sosemvolt vitaminok

2017.08.13., Szerző: kodpiszkalo

nutrient-additives-505124_640.jpgA huszadik században, a vitaminok felfedezése után a vitaminhiányból adódó betegségek aránya jelentősen csökkent a nyugati világban. A lakosság zöme rendszeresen vagy rendszertelenül multivitamin-készítményeket fogyaszt, a tudatosan táplálkozók pedig törekszenek arra, hogy az étkezéssel fedezzék vitaminigényüket (amennyire lehet). Ma már egy általános iskolás is tudja: a vitamin olyan anyag, amelyre kis dózisban szükségünk van az egészségünk megőrzéséhez, s amelyet a szervezetünk nem képes elegendő mennyiségben előállítani. 

A vitaminok fogalma, az ebbe a kategóriába sorolt anyagok köre az elmúlt évtizedekben változott. Jelenleg 13 vitamint tartunk számon, de a vitaminkutatás történetét tanulmányozva számuk jóval jelentősebbnek tűnhet. A vitaminok száma ugyanis egy ideig nőtt, majd csökkenésnek indult. Vannak vegyületek, amelyeket korábban vitaminnak tartottak, ma viszont már nem. Ennek oka lehet az, hogy az adott anyagból nagyobb mennyiség rendszeres bevitelére van szükség (ezek az elfogyasztandó  mennyiség miatt nem minősülnek vitaminnak), de az is megesett, hogy kiderült: a vitaminnak gondolt vegyület nem esszenciális. A vitaminkutatás hőskorában (ez a 20. század első évtizedeire tehető) extrém összetételű étrendek alkalmazásával, állatkísérletekben próbálták bizonyítani, hogy bizonyos anyagok hiánya hiánybetegséget okoz, pótlásuk viszont tüneteket szüntet meg. Gyakran előfordult, hogy két vagy több vitaminról kiderült, kémiailag lényegileg azonosak, de az sem volt ritka, hogy a vitaminnak titulált anyagról kiderítették: kémiailag nem egységes, hanem vegyületkeverék, amelynek csak egyetlen komponense aktív biológiailag.

Mivel a vitamin hívószó, a termékek reklámjaiban és marketingjében egyre több olyan vegyület tűnik fel vitaminként, amelyeket ma (már) nem tartunk annak - vagy sosem voltak vitaminként számon tartva. Jelen írás arra vállalkozik, hogy röviden bemutassa a vitaminnak titulált, de az egészség fenntartásához külső forrásból nem feltétlenül pótlandó (vagy egyszerűen nem létező) anyagokat. Íme a sosemvolt vitaminok (valószínűleg nem teljes) listája:

  • B4-vitamin: korábban az arginin és glicin, valamint a riboflavin (B2-vitamin) és piridoxin (B6-vitamin) keverékét nevezték B4-vitaminnak. Az arginin és glicin nem esszenciális aminosavak.
  • B7-vitamin: egy, a galambok emésztését javító anyagot illettek ezzel a névvel; összetételét nem azonosították; I-vitaminként is ismert; a biotin nevű vitamint is szokták B7-vitaminnak nevezni.
  • B8-vitamin: az adenozin-monofosztátot (AMP) és az inozitolt nevezték B8-vitaminnak; nem esszenciálisak.
  • B10-vitamin: egyes források szerint para-aminobenzoesav (PABA); nem szükséges külső forrásból pótolni, mivel a bélbaktériumok megfelelő mennyiségben termelik; más források szerint a folsav és a B12-vitamin keveréke, amely csirkék növekedését fokozta.
  • B11 vitamin: pteroil-heptaglutaminsav (PHGA), a B9-vitaminként ismert folsav egyik formája. Szinonim neve chick growth factor (azaz csirkenövekedési faktor), mivel állatkísérletekben azt figyelték meg, hogy hiányában a csirkék növekedése lassabb.
  • B13-vitamin: orotsav, nem esszenciális.
  • B14-vitamin: kémiailag nem azonosított növekedési faktor (állatkísérletben fokozta a kísérleti egyedek növekedését).
  • B15-vitamin: pangámsav; fogyasztásának nincs bizonyított haszna (tehát nem vitamin), azonban egyes vizsgálatok szerint potenciálisan rákkeltő, ezért forgalmazását több országban tiltják.
  • B16-vitamin: dimetil-glicin (DMG), a glicin aminosav származéka, amelyet az emberi szervezet is képes előállítani.
  • B17-vitamin: a több növényben megtalálható amigdalin "álneve"; daganatellenes hatással reklámozzák, valójában azonban nem képes szelektíven elpusztítani a rákos sejteket. Megfelelően nagy dózisban halált is okozhat, mivel a szervezetben hidrogén-cianid keletkezik belőle. 
  • B20-vitamin: az L-karnitint illették ezzel a névvel; nem esszenciális.
  • B22-vitamin: az Aloe vera növény kivonatát nevezték így - feltételezhetően jól megfontolt marketingokokból...
  • B37-vitamin: állítólag Szabó Gyuri bácsi beszél róla előadásain, mint a parlagfű "vitaminjáról"; természetesen nem létező anyagról van szó.
  • Bc-vitamin: a pteroil-glutaminsavat nevezték így; más források szerint a rovarok növekedését fokozó karnitin neve (egyik sem esszenciális).
  • Bp-vitamin: antiperosis-faktor néven is ismerték; a szárnyasok csontejlődési rendellenességét enyhítették vele, valószínűleg kolinban és mangánban gazdag anyagkeverék.
  • Bf-vitamin: karnitin.
  • Bm-vitamin: mio-inozitol, nem esszenciális.
  • C2-vitamin: anti-pneumonia (tüdőgyulladás-ellenes) vitamin; kémiailag nem azonosított, bizonyítatlan hatású anyag, J-vitaminként is emlegették.
  • F-vitamin: az esszenciális zsírsavakat illették ezzel a névvel. Ugyan ezek a vegyületek valóban szükségesek az egészség fenntartásához, ma már nem tekintik vitaminnak, mivel jelentősebb mennyiségre van szükségünk belőlük. 
  • G-vitamin: riboflavin (B2-vitamin)-aktivitású anyagkeverék.
  • H-vitamin: valószínűleg a biotinnal azonos (vagy azzal azonos hatású) anyag.
  • I-vitamin: lásd B7-vitamin.
  • J-vitamin: lásd C2-vitamin.
  • L1-vitamin: a tejelválasztáshoz szükségesnek gondolt vegyület, valamilyen antranilsavszármazék, amelyet májból állítottak elő.
  • L2-vitamin: a tejelválasztáshoz szükségesnek gondolt vegyület, valamilyen adenozinszármazék, amelyet élesztőből állítottak elő.
  • M-vitamin: élesztőből előállított vérszegénységellenes faktor, kémiailag pterolil-glutaminsav (nem esszenciális).
  • N-vitamin: kémiailag nem azonosított, rákellenesnek feltételezett "vitamin".
  • P-vitamin: a hajszálerek épségét védő anyagok keveréke; kémiailag növényi flavonoidok amelyeket ma is használnak terápiás céllal, azonban nem tekintenek esszenciálisnak.
  • P2-vitamin: állítólag Szabó Gyuri bácsi szerint ez a parlagfű egyik hatóanyaga; fiktív vegyület.
  • Q-vitamin: a Q10-koenzim téves megnevezése. A Q10-koenzim a szervezetben hasznos feladatokat tölt be (elsősorban az energiatermelésben), de nem esszenciális.
  • R-vitamin: a folsavval azonos.
  • S-vitamin: a streptogenin fehérjével rokon, a szárnyasok növekedését fokozó faktor, nem esszenciális; az angol szlengben az (anabolikus) szteroidok megnevezésére is használják.
  • T-vitamin: penészgombákból és rovarokból kinyert, patkányokban a fehérjék hasznosulását javító anyag; kémiailag nem jellemzett, az ember számára nem esszenciális.
  • U-vitamin: a káposztából kinyert, fekély- (ulcus) és baktériumellenes hatása miatt vitaminnak tekintett, valójában nem esszenciális metil-metionin. 
  • V-vitamin: baktériumok növekedését fokozó, azonosítatlan anyag; az ember számára nem esszenciális. Az angol szlengben a Viagra és a vodka "álneve".
  • X-vitamin: az ecstasy (metiléndioxi-metamfetamin) nevű drog fedőneve az angol szlengben.

 

Felhasznált források: 

Gerald F. Combs: The Vitamins
Kelemen János: Vitaminok
Urban Dictionary

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2812694691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2017.08.14. 09:13:29

A laikusok, mint én, esetleg nem tudjuk, hogy dől el, hogy mi esszenciális és mi nem.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.08.14. 10:09:53

@pucros: nagyjából az, ami a szövegben is szerepel:
amire kis dózisban szükségünk van az egészségünk megőrzéséhez, s amit a szervezetünk nem képes elegendő mennyiségben előállítani. 

dr Brcskzf Gröőő 2017.08.14. 14:52:09

az min múlik, hogy valamire vitaminként vagy tudományosabb néven hivatkozunk? (B1- vs. C-vitamin, avagy tiamin vs aszkorbinsav)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.08.14. 15:10:42

@dr Brcskzf Gröőő: pl azon, hogy vitaminként kerül-e felhasználásra: ha a C-vitamin egy élelmiszerbe antioxidánsként kerül bele, ennek megfelelő koncentrációban, akkor aszkorbinsavnak kell nevezni.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2017.08.15. 00:19:16

Szleng adalékkal szeretnék hozzájárulni, az X-vitaminon felbátorodva: az I-vitamin az angol sportolói és táncos/ korcsolyás szóhasználatban az ibuprofen fedőneve, illusztrálva a hatóanyag nélkülözhetetlenségét, hasznosságát és a napi alkalmazás magától értetődő rutinszerűségét.

Zb74 2017.08.16. 15:56:09

@kodpiszkalo: No, de ilyen alapon akkor a glicin miért nem esszenciális? Elő tudjuk állítani, de csak korlátozott mennyiségben. Hogy ez elegendő-e, az pedig sok mindenen múlik (egészségi állapoton, egyes étrendi tényezőkön - például a metioninbevitel mértékén - stb.). Minimum "feltételesen esszenciális" vagy "szemiesszenciális" aminosavnak kellene nevezni. Ez a 2009-es tanulmány például elég meggyőző: www.ias.ac.in/article/fulltext/jbsc/034/06/0853-0872
Másik oldalról viszont úgy általában véve azt is érdemes lenne az emberek fejébe verni, hogy még a "ténylegesen esszenciális" - vagyis a szervezetünk által teljes mértékben előállíthatatlan - aminosavak, vitaminok és zsírsavak esetében sem azt jelenti az esszencialitás, hogy "minél több, annál jobb". Csak a fejemet tudom fogni, amikor például azt ajánlgatja valaki, hogy főzzünk napraforgóolajjal, mert az tele van esszenciális omega-6 zsírsavakkal. Ennek a mondatnak a második fele igaz (tényleg tele van, kivéve persze a speciális, magas olajsavtartalmú napraforgófajtákból préselt olajokat), a többi viszont nem. Egyrészt abból, hogy az omega-6 zsírsavak esszenciálisak, még nem következik, hogy minél többet fogyasztunk belőlük, annál jobb lesz nekünk. Az esszencialitás csak azt jelenti, hogy valamennyit muszáj a táplálékból magunkhoz vennünk belőlük, de önmagában semmit sem mond az ideális dózisról. Másrészt specifikusan főzésre ajánlgatni egy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajat különösen nagy hülyeség, hiszen ezek a vegyületek meglehetősen instabilak, pláne, ha hő vagy fény éri őket (még jó, hogy nem rögtön lazacolajat ajánlgatnak főzésre, bakker). A BBC nemrég utánajárt a dolognak, és kiderítette, hogy a napraforgóolajnál hovatovább bármilyen más zsiradék alkalmasabb a főzésre, hevítésre: www.bbc.com/news/magazine-33675975

Zb74 2017.08.17. 11:51:36

Vagy például itt van a taurin. Az miért is nem esszenciális? www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501277/
"considering its broad distribution, its many cytoprotective attributes, and its functional significance in cell development, nutrition, and survival, taurine is undoubtedly one of the most essential substances in the body"

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.08.17. 16:18:35

@Zb74: jogosak ezek a kérdések, elsősorban azért, mert az esszencialitás határvonala nincs egzaktan meghúzva. Igazságot nem szeretnék tenni (az említett példák jók, s más anyagoknál is időről időre felmerül ez az igény), mindössze támaszkodtam egy elég friss könyv megállapításaira ez ügyben.

Zb74 2017.08.17. 22:55:17

@kodpiszkalo: Ha már így beszélgetünk, mi a véleményed a kolin esszenciális voltáról? Úgy emlékszem, képesek vagyunk foszfatidilkolint előállítani, de vajon elegendő mennyiségben? Az EFSA tudtommal annyit állapított meg, hogy felnőtteknek az ajánlott bevitel 400 mg, várandósoknak 480 mg, szoptatós kismamáknak 520 mg; ehhez képest az európaiak jelentős része ezen értékeknél kevesebbet visz be, márpedig a kolinhiány nem alkoholos zsírmájhoz, egyéb májkárosodáshoz és izomkárosodáshoz is vezethet. Nekem ebből az jön le, hogy a kolin is esszenciális tápanyag, különben nem volna fontos, mennyit viszünk be.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása