ártalmas-e a mikrosütő?

2012.10.20., Szerző: kodpiszkalo


mkrst.jpgA macskákra mindenképpen, különösen akkor, ha az állatot a mikrosütőben szárítjuk. Egy több változatban terjedő városi legenda szerint ugyanis az USÁ-ban megtörtént, hogy egy gondos gazdi a mikróban szárította meg elázott házikedvencét, majd miután az állat elpusztult, jogi úton szeretett volna elégtételt venni a vevőket nem eléggé körültekintően tájékoztató gyártón. Állítólag azóta szerepel az Amerikában forgalmazott sütők használati utasításában, hogy élő állat szárítására nem alkalmazhatók.

De mi a helyzet az emberekkel? Vajon az emberre is ártalmas a mikró - és akkor is, ha nem ülünk bele? Egy széles körben terjesztett körlevél szerint igen: egyrészt, mert a mikrohullámú sugárzás hatása a sütő közelében nagyon erős, és károsítja az élő szervezetet, másrészt pedig azért, mert a mikróban elkészített étel egészségtelen. És most lássuk az említett levelet, amelyben keverednek a valóságtartalommal bíró és légből kapott állítások.

A világ legkényelmesebb készülékei a mikrohullámú sütők, feltétlenül szükségesnek tűnnek a mai rohanó világban. Jelenleg a nyugati háztartások legalább 80%-ában vannak jelen a mikrosütők. A legtöbb ember kérdés nélkül használja ezt a konyhai berendezést és gyakran azt hiszik, hogy ez igen ésszerű alternatívája a hagyományos sütő használatának melegítés vagy főzés céljából. Azonban érdemes kétszer is meggondolni használatát, mert talán ez a legrosszabb dolog, amit étellel tehet az ember.

Nézzük hogyan működik a mikrohullámú sütő és milyen egészséget befolyásoló hatásai vannak

A mikrohullámok elektromágneses sugárzások és az energia spektrum alacsony energia szintjén állnak, közel a rádióhullámokhoz. A hullámokat egy úgynevezett magnetron generálja – ez minden mikrohullámú sütőben megtalálható.

A magnetronok elektromágneses mezőt hoznak létre 2,4 Gigahertzes (GHz) mikrohullámú frekvenciával.

Ahhoz, hogy valami felmelegedjen egy mikrohullámú sütőben, víz jelenlétére van szükség. Ha víz nincs az ételben, a felmelegedés nem jön létre. Ennek az az oka, hogy a mikrohullámok hatására a vízmolekulák az élelmiszerben hihetetlen sebességgel kezdenek el rezegni és ez molekuláris súrlódást okoz, amely végül is elvezet az étel felmelegedéséhez.

Ez - leszámítva azt, hogy a molekuláris súrlódás nem túl szakszerű kifejezés, nagyjából stimmel.

A víz molekulák szerkezete eközben szétszakad és erőteljesen deformált lesz. Ez a módszer egészen más, mint bármilyen főzési mód. Ahogy Hans Hertel, egy svájci tudós elmondja: "Nincs olyan atom, molekula és sejt bármely szerves anyagból álló rendszeren belül, amely képes ellenállni egy ilyen erőszakos, pusztító erővel bíró sugárzásnak." A molekulák szerkezete szétszakítódik, erőteljesen deformáltak lesznek (ún. szerkezeti izoméria jön létre)"

Na, itt álljunk meg egy szóra. Érdemes megnézni, ki is ez a Hans Hertel, aki ilyen határozott állításokat fogalmaz meg. Kétségkívül ő a mikrosütőellenes harc pionírja: az 1980-as években néhány kollégájával elvégzett állítólagos kísérletében laboratóriumi vérvizsgálatok segítségével megállapította, hogy a mikrosütőben elkészített étel tartós fogyasztása rákos elváltozást megelőző állapotot idéz elő. Figyelemfelhívó állításai gyorsan széles körű nyilvánosságot kaptak, azonban eredményeit soha, sehol nem publikálta. Ennek hiányában a teóriája nem sokat ér, különösen úgy, hogy az azóta eltelt majd' harminc évben egyetlen olyan tudományos közlés sem született, amely alátámasztotta volna.

Kémiai szempontból egyébként a vízmolekulák deformálódásával, szétszakadásával, izomerizációjával kapcsolatos feltételezések meglehetősen abszurdak: ilyen egyszerűen nem történik. Ugyanakkor az igaz, hogy bizonyos vegyületek szerkezete megváltozik a mikrohullámok hatására, de tulajdonképpen ez a cél a sütés-főzéssel. Egy szemléletes példa: a tojásfehérje molekuláinak szerkezete visszafordíthatatlanul átalakul (kicsapódik, magyarán megsül), de ez a változás gáz-, elektromos. és mikrosütő esetén ugyanolyan jellegű. A sütés-főzés egyik fő célja éppen ez: a molekulák szerkezeték megváltoztatásával az étel fogyaszthatóvá, hosszabb ideig eltarthatóvá vagy ízletesebbé válik. Alaptalan az a riogatás, hogy a mikrosütő nem kívánt módon hat a táplálékban található molekulákra. A "mikrózás" lényege a hőkezelés, különbség abban van, hogy a mikrosütő más módon melegíti az ételt: nem közvetlen hőközlés, hanem mikrohullámok révén.

Ki ne használjon mikrohullámú sütőt, és miért? Senkinek nem szabadna mikrohullámú sütőt használnia. Ez különösen igaz a csecsemők, gyermekek, terhes és szoptatós anyák és bármilyen betegségben szenvedők körére. Az átlagembert már igy is rengeteg más sugárzással bombázza környezete.

Rendben, ezzel részben egyet lehet érteni: valóban jobb, ha a csecsemőkre nem bízzuk rá a mikrosütő kezelését... És még az is igaz, hogy az embert rengeteg sugárzás éri: gondoljunk csak a napsütésre, vagy a rádióhullámokra. Az elektromágneses spektrum (lásd lenti ábra) magas hullámhosszú tartományában találhatóak az alacsony energiájú sugárzások, a hullámhossz csökkenésével nő az energia. A káros, lehetőleg kerülendő, nagy energiájú sugárzások közé tartozik a röntgensugárzás, ezért csak indokolt esetben röntgeneztetjük magunkat. Részben ez az összefüggés a magyarázata annak is, hogy az (alacsonyabb hullámhosszú) UV sugárzás károsabb a napsugárzás látható tartományú fényénél. És ez az oka annak is, hogy bár a környezetünk tele van a rádióadók és a mobiltelefonok magas hullámhosszú "sugárszennyezésével", a mobiltelefont soha nem használó átlagember egészsége nem károsodik. (Ha nagyon közel vagyunk a sugárzás forrásához, például ha a nap 24 órájából huszat mobiltelefonnal a fejünkön töltünk, akkor természetesen nem várható, hogy ennek kifejezett egészségjavító hatása van. A mobiltelefonálás lehetséges káros hatásait intenzíven vizsgálják, de azt tudni érdemes, hogy a veszély akkor lehet egyáltalán reális, ha a sugárzás forrása a testünkhöz nagyon közel van - ilyen értelemben egy passzív telefonáló veszélyeztetettsége nem hasonlítható egy passzív dohányoséra).  

spktrm.png

A világűrből érkező mikrohullámú háttérsugárzást a föld légköre nem engedi át, de a mesterségesen keltett sugárzás veszélyei akár valósak is lehetnek. Itt van például az állítólagos mikrohullámú betegség:

Lehet, hogy "Mikrohullámú Betegség"-ben szenved?

Magas szintű mikrohullámú sugárzásnak kitett emberekben az alábbi tünetek léphetnek fel.

  • Csökkent kognició
  • Hányinger
  • Látási problémák
  • Depresszió és ingerlékenység
  • Legyengült immunrendszer
  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Álmatlanság és
  • Alvási zavarok
  • Gyakori vizelés és extrém szomjúság jelenségei

A mikrohullámú betegség első jele az alacsony vérnyomás és lassú szívverés. A későbbi és a leggyakoribb megnyilvánulásai a szimpatikus idegrendszer krónikus ingerléséből eredő stressz szindróma és a magas vérnyomás.

Ez a szakasz gyakran magában foglalja a fejfájás, szédülés, szemfájdalom, álmatlanság, ingerlékenység, szorongás, hasi fájdalom, idegi feszültség, koncentrálóképesség zavara, hajhullás, valamint vakbélgyulladás, szürkehályog, reprodukciós problémák, és a rák előfordulását. A krónikus tünetek között végül a mellékvese kimerültség és az ischaemiás szívbetegség [a koszorúerek elzáródása és a szívinfarktus] lesznek a vezető szindrómák.

Dr. Lita Lee a Health Effects of Microwave Radiation (A mikrohullámok egészségre gyakorolt hatásai) cimü könyvében kifejezte aggodalmát a mikrohullámok használatával kapcsolatban.

  • Szerinte nyirokrendszeri betegségek és tünetek hozhatók összefüggésbe a mikró használatával, ami annak köszönhető, hogy a szervezetnek lecsökken az a képessége, hogy megakadályozza bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulását.
  • A vérben rákos sejtek kialakulását figyelték meg
  • Megnőtt a gyomor-és bélrendszeri daganatok száma
  • Emésztési rendellenességek és az emésztőrendszer hanyatlása volt megfigyelhető
  • Az életenergia kimerülése

Az ún. mikrohullámú betegséget a fent hivatkozott Lita Lee írta le, de az itt bemutatott részlet a szövegkörnyezetéből kiragadva egészen mást jelent, mint az angol eredetiben. A magyar változatot olvasva azt gondolhatnánk, hogy minden, mikrosütőt használó veszélyben van. Az angol verzióban szereplő két mondat azonban teljesen más értelmet ad a fentieknek: "Russians did research on thousands of workers who had been exposed to microwaves during the development of radar in the 1950’s. (...) Russians called the health effects of microwave radiation microwave sickness." Szóval a megfigyelt tüneteket (állítólag) egy radarállomás építésén dolgozó, a sugárzásnak közvetlenül kitett embereken figyelték meg, nem pedig mikrohullámú sütőt használókon - egyáltalán nem mellékes részletkérdés!

A mikrohullámok a fémeken nem tudnak áthatolni, ezért a jól burkolt sütők környezetében a mikrohullámú sugárzás nem lehet számottevő. A hullámok "kijutását" hivatott meggátolni az ajtón található fémrács is, amelynek lyukain át be lehet látni, de elég kicsik ahhoz, hogy a mikrohullámok ne jussanak ki. Így tehát - ha a sütő borítása ép - a mikró környezetében nagyon kicsi a sugárzás intenzitása (ezt egyébként szabványok is előírják). Ha kinyitjuk az ajtót, a hullámokat generáló magnetron azonnal kikapcsol, a sugárzás megszűnik. Rendeltetésszerű használat esetén kizárt, hogy egy mikrosütőt használó egészsége károsodjon. A "mikrohullámú betegség" létezését egyébként az is kétségessé teszi, hogy még az új orvosi szakkönyvekben sem található ilyen címszó. Ilyen betegség nincs is.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az egészségünk érdekében minél többet kellene a mikrohullámú sütő közvetlen környezetében tartózkodnunk. Bár a készülékek veszélyessége eltúlzott, és nem kell attól tartanunk, hogy a napi néhány perces "mikrózás" megbetegít, ha ez egyeseknek megnyugtató, használata könnyen mellőzhető egy modern háztartásban is. És még az sem tartozik a fóbiák közé, ha valakit az nyugtat meg, hogy a készüléktől távol tartózkodik annak működése közben. 

A nem feldolgozott vagy főzött élelmiszerek természetesen tartalmaznak a napból átadódó élet energiát. A biofotonok a fény legkisebb fizikai egységei, amelyek az élet minden formájában elraktározódnak. A legfőbb biofoton források a természetesen termelt zöldségek és főleg napsütötte, érett gyümölcsök.

A mikrohullámozott élelmiszer gyakorlatilag potenciálisan elpusztítja és kiüríti az ételben lévő életenergiát, és teszi a termékeket teljesen halott és élettelen biológiai masszává. Ezen túlmenően, az étel tápértéke elvész és szinte használhatatlan lesz tápérték szempontjából.

A fotonok tényleg fontosak, nélkülük nem lenne fotoszintézis és növényi élet. A biofotonokat azonban ebben a szövegkörnyezetben nem érdemes emlegetni, ugyanis egészen másról van szó. Az viszont igaz, hogy a mikrohullámú kezelés hatására csökken bizonyos anyagok mennyisége (pl. vitaminok egy része elbomlik) az ételben. Ez a hőkezelés eredménye, de ugyanez lezajlik "normál" sütés és főzés közben is. Némi különbség azonban van, ugyanis a mikrosütő nem egyenletesen melegít, a külső rétegek gyorsabban melegszenek, így előfordulhat, hogy egy mikróban melegedő folyadék külső részének hőmérséklete már 100 °C fölött van, de a "magja" még nem melegedett fel, így a folyadék nem forr. Ez akkor történhet meg, ha a melegítésre használt edény fala nagyon sima, azaz hiányoznak a gőzbuborékok képződésére alkalmas ún. gócképződési helyek. Az egyenlőtlen melegítés szilárd ételeknél is előfordul,  a fő oka annak, hogy sok szakács csak a nagyon szükséges esetekben használ mikrosütőt. 

A mikrohullámok használatát először a nácik találták fel annak érdekében, hogy csapataikat a második világháború idején gyors meleg étellel lássák el. Látván, hogy ezek a mikrohullámú sütők új találmányok, az amerikai hadügyminisztérium röviddel a háború után elrendelte, hogy végezzenek kutatásokat az új eszköz megbízhatóságát illetőleg.

Hamis. A mikrohullámok ilyetén alkalmazásával kapcsolatos első szabadalmat a Bell Telephone Laboratories jegyezte 1937-ben az USÁ-ban. A sütő felfedezése a véletlen műve volt: egy mikrohullámú radar magnetronjával dolgozó amerikai mérnök, Percy Spencer figyelt fel arra, hogy a zsebében megolvadt a csokoládé. Az általa kreált kezdetleges készülékkel először pattogatott kukoricát készített (nem is az USÁ-ban lennénk), majd a véletlen felfedezés után két évvel, 1947-ben el is készültek az első, kereskedelmi forgalomba kerülő példányok (340 kg, 5000 USD!!!).

A Szovjetunióban miután levezették ezeket a kellő mélyreható kutatásokat, a folyamat végén betiltották a mikrók használatát. A tilalmat azonban később feloldották a Peresztrojka idején.

Vizsgálati eredményeik a következők voltak:

  • Rákkeltő anyagok keletkeztek szinte minden étel mikrózása után
  • A tejben és a gabonában mikrohullámok hatására rákkeltő anyagok alakultak ki az aminosavak transzformálódása által
  • Mikrohullámú sütőben elkészített húsokban rákot okozó vegyületek képződtek, mint pl a d-Nitrosodienthanolaminok
  • Mikrohullámon a gyümölcsök kiolvasztásakor a glükozidok galaktozidokká alakultak, amelyek rákkeltő anyagok
  • Rendkívül rövid mikrohullám expozíció is a nyers, főtt, vagy fagyasztott zöldségekben a növényi alkaloidokat rákkeltő vegyületekké alakitotta át
  • Rákkeltő szabad gyökök alakultak ki mikrózott növényekben, zöldségekben
  • Biodegradáció következtében jelentősen csökkent a B- vitaminok, a C és E vitaminok, az ásványi anyagok és lipotropikumok fellelhetősége.

Az oroszok vezette kutatás végül is nemzetközi figyelmeztetésbe torkollott, miszerint a mikrohullámú sütők igen káros biológiai és környezeti hatásokkal rendelkeznek. 

Városi legenda, hogy a mikrosütő be volt tiltva a Szovjetunióban. A további szöveg is hasonlóan "hiteles": téves információk és az ijesztgetést szolgáló féligazságok halmaza. Hőkezelés (magas hőmérsékletű sütés) során valóban képződhetnek rákkeltő anyagok, legyen szó akár grillezésről, olajban, sütőben, vagy mikróban történő sütésről. De ha az étel nem kozmál oda, akkor a veszély nem túl nagy - a grillezés, olajban sütés betiltása sem került még szóba, jóllehet köztudott, hogy az ilyen módon készített ételek nem kifejezetten egészségesek. A glükozid-galaktozid átalakulás realitása és veszélyei, valamint az alkaloidok rákkeltő anyagokká történő alakulásával történő ijesztgetés minden alap nélküli.

A legtöbb tanulmány egyetért egy dologban: a mikrohullámozott étel tápértéke jelentősen kevesebb mint a melegítés előtt.

Íme néhány tanulmány amelyek szemléltetik a mikrohullámú sütő káros hatásait.

A mikróból kivett brokkoli elveszti jótékony antioxidáns hatásának 97%-át. A párolt brokkolinál ez a veszteség csak 11%-ban nyilvánul meg. Pár fenolos vegyület és glükozinolátok is elvesztek. A tanulmány 2003 novemberében jelent meg a 'Journal of the Science of Food and Agriculture' folyóiratban.
A spárga C-vitamin tartalma lebomlott, egy 1999-es skandináv tanulmány szerint.
Egy másik tanulmány megállapította, hogy a fokhagymában 60 másodperces mikrózás után alig lehetett allinázt találni, amely a fokhagyma elsődleges rákellenes összetevője.
Egy japán tanulmány szerint mindössze 6 perces mikrohullámú melegítés a tej B12 vitamin tartalmát a szervezet által felvehetetlen állapotba alakitja át.
Egy 1992-es tanulmány megállapította, hogy az anyatej elvesztette lizozim aktivitását, antitestjeit és sokkal megfelelőbb környezetté vált a potenciálisan patogén baktériumok növekedéséhez.

Mint fentebb már írtam, ebben van némi igazság. Ugyanakkor az is igaz, hogy a túlfőzés, túlsütés ugyanilyen eredménnyel jár. A hivatkozott adatok pontos forrásmegjelölés nélkül nem ellenőrizhetőek, ennek hiányában a figyelmeztetések üres ijesztgetések. Az egyetlen beazonosítható cikk esetén egy alapos ferdítés található: az iromány szerzője "elfelejtette" megemlíteni, hogy a főzés is 66%-kal csökkentette a flavonoidtartalmat. Egyébként pedig az, hogy az ételek bizonyos beltartalmi értékei sütés-főzés hatására csökkennek, még nem jelenti azt, hogy az adott étel veszélyes lenne. Régóta ismert, hogy a legtöbb zöldség-gyümölcs egészségesebb nyersen, mint hőkezelve - és ezt a tudást nem az anti-mikro-lobbinak köszönhetjük.

Összegezve a véleményem: mikrosütőt használni nem kötelező, nyilvánvaló előnyei mellett sok hátránya is van, például az, hogy sok étel elkészítésére teljesen alkalmatlan. Ugyanakkor használatának és a mikróval készült ételek fogyasztásának veszélyei nem reálisak. 

Még hozzátenném, hogy a körlevél küldője (Stefan Stiller tulajdonos) szerint ezek megelőzésére természetesen van mód :)) : Elektroszmog harmonizálók megrendelhetök a shopban, vagy pedig a www.------------.com-on.

Ha valakinek csak most esne le, itt van a kutya elesve: az emberiség megmentése mellett kevés eurocent sem tesz rosszat a biznisznek.... 

Kép forrása: mirror.co.uk

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr94822516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sera79 2012.10.20. 11:20:28

de miért a rákra van kihegyezve az egész?
és a műanyagba melegített étel amikor a műanyagból dioxin jön ki?
lehet hogy az is hülyeség
én a babámnak 5 napos kora óta (sőt már a kórházban is) mikróban melegítem a tápszert, először műanyag pohárban, utána a biztonság kedvéért porcelánba
az teljesen mindegy mibe melegítem?

Taváris 2012.10.20. 11:21:02

"Ez - leszámítva azt, hogy a molekuláris súrlódás nem túl szakszerű kifejezés, nagyjából stimmel."

Meg szerintem vízre sincs szükség, nem? Műanyagot is lehet benne olvasztani, abban pedig nincs víz.

És (a képen) a 10 000 000 kelvin hogyan lehet MÍNUSZ 10 000 000 celsius?

"A mikrohullámú betegség első jele az alacsony vérnyomás és lassú szívverés."

Akkor ha egy rövid időre (még mielőtt stresszelne) beteszem a nagyit a mikróba, nem kell neki többé a vérnyomásgyógyszer? :)))

"És még az sem tartozik a fóbiák közé, ha valakit az nyugtat meg, hogy a készüléktől távol tartózkodik annak működése közben. "

Ezt mondjuk kifejezetten javasolnám is a nem minőségi, márkás sütök esetében. Mert egy márkás, drágább, légkeveréses valószínűleg szabványos, de ugyanez nem biztos, hogy elmondható egy noname, ázsiai országban összeszerelt akciós változatról. Láthatjuk, hogy az NFH oldalán lévő tűz- és áramütésveszélyes termékek is hónapokkal később is ott virítanak a hipermarketek polcain. Akkor ez alapján miért pont a hasonlóan silány minőségű, noname mikró felelne meg bármilyen szabványnak?

belekotyogok 2012.10.20. 11:58:15

Hajjaj, a mikróban melegített tej ezek szerint egyenesen tömegpusztító fegyver...:)

Kornéliusz Who 2012.10.20. 13:52:46

@sera79: A műanyagban való melegítés függ a műanyag fajtájától és attól, hogy mennyi ideig milyen hatásfokon melegítik. Ezen az oldalon írnak erről: tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok

Caenorhabditis elegans 2012.10.20. 15:15:51

"A hullámok "kijutását" hivatott meggátolni az ajtón található fémrács is, amelynek lyukain át be lehet látni, de elég kicsik ahhoz, hogy a mikrohullámok kijussanak"

gondolom hogy NE jussanak ki. Vagy..?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.10.20. 15:40:54

@Caenorhabditis elegans: látom, figyeltek! :-) (természetesen javítottam)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.10.20. 22:00:18

@tusk82: persze, ez igaz. De addig is jó lenne, ha alaptalan csúsztatásokkal nem ijesztgetnék az embereket - egészen nyilvánvaló anyagi motivációból egyébként...

lutria 2012.10.20. 22:28:52

Az azért elég érdekes legenda hogy az építés alatt álló radarállomáson bekapcsolják és maxra kapcsolják a rendszert miközben a melósok még rajta tartózkodnak,és bár valszeg ők és a személyzet is valamennyire jártas a híradás/radartechnológiában nem veszik észre a veszélyt és nem menekülnek hanyatt homlok,hanem olyan sokáig ott tartózkodnak hogy kialakulnak rajtuk a betegség jelei.Bár lehet hogy a ruszkiknál így volt szokás...
A "csoki a zsebben" teória is furcsa nekem,ha azt akkora sugárzás érte hogy olvadásnak indult,akkor a tudós miért nem érzékelte a bőrén is a felmelegedést?
(a csoki eleve a testhőjétől megolvadhatott,ha esetleg nem a köpenyzsebében tartotta.)
Egyébként az első mikró amit láttam az szovjet gyártmányú volt(és 40-50 kg súlyú)jóval a peresztrojka előtt,tehát nemhogy nem volt betiltva hanem még gyártották és importálták is külföldre.

HgGina 2012.10.20. 22:55:30

@Taváris: SZERINTED nincs szükség vízre.
Maga a melegedés éppen a víz miatt jön létre. A mikrohullámok a vízmolekulákat az elnyelt energia révén gyorsabb mozgásba hozzál. Lényegében a Brown-mozgás gerjesztett állapota, és a molekulák az ütközéskor az elnyelt energiát hő formájában adják le.

És valóban vannak olyan élelmiszerek, amiket nem lehet normálisan elkészíteni. Sokan találkoztak már azzal, hogy tükörtojást vagy keménytojást lehetetlen készíteni vele. A tükörtojásnál a sárhája jobb esetben csak felrobban, rosszabb esetben belülről elkezd szenesedni. A keménytojásnál pedig a fehérje még folyik, miközben a sárgája már komplett brikettszén.

Ha a melegítéshez használt edények anyagát értelmes ember átgondolja, akkor műanyagból bármiféle anyag kiszabadulhat, mázas edényből valamilyen nehézfém (jellemzően ón vagy ólom, mert az gyakorlatilag minden égethető mázban van). Az üvegben minimális az idegen anyag, a SiO2 pedig nem sok káros anyagot tudna kibocsátani. Hasonlóan az egyszerű, égetett cserépedény se, bár annál az agyag bányászati helye okozhat meglepetést.

A mesterséges édesítőszerekre a mikro igen kártékony hatással van. Ugyanis az édesítőhatása csaknem teljesen megszűnik. Ellenőrizhető, ha melegítés után vagy melegítés előtt oldjuk fel, és így összehasonlítjuk. Ezek közül az egyetlen, amelyik alig veszt az édesítő hatásból, a hagyományos saccharin. Ettől függetlenül - bár sokak szerint mellékíze van - ez az egyetlen, amelyik az emberi szervezeten felszívódás nélkül megy át, ellentétben a többi ilyen kemikáliával. Tehát inkább egy vélt mellékíz, mint egy beépülő, ellenőrizetlen hatású vegyianyag.
Talán ezért terjed a NurtaSweet helyet is a természetes Sylimarin.

Gáborom 2012.10.20. 22:56:52

Haha, az ajtón lévő rács lyukai elég kicsik ahhoz, hogy a mikrohullámok ne jussanak ki......aham!
Tudjuk mi az az elektromágneses sugárzás, és hullám?
pölö mekkora az amplitúdója? Mert akkor lehet, hogy van akkora is, hogy be sem fér a házba meg lehet akkora is, hogy észre sem vennénk szabad szemmel, ha látható lenne.....
Az a rács fémből van, és ezért árnyékolja le a külvilágot a mikrohullámoktól.Ha műanyag lenne, szart sem érne.
Hallottunk már mikrohullámú távközlésről?
Antenna mikróról? ( Budapest, Széchenyi hegy - ezek szerint Budán megfőtt mindenki? )

haha, jó ez a cikk, tényleg sok baromság jelent meg a világon a mikróról.

HgGina 2012.10.20. 23:02:31

@lutria: arról a szovjet "Elektronika-2" nevű szörnyetegről a nyugaton gyártottakkal való összehasonlító teszt is született. Kiderült, hogy a szovjet darab környezetében (talán 1 m-t adtak meg) a kijutó káros sugárzás egy nagyságrenddel volt kevesebb a japán meg német gyártmányokénál. Emlékeim szerint a ruszkinál 2 centi távolságban volt olyan mérték, mint a japánoknál 20 centi körül. Köszönhetően a szovjet tankpáncélnak.

HgGina 2012.10.20. 23:04:52

@Gáborom: áh, az a sok hullám a dróton a falból megy bele. És a sok hullám miatt rángatódzik néha a madzag. Ezt is bizonyítja, ha kihúzod a dugót a falból, akkor nem megy be több hullám.

Csipyke 2012.10.21. 09:11:08

Jaj, en ezeknek a tüneteknek a többséget produkálom: hányinger pipa, sok pisiles pipa, meg meg egy csomó pipa.
Na jo, elárulom: "csak" terhes vagyok :)

ubu1 2012.10.21. 09:14:56

Jól összefoglalja a cikk az idióta droidok paranoiáját. Két gondolat kiegészítésképpen:

"Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az egészségünk érdekében minél többet kellene a mikrohullámú sütő közvetlen környezetében tartózkodnunk." Érdekelne, hogy erre van-e valamilyen kutatás. Laikus ember ugyanis a gamma sugárforrásokról is hasonlóan vélekedik. A kutatások viszont rácáfolnak: statisztikailag igazolt, hogy bizonyos mennyiségű gamma sugárzásra szüksége van az immunrendszernek, hogy edzésben maradjon. Ezt a mennyiséget persze többé kevésbé a természet szolgáltatja (a pontos számokat nem tudom), tehát e miatt nem kell atomerőműbe költözni. De egy kis plusz sugárzás sem árt feltétlenül, sőt... Kíváncsi lennék, hogy mi újság ebben a kérdésben a mikrohullámoknál.

A másik dolog a rákkeltés. Egy módon lehet rákkeltő a mikrosütőben melegített étel, bár érdekes módon erről az urbánlegend egy szót sem említ és a poszt is csak érinti a témát. A nem egyenletes melegítés miatt forró pontok jönnek létre az ételben az interferencia miatt, bár ezt a hatást enyhíti a forgótányér. Ezek a pontok lehetnek olyan forrók, hogy kis égési sérülést okoznak a szájüreg és a nyelőcső nyálkahártyáján. Ha ez ismétlődik, az növelheti a rák kockázatát; ami még hihető is. Persze a védekezés nagyon egyszerű: a mikróban melegített ételt fogyasztás előtt egy picit hagyni kell állni vagy (lehetőség szerint) össze kell keverni, így kiegyenlítődik a hőmérséklet. De ugye mindez teljesen természetes más úton melegített ételek esetén is, úgyhogy megint csak nem a mikró hibájáról vagy hátrányáról van szó.

Taváris 2012.10.21. 09:15:30

@lutria: Az oroszok és a munkavédelem meglehetősen távol állnak egymástól, úgyhogy annyira nem is elképzelhetetlen. De régen szerintem a munkavédelem fogalma az USA-ban sem volt ismerős. Elég csak az 1932-es képet megnézni: www.urbanlegends.hu/2012/09/a-hires-felhokarcolos-kep-tortenete/

@HgGina: Akkor miért olvad el, füstöl és lesz cseppfolyós bármilyen műanyag tárgy, ha beteszem a mikró forgótányérjának közepére és bekapcsolom a mikrót 5 percre?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.10.21. 09:41:49

igen ártalmas, hiszen minden élőt elpusztít

ezért ha lehet, nem is eszem mikrozott ételt

és a sugárzás "természetesen" ki is jut a sütőből, semmilyen védelem nincs rajta, mint amiről itt hazudozik a posztoló
nézzük:
youtu.be/UnKnrAM3wWw

captpicard 2012.10.21. 10:17:03

@wmiki: Neked minden káros, kivéve a nyers zöldséget...

bastian 2012.10.21. 10:27:07

Ha befelé megy a sugárzás, akkor kifelé is. Kipróbáltam én is, beleraktam a mobilomat a mikróba, becsuktam az ajtaját és simán fel tudtam hívni, holott a mobil térerő töredéke sincs a mikró teljesítményének. A két frekvencia mint tudjuk nagyon közel van egymáshoz a mobil és a mikró esetében, tehát még azt sem mondhatjuk, hogy azt a frekvenciát átengedi, de a mikróét nem.

Másik, hogy egy volt munkatársam állandóan vezetékes fülhallgatóval használta a mobilját, de konkrétan állandóan a fülében volt. Az köztudott, hogy a mobil által kibocsájtott adás rászuperponálódik a vezetékre és ilyen módon gyakorlatilag annak egy részét bevezette a fülébe. Nincs rá bizonyítékom, hogy ettől, de a srácnak agydaganata lett.

meszi 2012.10.21. 10:47:11

@bastian: ja az egyik 900 Mhz a másik 2400 Mhz

az tényleg közel van

Gyulimali 2012.10.21. 10:48:10

A poszt remek!
Egy dolgot szeretnék megemlíteni, ami szerintem nem pontos:
A mikró éppen ellenkezőleg működik, mint, ahogy leírtad, éppenhogy belűlről melegíti a benne lévő ételt, ahogy azt HGGINA leírta! A hagyományos sütéssel ellentétben, ahol a rádióhullámok infra tartományát és a meleg levegőt használjuk a hőközlésre az étellel. Ezért pirul meg a hús felülete a sütőben, és ezt nem tudjaa a mikro, tehát a szakács nem babonás, csak egyszerűen a - hagyományos - mikró nem alkalmas arra, hogy pl. egy hússzeletet ropogósra süssön. Megfőzni tudja, de megsütni nem. Nyilván a grillezős mikró az tud sütni is, de abban meg egy jó nagy fűtőszál van benne, és igazából semmi köze a mikró részhez.

bastian 2012.10.21. 11:00:39

@meszi:

Kár, hogy nem értesz hozzá, ami persze nem baj, csak akkor nem kellene belekotnyeleskedni.

A mobil sávok 850, 900, 1800, 1900, 2100Mhz frekvenciasávokban működnek, nagyjából időrendben a fejlődésnek megfelelően.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2012.10.21. 11:09:32

"itt van a kutya elesve". Talán elásva?

Wmiki trollgyerek: wmiki.blog.hu/

Kornéliusz Who 2012.10.21. 11:17:13

@wmiki: A mikrohullám és a rádióhullám nem ugyanazt jelenti. Nem véletlen, hogy eltér a kettőnek a frekvenciája. Itt nem a rádióhullámokról beszélt a posztoló hanem a mikrohullámokról.
Az a kijelentés, hogy minden élőt elpusztít a mikrohullám számomra értelmezhetetlen.

@Gyulimali: Én nem szoktam főzni a mikróban, csak melegítek, de az biztos, hogy én még mindig úgy tapasztaltam, hogy ha nem elég ideig melegítem az ételt a belseje mindig hidegebb.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2012.10.21. 11:18:36

@Gyulimali: "A mikró éppen ellenkezőleg működik, mint, ahogy leírtad, éppenhogy belűlről melegíti a benne lévő ételt, "

Ez is egy városi legenda, nem igaz. A post írja helyesen, kívülről melegít, ott is elsősorban a vízben gazdag részeket.

captpicard 2012.10.21. 11:23:32

Két oldal is kevés lenne arra, hogy leírjam egy növényt hány sugárzás ér egy nap, pláne nem egész élete során.
Mégis vannak akik úgy vélik, hogy az ember csak nyers növényt ehet...

captpicard 2012.10.21. 12:25:37

@Gyulimali:

Ezekszerint te még életedben nem használtál mikrót.
Még ha levest is melegítek a belsejében lévő tészta vagy hús néha tökhideg, pedig a teteje már gőzölög.
Miért ragaszkodnak az emberek a városi legendákhoz, amikor a mindennapi tapasztalat pont az ellenkezőjét mutatja ?

nyelv-ész 2012.10.21. 13:35:05

@captpicard: Lehet, hogy fizikaórán nem tanították, de attól még a vízmolekula dipólusos (mint a patkómágnes :-)

A mikrohullám a dipólus molekulákat megrezegteti, így felmelegíti. Ezért van, hogy a leves folyadékát, mely nagyrészt víz, jobban felmelegíti. És ezért van, hogy nem mindenfajta edény alkalmas a mikróban való melegítésre. Gond nélkül beletehetsz olyan műanyag edényt, amit erre találtak ki, mert nem fog felhevülni és elolvadni. Ha fel is melegszik, csak a benne lévő, felmelegedett élelmiszer hatására, nem pedig a mikrohullámtól.

És igen, van olyan "porcelán"-nak árult konyhai edény, csésze, tányér is, ami jobban felhevül a mikróban, mint a benne lévő étel. Én is égettem meg már magam olyan bögrével, amiben csak langyos volt a kávé, a füle mégis megégette a kezemet.

nyelv-ész 2012.10.21. 13:58:45

@Kornéliusz Who: "...Az a kijelentés, hogy minden élőt elpusztít a mikrohullám számomra értelmezhetetlen..."

A mikrohullám élettani hatásai között nem csak a hőhatás az egyetlen, amely káros az egészségre. Azok a molekulaláncok, amelyeket rezgésbe tud hozni a mikrohullám, már alacsony hőmérsékleten is el tudják veszíteni a kötéseiket hosszabb mikrohullámú besugárzás hatására.

Nyilván a lekváros csirke mikróban melegítésekor ez nem jelent problémát, hiszen remélhetőleg senki nem kívánja élve fogyasztani szerencsétlen csirkét. Élő szervezeteknél ez azonban problémát jelenthet.

Aki kételkedik fentiekben, annak javaslom, próbálja ki alábbit:

Vegyen egy liter olyan tejet, ami nem "tartós tej", tehát nem kapott UHT kezelést, és nem dobozban árulják (legjobb a frissen fejt tej, sok helyen mozgóárustól lehet venni ilyet, hűtőkocsiból árulják).

Mikróban többször, rövid időre melegítse, de ügyeljen rá, hogy a tej hőfoka 40 C° fölé ne menjen (42 fok felett a fehérje kicsapódik). Utána tegye színültig töltött, légmentesen zárt edénybe, és nyissa fel pár nap múlva. A szokásos 1-2 nap helyett akár egy hétig is jó marad a tej, nem kezd savanyodni.

Miért?

A mikrohulám hatására a tejsavanyító baktériumok molekulaláncai felszakadnak, a baktériumok száma lecsökken, a tej tovább friss marad.

A pasztőrizálás meg a modern UHT tejkezelés is ugyanezen a biológiai jelenségen alapul, csak ott tisztán hőközléssel történik a kezelés. Az UHT tartós tejnél nyomás alatt tartva a tejet rövid időre forráspont fölé hevítik, majd gyorsan lehűtik, mielőtt a fehérje kicsapódna.

A Tejipari Kutató Intézetben anno végeztek mikróval pasztőrizálási kísérleteket, de ipari felhasználás nem lett belőle, mert közben a multik szépen idehozták a már bevált UHT gyártástechnológiájukat, és nem szántak egy fillért sem új módszerek kifejlesztésére.

qwertzu 2012.10.21. 14:22:20

@wmiki: Téged komolyan beoltottak természettudományok ellen. Bármilyen normális ember, ha tesztelni szeretné, hogy kijutnak-e a mikrohullámú sugarak a mikróbol, elé rakna egy pohár vizet a működő mikrónak, és mérné, hogy melegedik-e. De neked sikerült belekeverni két mobiltelefont a kísérletbe.

nyelv-ész 2012.10.21. 14:22:50

@NKing: "...Amit az a faszi állít, hogy a molekulák felbomlanak, hát az úgy marhaság, ahogy van. ..."

A dipólus molekulák (nem csak a víz!) gerjesztett állapotba kerülnek, az ilyen molekulákból álló molekulaláncok szétesnek. Ezért van, hogy az egyik műanyag bírja a mikrózást, a másik meg nem. És itt ugye nem a közvetlen hőközlés hatásáról beszélünk, mert a mikrózható műanyag ugyanúgy szarrá olvad a gázrezsón, mint a nem mikrózható, mert ott közvetlen hőnek van kitéve.

Nyilván élelmiszerek esetében sem minden esetben hat jótékonyan a mikrózás, de egy leves felmelegítése nem nagyon fog tápérték csökkenést okozni, hiszen korábban a főzéssel nagyságrendekkel nagyobb kárt tettünk benne, mint az utólagos felmelegítéssel.

Azt simán el tudom képzelni, hogy a párolt és a mikrózott zöldség között kimutatható különbség van, de gyanítom, hogy hacsak nem extrém "bio" körülmények közt termesztették, a növekedése során felvett és eltárolt mindenféle vegyianyag hatása inkább káros a fogyasztóra, mint hogy a mikrózással megzúztunk néhány vitaminmolekulát.

Ettől függetlenül szerintem is az ésszel használt mikrónak nincs említésre méltó káros hatása.

nyelv-ész 2012.10.21. 14:26:24

Akinek meg van esetleg otthon olyan működésképtelen Elektronyika SZP-1 vagy hasonló típusú ruszki mikrója, amit nem tudott a Gelka javítani, az vigye el egy ügyes szerelőhöz, és kérje meg, hogy műgyantával szigetelje el a fémháztól a magnetron tetején a nagyfeszültségű átvezető kondenzátorokat. Ez ugyanis a típushibája a készüléknek. A ruszkik olyan anyagot használtak, ami pár év alatt elöregedett, és a 4 ezer volt simán áthúzott rajta.

Nálunk több, mint 20 éve hibátlanul működik egy ilyen, amióta megcsináltuk.

nyelv-ész 2012.10.21. 14:28:56

@qwertzu: Haggyadazt, wmiki nem tanult a lambda negyedes szűrőkről, ezért nem érti, hogy a 900 MHz miért megy át azon a fémszitán, amin a 2600 MHz nem.

meszi 2012.10.21. 22:05:34

@bastian: hát ezt benéztem

viszont a 2100 is messze van még a 2400-tól

sasmadar77 2012.10.24. 16:02:41

Pár hónapja olvastam valahol a mikrókról pont az ilyen meghalunk tőle cikk apropójából nézelődtem a neten.
Ott leírták, hogy a mikrókat időnként nem árt ellenőriztetni, hogy nincs-e valami hibája ami miatt szivárog a sugárzás.
Ott nem volt semmilyen elérhetőség, hogy XY-t hívjuk vagy keressük. Viszont lehet, hogy nem árt ha időnként ellenőrizteti az ember.

ment_a_lista 2012.10.26. 14:19:49

A szerves kémia reakciók során egyre kiterjedtebben használják a (speciális, direkt erre a célra épített) mikrohullámú készülékeket. Elképesztően gyorsan, egyenletesen lehet velük felhevíteni a reakcióelegyet. A hagyományos melegítéssel végbemenő reakciókhoz képest gyakran töredék időre van szükség ahhoz, hogy lemenjenek a mikrohullámmal melegített reakciók.
"Kémiai szempontból egyébként a vízmolekulák deformálódásával, szétszakadásával, izomerizációjával kapcsolatos feltételezések meglehetősen abszurdak: ilyen egyszerűen nem történik."
Ez azért is lehetetlen lenne, mert a mikrohullámú foton jóval kevesebb energiával rendelkezik, mint a szerves anyagokban lévő kötések energiája. Azaz a mikrohullámú foton elnyelése messze nem elég arra, hogy kémiai reakciót inicializáljon. Nem ionizáló sugárzás. ( C-C kötés: 3.61 eV; C-O: 3.71 eV; C-H: 4,28 eV; O-H: 4.80 eV; sőt a nagyságrenddel gyengébb hidrogénkötés felszakításához sem elég: 0.04-0.44 eV. Mikrohullám f=300MHz esetén: 1.2x10-6 eV; f=2.45GHz esetén: 1x10-5 eV. Összehasonlításul: UVB 3.94-4.43 eV, UVC 4.43-12.4 eV)

R2D2 & C3PO 2012.11.10. 12:27:06

Ó! Akkor hát, ha fogyni akarok, főzzek mikróban, hiszen nem lesz tápértéke az így elkészített ételnek - és ráadásul zabálhatok is! Fantasztikus! ;-D

LOL

Legutóbb a védőnő hívta fel a figyelmemet arra, ne használjam a mikrót, mert tele lesz a víz káros sugárzással. :-OOO Igaz, hisz a homeopátiában is.
Én meg harapom a nyelvem, hogy kibírjam szemberöhögés nélkül. Jaj, anyám!
Végre megtudtam, honnan veszi ezeket a sületlenségeket...

calborc 2013.01.25. 22:53:07

Én sem vagyok híve a mikrohullámú sütőnek. Ezzel az elemzéssel viszont egyetértek.

Az eredeti cikk viszont nem győz meg semmiről, ha figyelmesen olvasod. Gépészmérnökként nem nagyon értek a kémiához, de arra emlékszem, hogy a víz H2O. Azt is elhiszem, hogy rezegni kezd a vízmolekula. De hogy tudna a szerkezete szétszakadni? Vagy ami még elképesztőbb: hogy tudna deformálódni a H2O? A H2O nem deformálódik. Ez komplett marhaság. És ezt követi: „Nincs olyan atom, molekula és sejt bármely szerves anyagból álló rendszeren belül, amely képes ellenállni egy ilyen erőszakos, pusztító erővel bíró sugárzásnak” Ez így egy teljesen értelmetlen következtetési lánc. Valószínűleg arról van szó, hogy a rezgéstől a nagymolekulák pl. szénhidrát vagy fehérje molekulák, és ez által a sejtek is deformálódnak, tehát roncsolódik a táplálék szerkezete.

Ez után a cikk átcsúsztat a "mikrohullámú sugárzásnak kitett emberekre". De miért? Eddig a mikrohullámnak kitett élelmiszerről volt szó, nem pedig mikrohullámmal kezelt emberekről. Hogy mi történik a mikrohullámnak kitett emberekkel (vagy inkább macskákkal) azt horror filmekben lehet tanulmányozni.

Aztán "Az életenergia kimerülése" rész után a szerző megint átcsap a mikrohullámú sütők vizsgálatára.

Bizonyára igazak ezek a vizsgálatok, és helyesek a mikro sütőkkel szembeni következtetések, de csak kicsit kell figyelmesen olvasni egy ilyen cikket, hogy esetleg pont az ellenkezőjét érje el, mint amit mondani akar: ellenérzést.

Mondom, én nem értek a kémiához, és fizikához se nagyon, de aki az eredeti cikket írta, az biztos, hogy semmit nem ért mindabból, amit leírt, csak összelapátolt egy rakás hallomásból szerzett információt.

Egyébként én sem szeretem a mikrohullámút!

+mondom 2013.02.04. 20:20:59

@calborc: Ha az ember kicsit figyelmesen olvassa, akkor az elején még azt írja, hogy alacsony energiájú sugárzásról van szó, aztán két bekezdéssel lejjebb pedig azt fejtegeti, hogy milyen baromi nagy energiájú... Döntsük már el, hogy milyen is...

@ment_a_lista: Az igaz, hogy a speciális mikrók valóban egyenletesen melegítenek. Viszont a normál háztartási mikrók nem egészen így működnek. Volt egy gyakorlatunk, ahol ki tudtuk mérni, hogy mely részeken melegít jobban a mikró (ha jól emlékszem, akkor egy szűrőpapír volt beáztatva valamilyen kobalt-só oldatba, ez volt az indikátor).
A mikró egyébként bármilyen anyagot képes felmelegíteni, aminek van dipólus momentuma. Ezt is mértük és pl. az egyéb oldószerek is jól melegedtek (pl. etanol), de persze nem annyira mint a víz...

Sarakawa 2013.03.12. 14:59:50

Egyszeru kiserletet erdemes elvegezni: tegyunk be a mikroba egy mobilt, majd
hivjuk fel. Sajnos kicseng. Az arnyekolas nem tokeletes, a mikrohullam ugyanigy kijut a keszulekbol. Hogy ennek milyen hatasai lehetnek? Egy pelda: adoallomason dolgozo ismeroseim kozul egynek sem szuletett fiu gyermeke. Lehet, hogy veletlen, de nem hiszem.
Ezert mukodes kozben nem erdemes a kozeleben tartozkodni.
- Elnezest, valamiert nem mukodnek az ekezeteim.

Sarakawa 2013.03.12. 15:02:28

Kiegeszites: fenti kiserletnel meg veletlenul se kapcsoljuk be a mikrot, kulonben a mobil tonkremegy.

sasmadar77 2013.03.13. 00:50:38

@sarakava:
Az olvasás úgy látom neked sem az erősséged, ahogy a mobil technológiában sem vagy otthon. De legalább sikerült hülyeséget írnod.
A mobil és a mikrohullámnak kb annyi köze van egymáshoz, mint a mosógépnek a hidegfúzióhoz.

eyadema 2013.03.13. 11:32:40

@sasmadar77:
Bocs, valammiert nem tudtam visszalepni az eredeti nicknevemmel - sem facebookkal.

Igaz, nem az 'allitolagos mikorhullamu betegsegrol' irtam.

Hol az a nagy kulonbseg? A hullamhosszban.
Amirol irtam, az az, hogy a mikrohullamu 'radiofrekvenciat' nem tokeletesen arnyekolja a femracs. Ez rovidebb hullamhosszon megjobban igaz. Mas 'amator', -azaz nem profi- meressel is kimutathato.
Valamint arrol, hogy egy kb. tiztagu csak ferfi adokezelo csoportnak csak leanygyermeke szuletett. - Nem hallomas. Valaha -kozvetve- veluk dolgoztam.
Talalkoztam profi meressel is. A lenyege: a tavolsaggal negyzetesen csokken a sugarzas. Konkluzio: mukodes kozben ne bamuljunk kozelrol a sutobe.
Es olvastam az eredeti blogot is, amivel egyetertek.

Haibane 2013.03.13. 11:48:30

@eyadema:
"Hol az a nagy kulonbseg? A hullamhosszban. "
Akkor miért nem mobiltelefonnal melegítjük a vasárnapi ebédet...?

Amúgy érdekes anekdóta, körülöttem hirtelenjében van 5 fickó aki wireless technológián dolgozik és mindnek fia van. Erről ennyit.

eyadema 2013.03.13. 11:51:09

Ami kimaradt: lambdanegyedes szuro ide, vagy oda, profi meressel 5-10 cm-es tavolsagban meg tobb keszuleket merve, eleg jelentos volt a sugarzas.

eyadema 2013.03.13. 11:54:31

@Haibane: Lehet, hogy mas a frekvencia? :-) Teny, hogy a 10 ficko rovidhullamon dolgozott.

eyadema 2013.03.13. 11:56:14

Kiegeszites: 2-30 Mega kozott.

Haibane 2013.03.13. 11:57:50

@eyadema: az is, meg lehet, hogy a kibocsátott energiának is köze van hozzá, nem?

Haibane 2013.03.13. 11:59:18

@eyadema: 5-10cm-re a mikrótól mikor benne volt a telefon? Azt is kimérted, hogy a mikróból mennyi jön ki mikor az melegít? És az mennyire "jelentős"?

eyadema 2013.03.13. 12:18:55

@Haibane:
-Biztos van a kibocsatott energianak is koze hozza.
- Egy bemutaton voltam tizenegynehanyezer km-re ide. Egyik nagy japan ceg sajat keszulekeivel is demonstralta mukodes kozben a mereseket.
Egy pohar vizet helyeztek a keszulekekbe. Lenyegeben azt demonstraltak, hogy a sajat sutojuk az atlagnal jobban learnyekolja a sugarzast. Sajat keszulekuk 1-2 cm-en bocsatott ki altaluk mar veszelyesnek itelt sugarzast. Legtobb markanal 5-10 cm-en volt hasonlo ertek.

Haibane 2013.03.13. 13:07:53

@eyadema: "-Biztos van a kibocsatott energianak is koze hozza."

Ennyi. Te mérnök vagy amúgy? (csak érdekel)

eyadema 2013.03.13. 15:03:37

@Haibane: Villamos mérnök, de már jö ideje nyugdíjas.

titan 2014.01.17. 13:01:19

@Taváris: "És (a képen) a 10 000 000 kelvin hogyan lehet MÍNUSZ 10 000 000 celsius?" Az ott nem egy mínusz, az ott egy "körülbelül" jelzésére szolgáló kis hullám.

Kopasz Szuzukis 2014.01.20. 10:54:48

Egy kicsit más oldalról közelitve a jelenséget: a vizmolekula nem egy "egyenes vonal". Az oxigénhez kapcsolódó két hidrogénatom mellett van még két, úgynevezett nem kötő elektronpár. Emiatt a vizmolekula a térben úgy néz ki, mint egy háromszög alapú piramis. Egyik éle mentén eletropozitivabb, másik, ezzel átellenes élén (ami derékszögben áll ehhez képest) pedig elektronegativabb polarizációjú. Igy az egyik vizmolekula negativ éle vonzza a másik molekula poziziv élét. Igy a legkülönbféle struktúrák alakulhatnak ki a vizben. Ez az oka annak is, hogy a viz egész másként viselkedik, mint más, poláros anyagok - lásd relative nagy felületi feszültség, a folyadék nagyobb "fajsúlyú", mint a szilárd jég, satöbbi.
Ez a molekulaszerkezet azonban deformálható. Mégpedig RUGALMASAN deformálható. Ha megszűnik az energiaközlés, visszaáll az eredeti "forma".
Leglátványosabb megnyilvánulása ennek a természetben a hópehely. Számtalan alakú hópelyhet fényképeztek már le, és még mindig létezik új. A magaslégkörben keletkező felhőket biza sokkal keményebb sugárzások érik, sokkal hosszabb ideig, mint a mikróban, mégsem pusztulunk jobban.
Mert a vizmolekula RUGALMAS szerkezetű.

Amúgy én úgy mikrózom a hummijaimat, hogy szakaszosan: félidőben megállitom a mikrót, megkeverem a flamót, és folytatom. Garantáltan nem hevül túl a széle.

Tejforraló 2014.12.01. 03:04:53

Akárhány mega, az nem lehet rövidhullám !

DrNagyE 2015.03.10. 18:52:18

@Taváris: Műanyagot nem tudsz mikróban olvasztani, mivel apoláros szénláncokból áll (szerves anyag). Azért a víz (H2O) a mikrosütő melegítésének feltétele, mert dipólusmolekula (az O-nek 2 nemkötő elektronpárja van, a 2 db H atom pedig elektronhiányos). A dipólusmolekulákat pedig megfelelő hullámhosszú elektromágneses sugárzással (ez a vízmolekula esetében mikrohullámú) lehet gerjeszteni speciális elektromos tulajdonságaik miatt.

Caenorhabditis elegans 2015.03.12. 16:33:59

@DrNagyE: "Műanyagot nem tudsz mikróban olvasztani"
De igen, csak nem mindegyiket. De pl volt hogy házhozszállítással rendeltem kaját, műanyagdobozban volt, később akartam megenni és amikor hidegen betettem a mikróba és bekapcsoltam azt teljesen szétolvadt. Az étel megmelegedett valamennyire de a doboz sokkal előbb és jobban, meg persze ez olyan doboz amibe alapból is forró ételt tesznek, bírnia kellene. Nyilván a mikró valamiért speciálisan rá hatott így jobban felmelegítette annál a pl 60-80 foknál ami a frissen készült étel hőmérséklete.
Nem tudom ez milyen műanyag volt, az atomszerkezetét nem tudtam megfigyelni. A legtöbb műanyag viszont valóban bírja a mikrót.

DrNagyE 2015.03.12. 17:24:02

@Caenorhabditis elegans: Érdekes, olyan műanyag-dobozra gondolsz, amibe a gyrost is szokták tenni, ha nem pitában kéred (hanem "gyros-tálban")? Ezt ki kéne próbálni kaja nélkül is...

Caenorhabditis elegans 2015.03.13. 01:05:22

@DrNagyE: Nem tudom :/ nem gyros volt benne az biztos.. talán thai kaja.. ?. De őszintén szólva nem sokra emlékszem az elmúlt évek házhozszállításainak részleteiről. Átlátszó, vékony műanyag, nem az a vastag habszerű fehér, ez megvan.

(gondolom így kizártam párszáz típusnak úgy a felét...)

Közepes 2016.05.27. 15:32:00

Jajaj ...
Ha méretezek egy árnyékolást 2,4GHz-re akkor az az ennél kisebb frekvenciákra is jó lesz, ugyanis a hullámhossz a mérvadó ami a kisebb freki miatt nagyobb . Szóval ha a mikróból kijut egy 900MHz-es mobil jele akkor az baj. Ha egy 5GHz-es jel kijut az nem lenne baj....

Rugovicsvalagba 2018.09.05. 02:45:57

@nyelv-ész: "És igen, van olyan "porcelán"-nak árult konyhai edény, csésze, tányér is, ami jobban felhevül a mikróban, mint a benne lévő étel. Én is égettem meg már magam olyan bögrével, amiben csak langyos volt a kávé, a füle mégis megégette a kezemet."
És ez mitől is van ?

fordulo_bogyo 2018.09.05. 09:36:19

@Rugovicsvalagba: Olyan anyag van a keramiaban, ami elnyeli a mikro sugarzasat (energiajat) es ezert melegszik.
A jobb gyartok a tanyerok aljan levo kis cimken szoktak jelezni, hogy mikrohullamban es/vagy mosogatogepben hasznalhato-e.

www.wikihow.com/Choose-Microwave-Safe-Containers (a harmadik foton van ilyen cimke nagyitva)

Nagyhusi 2019.05.30. 11:52:28

@sasmadar77: Igazából pénzszerzési lehetőség a szerelőknek.
Én látom szabad szemmel is, ha leesett az oldala, vagy nem csukódik az ajtaja.
Egyébként az elektromos mérleget zavarja a mikróból kijövő hullám. Több mikrót megnézve többféle irányban szorják a mikrót. 1m-ről viszont már egy mikro sem sugárzott zavaróan a mérlegre.

Nagyhusi 2019.05.30. 12:46:55

A vízet képzeljük egy tartálynak. benne lökdösik egymást protonok és elektronok. Így időlegesen képződnek és megszünnek OH-, H3O+, H3O-, H-, képződmények, melyek meghatározzák a víz tulajdonságait, pH, rH értékét, ezek együtt meghatározzák a víz redoxi potenciálját.
Az egészséges ember vére enyhén savas és redukáló hatásu. Az elfogyasztott csapvíz általában lúgos, és oxidáló hatású. A zöldségek gyümölcsök rH (antioxidáns értéke) hőkezelés hatására jelentősen romlik. A kritizált szerző szerint mikróban jobban.
Sajnos a kínai redoxi potenciálmérőm nem bírta a strapát, de egy 50eft-os műszerrel már lehetne néhány mérést csinálni tüzön és mikróban készült levesben maradt antioxidánsok meghatározására. És nem csak a ködbe beszélni.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2019.05.30. 15:16:30

@Nagyhusi:
Az állítás nem igaz : "Az egészséges ember vére enyhén savas és redukáló hatásu. Az elfogyasztott csapvíz általában lúgos, és oxidáló hatású. "

Az ember vérének pH értéke: 7,4 - ez azt jelenti, hogy enyhén lúgos ...
A csapvíz pH értéke : 5-6 - ez azt jelenti, hogy inkább savas...
Tehát pont fordítva.
Amit a redoxi potenciálról a víz esetében tudni érdemes, az pl. a víz ionszorzata.
(Amúgy meg mire redukáló, ill. oxidáló hatású?)

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2019.05.30. 15:18:52

@Nagyhusi:
Ez hogy jön létre?:
"időlegesen képződnek és megszünnek OH-, H3O+, H3O-, H-, képződmények"
Engem főleg a H3O-, és a H- éredekelne vízben.

CCnick 2019.09.18. 17:40:00

@Epikus SZTK: "A csapvíz pH értéke : 5-6"

www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/lakossagi-ugyfelek/altalanos_informaciok/vizminoseg_vizkemenyseg

"Határérték

pH 6,5-8,5"

Nyáron amikor a medencét feltöltöttem a kerticsapról pH 8-at mértem.

Epikus SZTK · http://www.oek.hu/oek.web 2019.09.19. 09:47:04

@CCnick:
Amikor én mértem, akkor a csapvíz 5,8 és 6,2 között volt. Régebben mértem 5,2-t és 6,8-at is.
A fél liter pH 8-as "medencetöltő" vizet kb. 1 csepp gyomorsav semlegesíti (a gyomorsav esetében pH 2-vel számolva).

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása