bolha a fülben

2016.02.11., Szerző: kodpiszkalo

despair-513529_960_720.jpgA fülfájás elég kellemetlen - és akkor nagyon enyhén fogalmaztam. Az enyhülés reményében ilyenkor az ember bármire képes, s ha bolhát nem is, sok minden mást bedug a fülébe, ha kínjában az interneten keresgélve erre kap tanácsot.

Sajnos, van az internetnek néhány bugyra, amelyet jobb lenne messzire elkerülni, ha gyógyulásunk vagy egészségünk megőrzése céljából keresgélünk a neten. A Blikk és a Kiskegyed a maguk műfajában biztosan kiváló orgánumok, de megbízható szakmai tanácsokat náluk nem érdemes keresni. És ha a két gigász összefog, a helyzet nem javul - legalábbis ezt példázza az az írás, amelyet a kiskegyed.blikk.hu-n talált egyik olvasónk.

Ez a hagymafajta (fokhagyma) csodaszerként hat megfázás esetén! Kéntartalmú hatóanyagai miatt antibakteriális és fertőtlenítő hatása is van. A legjobban nyersen fogyasztva, de kiválóan hat akkor is, ha a fülünkbe dugunk egy gerezdet.
Hámozzuk meg, és mint egy füldugót, tegyük óvatosan a fülkagylónkba. Vigyázzunk, hogy ne tuszkoljuk túl mélyre, és hagyjuk legalább 30 percig hatni, de a legjobb, ha egész éjszaka benn tartjuk a fülünkben. Akit ilyen formában zavar, beletekerheti a gerezdet egy kis konyhai törlőpapírdarabkába. Fontos, hogy a fokhagyma leve és az illóolajok eljussanak a dobhártyáig, hogy kellőképpen kifejthessék gyógyító hatásukat. 

Állítólag még kezdődő középfülgyulladás esetében is segíthet a módszer. Alternatív megoldásként kipréselhetjük a foghagyma levét, egy darab vattára csepegtetjük, majd ezt dugjuk a fülünkbe. A módszer azért hat a szakértők szerint, mert a fokhagymában lévő C- és B6-vitamin, a kálium és a kalcium serkenti az immunrendszert, és a szervezet öngyógyító ereje legyőzi a meghűlést okozó vírusokat és baktériumokat. Ha két nap után sem segítenek a házi gyógymódok, akkor ne kísérletezzünk tovább, forduljunk feltétlenül szakemberhez.

Naszóval. A helyzet az, hogy a fokhagyma tényleg fontos gyógynövény, de elsősorban szív-érrendszeri hatásai, koleszterinszintet mérséklő aktivitása miatt alkalmazzák a gyógyászatban. Valóban van kórokozó-ellenes hatása is, azonban ez elsősorban helyileg alakul ki, és nem is minden kórokozó ellen hat. Ha a betegséget okozó baktériumok bejutottak a véráramba, és a szövetekig eljutva okoznak fertőzést, gyulladást, a fokhagymától nem várható biztos javulás. Nagyon sok, szintén antibakteriális hatású növénnyel együtt a bőrön, szájüregben képesek gátolni a kórokozók szaporodását vagy elpusztítják azokat, de ez egy komolyabb fertőzés esetén nem elegendő.

 

A középfülgyulladás pedig tipikusan olyan betegség, amelynél a helyi, külsőleges antibakteriális kezelés nem elegendő, olyan szerekre van szükség, amelyek csökkentik a gyulladást (a fokhagyma nem csökkenti) és - ha indokolt a kórokozók ellen is alkalmazni valamit - biztosan elpusztítják a szövetekben szaporodó baktériumokat (a fokhagyma erre sem képes).

Ha viszont fülbe dugjuk, még baj is lehet belőle. Bár a fenti írás szerzője tesz néhány felelősséghárító próbálkozást ("állítólag", "szakemberek szerint", "ne tuszkoljuk túl mélyre", "forduljunk szakemberhez"), legyen világos: kifejezetten felelőtlen, veszélyes tanácsokat osztogat. A következményekkel viszont nem ő, hanem azok a fül-orr-gégészek szembesülnek, akikhez a kezeletlen, elhanyagolt középfülgyulladással és/vagy a fülükbe ragadt fokhagymával fordulnak a betegek. Mert ha már az internet sem segít, a betegek végül náluk kötnek ki... Dr. Bella Zsolt fül-orr-gégész szakorvos szerint a házi próbálkozásoknak több a kára, mint a haszna:   

Bolha a fülben… Vagy ha nem is bolha, de kövirózsa, vöröshagyma főzött vagy nyers leve,  paradicsomlé, foghagyma gerezd, és sorolhatnám tovább a betegek fantáziája és a népi bölcsesség adta gyógymódok tárházát. Ezek a „csodaszerek” általában anyáról-leányra szálnak (mégiscsak a nők a családok házi gyógyító felelősei). Jobb esetben csak gyors segítségként, az orvosi vizitig kivárandó 1-2 nap alatt, de máskor hosszú hetekig, fogat összeszorítva és az családi szájhagyományban bízva, szenvedve, de kitartóan. Duzzanat- ill. gyulladáscsökkentő hatásuk révén olykor csekély, de mégis enyhítő gyógyhatásuk észlelhető.  Alkalmazásuk azonban nem veszélytelen, sőt. Az idegen anyagok, tárgyak (pl. fokhagyma) fülbe dugdosása a hallójárat és a dobhártya fájdalmas és lassan gyógyuló sérülését, halláspanaszokat okozhat. A növényi savak kimarhatják a hallójárat hámját, lassan gyógyuló fekélyeket, sebeket, hegesedéseket  okozva. Ezen kétes hatású házi patikai tanácsok kerülendők. Ismert hatóanyagú és összetételű cseppek, kenőcsök alkalmazása jóval kiszámíthatóbb, biztonságosabb és hatékonyabb.

Remélem, ennek ismeretében kevesebben lesznek, akik a gyógyulás reményében tücsköt-bogarat dugdosnak a fülükbe. S az is jó lenne, ha a gyógyulással kapcsolatos tanácsokat nem névtelen szerzők bulvároldalakon megjelenő írásaiból szereznénk be. De ez egy hosszabb történet....

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr88381060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felis 2016.02.11. 17:42:04

Apám szokta mondani, hogy ha fáj a fogad, dugj fokhagymát a füledbe, és kiáll (ti. a fokhagyma a füledből). Persze ez is csak akkor működik, ha nem tuszkoljuk túl mélyre. :P

fordulo_bogyo 2016.02.11. 21:40:34

Kiegeszitem azzal, hogy a javaslat szerinti, egeszben levo (nem osszemorzsolt fokhagymagerezdbol) semmilyen hatoanyag nem jon ki, ennyi erovel akar muanyag fuldugot is hasznalhatnanak, annak ugyanaz a hatasa, es kevesbe veszelyes.
Az osszemorzsolt fokhagyma viszont irritalo, maro hatasu ha huzamosan erintkezik az erzekeny borrel.

2016.02.13. 20:08:36

@fordulo_bogyo:
amúgy a műanyag füldugó nem ér valamit? nem éri huzat az ember fülét, stb?

creativiky · http://creativiky.hu 2016.02.14. 21:36:48

Nekem fogfájásra szokott hatni a foghagyma a fülemben. Meg persze nem gyógyítja, de tényleg elveszi a figyelmet a fájdalomról (lüktet a fülemben, de nem fáj, viszont a fogfájás elmúlik tőle). Én vattába szoktam csomagolni az meghámozott de egész foghagymagerezdet. Nem csinálom gyakran, de ha már akkora a baj, hogy a fájdalomcsillapító sem elég (gyulladásra betömött fog, ilyesmi), akkor azt a néhány órát a fogorvosig mindenesetre megoldja.
De fülgyulladásra (pont ezért) elég viccesnek tűnik az ötlet :o)

fordulo_bogyo 2016.02.15. 03:04:45

@creativiky: Ugy gondolom, hogy barmilyen azonos meretu targy (sargarepa, uborka, garnela, nokedli, HB-grafitceruza, stb) azonos hatasu lenne. Nem a fokhagyma anyaga, hanem a szilard test nyomasa az ami eltereli a figyelmet a fogfajasrol.
NEM tanacsolom, hogy szilard targyakkal probalkozz, a fokhagymatol is ovnalak. Ha valamit, akkor erre a celra keszitett fuldugot hasznalj.

creativiky · http://creativiky.hu 2016.02.18. 21:43:42

@fordulo_bogyo: Köszönöm! ki fogom próbálni. Mondjuk utoljára 10 éve volt szükségem erre a módszerre. de akkor nagyon hálás voltam neki...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása