a leghatékonyabb(nak mondott) házi gyógymódok az ízületi gyulladás kezelésére

2017.01.17., Szerző: JéBarbi

12170750644_b7a0eae800_b_1.jpgAzt mondják, hogy az okos ember tudja, hogy az információk fele butaság, de az igazán zseniális ember azt is tudja, melyik felét hiheti el annak, amit hall. Vajon hihetünk-e egy orvos által írt, gyógyszertárakhoz köthető weboldalon megjelent cikknek? Jól tesszük-e, ha egyszerű és szimpatikus tanácsait megfogadjuk? A forrás elég meggyőzőnek tűnik, de sajnos nem jelent garanciát. A szimptika.hu oldalon megjelent írás az ízületi gyulladás házi gyógymódjait veszi górcső alá, nem túl sok sikerrel.

Mi is az az ízületi gyulladás?

Az ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) az egyik leggyakrabban előforduló autoimmun betegség. A betegség nőknél gyakrabban előfordul, többnyire 35-55 éves kor között diagnosztizálják, de bármely életkorban előfordulhat. Általában több ízületre szimmetrikusan terjed ki, de más szervek (vese, tüdő) is érintettek lehetnek. A progresszív betegség mozgáskorlátozottságot okoz, amely miatt jelentősen romlik az érintettek életminősége. Az ízületi gyulladás kialakulásakor még dolgozó betegek 60-70%-a a betegség 5. évére munkaképtelenné válik. Az ízületi gyulladás nemcsak a beteg életminőségét, de élettartamát is befolyásolhatja: nőknél átlagosan 10, férfiaknál 4 évvel rövidíti meg a várható élettartamot.

A reumatoid artritiszt kiváltó okok nem teljesen feltártak, de a kialakulásban genetikai és környezeti tényezőknek egyaránt szerepe lehet. A betegség többnyire előzmények nélkül, lassan alakul ki. Feltételezik, hogy ritkábban fertőzések (pl. Epstein-Barr vírus), trauma (térdet ért ütés), szülés utáni hormonális változások vagy nagy lelki megrázkódtatás is összefügghet a betegség megjelenésével.

Meg kell említeni, hogy léteznek más gyulladásos eredetű ízületi betegségek is (pl. Bechterew-kór, reumás láz, infekciózus artritisz), ám ezek terápiájában a házi gyógymódoknak nincs helye. A köszvény terápiájában a „házi tanácsok” leginkább az étrendre és életmódra (alkohol kerülése, alacsony purin tartalmú ételek fogyasztása) vonatkozhatnak.

Az orvostudomány fejlettségének köszönhetően ma már sokféle módszer létezik az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére.

A reumatoid artritisz kezelése komplex feladat, amely több szakember (orvos, gyógyszerész, gyógytornász) együttes munkáját igényli. A betegség diagnosztizálását követően alapvető fontosságú a beteg tájékoztatása és oktatása. A kezelésre és a tünetek enyhítésére többféle gyógyszer alkalmazható, amelyek közül a betegség lefolyását módosító gyógyszerek (bázisterápiás szerek) szedését minél előbb érdemes elkezdeni. A biológiai választ módosító készítmények a reumatoid artritisz kezelésének újabb irányát képviselik. Az ízületi gyulladás során valószínűleg a nem-szteroid gyulladásgátlók és a szteroid gyulladáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek.

Megéri azonban kipróbálni néhány rendkívül egyszerű, de hatékony természetes gyógymódot, mielőtt orvoshoz fordulunk.

Ha szokatlan vagy súlyos tüneteket észlelnek, nem éri meg először alternatív, nem bizonyított hatékonyságú gyógymódokat kipróbálni, mindenképpen forduljanak orvoshoz! Reumatoid artritiszre utalhat, ha a beteg számára korábban kényelmes cipő kényelmetlenné válik, vagy például a keze kissé duzzad (pl. a gyűrűt nehezebben tudja le vagy felvenni), a reggeli kézmerevség oka is lehet ízületi gyulladás. A betegség korai felismerése és azonosítása (pl. betegség specifikus kérdőívekkel, vérvizsgálatokkal) elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a beteg megfelelően hatékony kezelésben részesülhessen. A tünetek elhanyagolásával a beteg életminősége jelentősen romolhat. A betegség kezelésére és a tünetek csökkentésére a szakorvos többféle gyógyszercsoportból is kiválaszthatja a legmegfelelőbb szereket, azonban a beteg életmódja is nagy hatással lehet a betegség alakulására. A túlsúly csökkentésével mérsékelhető az ízületek terhelése.

A betegség kezelésére használt gyógyszerek célja, a tartós fájdalomcsillapításon és gyulladáscsökkentésen túl az ízületi károsodások megakadályozása. A bázisterápiás gyógyszerek módosítják a betegség lefolyását, azonban ezen szerek hatása csak lassan alakul ki. Egyes esetekben 4-6 hét, más hatóanyagoknál 2-3 hónap is eltelik a hatás megjelenéséig. Több szer rendelkezik kellemetlen mellékhatásokkal. Talán ezzel magyarázható, hogy egyre többen a (mellék)hatás mentes alternatív gyógymódokban és „házi praktikák” használatában keresik a megoldást.

A méz és az őrölt fahéj kombinációja hatékony segítséget nyújt a kézfeji arthritisz kezelésében. A méz fertőtlenít, a fahéj pedig antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Az ízületi gyulladás hátterében állhat korábbi Staphylococcus fertőzés, azonban a már kialakult betegség esetén sem külsőleg, sem belsőleg nem megalapozott az antibakteriális hatású szerek alkalmazása. Habár a fahéjfa kérgéből nyert olaj és a méz antimikrobiális hatását lombikban végzett kísérletek igazolják, ezek használata nem befolyásolja az artritiszes tüneteket. A fahéj alkalmazása elsősorban étvágytalanság, emésztési panaszok és az emésztőrendszer enyhe görcse esetén megalapozott. A fahéj terápiás antioxidáns hatása nem releváns. A méz fogyasztható felső légúti megbetegedések esetén köptetőként és a köhögési inger mérséklésére, és bár van némi gyulladáscsökkentő hatása is, ez nem elégséges ahhoz, hogy az ízületi gyulladást érdemben befolyásolja.

Együttes használatukkal ellazíthatjuk az izmokat.

Az ígéret szép szó... de a méz és a fahéj külön-külön sem rendelkezik ilyen aktivitással, és együttesen sem fejtenek ki izomellazító hatást.

Az ujjak ízületi gyulladásának gyógyításához keverjünk össze egy evőkanál mézet és fél teáskanál fahéjat, és fogyasszuk minden reggel, éhgyomorra.

Cukorbetegség és allergia esetén nem javasolt fogyasztani a keveréket, egyébként kellemes ízű, ártalmatlan, ám hatástalan készítményt ajánl a szerző.

Az olívaolajban található egy speciális vegyület, az oleokantál, amely segít megelőzni a gyulladást okozó COX-1 és COX-2 enzimek termelődését. Ha olívaolajat használunk a főzéshez, azzal is csökkenthetjük az arthritisz okozta fájdalmat és gyulladást.

Az olívaolajban lévő oleokantál biológiai hatásait az utóbbi pár évben kezdték el részletesebben is vizsgálni. A vegyület az eddigi - főleg lombikban végzett - vizsgálatok alapján hatásos lehet különféle krónikus gyulladások kezelésére. Az oleokantál pontos adagolása jelenleg nem meghatározott, nem kizárt, hogy csökkentheti a betegség tüneteit, ha olívaolajjal főzünk, de az eredmény kialakulásában a placebóhatásnak is jelentős szerepe lehet.

Használhatjuk az olívaolajat az ujjak és kézfej masszírozására is: készítsünk meleg keveréket olívaolajból és levendulaolajból, majd finoman masszírozzuk a kézbe a kellemetlen érzések és a gyulladás csökkentésére.

Az oleokantál biológiai hasznosulása és bőrön keresztüli felszívódása nem tisztázott, ezért alkalmazása nem helyettesítheti más, bizonyított hatékonyságú készítmény használatát. Ha a betegnek mérséklődnek a tünetei, akkor az olívaolajos masszás mellékhatás-mentes kiegészítése lehet a reumatoid artritisz kezelésének. A levendula leginkább nyugtalanság, álmatlanság kezelésére alkalmazható, a hatásért felelős anyagok bőrön keresztül is felszívódnak, így a levendulaolajos masszázs altató hatású lehet. Ezzel javulhat a betegek közérzete, azonban az olaj a gyulladást nem csökkenti.

Naponta áztassuk a kezeinket Epsom sós melegvízbe kb. fél órára. Ez enyhíti a gyulladást és a fájdalmat, emellett ellazítja az izmokat és csökkenti a görcsöket. Két marék Epsom só mellett egy marék konyhasót és édeskömény- vagy borókaolajat is adhatunk a meleg vízhez. Ebben mossunk kezet mindennap 15 percig! Ezzel a módszerrel csökkenthetjük a kezek arthritisz okozta merevségét és fájdalmait.

Az Epsom só, más néven a keserűsó (magnézium-szulfát) fürdők vizének gyakori összetevője, ugyanakkor az anyag bőrön keresztül gyakorlatilag nem jut be a szervezetbe. A meleg víz önmagában is fájdalomcsillapító hatású lehet. Bár az édeskömény és a borókaolaj némileg fokozhatja a vérkeringést, ami csökkenti a fájdalomérzetet, ezek az illóolajok leginkább a víz illatát változtatják meg.

A burgonya antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevői hatékonyan gyógyítják a kézízületek gyulladását. Készíthetünk burgonyalevet: hámozás nélkül vágjunk vékony szeletekre egy közepes méretű burgonyát, és tegyük hideg vízbe éjszakára. Reggel szűrjük le a folyadékot, és igyuk meg éhgyomorra. Ennek a lének a napi fogyasztása csökkenti a fájdalmat és rugalmasabbá teszi az ízületeket. Ehelyett kinyerhetjük egy közepes méretű burgonya levét, felhígíthatjuk vízzel és fogyaszthatjuk ezt a levet is. A kúra ne legyen két hétnél hosszabb, és csírázott burgonya nem használható hozzá. Cukorbetegek kerüljék ezeket a módszereket!

A recept alapján készített burgonyalé keményítőt és kisebb mennyiségű C-vitamint tartalmazhat. A C-vitamin valóban kiváló antioxidáns, és csökkentheti az ízületi gyulladás súlyosbodását. Ugyanakkor sok más forrásból is hozzájuthatunk a szükséges C-vitamin mennyiséghez. A burgonyalének nincs gyulladáscsökkentő hatása. A burgonyalé – bár nem túl hatásos kezelési módja az ízületi gyulladásnak – bármilyen hosszú ideig fogyasztható. Alkalmazásától túl sok mellékhatás nem várható, ugyanakkor hatása sem valószínű, hogy lesz. A burgonyacsíra valóban tartalmaz mérgező anyagokat, ezért azt semmilyen körülmények közt ne fogyasszuk el.

A ricinusolajban lévő ricinolsavnak gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fájdalomcsillapító hatásai vannak. Finoman masszírozzunk ricinusolajat a fájó kézfejre napi kétszer a fájdalom csökkentésére.

A ricinusolaj bőrpuhító hatása miatt külsőleg krémek, kenőcsök gyakori alkotórésze, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását több vizsgálat is igazolja. Az olajat tartalmazó kenőcsök használata valóban előnyös lehet ízületi, mozgásszervi megbetegedésekben.

Forraljunk fel két evőkanálnyi ricinusolajat, majd adjuk egy pohár friss narancsléhez, és fogyasszuk ezt reggeli előtt mindennap. Pár hét múlva jelentős javulást tapasztalhatunk a kézfejek állapotában.

A ricinusolaj drasztikus hashajtóként székrekedés kezelésére vagy műtéti előkészítésre használható. Éhgyomorra fogyasztva a hatása gyorsabban alakul ki. Azt, hogy van-e a hashajtó hatás és a kézfejek állapota közt kapcsolat, nem lehet tudni…

A fokhagyma gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló orvosság arthritisz kezelésére.

A fokhagymát érelmeszesedés megelőzésére és emelkedett vérzsírszint kiegészítő kezelésére lehet alkalmazni.

Emellett a benne (fokhagyma) lévő allicin segít a szervezetnek megakadályozni a betegség tüneteit okozó mikroorganizmusok növekedését és szaporodását.

A fokhagyma antimikrobiális hatását lombikban végzett kísérletek bizonyítják, azonban az ízületi gyulladás tüneteit nem mikroorganizmusok okozzák.

Használjunk meleg vizes borogatást az ízületi gyulladás okozta kézfájdalomra! Ezzel javítjuk a vérkeringést, ellazítjuk az izmokat és ízületeket, valamint csökkentjük a kéz merevségét is. Áztassunk forró vízbe egy törölközőt, csavarjuk ki, majd tekerjük az ujjak és a kézfej köré! Ismételjük napi több alkalommal.

A meleg víz és a helyi vérbőséget okozó szerek csökkenthetik a reumás fájdalmakat, ezért a meleg vízen kívül például kapszaicintartalmú krémeket is alkalmazhatunk ízületi fájdalmak tünetek enyhítésére. Az ízületi gyulladások kezelésére használt készítményekben gyakran található rozmaringolaj, amely kámfortartalma miatt először hűsítő hatással rendelkezik, majd vérbőséget és melegérzetet vált ki a kezelt területen.

Alkalmazzunk hidegterápiát ízületi gyulladás ellen. Ehhez használhatunk jégtasakot, egy tasaknyi tört jeget vagy fagyasztott zöldséget. A jégtasak és a bőr közé tegyünk egy vékony törülközőt, nehogy megfagyjon a bőrünk! Tegyük a fájó kézfejre a tasakot pár másodpercre, majd ismételjük meg párszor. Egyszerre csak 1-2 ízületet érjen a hideg. A jeges terápia rendszeres alkalmazásával csökkenthetjük az irritációt és a fájdalmat. Tartsuk észben azonban, hogy az emberek különbözően reagálhatnak a hidegre!

A hideg a meleghez hasonlóan fájdalomcsillapító hatású lehet. Az internetes ajánlásnak igaza van abban, hogy a két hőmérsékleti tartomány megítélése egyénenként változhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő terápiát nem helyettesítheti sem a forró vizes, sem a jeges fürdő.

A kurkuma gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságaival segít kiirtani az arthritiszt okozó baktériumokat, valamint védelmet nyújt más mikroorganizmusok támadásai ellen is. Adjunk egy teáskanál kurkumát és némi mézet egy pohár meleg tejhez, és igyuk meg! Keverjünk őrölt kurkumát meleg vízbe, és fogyasszuk naponta a tünetek csökkentéséért.

A kurkuma széles körben alkalmazott fűszer- és gyógynövény, gyulladáscsökkentő hatása tudományosan is igazolt. Probléma, hogy a kurkuma hatóanyaga a gyomor-bélrendszerből csak rendkívül csekély mértékben szívódik fel, ezért a hagyományos kurkuma por és kapszula biológiai hasznosulása nem túl nagy. Ez javítható a hatásért felelős vegyület félszintetikus átalakításával, vagy az anyag módosított formulálásával (pl. nanonizálás). Több közlemény is alátámasztja a kurkuma antimikrobiális hatását, azonban a kialakult artritisz kezelésében nincs szerepe az antimikrobiális hatású szereknek. A házi szernek az íze jó lehet, hatása azonban nem várható.

Másik megoldásként adjunk pár csepp mustárolajat egy teáskanál őrölt kurkumához és készítsünk belőle sűrű krémet. Kenjük be ezzel a gyulladt ujjakat, és hagyjuk a bőrön fél óráig, majd langyos vízzel mossuk le.

A kurkuma hatóanyagai nem szívódnak fel bőrön keresztül, de a mustárolaj enyhe vérbőséget okozó hatása csökkentheti az ízületi fájdalmakat.

Az almaecet gyulladáscsökkentő és lúgosító hatásai segítenek megszabadulni a merevségtől és a fájdalomtól. Igyunk mindennap egy pohár meleg vizet egy evőkanál almaecettel és kevés mézzel! Ehelyett krémet is készíthetünk: melegítsük fel az almaecetet és adjunk hozzá kevés Cayenne-borsot! Még melegen kenjük a fájó ízületekre és hagyjuk a bőrön 10 percig – hamarosan elmúlik a fájdalom és a merevség.

Az almaecetnek tudományosan megalapozott jótékony egészségügyi hatása nincs. A fenti pakolás nem helyettesítheti a betegség kezelésére valóban előnyös hatásokkal rendelkező terápiát.

Sajnos a szimpatika.hu weboldalon megjelent cikk több súlyos szakmai és etikai hibával rendelkezik, ahogy erre egy, a cikkhez hozzászóló olvasó is felhívja a figyelmet. A válaszban az oldal üzemeltetői is elismerik, hogy

A Szimpatika.hu oldalain található információk, szolgáltatások tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, ezért kérjük, minden esetben forduljon orvosához, gyógyszerészéhez!

A cikkben olvasható információk, tanácsok döntő többsége szakmai szempontból nem tekinthető elfogadhatónak, sőt a megfelelő diagnózis és terápia elodázása felesleges kockázatot jelent a beteg számára.

Ízületi gyulladás gyanúja esetén mindenképpen forduljon orvoshoz! A krónikus ízületi gyulladások kezelésének alapvető szerei a különféle fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a növényi eredetű készítmények szerepe csak másodlagos. Habár több eljárásnak és anyagnak is lehet előnyös hatása, egyik sem helyettesítheti a gyógytornával kiegészített gyógyszeres terápiát.

Nem újdonság, hogy napjainkban sokan először az interneten tájékozódnak, ennek azonban megvannak a veszélyei. A különféle forrásokból származó információk értékeléséhez kérje orvosa vagy gyógyszerésze segítségét! 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr612078547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diagnozis 2017.01.17. 15:02:15

Azt eddig is tudtam, hogy a Szimpatika.hu nem tekinthető megbízható forrásnak, de ez a bejegyzés most akkor sem lett jó.
Ez a bejegyzés túlságosan unalmas :( , többször elvesztettem az érdeklődésemet a cikk olvasása közben.

napocskin9 2017.01.17. 18:13:58

@diagnozis: Szerintem biztos nem találnád unalmasnak, ha érintett lennél a dologban (ezek szerint szerencsére nem vagy).
Én azt szeretném tudni, hogy van-e annak az utóbbi időben elterjedt nézetnek alapja, mi szerint a tej és tejtermékek fogyasztása erősíti az arthritisz kockázatát? Sok helyen olvastam már erről, de érdekelne a cikk szerzőjének (szak)véleménye is.

pounderstibbons 2017.01.17. 19:01:22

Izgalmasnak én se nevezném a posztot, de hát a vizsgált cikk is annyira semmitmondó, hogy az már jobban fáj, mint az artritisz. (ami fájdalomcsökkentő hatásúnak is tekinthető :))

Esetleg érdemes lenne hasonló esetekben a jellemző hibákat egyszer leírni, utána tömbosítve az adott hibával érintett állítások (vagy egy-két példa rájuk), a végére pedig férhetne kiemelés a valóban jó tanácsokhoz és egy összefoglalás arról, hogy hány tanácsból hány is alapos a cikkben.
Így kb. ötödekkora lenne ez a cikk is.

fordulo_bogyo 2017.01.18. 03:47:49

Kicsit elkezett a kritika, ha nem haragszol - egy harom evvel ezelotti cikkel vitazol.

"A 10 leghatékonyabb házi gyógymód az ízületi gyulladás kezelésére 2014. 02. 02."

diagnozis 2017.01.19. 11:16:56

@napocskin9:
A téma érdekes, sőt engem kifejezetten érdekel is, ezért olvastam el. Sajnos azonban az írás minősége nem illik az oldalhoz.

A tej fogyasztás kizárólag egy gén hiánya esetén jelent + rizikót.

Amaerilde 2017.05.18. 23:50:27

Kedves Ködpiszkáló!
Nagyon szeretem az oldaladat, és a cikkeiteket.

Viszont az hogy "Az ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) az egyik leggyakrabban előforduló autoimmun betegség." Nagyon pontatlan a megfogalmazás, ez így ebben a formában nem igaz. Ízületi gyulladás számos okból kialakulhat, ezen okoknak csupán egyike az autoimmunitás, pl. rheumatoid arthritis, de más autoimmun betegségek is járhatnak ízületi gyuladással. Az ízületi gyulladás nem egyenlő az RA-val! Nagyon nem.

TheTraveller 2017.09.28. 16:38:11

Sziasztok!

Hallottak már a a vérkeringés mikro szintű javításáról? Németországban élek, nemrég találkoztam egy D'OXYVA nevű termékkel, erről hallott már valaki, van bárkinek bármilyen tapasztalata?

TheTraveller 2017.10.04. 13:05:00

@fordulo_bogyo: Ismersz valakit aki befürdött vele vagy csak neked is non-szensznek tűnik?

fordulo_bogyo 2017.10.04. 18:40:47

@TheTraveller: El teteszel lenni tevedve.
Egy terapias modszert nem ugy itelunk meg, hogy ismerunk-e valakit, aki hasznalat es a hasznalata soran utan jobban vagy rosszabbul lett.
Ebben az esetben nem tudjuk, hogy a hasznalata miatt, vagy epp annak ellenere kovetkezett be valtozas az allapotaban.

Egy terapias eljarast ket azonos csoportba osztott betegen tesztelunk, igy lehet csak osszehasonlitasi alapunk.

Egy terapias eljarast megitelhetunk annak alapjan is, hogy a leirt reklamozott allitasok osszeegyeztethetoek az kemeny bizonyitekon alapulo tudomanyos ismereteinkkel.
Megnezhetjuk, mivel tamasztjak ala az allitasaikat.

Ez ez utobbi alapont mondtam nagyon megalapozott velemenyt rola. Velemenyemet fenntartom.

TheTraveller 2017.10.06. 13:39:26

@fordulo_bogyo: sem a kémia sem a biológia nem volt sajnos soha erősségem... :-)

De akkor szerinted az egész széndioxid terápia meg hogy ez ugyanaz mint pl egy gyógyfürdőben humbuk?

fordulo_bogyo 2017.10.06. 20:48:29

Hogy jon ide a szendioxid?
"D'OXYVA® (deoxyhemoglobin vasodilator) is an advanced non-invasive and non-opioid transdermal (over the skin) infusion technology "

TheTraveller 2017.10.09. 13:59:21

@fordulo_bogyo: Szerintem nem olvastad végig az oldalt :-) Amit bemásoltál kbaz első mondat az oldalukról erről azért kicsit többől van szó, mert ugye hogy mit is juttatsz be addig már nem sikerült eljutnod :D

fordulo_bogyo 2017.10.09. 21:07:41

@TheTraveller: vilagosits fel, mit nem vettem eszre?

TheTraveller 2017.10.10. 13:13:08

@fordulo_bogyo: Nem akarlak meggyőzni semmiről, ha tényleg érdekel olvasd el! Csak kiváncsi lette volna, hogy ismeri-e valaki, rendelte-e már tőlük valaki, mert nem vagyok mindent tudó... De ahogy látom rossz helyen kérdezősködtem, bocs

fordulo_bogyo 2017.10.10. 16:01:16

@TheTraveller: Niert jelent neked tobbet az, hogy valaki rendelt mer toluk, mint az, hogy valakinek szakmailag kemenyen megalapozott velemenye van rola?

TheTraveller 2017.10.11. 13:20:13

@fordulo_bogyo:Lehet én nem vettem észre, de hol a megalapozott szakmai vélemény? Annyit írtál, hogy átverés és te tudod, de semmilyen indoklást nem mellékeltél mellé... Azaz számomra értelmetlen ez az egész :-)

fordulo_bogyo 2017.10.11. 13:55:20

@TheTraveller: az a megalapozott szakmai velemenyem: atveres, marhasag, parasztvakitas.
Milyen szintű indoklast,alatt tapasztalt szeretnel?
Roviden: nincs tudományos alapja, ellentetes jelenlegi ismereteinkkel, és nincs alátámasztva bizonyitekokkal.
Menjünk rajta végig mondatból mondatra?

TheTraveller 2017.10.12. 13:11:53

Ezt értem, de pontosan mi benne a parasztvakítás?

Ezt szeretném ha tudományosan megalapozottan kifejtenéd nekem (és mindenkinek akit érdekelhet) a legeleső kommentemtől kezdve

fordulo_bogyo 2017.10.15. 09:24:52

@TheTraveller:
Ok nezzuk mi van benne:
"D'OXYVA®

(deoxyhemoglobin vasodilator)
medical carbon dioxide pressurized mini gas cartridges "

Mini szodasszifon-patron?

"
What is D'OXYVA?

D'OXYVA is a prescription "

receptre kaphato suritett szendioxid? komolyan?

Nezzuk kozelebbrol:
"Active Ingredient: 99.98% purified carbon dioxide
Inactive Ingredients: water"

Baratom, ez SZODAVIZ!

Csodakutya011 2018.03.01. 12:41:59

Oké. DE akkor mi a gyógymódja konkrétan ennek a betegségnek?

lentffy 2018.08.04. 09:23:30

Felforr a vêrem ettõl. Ha valaki ennyire okosnak kêpzeli magát, miêrt piszkálò?Nincs neve amivel nyiltan piszkálòdhatna?
Esetleg irja le mi a helyes megoldás. Volt már valami, amit jònak talâlt? Talan nem vêletlen, hogy ezt a nevet használja.

paljoo 2018.08.05. 12:46:50

@lentffy: Asztali gépen adja magát az információ, telefonon érdemes "teljes" nézetre váltani.
A ködpiszkáló névválasztásról:
kodpiszkalo.blog.hu/2014/05/09/mitakarunk
A cikk szerzője egyszerű nézetben is megtalálható a cím alatt, "teljes" nézetben a jobb oldali sávon valós névvel azonosítható - teljesen nyíltan.

Az írás műfajilag reagálás egy másik cikkre. Kb ugyan olyan számon kérni rajta a hatásos házi gyógymódot mint a BKK menetrendet vagy a palacsinta receptjét. - Nem ígérte egyiket sem és nincs is benne, ennyi.

kodpiszkalo.blog.hu/2014/05/09/kikvagyunk_115 -ön érhető el, hogy ha okosabbnak nem is, de miért képzelheti magát az adott szerző jogosan jártasabbnak magát a területen mint ön vagy én.

A biztonság kedvéért kiemelek egy nagyon egyszerű tanácsot, szerintem elmegy "helyes megoldásnak":
"Ha szokatlan vagy súlyos tüneteket észlelnek, nem éri meg először alternatív, nem bizonyított hatékonyságú gyógymódokat kipróbálni, mindenképpen forduljanak orvoshoz! "

+mondom 2018.08.06. 17:47:25

@fordulo_bogyo: Ezt csak most látom.
Egyébként nem, ez nem szódavíz. Mert az főleg vízből és a benne oldott CO2-ből áll. Viszont a leírás szerint ez CO2 (99.8%), ami vizet is tartalmaz :D Van ebben valami hasonló, mint a fröccsöknél a házmester-vicceházmester? :D

fordulo_bogyo 2018.08.06. 18:05:42

@lentffy: A lap tetejen jobboldat egy foto mellett ezt olvashatja a figyelmes latogato.

"Dr. Csupor Dezső
(kodpiszkalo)
gyógyszerész,
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet"

Benned, LENTFFY kit tisztelhetunk?

fordulo_bogyo 2018.08.06. 18:06:29

@+mondom: Igazad van, nagyon tomeny szodaviz. :-)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása