random tippek a tökéletes alvásért

2014.09.01., Szerző: kodpiszkalo

bby.jpgRégi közhely, hogy féligazságokkal megtűzdelt, valós elemeket is tartalmazó szövegek alkalmasabbak a félrevezetésre, megtévesztésre, mint a kizárólag téves állításokat tartalmazók. A (rész)igazság ugyanis olyan kijelentéseket is hitelessé tehet, amelyek önmagukban állva nyilvánvalóan hamisak. Jól tudják ezt azok, aki nagyban játszanak, de most egy ártalmatlan példán szemléltetjük mindezt. Az alábbi szövegben a tőkelétes alváshoz kapunk javaslatokat - ha nem válik be, legfeljebb tovább forgolódunk... Az viszont ijesztő, hogy ugyanezt a "trükköt" sokkal komolyabb témáknál (pl. rákgyógyítás, védőoltások) elkövetik egyes szerzők.

25 tipp a tökéletesen pihentető alvásért

Az éjszakai pihenés nagyon fontos, hiszen szervezetünk ekkor regenerálódik. Ebben a jó pár órában újulunk meg szellemileg és fizikailag egyaránt. A tartós kialvatlanság idegrendszeri problémákhoz, vagy az immunrendszered gyengüléséhez is vezethet. Ha alvási problémáid vannak, olvasd el tippjeinket, mielőtt az altatókhoz nyúlnál!

Jól hangzik, és igaz is: az altató legyen a legutolsó eszköz, amit bevetünk az álmatlanság elleni küzdelemben.

1. Alvás közben fejünk mindig észak felé nézzen, mert a fejben van a legtöbb mágneses kristály, ha ettől eltérünk és nem Északi iránynak van a fejünk, akkor a Föld mágneses erővonalai frusztrálóan hatnak ránk és pihenésünkre. Ingerszegény környezetben tudunk a leghatékonyabban pihenni és regenerálódni.

Erős kezdés. Remélem, nem sokan hiszik el, hogy a fejünkben mágneses kristályok vannak, és bízom benne, hogy a többi halandzsa is eléggé átlátszóan hamis ahhoz, hogy ne vegyük komolyan.

2. Az ágy végét érdemes kicsit megemelni a lábrészen (kb. 1-2 fokos szögben), mert így javul az agy vérellátása és pihentetőbb az alvás.

Ez logikusnak tűnhet, de semmi értelme. Miért lenne pihentetőbb az alvás, ha több a vér az agyunkban? Ráadásul a szervezet szabályozó mechanizmusai könnyen kiküszöbölik az 1-2 fokos szögeltérést, azaz a fejünkbe nem jut sem kevesebb, sem több vér. 

3. Az ágy helyét méressük ki szakemberrel, hogy ne legyen alattunk vízér, vagy földsugárzás, mert minden geopatikus sugárzás is zavarja a regenerációs folyamatokat testünkben. Az ilyen sugárzásokban kimutatható a rádioaktív jód 131-es izotópja, amely a testünkben lévő jódhiány esetében beépül a pajzsmirigyünkbe és megzavarhatja egész immunrendszerünk működését!

Amiről itt ír a szerző, az színtiszta áltudományos maszlag, ami attól válik "hitelessé", hogy belekever néhány szakkifejezést. Az említett földsugárzás jelen tudásunk szerint nem létezik, nem mérhető semmilyen, természettudományosan megalapozott módszerrel. Azok, akik földsugárzást "mérnek", közelebb állnak a szemfényvesztéshez, mint a valódi méréshez. A jól hangzó radiesztézia nem tudomány (tán még az áltudomány kategória is túlzás), a radiesztéta pedig nem más, mint egy olyan élelmes vállalkozó, aki jó pénzért kiszolgálja a természettudományokban járatlan vevők igényeit. Mert bizony vannak, akik a gyermekkorral együtt nem vesztik el a varázspálcába vetett hitüket...

Az már nem a radiesztétákat minősíti (hanem leginkább engem), hogy a módszerükkel kapcsolatos szakszerű, ismeretterjesztő írást nem találtam az internet magyar nyelvű oldalain. Van még tennivalója a tudományos ismeretterjesztésben tevékenykedőknek...

Bár úgy tűnik, hogy az utóbbi évtizedekben nem születtek sem új tudományos, sem pedig a nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő írások földsugárzás-ügyben, érdekes adalékokkal szolgál Gertheis Antal 1961-ben publikált cikke:

"A varázsvesszősök „földsugárzás " néven azt a hatóerőt értik, aminek következtében a vessző kezükben lecsapódik; a varázsvessző vagy inga segítségével vizet, ásványokat találnak; a „földsugárzás" emberre-állatra káros, jóformán bármely betegséget előidézhet (...) a sugárzás ellen külön e célra szerkesztett készülékek nyújtanak védelmet. (...) Még a mai napig nem sikerült az ún. földsugarak kimutatására objektív fizikai módszert találni."

A fent idézett cikkben továbbá részletesen olvashatunk hogy a földsugárzáshóbort csúcspontján, a múlt század első felében Európa több országában vizsgálták a "sugarak" kimutathatóságát és egészségre kifejtett vélt hatásaikat, de minden eredmény negatív volt. Hollandiában erről könyvet is megjelentettek, s a "könyv megjelenése után a varázsvesszős tevékenység (...) gyakorlatilag megszűnt".

Nos, amit a varászvesszőről, földsugárzásról tudunk, az nagyjából azonos azzal, mint az 50 évvel ezelőtti ismeretek, és ez alapján a sugárzás mérése sarlatánság, a sugárzásnak tulajdonított hatások légből kapottak. Ettől függetlenül a biznisz virágzik.  (Megjegyzés: a varázsvessző kultúrtörténete iránt érdeklődők számára érdekes lehet Ráth-Végh István írása.)

4. Ne legyen közel ágyunkhoz konnektor vagy vezeték, mert minden vezetéknek 2 m-es elektromos- és elektromágneses erőtere van, amely megváltoztatja a sejtjeinkben lévő víz vízstruktúráját, valamint belezavar a regenerációnk bioelektromos folyamataiba.

Lásd mint fent, súlyosbítva azzal, hogy itt még a víz struktúrásának megváltoztatását is belekeverik, ami természetesen (szerencsére) lehetetlen ilyen módon. Csúnya halál lenne... 

5. Alvás közben mobiltelefonunk soha se legyen közel hozzánk, mert gátolja a mélyalvást.

Nem tudom, a mélyalvással mit csinál, de tény, hogy a mobiltelefon sugárzásának semmilyen jótékony hatása nincs az alvásra. Potenciális egészségkárosító hatása élénk viták tárgya (a mobiltelefonok által keltett elektromágneses tér a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség besorolása alapján a „lehetséges emberi rákkeltő” kategóriába tartozik). Az viszont már mindenki által elfogadott tény, hogy a bekapcsolva hagyott telefon, ha elkezd csörögni, gátolja a (mély)alvást.

6. Válasszunk kemény ágymatracot, mert az jól alátámasztja a gerincet. Akkora párnát használjunk, amekkora a nyakhajlat alá befér, mert ez alátámasztja a nyaki gerincet, és így kényelmesebb testhelyzetet tudunk kialakítani alvásnál.

Kényelmes ágyon jól esik az alvás. 

7. Lehetőleg kerüljük a fémrugós ágybetéteket, mert felerősítik a rádiófrekvenciás (amplitúdó modulált, frekvencia modulált, digitális, stb.) sugárzást és az így keletkező tranziensek nagyon zavarják az alvás alatti regenerációs folyamatokat.

Ajjaj, már megint ezek a fránya sugárzás... És (bár tudományosan hangzik) megint butaságokat írnak. 

8. Szellőztessünk lefekvés előtt, vagy aludjunk nyitott ablaknál, mert a friss, oxigéndús levegő is elősegíti a mélyalvást és a regenerációt.

Hasznos tanács. Friss levegőn kellemesebb az alvás.

9. Használjunk gyapjú ágyneműt, mert annak a legtökéletesebb a hőszigetelése. Alváskor csökken a testünk hőmérséklete, figyeljünk rá, hogy ne hűljünk le túlságosan!

Hasznos tanács ez is, de talán nyáron tehetünk egy kis engedményt...

10. A levendula illóolaj elősegíti az elalvást és javítja a mélyalvási fázist, sőt a szúnyogokat is távol tartja. A teafalolaj vagy citromolaj kitűnően fertőtleníti, csírátlanítja a hálószoba levegőjét. Használjunk párologtatót és természetes illóolajokat a szoba levegőjének javítására.

 

A levendula, amely a népi gyógyászatban elismert nyugtató. valóban rendelkezik szorongásoldó hatással, és egy,  az alvást elősegítő hatással kapcsolatos elővizsgálat is pozitív eredménnyel zárult. A csírátlanító hatás előnyei (?) mellett azonban megjegyezném: a teafaolaj a csírátlanításhoz szükséges koncentrációban eléggé kellemetlen szagú, és ez nem segíti a nyugodt alvást.

11. Üres hassal feküdjünk le aludni, mert így marad elég energiánk a méregtelenítési, és regenerációs folyamatokra.

Hú, de túl van ez magyarázva... Ha az emésztést méregtelenítésnek nevezzük (de miért kellene annak nevezni?), akkor még egyet is tudok érteni.

12. Napodat lehetőleg egy forró itallal zárd, mert segít az ellazulásban, s a mélyalvás előbb elérhetővé válik általa! Az alvást elősegítő gyógynövények: orbáncfű, palástfű, citromfű, macskagyökér, levendula, komló és kamilla.

OK, kivéve a palástfüvet, az másra való.


13. Elalvás előtt emeld függőlegesbe lábaid, esetleg támaszd őket a falnak! Ezzel megelőzheted a visszeres lábakat.

Sajnos, a visszerességet nem lehet megelőzni ily módon, de a visszerességgel kapcsolatos panaszok (lábfájás, -feszülés) mérsékelhetőek.

14. Napodat mindig egy belső mosollyal zárd! Erősítsd meg magadat egy pozitív gondolattal vagy egy emlékképpel, ami aznap veled történt!

:-)

15. Ne aludj műszálas ruhában, mert így bőröd nem tud lélegezni! Inkább természetes textileket hordj! Figyelj arra is, hogy ne szorítson sehol éjszakai viseleted, mert meggátolhatja a keringést, és vele együtt az összes élettani folyamatot.

Ha izzadsz, rosszul fogsz aludni.

16. Ne aludj bekapcsolt rádió, TV mellett! Ezek az elektromos eszközök gátolják a mélyalvást még készenléti állapotban is. Használj képernyő takarót!

A háttérzaj valóban gátolhatja a nyugodt alvást. De mi az a képernyőtakaró?

17. Ne aludj mennyezeti keresztgerenda alatt! Mert egyrészt földmozgásnál leszakadhat, másrészt elveszi előled az energiákat.

Ez a legjobb. Két ütős érv: az energiaelvonás szót sem érdemel, azonban azzal, hogy a leszakadó gerenda megakadályozhatja a nyugodt alvást, nem vitatkoznék.

18. Lehetőleg kerüld hálószobádban a padlófűtést! Egyrészt a felszálló meleg levegő képes felemelni a port, másrészt pedig a padlófűtésnél, ha van a csövekben keringés, akkor vízér szerű geopatikus sugárzással zavarják meg a nyugodt alvásunkat.

Egy megalapozott érv (lebegő por) és egy már korábban említett (geopatikus) butaság. 

19. Használj télen párologtatót, mert ilyenkor mindig alacsonyabb a levegő páratartalma, és könnyen kiszáradhat a nyálkahártyád.

Hasznos lehet.

20. Rendszeresen rázd ki az ágyneműt, vagy ha van rá lehetőséged tedd ki a szabad levegőre egy kis napsütésre! Így sok poratkától szabadulhatsz meg!

Ez is.

21. Lehetőleg ne sötétíts a hálószobában, ha módod van rá, kelj a nappal!

Ennél kicsit bonyolultabb. Nagyvárosokban épp a fényszennyezés az, amely gátolhatja a nyugodt alvást, ezért ott indokolt lehet a besötétítés. A magyarázat: az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában részt vesz egy melatonin nevű hormon (hiánya alvászavart okozhat), amely sötétben termelődik megfelelő mennyiségben. Másrészt az is igaz, hogy a felkelő nap fénye segíti a "zökkenőmentes" ébredést...

22. Ágyad alatt soha ne legyen rumli, ne használd lomtárnak!

Hasznos tanács, különösen, ha vendégeket várunk.

23. A rendszeres sport is segít a könnyebb elalvásban. Arra figyelj oda, hogy 4-5 órával a lefekvés előtt mozogj!

OK

24. Aludj legalább 7 órát naponta, de ne többet 9 óránál!

Az alvásigény egyénileg nagyon eltérő lehet, jellemzően átlagosan 7-8 óra. A "túlalvásnak" nincsenek ismert veszélyei. A túl sok alvás lehet bizonyos betegségek kísérőtünete (pl. depresszió), de önmagában nem kóros, nem betegség.

25. Kerüld az alkoholfogyasztást lefekvés előtt, mert ugyan álmossá tesz, de befolyásolja az alvás mélyebb fázisát.

Ez igaz.

Mi a tanulság? Kicsit eltávolodva az alvás témájától: a legfőbb tanulság talán az lehet, hogy egy szöveget ne tekintsünk hitelesek csak azért, mert egyes állításainak hitelességéről meg vagyunk győződve.

Kép forrása: funnycoolstuff.com

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr686630345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.09.01. 17:40:48

"2. Az ágy végét érdemes kicsit megemelni a lábrészen (kb. 1-2 fokos szögben), mert így javul az agy vérellátása és pihentetőbb az alvás."

Ez még egyszerűbb: ha _állva_ képes a szív felpumpálni a vért az agyunkba, akkor _fekve_ eleve sokkal könnyebb dolga van, 1-2 fok ide vagy oda teljesen irreleváns.

"Használj képernyő takarót!"

Megvéd a gonosz standby-sugárzás ellen!!! Vagy nem tudom. :D

eteP söröV 2014.09.01. 18:58:57

A leszakadó gerenda alvásra gyakorolt negatív hatásánál felvisítottam. :D

nál 2014.09.01. 19:44:32

"2. Az ágy végét érdemes kicsit megemelni a lábrészen (kb. 1-2 fokos szögben), mert így javul az agy vérellátása és pihentetőbb az alvás."

Amellett ami a posztban le van írva, egy másik érdekes dolog, hogy manapság nagy népszerűségnek örvend az ún. inclined bed therapy, ami abból áll, hogy az ágy _fejrészét_ emelik meg annyira, hogy fekvéskor az ember teste kb. 5-7 fokos szöget zárjon be a padlóval. Tisztességes publikációt még nem olvastam erről, nem tudom, mennyi előnnyel járhat, ha jár, bár a hivatalos honlap szerint az egyiptomiak is ilyen ágyakon aludtak, szóval a sziklaszilárd tudományos alap már megvan. :)

j.norbert 2014.09.01. 20:49:34

A 3. pontban szereplő "geopatikus" olyan gyógyszerész, aki földből van? :) Már megint ez a fránya a gyógyszerlobbi, már a Szent György-vonalak sem lehetne biztonságban!

Almosh 2014.09.01. 21:43:16

A (fejnél) megemelt ágy a savas reflux tüneteit nagyon jól csökkenti.

josip 2014.09.02. 10:37:52

Emelt lábbal alvással nekem csak negatív tapasztalatom van.
Egyszer fáradtan, éjszaka sikerült felütnöm a sátramat egy síknak látszó helyen.
Másnap kiderült, hogy fejjel lejtőnek aludtam.
Bedagadt az egész fejem, egy napig olyan volt mint a Kövér Buddha, a szememet alig bírtam kinyitni.

zsuzsanon2 2014.09.02. 19:45:25

Kávéivás abbahagyása és sok-sok mozgás. Akkor már nem is lesz érdekes, hogyan áll az ágy.

zsuzsanon2 2014.09.02. 19:46:52

Pontosabban merre, mert fej irányába azért ne lejtsen, az nekem sem jó.

BonFire 2014.09.02. 20:49:14

Azért az ember természetes állapotában nem retteg attól, hogy mi van, ha rászakad a mennyezet. Elhanyagolható a valószínűsége. De azért biztos ami biztos, ne aludjunk a plafon alatt, mert ha valamiért mégsem szakadna ránk, akkor az „energiánkat” tutira elszívja!

2014.09.03. 13:57:41

@BonFire: I. José portugál király 1755 után ezt kissé másképp gondolta. portugalosdolgok.postr.hu/lesz-e-meg-foldrenges-es-cunami-lisszabonban
@lacalaca: Mostanában olyan standby fényeket (éljen a LED-korszak!) készítenek, hogy engem a fényük azért zavarni szokott az alvásban... bár inkább én kihúzom a készülékeket ekkor. :)
" A "túlalvásnak" nincsenek ismert veszélyei." Kivéve ha elkésel a munkahelyedről. :))

BonFire 2014.09.03. 14:04:19

@Piere de La Croix: Tudjuk pontosan, mekkora annak az esélye statisztikailag, hogy a ránk szakadó mennyezet miatt halunk meg? Megjegyzem: túl is lehet élni. Van ennek akkora esélye, mint hogy belénk csap a villám? Mert azért sem aggódunk túlzottan. A repülőgép-szerencsétlenségnek nagyobb az esélye.

Los Angelesben is a mennyezet alatt fekszenek az emberek, pedig ott mindennap reng a föld.

zsuzsanon2 2014.09.03. 15:09:05

Azért az a mágneses kristály a fejben nagyon ütős érv, tényleg. :D
Na meg vízér ne legyen, inkább vegyünk vízágyat. :)

2014.09.03. 15:54:05

@BonFire: Nem tudom. Nem jár errefelé egy biztosítási szakember???

noirp 2014.09.06. 11:12:22

Most mit mondjak, sokat kínlódtam álmatlansággal, de hogy vízerekre, mágneses kristályokra és életveszélyes mestergerendákra nem is gondoltam...nos, ez hiányos míveltségem jele mindenképp :)

CernaGeza 2014.09.06. 21:38:46

A fejemre fekvő gyerekek, és bizonyos motoros állatfajták szintén hatékonyan gátolnak a mélyalvásban.. A gerenda legalább gyors megoldást nyújt egy még-mélyebb alvás létrejöttéhez.

2014.09.10. 21:51:53

:) no igen, arra nem tér ki, hogy a 6-kor kelő gyereket hova állítsuk. ez a használj képernyőtakarót nagyon tetszik, biztos van élelmes vállalkozó, aki gyártja.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása