esemény utáni fogalmazásgátló

2015.08.10., Szerző: kodpiszkalo

kk_1.jpgA manipuláció művészetének módjait, szintjeit naponta élesben tanulmányozhatjuk (reklámok, közélet stb.). A manipulátorok csapatának fontos csoportját képezik az újságírók, akik eredeti feladatukat félreértelmezve gyakran nem a hiteles tájékoztatás, hanem a hangulatkeltés, manipuláció szolgálatába állítják tollukat, klaviatúrájukat. Persze az olvasóközönséget félrevezető, manipuláló írások egy része nem szándékosan manipulatív, egyszerűen csak a szerző tájékozatlan... Ha saját szakmámmal kapcsolatban olvasok ilyen cikket, gyakran jut eszembe: bárcsak felfedezné valaki az esemény utáni sürgősségi fogalmazásgátló tablettát, hogy az ilyen írások nyom nélkül eltűnjenek a papírról és az internet emlékezetéből! De sajnos, ilyen még nincs...

Az utóbbi idők egyik leginkább manipulatív írását a fogamzásgátlás témájában olvastam. Ahhoz képest, hogy a cím szakmai jellegű tartalmat sejtet

6 éve bevezették az ingyenes fogamzásgátlást. Ez lett az eredménye…

már az első bekezdésben a pokol kénköves bugyrainak idézésével hangolja az olvasókat a szerző...  

A cikk első részében arról olvashatunk, hogy miután Colorado államban 

ingyenesen kezdték osztani a fogamzásgátlót, főleg a szegényeknek és a tiniknek,

 a tinédzserkori terhességek és az abortuszok száma jelentősen csökkent.

Azzal most ne foglalkozzunk, hogy korrekt hivatkozás (forrásmegjelölés) nélkül úgy idézi az egyik amerikai megszólalót a szerző, mintha neki nyilatkozott volna (vajon?), és a "drogos terhes tinik menekülnek a házas melegek hordáinak" említésével való hangulatkeltést is ugorgyuk át, mert ennél sokkal komolyabb manipuláció áldozatai lehetünk, ha nem figyelünk: a hazai tindzserkori szülések statisztikáit említve a cikkíró cselesen átvezet az esemény utáni, sürgősségi fogamzásgátlók problematikájára, így:

A magyar kormány – végtelen bölcsességről tanúbizonyságot téve – idén januárban, szembemenve az Európai Bizottság rendelkezéseivel, vénykötelessé tette a sürgősségi, esemény után 72 órán belül alkalmazható fogamzásgátlót, azért mert csak betegbiztonsági szempontokra hivatkozva.  

Még fokozható: 

Ebből kiindulva feltételezzük, hogy az idei statisztika még a tavalyinál is gyászosabb lesz.

Mi a probléma ezzel az írással, miért mondom, hogy manipulatív?

  • egy szigorúan szakmai-etikai alapon megítélhető kérdésbe belekeveri a hazai aktuálpolitikát, ezzel eleve lehetetlenné teszi a téma objektív tárgyalását
  • a prekoncepciónak megfelelően előre "megjósolja" a statisztikák alakulását
  • ÉS ami a leglényegesebb: elegyíti a fogamzásgátlók ingyenes hozzáférésének biztosítását az esemény utáni tabletták vénykötelességének kérdésével.

Az első két pontot most hagyjuk, foglalkozzunk a harmadikkal. A nemkívánt terhességek megakadályozásának számos módja van, az egyik "legkényelmesebb" opció a hormontartalmú orális (szájon át alkalmazható) fogamzásgátlók szedése. Ezek jellemzően két ösztrogén és progeszteron hatású hormonszármazékot tartalmaznak kombináltan, melyek révén a tabletták "átprogramozzák" a női nemi ciklust, és meggátolják a peteérést, így a teherbeesést is. A tablettákat ciklikusan kell szedni, 21-24 hormontartalmú tabletta után 7-4 "üres" (hormonmentes) tabletta következik, vagy egyszerűen egy hétig nem kell bevenni semmit. Ilyenkor jelentkezik az ún. megvonásos vérzés, ami a menstruációtól abban különbözik, hogy a távozó váladék nem tartalmaz petesejtet. Bár úgy tűnhet, hogy a fogamzásgátlót szedő nőknek nagyon szabályos menstruációs ciklusa van, fontos tisztázni: ők tulajdonképpen nem menstruálnak, a gyógyszer szedése alatt (akár évekig) szünetel a ciklusuk.

A fogamzásgátlásnak egyébként számos egyéb módszere is létezik, de biztonságossági (a teherbe esés valószínűsége nagyon kicsi) és "kényelmi okokból" a tablettaszedés az egyik legnépszerűbb. Arról most ne beszéljünk, hogy a "kényelem" árát a nők fizetik meg, ugyanis náluk jelentkezhetnek a szedés azonnali vagy hosszú távú mellékhatásai...

De ha mégsem sikerült időben választani a sok rendelkezésre álló módszer közül, és fennáll a nem kívánt teherbeesés veszélye, még mindig van lehetőség az esetleges abortusz elkerülésére. Léteznek ún. esemény utáni tabletták (más néven sürgősségi fogamzásgátlók), amelyeket a védekezés nélküli közösülés után kell bevenni. Ezek jellemzően progesztogén (progeszteron-szerű hatású) hormont, pl. levonorgesztrelt tartalmaznak viszonylag nagy dózisban. Ezt a közösülést követően a lehető legrövidebb időn, lehetőleg 12 órán belül, de legkésőbb 72 órán belül kell bevenni, különben hatástalan. Már létrejött terhesség esetén nem alkalmazható. Hatásának alapja a peteérés vagy a megtermékenyülés meggátlása; a létrejövő terhességek kb. 85%-át lehet megelőzni szedésével.

Az ingyengyógyszerek osztogatása nemcsak üzenetnek lenne rossz, de veszélyes is (egyébként meg: ingyenebéd nincs...). Ha a fogamzásgátlókat ingyen osztogatnák, elképzelhető, hogy a nemkívánatos terhességgel, abortusszal kapcsolatos mutatók javulnának, de hosszú távon nagyon romboló hatása van, ha egy komoly hatású, mellékhatásprofilú anyag korlátozás nélkül kerül a betegekhez. Az ingyenesség túlfogyasztáshoz, a fogyasztásból adódó rizikók növekedéséhez vezethet. A korlátlan (vény nélküli) hozzáférés pedig a "veszélyérzet" csökkenését, az indokolatlan alkalmazást generálja. Így egyáltalán nem tartom szerencsétlennek a hazai gyakorlatot, hogy a fogamzásgátló gyógyszerekhez pénzért, orvosi vény ellenében lehet hozzájutni. Még szerencsésebb lenne, ha a vényírást mindig a beteg részletes tájékoztatása és vizsgálata előzné meg..

És hogy jó-e az, hogy a sürgősségi fogamzásgátló nálunk, Európa néhány más országával ellentétben vényköteles? Szerintem igen, ugyanis ilyen dózisú levonorgesztrel (kb. 10-szer annyi van a sürgősségi fogamzásgátlóban, mint egy kombinált fogamzásgátlóban) rendszeres alkalmazásának következményei nehezen felmérhetőek. Úgy tűnik, hogy az alkalmankénti (ritka) használat kockázatai nem jelentősek, azzal kapcsolatban viszont nincsenek adatok, hogy mi történik akkor, ha valaki rutinszerűen, más védekezés helyett alkalmazza ezt a teherbeesés megakadályozására? Sajnos, a hazai egészségkultúra szintjét (ezzel szembesülhetünk itt) figyelembe véve egyáltalán nem alaptalan az aggodalom. Az ingyenes fogamzásgátlókért, a vény nélkül beszerezhető esemény utáni tablettákért folyó küzdelem számos etikai-erkölcsi kérdést is felvethet, de jelenleg a szakmai szempontok felülírják az egyéni szabadságjogokból levezetett igények jelentőségét. Ha mégis szükség van a készítményre, az orvos javaslatára beszerezhető - bár egyesek részéről nagy a jajveszékelés, ne feledjük: nem betiltották, csak (szakmai mérlegelés alapján) továbbra is vénykötelesek maradtak a sürgősségi fogamzásgátlók.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr227638104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caenorhabditis elegans 2015.08.10. 16:40:11

"mi történik akkor, ha valaki rutinszerűen, más védekezés helyett alkalmazza ezt a teherbeesés megakadályozására? Sajnos, a hazai egészségkultúra szintjét (ezzel szembesülhetünk itt) figyelembe véve egyáltalán nem alaptalan az aggodalom"

Ha a hazai árakat és fizetéseket is figyelembe vesszük akkor rájöhetünk hogy a rutinszerű alkalmazásra a legtöbbeknek egyszerűen nincs pénze. Egy adag esemény utáni tabletta általában drágább mint egy havi fogamzásgátló, az enyémből szerintem három havi is kijön.

Emellett nem értem hogy az orvos hogyan akadályozza meg a rutinszerű használatot. (nem hiszem hogy azt mondaná hogy már két hete is kértél egyet szóval egészségügyi okokból inkább szüld meg a gyereket vagy menj abortuszra). Vagy ez ilyen pszichológiai dolog, hogy ha az embert a doki elég sokszor lek.vázza akkor majd nem irat fel eseményutánit? Ez lehetséges, de akiket én ismerek (pl kamasz tesó) azok ilyenkor egyszerűen reménykednek hogy hátha nem estek teherbe, de óvatosabbá nem válnak.
Nem tudom milyen az abortusz egészségügyi kockázata az esemény utáni tabihoz képest. Mondjuk ha 5% esély van hogy a lány terhes maradt akkor hogy viszonyul 20 tabi egy abortuszhoz? És etikailag, erkölcsileg? Pszichológiailag? (szerintem egyértelműen a 20 tabi a jobb, összesítve, bár az egészségügyi kockázatot nem tudom)

Amiben szinte biztos vagyok az az, hogy a vénykötelesség nem okozza hogy az emberek előrelátóbban szexelnek.

Azt tudom hogy a vénykötelesség azt okozza, hogy az ember pl hétvégén esélyesen nem fér hozzá a tablettához, mert nincs doki, vagy nem hozzáférhető, stb.
Illetve biztosan megoldható, de annyira macerás hogy pont a kevésbé élelmes, vagy kevés lehetőséggel bíró (szegény, fiatal, eldugott helyen élő, tájékozatlan) nők/lányok nem fognak hozzáférni időben.

antisystem 2015.08.10. 18:10:00

Kedves Poster!

Azért, ha szabad javasolnom, ne csináljunk úgy, mint ha ez az "esemény utáni tabletta" kérdés előzmények nélküli lenne Magyarországon.
Ugye, a 80-as években ("előző rendszerben") is lehetett ugyanígy levonorgestel tartalmú esemény utáni tablettát kapni... igen, a Postinort. Szépen, 10 tablettás dobozban, a "24 óra alatt max 2, egy hónapban max 4 tabletta alkalmazható" használati előírással - tehát 2,5 hónapnyi adagban - és lévén hazai gyártás, vényköteles, DE "kétforintos szerként" - ha jól rémlik, tán 13 Ft körül volt egy doboz, mai árfolyamon ezres alatt - a 10 adag.
Tehát érdekes módon azt tapasztalhatjuk, hogy az úgymond "diktatúra" sokkal felnőttebbnek kezelte az embereket ebben, mint a csodálatos "szabad világ", jóval kevésbé gondolta azt, hogy paternalista attitűddel meg kell óvni az embereket a saját szándékaiktól - amíg a mai "szabadság" egyértelműen erre játszik a sokkal szorosabb kontrollal, és a gyártási költségeket tekintve teljesen irreális árral. (Amig a Richter persze ma is gyártja - exportra...)
Amikor arra gpondolok, hogy a mai szisztéma valójában sokkal inkább diktatúra, mint a 80-as évek "késő kádári" rendszere, na, akkor ilyenek százai jutnak eszembe.

És persze a dologból az is kiderül, hogy ma nem kellene a kristálygömböt szorongatva totózni, hogy vajon mi lenne, ha egyszerűsödne az elérhetősége az esemény utáni tablettának - úgy kiváltásban mint árban - mert hát volt Magyarországon - nem is olyan régen - olyan, amikor ez sokkal liberalizáltabb volt - ugye.

(ebből is leszürhető, hogy valójában semmi nem indokolja a mai paternalista megközelítést - ha ugyanis tömkelegével lennének szignifikáns adatok amelyek a veszélyességét igazolják, már régen azzal villogna a t. paternalista frakció...)

fordulo_bogyo 2015.08.11. 01:53:07

Nagyon egyetertek az utolso par hozzaszoloval.
A blog irojanak tisztan orvosi gyogyszereszi szempontbol valamennyi igazsaga van, de ez nem elsosorban ilyen, hanem tarsadalompolitikai es partallam-vallasi kerdes.
NEM orvosi, hanem KNDP alapon tortent szerintem a szigoritas. Ezeknek csak a szuletesig szent es serthetetlen az ember, fogamzagatlas minden formajat (most epp ezt), az abortuszt, stb probaljak akadalyozni, tiltani, de azutan ha megszuletett a tevekenyseguk mas altal nem kivant gyumolcse, akkor ott dogoljon meg ahol akar, onnantol nem szamit nekik.
Bocs az eroteljes fogalmazasert.

Albu 2015.08.12. 23:30:09

Kétszer jártam már így, kifejezetten szopás beszerezni, még Budapesten is, ha nem budapesti lakos az illető (ilyenből több tízezer élhet a fővárosban), félő, hogy elhajtják (ennyit a biztosítási jogviszonyról úgy általában).

Annyit tehet az ember, hogy amennyit a magándokinak fizet, annyi tb-járulékot elcsal.

Gabyszappan 2015.08.17. 01:45:14

@fordulo_bogyo:
" En ismerem a homeopatiat. "
Dehogy ismered! Félsz tőle. Nem vagy egyedül.

Gabyszappan 2015.08.17. 03:09:15

Az élet irracionális dolgaitól félsz, megmagyarázod magadnak, hogy ilyenek nincsenek is.

Mikrobi8 2015.09.02. 13:42:08

Teljesen egyetértek ködpiszkálóval.
Ha jól kiveszem kedves férfi társaim kommentelnek egy abszolút nőket érintő témában. Kiváncsi lennék, hogy mennyire vennének be maguk egy férfi fogamzásgátló tablettát.
Hajrá uraim, reménykedjünk hogy nem az utódok fogják látni a kárát ......

nnn 2015.11.04. 08:58:16

Csak az a gáz, hogy a sürgősségi fogamzás egy váratlan esemény hatására lesz aktuális. Pl. elszakad az óvszer.

És nagy eséllyel este, péntek, szombat este, vagy ünnepnapon, amikor nem rendel egy orvos se! Pedig az első 12 óra létfontosságú lenne.

Na mármost péntek este megtörténik a baj, mire hétfőn orvoshoz jut a szerencsétlen nő, már túl késő lesz. Erre nem gondoltak az idióta törvényhozók, vagy konkrétan tojtak rá.
Vagy honnan szedjen az ember hétvégén, ünnepnap magándokit, aki fogad, és felírja? Előbb ezt kellett volna megoldani, utána vénykötelessé tenni.

Viktoria Vrd 2016.11.09. 15:40:09

volt szerencsém franciaországban élni, és volt szerencsétlenségem megtapasztalni, hogy milyen az, ha az ember későn veszi észre, hogy kiszakadt a gumi. felöltöztünk, elmentünk a patikába, kértük-kaptuk-megvettem (kb 8 euróért! nem 5-6 ezer forintért..), bevettem, szereplők el.
volt szerencsétlenségem itthon is a bevételére kényszerülni, fiatalabbként, hétvégén. még szerencsésnek mondhatom magam, hogy megyeszékhelyen laktam, félórára a kórháztól, nem kellett buszhoz igazodni, de a dokira várni persze kellett. a kérdéseket, amiket feltesz, nem is értem - ha akarok feliratni olyan tablettát, akkor nyilván úgy fogok válaszolni a kérdésekre, nem? arról ne is beszéljünk, hogy csak szombat délig működik az ambulancia. ha szombat este történik a baleset? majd mész hétfő reggel, és ebből is tanulsz! csakhogy a tinik nagy része nem ebből fog tanulni...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása