mire való a borostyánnyaklánc?

2012.07.30., Szerző: kodpiszkalo

Amikor először láttam borostyánból készült nyakláncot egy kisgyermek nyakában, még nem gyanakodtam. De amikor már a sokadik ismerősünk gyermeke viselt ugyanolyan aranybarna kövekből készült ékszert, felébredt bennem a gyanú, hogy a borostyán iránti kereslet fellángolása mögött több van, mint egyszerű divat. És valóban: az érintett szülőktől értesülhettem, hogy a borostyánnyakláncot gyógyhatása miatt aggatják csemetéik nyakába.

Sok csodaszerrel ellentétben a borostyánlánc felhasználásának célja jól körülhatárolt: a fogzás megkönnyítésére, az ezzel járó fájdalom csökkentésére A Google több mint 200 000 találata láttán úgy gondoltam, érdemes utánajárni, valóban hatásos módszer-e a nyaklánc viselése, és ha igen, vajon milyen módon alakul ki fájdalomcsillapító hatása? Könnyű dolgom volt: már az első átböngészett oldalon megtaláltam a lehetséges magyarázatokat (egyébként hasonló elméleteket olvashatunk angol nyelvű oldalakon is, például itt és itt).

Napjainkban két különböző magyarázat terjedt el arról, hogy miért van nyugtató hatása a borostyán viselésének fogzó gyermekeknél. Az egyik azt mondja, hogy a bőrrel érintkezve a testhő hatására illóolajok szabadulnak fel a borostyánból, melyek a bőrön keresztül felszívódva a véráramba jutnak.

A borostyánkő, másnéven szukcinit a szerves ásványok közé tartozó féldrágakő, amely fenyőfélék megkövesedett gyantájából áll. A szukcinit név utal az eredetre: a sucus latin szó nedvet jelent. Színe sárgától a barnáig terjed. 150 °C-on meglágyul, 250 °C fölött megolvad. Gyakran tartalmaz zárványként ősi rovarokat, egyéb kisebb élőlényeket.  Az ókorban kedvelt ékkő volt, a római nők előszeretettel viselték, mivel hitték, segít egészségük megőrzésében. Megbecsültségéhez az is hozzájárult, hogy egészen a 19. századig nem bányászták, pusztán a tenger hullámai által partra vetett borostyánkő került a kereskedelembe. Ma már bányásszák (legnagyobb lelőhelye a Balti-tenger partvidéke), sőt, mesterségesen előállított műborostyán is létezik - gyaníthatóan a dömpingáru nagy része nem évezredek alatt megkeményedett növényi gyantából, hanem ügyes vegyi laboratóriumok termékeiből készül.

A természetes borostyán összetevői között megtalálható a borostyánkősav, egyéb szerves savak, de legjelentősebb mennyiségben polimerizált diterpéneket tartalmaz. Illóolaj azonban egyáltalán nincs benne, így tévedés ennek tulajdonítani a hatást (egyébként ha lenne is benne: nem ismerünk olyan illóolajat, amely a bőrön keresztül felszívódna képes lenne csökkenteni egy másik testrész fájdalmát). 

A másik nézetet azon tudományos felfedezésekre alapul, amelyek azt mutatják, hogy a borostyánnak elekromágnes aktívitása van, és jelentős mennyiségű organikus, tisztán természetes energiát termel.

A borostyán dörzsölés hatására valóban elektromos lesz - ezt a tuladjonságát az ókori görögök is felismerték (az elektro- tövű szavak a borostyán görög nevéből - élektron - származnak). Egyébként több műanyag rendelkezik hasonló tulajdonsággal, ezért pattog a műszálas ruha, ha levesszük, és ezért áll égnek a frissen mosott, műanyag fésűvel fésült hajunk. Az a fenti állítás, amely szerint a borostyán organikus energiát termel, természettudományos nonszensz. Ha van is valamilyen hatása a borostyánkőnek, az biztosan nem az organikus energiatermelésére vezethető vissza.

A Balti Borostyán 3-8% borostyánkősavat - egy tudományosan vizsgált gyógyászati alkotóelemet - tartalmaz, melyet a kortárs orvoslásban is használnak. Borostyánkősavat legmagasabb arányban a borostyán kéregben – a külső rétegben találhatunk. A Nobel-díjas Robert Koch (1886), a modern bakterológia úttörője bebizonyította, hogy a borostyánkősavnak nagyon pozitív hatása van az emberi testre. Az 1930-as, '40-es években európai biokémikusok felfedezték, hogy a borostyánkősav egy aminosav, mely a test minden sejtjében termelődik, mely képes az aerob légzésre, és részt vesz a ciromsav- vagy Krebs-ciklusban. Így alakulnak át a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék energiává.

A fenti szöveg az arra hajlamosak megtévesztésére alkalmas áltudományos halandzsa. A nyilvánvaló tévedéseken túl (pl. a borostyánkősav nem aminosav) az ilyen szövegekre jellemző "trükk", hogy híres, lehetőleg Nobel-díjas tudósokra hivatkoznak - minden alap nélkül. Azt ugyanis nem feltétlenül tudja mindenki, hogy Robert Koch Nobel-díjának semmi köze nem volt a borostyánkősavhoz (a tüdőbajjal kapcsolatos kutatásaiért kapta), sőt, az sem igaz, hogy Koch a borostyánkősav emberi szervezetre kifejtett pozitív hatását bizonyította volna. A valóság az, hogy Koch a borostyánkősav emberi szervezeten belüli képződését tanulmányozta. A borostyánkősav az emberi sejtek anyagcseréjében részt vevő, a citromsavciklusban képződő fontos vegyület, ebből azonban nem az következik, hogy szükséges lenne kiskanállal fogyasztanunk, a bőrünkre kennünk vagy akár nyaklánc formájában adagolnunk - ennek semmi haszna és semmi értelme nincs, a fogzási fájdalommal meg végképp nem hozható összefüggésbe.

A borostyánkövet propagáló oldalakon gyakran megtalálható hivatkozás szerint a hatásban szerepe lehet a borostyánkősav állatokon megfigyelt nyugtató, szorongásoldó aktivitásának. Valóban ismert egy egereken elvégzett vizsgálat, azonban ennek eredményeinek értékeléséhez érdemes segítségül hívni a józan paraszti eszet. A vizsgálatban az állatok 3-6 mg/testsúlykilogrammos egyszeri dózisban kaptak borostyánkősavat, ami egy 5 kg tömegű csecsemő esetén 15-30 mg-os dózis jelent. A nyaklánc tömege tehát kb. ennyivel kellene csökkenjen naponta, hogy a csecsemő fogzással összefüggő szorongása (tehát nem a fájdalom!) csökkenjen. Aki elhiszi, hogy a hatás a fent bemutatott módon alakul ki, annak javaslom, hogy rendszeresen méregesse a nyaklánc tömegét, és feltétlenül értesítsen, ha csökkenést tapasztal. Ez egyébként fizikai-kémiai képtelenség, ugyanis a borostyánkőben található borostyánkősav az emberi bőrrel érintkezve nem "oldódik át" mérhető mennyiségben a szervezetbe.

A fogzáskönnyítő hatás módja tehát nem ismert, de ettől még akár hatásos is lehet(ne) a nyaklánc. Sajnos azonban erre sincs bizonyíték: egyetlen olyan vizsgálat sem ismert, amely a borostyánkő fogzást elősegítő, fájdalmat csökkentő hatását igazolná. A láncot forgalmazók honlapjain megtalálható vásárlói beszámolók - remélem, nem csak számomra - nem jelentenek perdöntő bizonyítékot. Ha pedig az internetes fórumokon olvasható fogyasztói tapasztalatokat nézzük, a kép meglehetősen vegyes: van akinek beválik, és van akinek nem. A gyerekek foga egy idő után kinő, a fájdalom meg múlik, és van aki ezt egyértelműen annak tulajdonítja (a láncot forgalmazók nagy örömére), hogy a gyermek nyakába egy néhány ezer forintos nyakláncot akasztott - más viszont nincs meggyőződve erről az összefüggésről. A nyaklánc népszerűsége persze nem meglepő (különösen, ha az erős marketingtámogatást is figyelembe vesszük), hiszen az az elképzelés is évszázadok óta tartja magát, hogy ha egy új helyen alszunk, és megszámoljuk a szoba sarkait, az álmunk valóra válik... 

U. i.: ja és mit adhatunk a fogzás megkönnyítésére? A fog kinövését legfeljebb a rágás (rágóka) segítheti, a fájdalmat helyi (kenőcs) vagy szájon át adható (szirup) fájdalomcsillapítóval csökkenthetjük, ha szükséges. Nyakláncot viszont biztosan nem raknék egy néhány hónapos gyermek nyakába a fulladásveszély miatt (lenyelheti a leszakadt szemeket vagy a nyakára tekeredhet). 

Kép forrása: www.bornbabies.net

110 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr64685613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.30. 11:13:07

@qwertzu: fully agree. Amíg viszont ez nem történik meg, mindenki, aki bizonyítottan hatásosnak mondja, az vagy téved (egyedi tapasztalatra alapoz, amelynek nincs kontrollja; egyszerű önbecsapás) vagy másokat akar becsapni, hogy eladja a portékáját.

Egy korábbi hozzászólóval egyetértek abban, hogy nyitottnak kell lenni, de nem mindegy, hogy mire. Nyitottnak kell lenni a tényekre, a mendemondákat, ellenőrizetlen állításokat, szubjektív beszámolókat viszont egészséges kétkedéssel kell fogadni.

2012.07.30. 11:33:00

én azért még estére be is tekerném a kis csimoták fejét alufóliával (a szájnak hagyjunk egy kis lyukat, de rossz gyereknél ezt akár mellőzhetjük is). Jobban is alszanak ettől, és a fólia elnyelve a káros elektromágneses sugárzást, megvédi a kis agyukat a károsodástól.

qwertzu 2012.07.30. 11:34:54

@[HPhD]Blokkolnam: És ha még ez se segítene a nyugodt alvásban, akkor piócákkal leszívatva a rossz vért, biztos sikert érhetünk el.

csipaka 2012.07.30. 11:42:13

@Amin Denit: Nem akarlak elkeseríteni, de csinálj már egy tűpróbát a "borostyán" láncon. :) Ahogy írod, évekkel ezelőtt brutál drága 2.500,-Ft-ba került. Egy valódi borostyán medál tényleg drága, gyöngysort nem kapsz ennyiért.

anothernick 2012.07.30. 11:44:07

az én fiam soha nem sírt a 20 foga közül egyiknél sem. nyaklánc nélkül sem. tanulság? az nincs, baromi mázlisták vagyunk ;) anyám, milyen baromságoknak dőlnek be emberek... néha kedvem lenne kitalálni valami hasonlót és jól megszedni magam a hülyéken. de sajnos túl tisztességes vagyok ehhez ;)

anothernick 2012.07.30. 11:45:09

@csipaka: hoppá, ez igaz! én vettem anyumnak fülbevalót és az kisebb volt, mint egy lánc, de mégis drágább! érdekelne engem is az eredmény...

Elijah_Baley 2012.07.30. 11:55:07

pár éve az asszonynak vettem borostyán fülbevalót, filléres tétel.
az a trükkje, h nem magyarországon köll venni, hanem ruszkiban
:)

anothernick 2012.07.30. 12:01:24

@De gustibusaut bene, aut nihil: azér' ha hozzászámolod a repjegy árát, már nem olyan olcsó ;)

G1 2012.07.30. 12:34:20

"Csak két dolog végtelen: a világyegyetem és az emberi hülyeség. De az előbbiben nem vagyok biztos." (Albert Einstein)

Egyébiránt a fénynél is csak egy dolog terjed gyorsabban: a hülyeség. :(

Amin Denit 2012.07.30. 12:57:09

@csipaka: A második lánc csiszolatlan kő volt, tutira természetes, a borostyán pedig se nem drága, se nem ritka anyag. Nem a mindenféle különlegesen csiszolt, átlátszóan tiszta, diónyi méretű foglalt kövekből kell kiindulni, gyémántból is létezik kicsit kisebb és olcsóbb, mint a Hope... :-)

Nazareus 2012.07.30. 13:00:11

@qwertzu: Egyrészt simán lehet olyan hatásmechanizmus, amit Amin Denit irt le: A szülök szorongását csökkenti, hogy tettek valamit a gyerekért és ez visszahat a gyerek kedélyére, nyugalmára.

Másrészt egyáltalán nem olyan triviális tudományosan igazolni egy ilyen hatásmechanizmust még egypetéjü ikrekkel sem (akiket azért nem olyan egyszerü elörángatni a farzsebböl egy kis tudámonyos kisérletre). Nem elég pl. egy pár iker, hanem sok kell. Nem csoda, hogy nem tudtak még se pro, se kontra bizonyitékokat késziteni.

Amin Denit 2012.07.30. 13:00:34

@qwertzu: nem én keverem a dolgokat. A szemléletmódom más. Nem kell tudni, vagy azt sem kell hinni, hogy tudod, mitől működik, attól még működhet. Én azt tapasztaltam, hogy működik. Nem kellett hozzá egy tekintély, egy a tudomány felkent művelője, aki hitelesíti nekem, hogy működhet, mert ő azt mondja. Neked biztos kell valaki, akitől ha hallod, akkor elhiszed, és mindegy is, működik-e, neked az egy megcáfolhatatlan igazság lesz. Kár.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.07.30. 13:01:48

Nagymamámnak volt egy nagyon szép zárványos borostyán melltűje, sokszor hordta.

Úgy jött ki az összes foga, hogy szinte észre sem vette. Csak a protézist drágállotta utána egy kicsit.

Ebből mi következik?

Amin Denit 2012.07.30. 13:04:17

@[HPhD]Blokkolnam: a te csimotáidnál (bár az ivadék a stílushoz jobban illene) ellenérzéseim vannak a szájnál hagyott nyílással a fólián, bár ők nem tudom, tehetnek-e rólad (itt megint sok kérdés jönne elő).

Amin Denit 2012.07.30. 13:06:12

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Az következik, hogy ha kereke is lett volna, ő lett volna a 6-os villamos. Nem is sejtetted?

2012.07.30. 13:07:50

@Amin Denit: jaj de komolyak vagyunk :)
Már egy kis vidámság is baj? :)
(Isten ments meg minket azoktól kik túl komolyan veszik magukat...)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.30. 13:10:17

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: legjobb!! ;-)

Egyébként a dolgok tényleg nem azért léteznek, mert bizonyítják létezésüket. De ugyanakkor az is igaz, hogy csak azért nem válik valóságossá valami, mert egyesek azt mondják róla, hogy létezik.

Amin Denit 2012.07.30. 13:11:50

A "cikk" utóiratát, és a következő posztot, amint szakértői kategóriában induló blogként népszerűsíti magát ez a képződmény, antagonisztikus ellentétnek érzem. Amennyiben ilyen mélységben néznek utána egy-egy témának az elkövetők, mint a szaktudományos hozzáállás a gyógyszerezéssel szajkózása meg a nagy közönségsikerre számítható fulladással riogatás, már most megítélném nekik a szakértői díjat (kitérjek rá, milyen szakértő?).

Amin Denit 2012.07.30. 13:13:42

@[HPhD]Blokkolnam: hozzászólásod ebben a környezetben nem tűnt szatírikusnak, kicsit sem. :-)

qwertzu 2012.07.30. 13:14:42

@Amin Denit: Én meg azt tapasztaltam régebben, hogy 8 feles után ellenállhatatlanul jópofa és szellemes leszek. Én azt tapasztaltam, hogy működik. Nem kellett hozzá egy tekintély, egy a tudomány felkent művelője, aki hitelesíti nekem, hogy működhet, mert ő azt mondja.

2012.07.30. 13:15:42

@Amin Denit: oké, ez lehetséges :) Persze fóliát ne tegyen a gyereke fejére senki, csak saját felelősségre. Én is inkább a házat tekertem be vele, bár így nyáron kicsit szenvedünk a meleg miatt. De sugárzás az nuku.

Hetero Sapiens 2012.07.30. 13:15:46

mindkét pulya hordta, mert anyjuk szeret vajákolni, én meg nem szeretek hülyeségeken veszekedni. ki is jött az öszes foguk, nyígtak is miatta rendesen, be is lett kenegetve az inyük a nyugikrémmel. szóval a placebon kívül nincs hatása (az is csak a szülöre) de jol nez ki, ugyhogy tölem hordhatják, ráadásul rágcsálja mindkettö, és ez tényleg nyugtatóan hathat. viszont a vuduzos vajákosokat, akik megmagyarázzák a vénusz együttállásával, meg a köböl kioldódó csodaesszenciával, azokat körberöhögöm.

2012.07.30. 13:17:31

@qwertzu: én táncolni is nagyon jól tudok 8 feles után. Ebben biztos is vagyok, mert mindenki engem szokott nézni...a sok irigy...
És nagyon artikuláltan, érthetően tudok ilyenkor lányokkal beszélgetni

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.30. 13:18:26

@Amin Denit: várom a konkrét megjegyzéseket, javaslatokat, hogy milyen szempontokat, tényeket hagytam figyelmen kívül a téma feldolgozásánál.

Nem volt szándékom a riogatás, de ha valaminek a haszna nulla, ugyanakkor potenciálisan (lehet, hogy nagyon kicsit) veszélyes, akkor a haszon/kockázat arány túl kedvezőtlen ahhoz, hogy használatát ajánlani lehessen.

Várom a tanácsot: mit adna Ön a gyerekének, ha éjjel 3 órája sír a foga miatt? Emberbaráti alapon megvonná a fájdalomcsillapítás lehetőségét? Ez nem lenne túl humánus megoldás. Amint az sem tekinthető annak, ha valaki cukorkaként adja a gyerekének a fájdalomcsillapítót. Ezzel kapcs. lsd a jobbulást.com bejegyzését (szerzője nálunk is blogol), amivel maximálisan egyetértek:
jobbulast.com/fertozesek/hogyan-csapasd-szet-a-majad

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.30. 13:29:38

@Hetero Sapiens: ezt a józan hozzáállást hiányolom sokaknál...

Amin Denit 2012.07.30. 13:31:17

@qwertzu: Amennyiben senki sem árulta volna el, hogy 8 feles után mégsem táncolsz valami jól (akárcsak Ted és a beatbox :-)) akkor számodra az lenne az igazság, hogy a 8 feles a parkett ördögévé tesz.
Én megvettem az összes ínykencét, patikus meg homeopatikus szirszart amikor szenvedett a csemete, és 1-2 órára sikerült is enyhíteni a fájdalmát, de adtam egy lehetőséget ennek a baromságnak is, pedig nem hittem benne, az asszony meg annyira se, és működik. A többi lényegtelen.

Csipyke 2012.07.30. 13:35:42

@kodpiszkalo: Nem olvastalak eddig, de foglak! Biopon (tudom, de mi a ferjemmel igy hivjuk) lampa volt mar? A szemelyes kedvencem :) amugy ez a nyaklanc foleg kisfiukon "all jol"

Csipyke 2012.07.30. 13:39:16

@Amin Denit: Az en fiamnak per pill legalabb nyolc foga jon, ebbol 4 orlo. Meg se nyikkan, csak ha hiszti van ( tudom, hogy hiszti, mert akkor ordit, ha nem engedem neki, hogy a taviranyitot vagy a legoembert a szemetesbe dobja...).

mézescsók 2012.07.30. 13:39:40

A magam részéről Occam borotvájában hiszek inkább.
Ha pár napig üvöltött a gyerek, majd a nyaklánc felvétele után nem, el tudom képzelni, hogy vagy elfáradt vagy végre kibújt az egérfogacska. Hogy a szülők is megnyugodtak? Naná... végre végig tudtak aludni egy éjszakát, amellett megszünt az aggodalom. Pszichés hatása tehát szerintem inkább lehetett a nyakláncnak, de bizonyítsák be az ellenkezőjét és a borostyán nyakláncok lelkes hívőjévé szegődök.
Különben szeretem a borostyánt ékszerként.

Amin Denit 2012.07.30. 13:40:57

@kodpiszkalo: az a problémám, hogy a fulladásveszély miatt egy nem kimondottan ebből a szempontból is átgondoltan elkészített láncot nem adnék a nyakába egyetlen gyereknek sem. A babanyaklánc, ami erre van, szemenként fűzött, gumicérnára, erőhatásra könnyen nyúlik, véletlen szakadás esetén csak egyetlen szem eshet le róla, ha egyáltalán, és méretileg akkora, hogy kényelmesen és biztonságosan hordhatja a gyerek. Ami nem ilyen, az nem való a gyerek nyakába, de fulladással riogatni ezek után eléggé nem helyénvaló, és az utóiratban ezt az egész kérdést nem bagatellizáltad el annyira, mint a hozzászólásodban. Azt pedig kijelenteni, hogy a haszna nulla, elég meredek. Azt feltételezni, hogy megvonnám a fájdalomcsillapítást, még inkább.

Hetero Sapiens 2012.07.30. 13:42:45

@kodpiszkalo:
Indulj ki abból, hogy minden ember idióta, akkor csak pozitív csalódásban lesz részed. :) máskülönben ez legalább nem árt semmit és annyira nem is lehúzás, mint pl a lenkeidoktor vitaminbombái. persze, aki a homeopátiás humbugból keresi dagadtra magát ,azt agyoncsapkodnám szívlapáttal legszívesebben.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.30. 13:44:54

@Amin Denit: nem feltételeztem, feltételes módban fogalmaztam (elnézést, ha félreérthető voltam, nem szerettem volna megbántani senkit). Semmi bajom, ha valaki biztonságos és esztétikus nyakláncot aggat a gyerekére, a bejegyzés lényege nem is ez volt.

Hetero Sapiens 2012.07.30. 13:48:02

@Csipyke: milyen lámpa ? errôl még nem hallottam . de érdekel . nálunk csak sólámpa van, arra rájárnak a kölkök nyalogatni.

Amin Denit 2012.07.30. 13:49:38

@Csipyke: Ez lenne a normális, hiszen semmilyen kórképnek nem kellene társulnia a folyamathoz. Ennek ellenére változatos tünetegyüttest tudnak produkálni a kisdedek ezzel ok-okozati viszonyban, és eléggé fel tudják fordítani az életet maguk körül.
Occam borotvája általam is kedvelt pengeváltásokhoz. :-)
Mi nem nyugodtunk meg a lánc megvételekor, nyakbatételekor, este eljövetelekor, hanem elég feszülten vártuk az éjszakai mizériát, és még vitatkozhattam is, hogy minek kellett elmennem és pénzt kiadnom egy ilyen baromságra. A többi néma csönd. :-)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.07.30. 13:49:41

@Csipyke: bioptron- és sólámpa felvéve a kidolgozandó témák listájára!

Nazareus 2012.07.30. 13:50:51

@mézescsók: Pff... a pszichés hatás nem elegendö??? :)) Nekem igen. Vagy ne használjunk placebot sem?

Csipyke 2012.07.30. 13:52:26

@kodpiszkalo: Megathx!
@Hetero Sapiens: Lasd a hires/hirhedt Z@pt@r cimszonal, lenyege a feny gyooooogyito ereje

Sákif za morro? 2012.07.30. 13:52:57

A mi gyerekeinknek kimondottan jól állt, ezért hagytam. Később, amikor már aktívabbak voltak, levettük róluk, nehogy fennakadjanak valamiben.

Hatása nyilván nincs.

Tchabee 2012.07.30. 14:24:14

Németországi ismerősömék kutyája nyakán láttam ilyen borostyán láncot.
Ők a kullancsok ellen rakták a kutyára. Azóta már magyarországi web shopban is láttam kutyára való borostyánláncot. Ott is az illó olajokkal magyarázzák a hatásmehanizmust.

Érdeklődnék akinél a gyerek viseli(viselte) ezt a fajta láncot, ott volt -e kullancsa, bolhája a gyereknek, szúnyogok csípték-e?

polly graph 2012.07.30. 15:25:43

Semmilyen tapasztalatom nincs a borostyánlános fogzás témában, csak két megjegyzés:

1. azért elég könnyen megállapítható, hogy használ-e, vagy nem? Üvöltő, nyűgös, fogzó gyerek nyakába téve:
A: felvidul, megnyugszik
B: nem vidul fel, tovább üvölt

Nehezen tudom elképzelni, hogy bármi hatása lenne, de tesztelni lehet.

2. ha olyan helyre megyek vendégségbe, ahol egy-két éves gyerek van, sohasem teszek fel gyöngyöt, láncot vagy nagy fülbevalót, mert a kicsik rögtön ezekbe kapaszkodnak bele. A saját nyakukban fityegő cuccot is piszkálják, gondolom. Nincs az a biztos módszerrel fűzött gyöngy, amit egy apróság el ne szakítana. Ezért, szerintem nem biztonságos egy gyereket egész napos, pláne éjszakás viselésre "ítélni". Szerintem legalábbis.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2012.07.30. 17:39:31

Nyilván a kismamalehúzó-ipar terméke.

Megyek is a dokimhoz és iratok magamnak placebót, mert elfogyott...

Amin Denit 2012.07.30. 17:56:59

@polly graph: 1-es pont teszt, letudva, csak ez ide nem elég akadémikus. 2-es pont, mivel ha el is szakítja a gyerkőc álmában, akkor sincs nagy gáz, mert nem esik szét, ráadásul rugalmas, nem olyan durva ítélet ezt a nyakába tenni.

Amin Denit 2012.07.30. 18:09:22

@Vérfürdő Bill: dettó, pontosan így ment nálunk is. Rendben, hatása nyilván nincs, de ennyi pénzért mit akarsz, atomjégtörőt? A kismamalehúzó-ipar ezen terméke igen fejletlen, pl.:
- nem kell havonta cserélni és újat venni mert kimegy belőle a mágia vagy elillan belőle az illó, egy áldozatnak egy is elég arra a kb. két évre;
- nem is kell aurához hangolásra vinni külön költségen hogy működjön;
- hetente használatos fényező folyadékot se árulnak hozzá spec. kendőcskével;
- csak egy kell belőle egyszerre, nem is kell a két csuklójára, a bokáira, az ágya fölé lógatva még néhány tucat;
szóval van még mit fejleszteni a dolgon, hajrá! :-)))

Amin Denit 2012.07.30. 18:11:43

@kodpiszkalo:
Neten rákeresve túl sok a pozitív visszajelzés gyakorló használóktól, és mindenki szkeptikus aki használatba veszi (először). Akik kötve hiszem, hogy mind-mind a gonosz lehúzásban érdekelt segítők lennének, és azért mondják, hogy a filléres vacak (egyetlen üveg gyógyszerrel összevethető áron) segített.
Erről az oldalról nem lett volna érdemes megszakérteni a dolgokat, ha már? Ez egy igen érdekes aspektus, nem az áltudományos magyarázatok.

Zoonekrofil 2012.07.30. 18:30:58

@Amin Denit:
Nem az az áltudományos baromság amit a tudomány nem tud megmagyarázni, hanem az, amit tudományosnak látszó halandzsa-szöveggel próbálnak az emberre rásózni. Érted, lehet hinni a borostyán erejében, de a posztban is olvasható idézet szerint:
"A Nobel-díjas Robert Koch (1886), a modern bakterológia úttörője bebizonyította, hogy a borostyánkősavnak nagyon pozitív hatása van az emberi testre. Az 1930-as, '40-es években európai biokémikusok felfedezték, hogy a borostyánkősav egy aminosav, mely a test minden sejtjében termelődik, mely képes az aerob légzésre, és részt vesz a ciromsav- vagy Krebs-ciklusban."
Ez áltudományos baromság, és nem mellesleg nettó hazugság. És aki hazudik...
Nem merül fel benned a kérdés, hogy ha mûködik, miért kell hazugságokat összehordani?

NessieGraf (törölt) 2012.07.31. 00:56:20

Őszintén? Nem tennék a nyakába láncot és nem adnék neki vegyszereket. Amikor az én gyerekem kicsi volt száraz kenyérhéjat adtunk neki rágni. Működött.

Tgr 2012.07.31. 01:22:08

@Nazareus: "Egyrészt simán lehet olyan hatásmechanizmus, amit Amin Denit irt le: A szülök szorongását csökkenti, hogy tettek valamit a gyerekért és ez visszahat a gyerek kedélyére, nyugalmára."

Ez egy létező jelenség (nemhogy gyereknél, de még pl. patkányok is jól mérhetően jobban teljesítenek, ha a kísérletvezető jobban bízik bennük), de ennél sokkal egyszerűbb magyarázat is van a dologra. Egy fogzás tart szerencsétől függően mittudomén 1-10 napig, a nyakláncot megveszi mondjuk Magyarországon tízezer ember, akkor statisztikailag az várható, hogy ezer véletlenül pont azon a napon adja fel a gyerekre a láncot, amikor az magától is abbahagyná a sírást. Igazából az a meglepő, hogy abból az ezerből csak egy jött ide a blogra észt osztani, hogy ő itt a nagy bizonyíték...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 08:16:08

@Amin Denit:

" placebo volt, vagy máshogy, de ez mindegy is."

nem mindegy, hülyegyerek. mert ha placebo volt, akkor nem kell megvenned. neked van felesleges 2500 forintod placebóra?! másnak nincs.

"Simán lehet, hogy a lányom fogai kijöttek volna egyetlen nyikkanás nélkül, de a végeredmény számít, nem?"

hát akkor feleslegesen dobtál ki 2500 forintot. a végeredmény, hogy hülye vagy. ez számít.

és ha az a lánc 50 forint előállítási költségbe került, akkor elég nagy rajta a nyereség. az illető keres még tízezer másik olyan hülyét, mint te, és hülyék átvevésből szép kis lakást vesz magának.

gratulálok bazdmeg! neki azért, mert nagy görény, neked azért, mert nagy hülye vagy, aki még védi is a görényt.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 08:28:06

@Amin Denit: " Rendben, hatása nyilván nincs, de ennyi pénzért mit akarsz, atomjégtörőt?"

ha nincs hatása, akkor egészen pontosan NULLA forintot ér. ha többet adtál ki érte, akkor hülye vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 08:30:32

@Nazareus: "Vagy ne használjunk placebot sem? "

használj! csak mi a fenének adsz érte ki pénzt, amikor ingyen is van?!

Amin Denit 2012.07.31. 09:38:16

@Brendel Mátyás: Te, az idióta, aki nem érted, amit olvasol, és leginkább azt sem, amit írsz, csak fröcsög belőled a nagyívű köcsög hülyegyerek, aki mindenkinél okosabbnak hiszi magát, na most aztán jól megmondtad! Micsoda éles elmével mögé láttál a dolgoknak, jól leleplezted, hogy mindenki hülye és görény, csak te nem! Néztél már tükörbe, te isten barma?
Gondolom, anyád is ingyen placebót használt esetedben az antiköcsög tabletta helyett... ez lett az eredmény: NULLA.

EyeMaster 2012.07.31. 10:01:15

Ha jól emlékszem a Káma SZútra szerint ha el akarjuk nyerni egy hölgy szívét, akkor dobjunk rá majomszart, illetve még jobb, ha majomszart is keverünk a homlokukra való pontrajzolásra készült festékbe és azzal festünk fel neki pontot kedvességből, na akkor mindenképpen a rabunkká tesszük.

Amin Denit 2012.07.31. 10:01:15

@Zoonekrofil: Nekem egy ismerős ajánlotta, bejött, nem is érdekelt, ki milyen módon és miért akarja megmagyarázni, hogy miért működik, semmi humbugot nem tett hozzá, csak javasolta próbáljam ki. Kerestem egy helyet ahol kapni lehet, és bejött, annak ellenére, hogy nem hittem benne, nem került egy vagyonba, nem volt körítve semmi misztikus, áltudományos, akármilyen hasbaakasztással. Némelyik itt olvasott hatásmagyarázaton hangosan röhögtem, de valljuk be, ötletesek. Nem mindegy, miért működik?
Akitől vettem, nem hiszem, hogy hallott Krebs-ciklusról, és nem is akarta rám sózni.
Érdemes nyitottnak lenni, nem csak a statisztika meg a tudományos magyarázat meg a sok okoskodás működik, nem kellene elfelejteni, hogy az elsődleges a saját tapasztalat, nem pedig amit másoktól hallasz. A híradóban bezzeg mindent elhisztek, az össznépi fikázás az szuperül megy, meg mások lehülyézése és lenézése, a józan paraszti eszét meg nem használja senki.
Nekem is kellett volna a józan paraszti ész, nem foglalkozni az egésszel, mert nem érdemes ilyen helyeken tapasztalatot megosztani, csak a sok korlátolt seggfej kap általa csámcsognivalót, gondolkodni meg úgysem fog, érvek nem hatnak rá, tanulni nem fog semmiből.

maycontainnuts 2012.07.31. 11:15:08

@Amin Denit:
Nálam spárgából készült csodanyaklánc eladó. Megelőzi a rákot és a hajhullást is, valamint garantált szerelmi bűbájt és szerencsét is okoz! Bizonyíték rá, hogy nem hullik a hajam, és rákos sem vagyok és a feleségem teljesen érthetetlen okokból szeret engem, minden hibám ellenére és a múltkor hármasom volt a lottón. 300.000 Ft úgy vélem csekély ár érte. Remélem továbbra is nyitott vagy.
Előre utalsz, vagy utánvétellel küldjem?

Amin Denit 2012.07.31. 12:47:44

@maycontainnuts: analógiának nagyon rossz, viccnek még rosszabb. Notcontainnuts.

maycontainnuts 2012.07.31. 13:45:16

Miért rossz? A borostyán és a fájdalomcsillapítás között pont annyira (nem) igazolt a kapcsolat, mint a spárgám meg a rák-szerencse-szerelem-hajhullás négyes között.
De te pont most írtad, hogy ez téged nem is érdekel a dolog magyarázata, a lényeg, hogy az ember legyen nyitott, meg legyen személyes tapasztalata. Én személyesen mind tapasztaltam amit írtam, és közben végig volt spárganyakláncom. Hol akkor a hiba?
Túl drága?
Ok, legyen csak 2000 forint. Még olcsóbb mint a borostyánod, és mennyivel több mindenre jó a személyes tapasztalatom alapján.
Hogyhogy mégse kérsz belőle?

maycontainnuts 2012.07.31. 13:56:15

Polarizáltfényes (Bioptron, Sensolite) dolgokról itt lehet olvasni:
szkeptikus.blog.hu/2010/03/12/szkeptikus_klub_gyogyit_e_a_polarizalt_feny
szkeptikus.blog.hu/2011/12/14/szkeptikus_klub_a_polarizalt_feny_biologiai_hatasai

A rövid ismertetők alatt kimerítőbb leírások és viták található a kommentek között.

További részletek elérhetők pl. itt is:
forum.szkeptikus.hu/viewtopic.php?f=3&t=439&hilit=bioptron

Rövid véleményem:
Nincs bizonyítva, hogy bármelyik ilyen termék szembeszökően hatásosabb lenne egy színszűrős, vagy akár anélküli elemlámpánál. Viszont a gyártás költséghez képest kb. ~95%-os haszonkulccsal árusítják, és az indokolhatónál sokkal durvább állításokat tesznek róla a reklámjaikban.

A GVH már büntette is őket, csak szerintem nem eléggé:
weborvos.hu/lapszemle/birsagolas_bioptron_lampa_fogyaszto_szirup/194009/

Szerintem leginkább túlárazott placebo.

Amin Denit 2012.07.31. 15:02:53

@maycontainnuts: a bioponlámpát a cekkeresektől nem venném egy kalap alá a borostyánlánccal, nem egy kategória, és nem azért, mert az egyik csak kis lehúzás, a másik meg nagy. Miért kell összemosni a kettőt? Ennyi erővel a katolikus egyház búcsúcéduláit is felemlegethetnéd...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 15:04:59

@Amin Denit: "Ennyi erővel a katolikus egyház búcsúcéduláit is felemlegethetnéd..."

pontosan. ugyanaz az álnok lehúzás. egykutya.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 15:07:52

@maycontainnuts: Görények, csótányok és Amin Denitek ellen nem jó véletlenül?:)

Zoonekrofil 2012.07.31. 15:54:54

@Amin Denit:
Félreértesz.
Én elsôsorban erre válaszoltam:
"miért hiszed azt, hogy amit a tudomány nem tud megmagyarázni, az már áltudományos baromság?"

Én leszarom, hogy te miért vásárolgatsz ilyen vackokat, nem érdekel a motivációd. Viszont az, hogy az ostobaság kultuszát propagálod, szánalmat ébresztett bennem, és gondoltam, segítek. Arra például még nem sikerült a fröcsögés közepette válaszolnod, hogy vajon "ha mûködik, miért kell hazugságokat összehordani?"

Egyébként megdöbbentô, mikor ezt írod:
"Érdemes nyitottnak lenni, nem csak a statisztika meg a tudományos magyarázat meg a sok okoskodás működik, nem kellene elfelejteni, hogy az elsődleges a saját tapasztalat, nem pedig amit másoktól hallasz."
Elsôdleges a saját tapasztalat? Szerinted a Föld lapos, a Nap a Föld körül kering, a csillagok pedig lámpások a világ mennyezetére akasztva? Nem ezt diktálja a saját tapasztalat, amire szerinted elsôdleges a világ megismerésében?

A legendás "józan paraszti ész" nem alkalmazható bonyolult folyamatokra. Például a józan paraszti ésszel rendelkezô paraszti társadalom megfigyelte, hogy a fogzási fájdalmat mákteával is kiválóan lehet csillapítani. És az tényleg hatásos, de megkérdezem: adnál mákteát a gyerekednek? Hiszen a józan paraszti ész azt diktálja, hogy ez rendben van, mivel csak "megnyugszik" tôle a kicsi.

Aztán mélyebbre süllyedsz, és olyanokra ragadtatod magad, hogy:
"csak a sok korlátolt seggfej kap általa csámcsognivalót, gondolkodni meg úgysem fog, érvek nem hatnak rá, tanulni nem fog semmiből."

Egyrészt: te vagy a korlátolt seggfej. Másrészt: milyen érvekrôl beszélsz? Ha az érv, hogy _neked_ "mûködött", akkor mi van azokkal, akiknek nem mûködött? Ilyenektôl is olvashatsz kommentet feljebb. Ha 1 vélemény van a hatásosság és 1 vélemény a hatástalanság mellett - úgy, hogy mindekettô kipróbálta a terméket -, kinek kellene hinni? És miért pont neked?

Amin Denit 2012.07.31. 16:21:00

@Zoonekrofil: Azt állítod, hogy ha körülnézel, akkor a saját tapasztalatod alapján a Föld lapos, a Nap a Föld körül kering, a csillagok pedig lámpások a világ mennyezetére akasztva? De egy tudós bácsi elárulta, hogy amit tapasztaltál, nem úgy van. Innentől kezdve ne folytassuk, nincs értelme. Az agymosásod sikerrel járt.

Amin Denit 2012.07.31. 16:23:28

@Brendel Mátyás: Amilyen az adjonisten...
Nehogy te is vegyél egyet magadnak, mert ha görények és csótányok ellen is jó, akkor szarban vagy.

maycontainnuts 2012.07.31. 16:53:55

@Amin Denit:
Nem mosom össze a kettőt, más érdeklődött utána itt, emiatt írtam ide.

De van hasonlatosság. Mindkettőnél vannak hangzatos állítások, egyéni anekdotikus tapasztalatok és jobbára semmi komolyanvehető magyarázat/bizonyíték arra, hogy ne lenne szimplán túlárazott placebo bármelyikük is.

Akkor küldhetem a spárgát? Vagy inkább lámpát kérsz? Az is van, csak az még drágább.

@Brendel Mátyás:
Nem azok ellen pont nem jó. De van egy eredeti búcsúcédulám, ami jó ellenük. Csak neked 5000. Panyolai búcsúban kaptam. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 16:59:09

@Amin Denit: az a szerencse tudod, hogy esélyed nincs meghatni, hogy még én vagyok a hülye, nem te. mert egészen nyilvánvaló, hogy szellemi téren bármiben lenyomlak, mint a gombostűt. képzettség, IQ területén tök nyilvánvalóan nincs semmid. szóval a nettó görénykedésed így csak nettó görénykedés marad, az meg úgy egészen más.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 17:01:34

@maycontainnuts: ötezerér simán megéri, nem több két borostyánkő gyakláncnál, és úgy se fogzok már. ellenben a görények azok eléggé elszaporodtak a neten, kéne írtani őket egy kicsit.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.31. 17:05:43

@Amin Denit: te komolyan ilyen zizi vagy?! a válaszod semmiféel összefüggésben nem volt azzal, amit Zoonekrofil írt.

azt is nehéz volna megtippelni, hogy azt akarod-e mondani, hogy a Föld lapos, és aki nem hiszi, azt a tudomány megagymosta, vagy mi a halált. sehogy sem jön ki az egész hibbant hozzászólásodból semmi olyan, amit akár érv halvány kísérletének lehetne elképzelni.

kb nyolcvanaz IQ-d lehet, és vécésnéniként dolgozol valéamelyik aluléjáróban.

Zoonekrofil 2012.07.31. 18:09:30

@Amin Denit:
A kommented hatására beláttam, hogy a tudós bácsik átmosták az agyam, és most már én is úgy gondolom, hogy a Föld lapos, a Nap a Föld körül kering, a csillagok pedig lámpások a világ mennyezetére akasztva. Köszónöm!

Most pedig ide nekem egy borostyán nyakláncot!

Tenka 2012.07.31. 18:53:41

@Amin Denit: Vannak ezek a tévén keresztül gyógyító, istenkirály mágusok, akik mások hiszékenységére alapozva szedik meg magukat. És már ne is haragudj, de azért tehetik meg ezt, mert léteznek olyan emberek, mint te. Egy nyaklánc mágikus erejében hinni pontosan akkor baromság, mint benyelni Däniken bármelyik fantazmagóriáját. Csak mert nem sírt a gyerek a fogzás alatt, mikor a nyakában lógott a lánc...most komolyan.
Ismét egy újabb bizonyíték a hipotézisemre: az emberek azért hisznek mindenféle katyvaszban, mert sivár az életük, így hinni kell az ufókban/szellemekben/varázserőben/ezoterikában. És ez - már bocs - nem szemlélet, hanem ész kérdése.

bőrmók 2012.08.01. 12:23:13

Borostyánerőmű eladó!

bőrmók 2012.08.01. 12:34:17

@Amin Denit: ha nem kell érteni, mire ez a sok áltudományos magyarázat? Miért nem mondják a forgalmazók azt, hogy nem tudjuk hogy működik, és kész? Nekem ez gyanús.
Annak pedig, hogy nálatok nem sírt a gyerek a lánccal a nyakában, egyáltalán nem biztos, hogy köze van magához a lánchoz.

Zserbózombi 2012.08.01. 12:54:08

Szerintem sok dolgot megadnak az ilyen szülők a gyerekeiknek, ami pénzért vehető, de a foglalkozás meg a gondolkodás kicsit többet érne.

Az én gyerekeim nem hisztériáztak, amikor jött a foguk, ők akkor hisztériáztak, amikor már lötyögött, hogy fáj, ha rágnak vele, így akkor levágtam nekik a kenyér héját. ;)

Amikor jött a foguk simán hagytam, hogy a behajlított ujjamat rágcsálják vagy zöldséget (elég korán jött a foguk még nem mertem kenyeret adni) vagy a kifejezetten erre szolgáló rágókájukat.

A borostyánnyakláncos meg amiket írt, inkább hitelteleníti a láncot, mint meggyőz róla. :D

A legfeljebb egy szem esik le róla, ha elszakadra csak annyit mondok, hogy másféléves korában az öcsém adott egy cukorkát a kisfiamnak, amíg kimentem a klotyóra, és ha nagyon gyorsan nem kapom ki a torkáról, akkor megfulladt volna, mert arra futottam vissza, hogy az öcsém kiabál, hogy baj van, a torkára szaladt. Szóval egyetlen szem borostyángyöngy is elég ahhoz, hogy baj legyen belőle, és nem mondhatod, hogy biztosan nem lesz, mivel a gyerekek mindent a szájukba vesznek. De nem kell ilyen messzire menni, mert a párizsihéj meg egy ín a húsban is képes rá, hogy se le, se fel megakadjon a torkán akár egy felnőttnek vagy egy tininek a torkán is, ahogy a nagyobbik fiammal ez meg is történt, és akkor is a szájába nyúlva kellett kihúznia...

Szóval szerintem jó, hogy leírtad, mert lehet, hogy van olyan, akinek ez eszébe se jutott. Pedig a gyártó is gondolt rá, nyilván azért is szemenként van rögzítve és gumicérnára, mert az nehezebben szakad el.

VT Man 2012.08.02. 09:38:39

@Amin Denit:
A lenyeléses-fulladásos para rész a posztban azt mutatja, hogy a szerző semmit sem ért a témához.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.02. 11:16:04

@VT Man: mármint melyikhez? Lenyelés-fulladás témában lehet, hogy nem vagyok topon, de azt hiszam, az írás fő üzenete nem is ez volt.

maycontainnuts 2012.08.02. 14:39:46

@VT Man:
Nem ért hozzá? Hát akkor keressünk valaki mást, aki ért.

"Valós veszély a fulladás a kisgyerekek számára
...
Dr. Rahul K. Shah, a George Washington Egyetem Orvosi Karának gyermek fül-orr-gégésze 2003-as adatokat elemzett, melyek szerint abban az évben 2800 amerikai kisgyermeket kezeltek idegentest okozta légúti elzáródással
...
"A szülőknek tisztában kell lenniük a kockázatokkal és megelőző intézkedéseket kell tenniük" - mondta el Shah. ...
A szakértők azt javasolják, hogy ne tegyünk semmilyen tárgyat a kiságyba. A baba körülbelül hat hónapos korától képes megragadni dolgokat és úgy fedezi fel a világot, hogy mindent megpróbál a szájába venni. A szakemberek szerint ha egy tárgy átfér egy vécépapírgurigán, azt a baba be tudja gyömöszölni a szájába, ezért ügyeljünk arra, hogy ne kerülhessen a gyermek keze ügyébe."

www.betegszoba.hu/cikkek/baba_mama/valos_veszely_a_fulladas_a_kisgyerekek_szamara/

sasmadar77 2012.08.20. 12:15:14

@Amin Denit:
Ha nem tűnt volna fel akkor a szerző azt cáfolta meg elég egyértelműen, hogy az a hatásmechanizmus amit állítanak az nem igaz vagyis hazugság.
Ettől még elképzelhető, hogy valami más módon működik. De senki sem tudja, hogy hogyan, ha egyáltalán van akármilyen hatásmechanizmusa. Viszont azt ki is emelte, hogy ahogy ő és még sokan mások nem értjük, hogy ehhez miért kell ennyi hazugságot leírni.

mangalor 2012.08.21. 21:56:44

de jó, hogy ezt végre megírtátok! sejtettem, hogy ez is ilyen kamu dolog, de mivel annyi gyerek nyakában láttam, arra gondoltam, mégis lehet benne valami.
Tudom, nem reprezentatív a felmérésem, de 4-ből 4 gyerekemnek nem volt gondja a fogzással (igaz, a kicsi még csak most tartja a dolgot folyamatban), viszont a legelsőnél iszonyatosan ráparáztam a dologra, ha csak felsírt este, már pánikban kentem az ínyét nem is tudom, mivel. Minél idegesebb voltam, ő annál jobban sírt. Aztán napközben azt láttam, semmi baja, nevetgél, eljátszik, rendesen eszik stb. ergo, ha fájna a fogzás, sírna akkor is, nem? Szóval este csak a "cirkusz" ment (azért teszem idézőjelbe, mert biztosan kissé kellemetlen volt azért). Érdekes módon, egy is extra babusgatás meghozta a hatását, a kencét hamarosan el is tettem, nyakláncunk értelemszerűen nem is volt soha. Ha hinnék benne sem adtam volna rájuk, a legnagyobb parám ugyanis az éjjeli fulladás, és totál nem érdekel, hogy hogyan kötik meg ezeket a szemeket.
Egyébként a borostyánt nagyon szeretem, gyűrűt és medált is hordok, mert az egyik kedvencem, de kizárólag abban hiszek, hogy önmagában és önmagáért (illetve nekem) szép:)

(sólámpás, bioptronos cikk város!! a sólámpa hagyján, mert szép éjjeli fényt ad, és nem drága, de a másik... )

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.21. 22:07:03

@mangalor: köszönöm a javaslatot! A Bioptron már rajta volt a listán, a sólámpát most írtam fel!

sasmadar77 2012.08.22. 21:38:06

@mangalor:
Ha jól értem a vizsgálatot akkor itt pont a polarizált fény, lézer hatását vizsgálták a sebgyógyulásnál.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19857050

sasmadar77 2012.08.22. 21:46:48

@mangalor:
Ez pedig egy infravörös polarizált fény teszt szintén sebgyógyulás esetén.
Mélyebben nem merültem bele a témába. Nézz szét az oldalon.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18687058

sasmadar77 2012.08.22. 21:48:42

Azért ezt sem lenne rossz elemezni. Ez egy jó kiinduló oldal lehet hozzá.

bioptron-lampa.gportal.hu/gindex.php?pg=26563689

maycontainnuts 2012.08.26. 20:14:23

@sasmadar77:
A linkelt cikkek egyikében se alkalmaztak normális kontrollt (ami pl. egy szimpla elemlámpa lehetett volna) és a kettős vakság előírását se látom teljesítettnek az absztraktok alapján.

Ráadásul ezekben a méréseknél lézerfényt használtak, a bioptron/sensolite egy szimpla színszűrős lámpa.
Fenntartom, hogy a bioptron lámpa 100.000 Ft körüli ára ellenére, hatásában szinte megkülönböztethetetlen tetszőleges elemlámpáétól, vagy a szimpla napfénytől az eddigi vizsgálatok alapján.

hím-pellér 2012.09.18. 07:52:23

Lehet, hogy a borostyánlánc nem ér semmit, de akkor miért árulják Svájcban gyógyszertárban?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.09.18. 08:05:36

@hím-pellér: és ez Ön szerint garancia? Szerintem nem. Nem attól lesz jó valami, hogy patikában kapható, az jogi kérdés, hogy mit szabad, az pedig etikai, hogy a gyógyszerész mihez adja a nevét/arcát.
Sajnos, sok olyan dolog kapható patikában, ami semmire nem jó.

bes3 2012.12.12. 14:52:43

Megérne egy posztot maga a fogzási fájdalom. A 6-18 éves gyerek minden kínját a metszôfogakra keni a szülô. Már kibújás elôtt hetekkel, utána hetekkel. Fájdalom, láz, hasfájás, nyáladzás, székrekedés, hasmenés. Amit csak akartok.

Biztos hogy pont a metszôfogak amik annyira fájnak? A szülônek kevésbé feltûnô ôrlôk áttörését szinte észre sem veszi a szülô .... pedig az aztán nagyobb felületen tör át.

Aztán hány hatéves hánykolódik zokogva az ágyában amikor a maradó fogai bújnak ki? Vagy késôbb az ôrlôknél? Pedig ôk aztán simán megmondanák ha jeget , fájdalomcsillapítást kívánó rettenetes fogfájás kínozná ôket.

Vigyázat gusztustalankodás jön: Az ôrlôim érkezésére már jól emlékszem. Teljesen érzéketlen volt a fog felett az így, egyszer csak ahogy szívogattam a fogam feletti íny egy nyeles darabbá szakadt (fájdalom nélkül), még vérezgetett is, aztán hopp lerágtam a nyelet és kiköptem a húscafatot megvizsgálásra.

bes3 2012.12.12. 14:57:46

Ez a lánc, most nézem... mi van ha szétszakad és a gyerek lenyeli/félrenyeli a gyöngyöket? Vagy ez valami spéci módon megcsinált lánc? Büntetôjogi felelôsséget is vállalnak érte? Magyarul kapsz egy igazolást, hogy igen, a cég vezetôje vállalja hogy az 1 éves nyakába szerelheted, nem tudja magát megfojtani vele?

megamara 2013.01.06. 22:01:22

Ilyen alapon a világban kapható tárgyak, játékok, élelmiszerek nagy százalékát vegyétek fel a "kritizáljukmármegmertnincsjobbdolgom" listára.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.01.06. 22:18:00

@megamara: hát ha valami témába vág (=gyógyítással, betegségekkel etc. kapcs.) és butaságokat vagy hazugságokat írnak róla, jó eséllyel felbukkanhat itt előbb-utóbb.

buta 2013.09.10. 23:41:10

@Amin Denit: Ja, mert a pár hónapos gyereknél nincs placebo. Ezt melyik ezoterikus oldalon olvastad? Akkor mégis mi a franc értelme lenne a kettős vakpróbának? Nagy titkot árulok el, a placebohatás megvan nála is, még egy csivavánál is!

sasmadar77 2013.11.02. 16:13:33

@buta:
Hát te tényleg buta vagy. Csivavánál meg kisbabánál placebo. FACEPALM

zsuzsibuvar 2013.11.06. 08:33:58

@sasmadar77: erre ne vegyel merget azert

golyóstroll 2014.03.07. 11:21:58

@Amin Denit: hogy te milyen mérhetetlenül ostoba vagy. sajnálom a gyerekeidet.

István_apóka 2014.06.11. 13:37:33

@Amin Denit: Nálunk a faluban volt, aki megfulladt tőle. Még egy hír sem lett belőle.
Ők sosem tudták meg vajon a nyaklánc nélkül milyen lett volna a gyerek fogzása. Valószínűleg ezt tudva inkább a gyógyszert választják.

István_apóka 2014.06.11. 13:39:17

@Diamia8: Nálunk a faluban volt, aki megfulladt tőle. Még egy hír sem lett belőle.
Ők sosem tudták meg vajon a nyaklánc nélkül milyen lett volna a gyerek fogzása. Valószínűleg ezt tudva inkább a gyógyszert választják.

István_apóka 2014.06.11. 13:44:56

@kodpiszkalo: Az a baj, hogy az ellenvéleményeknek nincs helye a médiában.
Nekünk volt ismerős a faluban, akinek a gyermeke ettől halt meg, sosem hangzott el sehol, pedig a szülők beperelték a gyártót.
A cég azt mondta nem tehet róla, hogy a gyerek alvás közben megfullad tőle, ez egy nyaklánc és nem alvásra való !!! Na persze ezt nem reklámozzák sehol így.
Én támogatom teljes mértékkel ezt a cikket, remélem így több Anyuka átgondolja vagy ha nem is legalább JOBBAN figyel a gyermekére.
További sok sikert kívánok !

lactoveGAYATRI 2016.07.25. 00:48:21

@[HPhD]Blokkolnam: ...csak a Parkinson-kórtól nem, mint azt holmi bio-ezomocsári előgerinchúros tenné hozzá. :-D

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása