakrabban persze azoknál akiknél a hallójárat az átlagosnál szűkebb. A "fülzsír elleni harc" legfőbb éltetője az az ellenszenv, amit a viaszos, barna massza látványa, érzete okoz. A természet persze megalkotta az öntisztító mechanizmust is: a dobhártyát és a hallójáratot elszarusodó hám borítja. Ennek legfelső rétege állandó, lassú hámlás útján leválik, és a hallójárat bemenete felé migráló mozgás során távozik, maga előtt tolva a fülzsírt is. Sokakban ég egy oldhatatlan vágy, a tisztátlanság érzése okán: a fülzsírt radikálisan el kell távolítani. A harci arzenál végtelen, fültisztító vattapálca, fogpiszkáló, gyufaszál, papírzsebkendő, vagy törölköző sarka, kisujjunk, zuhanyrózsa vízsugara és a persze misztikus, keleties de nem veszélytelen fülgyertya.

Előbbiek fő veszélye a hallójárat vékony falának megsértése mellett, a fülzsír betömködése a hallójáratba, akár egészen a dobhártyáig. Ebben a helyzetben, ha vizet kap a fülzsíros hámmassza, beduzzad, befertőződik és begyullad. Süket vagy és piszokul fáj - irány az ügyelet!
Az ellentmondás örök: egyik oldalán zárt csövet nem lehet egy dugattyúszerű fültisztítóval kitakarítani!!! Megoldás: paraffinolaj, vagy speciális oldó spray rendszeres használata, hetente 2-3 alkalommal, ez a fülzsírt fellazítva a természetes tisztító mechanizmust felgyorsítja. A hallójárat bemenetben megjelenő fülzsír pedig egy fültisztítóval letörölhető.

A fülgyertya fülzsír-eltávolító hatása erősen kétséges. Vitathatatlan azonban közérzetjavító szerepe. Eleve ketten kellünk hozzá. meghitt családi hangulat, egy pillanatra megáll a rohanás. A segítő társ óvatosan behelyezi a hallójáratba a gyertyát, majd meggyújtja azt. Amíg leég végre egymásra figyelünk, segítünk és segítséget kapunk, törődünk egymással. A viaszos narancssárga anyag a gyertya végén a megtisztulás kellemes illúzióját kelti. Azután helycsere és a partnerünk is átélheti a törődést. Ha óvatosak vagyunk a sérülés is elkerülhető!

A fültisztító pálcikák gazdasági válságtól függetlenül szárnyaló eladási mutatói is azt igazolják, hogy a fülzsír eltávolítása sokak számára sarkalatos kérdés. A fülgyertyázás annak a sornak az első (szerencsére nem nagyon veszélyes és nem nagyon drága) lépcsője, amelyben az emberek bizarrabbnál bizarrabb módszereket, eszközöket képesek alkalmazni arra, hogy testüket megtisztítsák valamitől. A következő lépcső a salaktalanítás (lábfürdővel, hashajtással, koplalással), majd jön a colon hidroterápia (egy készülékkel kimossák a vastagbelet), de a végső megoldásnak is tekinthető fenékgyertyázás állítólag csak a vicc - amíg valaki rá nem csap erre az üzleti résre.

 

A bejegyzésben idézett Ben Goldacre ismert brit tudományos író, kutató, orvos és pszichiáter. Az Oxfordi Egyetemen tanult orvostudományt, foglalkozott kognitív idegtudományi kutatásokkal, továbbá pszichiátriai képesítést is szerzett. Nagy sikerű, heti tudományos rovatot vezetett a Guardian című lapban Bad Science néven. Ugyanilyen címen megjelent könyvét az Akadémiai Kiadó Rossz tudomány címmel jelentette meg. Ebben olyan érdekes témákat dolgoz fel, mint a homeopátia, a placebóhatás, a lúgosítás az orvostudományi kutatások és a statisztika "trükkjei". Tartalomjegyzék és kedvcsináló itt olvasható.

 

Címkék: fülgyertya

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr235753933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.19. 18:00:58

Nagyon hasznos a cikk, mert rokonságom körében is valaki régen használta ezeket (eredménytelenül egyébként).
"a hopi indiánokra való hivatkozás". Hümm, én meg úgy hallottam, hogy Szibériából ered maga a szokás (bár nem csoda, hogy a sok "ősista" ezt nem vette a figyelembe), mert a következő filmben be is mutatják ennek gyakorlatát:
www.port.hu/a_saman_shaman/pls/w/films.film_page?i_film_id=18123
(Ha jól emlékszek rá, de az biztos, hogy ezen a kurzuson láttuk: lingua.btk.pte.hu/nyelwww/eshow.asp?tbl=KURZUS&id=10435 )
De nem a fülzsír ellen használták (a jelenetben is látszik, hogy az - egyébként teljesen normális - hogy bolti, faggyú vagy méhviasz nem említik - gyertya, hanem fülgyulladásra és a fül melegítésére. A készítő meg is említi, hogy ne csodálkozzunk rajta, mert pár évtizede még Svédországban is gyakorolták), és egyébként nagyon vigyáztak rá, hogy a viasz még véletlenül se érintkezzen a bőrrel (egy fehér ruhát terítettek a gyertya és fül közé)

2014.01.19. 18:09:55

@Piere de La Croix: Mondjuk ez a fajta fülgyertyázás inkább az életmódból (t.i. az alkalmazható eszközök szűkösségéből - hogyan tartsuk egyenletes melegen a beteg testrészt a szibériai tél közepén) és bizonyos vallás(szerű) hiedelmek (a gyertya nem a fülzsírt, hanem az azt okozó "rossz szellemeket" űzi ki) összességéből fakadt (a filmen konkrétan a gyulladt foga miatt fájdult meg a delikvens foga).

(A svéd rendező megjegyzéséből meg látszik, hogy a film elkészítésekor még egyáltalán nem volt Nyugaton ez divat... Sic transit gloria mundi...:):(

Meluzina 2015.04.18. 21:35:34

Nekem pedig mindig használ. Az első napokban alkalmazva teljesen megszünteti a náthát. Kb. 10 éve fülgyertyázom, és csak egyszer voltam náthás, amikor későn kezdtem használni. Pedig azelőtt évente legalább kétszer kaptam el valami megfázást...

kovacsmanyi 2016.07.07. 19:54:26

Szégyellhetnék magukat ezen cikk írói! A fülgyertya jótékony hatása évezredek óta ismert, és bizonyított, és az hogy valaki megégett vagy viasz ment a fülébe, vagy bármi badarság amit itt összehordanak sem bizonyított! Aki fülgyertyát használ még nem rosszabbodott az állapota, hacsak nem akkut gyulladás van a fülében és rá is van írva hogy abban az esetben nem ajánlatos! Az ösi gyógymódok szinte mindig beválnak, nagyon sokat ismerek, évek óta van kefirgombám, kombucha zuzmóm, és teljesen egészséges vagyok. Nem mondom hogy 100%.osak és csodát tesznek, de rosszat nem az biztos, és aki ezt állíja és ezt a cikket írta szégyellhetné magát, mert amiket itt állít biztos vagyok benne hogy ö sem tudja semmivel alátámasztani, leírni bármit lelehet!

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.07.07. 19:59:32

@kovacsmanyi: tessék elolvasni a cikket, azt hiszem, a fü-orr-gégészek találkoznak a balesetek következményeivel, nem Ön. Egyébként soha nem volt évek kombucha zuzmóm, és teljesen egészséges vagyok.

Corvilupo 2016.07.08. 15:34:22

@kovacsmanyi:

”évek óta van kefirgombám, kombucha zuzmóm” - nekem meg kutyám és teknősőm, de nem értem hogy jönnek idő a háziállatok?

Eiréné 2016.11.17. 13:12:21

@kovacsmanyi: Ezek az ősinek nevezett "gyógymódok" mind nem ősiek! Nem elég, hogy a hopi indiánok nem tudnak róla? Ha nem hiszi és tud angolul, akkor némi keresés után akár meg is kérdezheti tőlük. Amúgy meg ezek mind üzleti hátterűek, pont mind a tradicionális kínai gyógymódok, amikről a kínaiak a múlt században még nem tudtak...)))
A kefir finom és egészséges, de ettől egyikünk sem fog 100 évig egészségesen élni...mondjuk kár tényleg...((( Na de egy kalap alatt emlegetni a fülgyertyával, az a butaság csúcsa. (finom voltam...)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása