csodálatos kristálygomba

2012.01.21., Szerző: kodpiszkalo

Egy csodálatos körlevél, forrása természetesen egy internetes oldal:

A Kaukázus lakói ismerik a kristálygomba gyógyító hatását, a gyerekek is isszák mint a vizet és sokan a 110 éves kort is elérik. Ez a világ egyetlen helye, ahol az emberek egészségesen ilyen magas kort érnek el.
Professzor Menkiw szerint (aki egész életében a kristálygomba hatását vizsgálta) a Kaukázusban ismeretlen a tuberkulózis, a rák, a gyomorbántalmak, stb. Németországban Dr. Drasek már a II. világháború előtt megállapította ezt a különös hatást. Kristálygombával gyógyította a légzőszervek hurutos megbetegedéseit, gyomorgörcsöket, krónikus bélgyulladásokat, májgyulladást, epebetegségeket, hólyagproblémákat és segített a nehéz betegségek utáni lábadozások idején is. A beteg-gyógyításban a kristálygomba mint anyatejpótlék, terhességi ekcéma ellen is szolgált, valamint krónikus altesti női betegségeknél.

Felhasználási lehetőségek:
Idegbetegségek, belső daganatok, izületi gyulladás, szívinfarktus, epe-, máj-, vese, fertőző májgyulladás, gyomor- és bélbetegségek, hasmenés, szorulás, vérkép problémák, kiütések, ekcémák, stb.
Az emésztésre jó hatással van, a közérzetet javítja, a vérnyomást és a súlyt normalizálja, a vastagbél rák esélyét jelentősen csökkenti, gyógyítja a bőrkiütéseket, ekcémákat, vese és epe zavarokat, állítólag cisztákat és asztmát is gyógyít.

Antibiotikumos kezelések után kifejezetten hasznos fogyasztani, helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.

Nőknek érdemes a terhesség alatt is fogyasztani, enyhíti a menstruációs kényelmetlenségeket, és javítja a közérzetet. Megakadályozza a táplálék belekben való rothadását, és hozzájárul a test méregtelenítéséhez.

Adagolás:
Idegekre, gyomorfekélyre, asztma, bronchitis, vérszegénység, vérkép problémák, sclerózis multiplex, vérnyomás és testsúly normalizálás: napi 1 liter (2-3 hónap múlva gyógyul);
Súlyos esetben : napi 2 liter;
Kiütések, ekcémák: naponta 0.5 liter, külsőleg bedörzsölni, hagyni megszáradni, ha kézről, arcról van szó, reggel lemosni. 2-4 hét alatt a makacs kiütések is eltűnnek;
Vese-, hólyag-, epebetegségek: naponta 1 liter. 2-6 hónap alatt gyógyul.

Mi is ez a kristálygomba? Nevével ellentétben nem egyetlen gombafajról van, hanem több baktérium és élesztőtörzs szimbiózisának eredményei azok a kis granulátumszerű képződmények, amelyek "magja" az egyik baktérium által termelt poliszacharid. A kristálygomba cukros folyadékban széndioxidot, szerves savakat (pl. tejsavat) és egyes esetekben etanolt termel, ennek eredményeként általában kellemes ízű ital keletkezik a cukros löttyből. A folyamat hasonlít ahhoz, ahogyan a kefírgombák kefírré alakítják a tejet, a fő különbség az, hogy a kristálygombát cukros vízben (vagy magas cukortartalmú gyümölcsök, pl. füge, mazsola vizes kivonatában) szaporítják. A kristálygombák alkalmazásának eredete nem teljesen ismert, ugyanis a hasonló céllal a Föld több részén használnak különböző baktérium-gomba komplexeket. Ezekben közös, hogy van köztük olyan törzs, amely a telepek alapjául szolgáló poliszacharidot termeli, és a gomba-baktérium komplex egyik tagja sem patogén (nem okoz betegséget). Az egyik első leírás Mexikóból, az ún. tibicosról áll rendelkezésre, amely Opuntia kaktuszokon tenyészik, a legelterjedtebb pedig a gyömbérsör erjesztésére használt "gyömbérsör-növény" (GBP, ginger beer plant).

A kristálygombák - feltéve, hogy komponenseik között nincsenek betegséget okozó mikroorganizmusok - előnyös hatásokkal is rendelkezhetnek. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a bennük található baktériumtörzsek között vannak ún. probiotikumok, amelyek segítik a károsodott bélflóra helyreállítását.

A fent idézett internetes forrás egy angol nyelvű könyv részletének majdnem szó szerinti fordítását közli, némi kiegészítéssel. A könyv hitelességét erősen rontják a holdfázisok és a víz energiájának összefüggésével kapcsolatos fejtegetések és a vizeletterápiáról (értsd: saját vagy más vizeletének elfogyasztása gyógyászati céllal) szóló erősen obskurus fejezetek. A fent idézett részlet légből kapott állításainak megcáfolására nem szükséges - és nem is lehet - tudományos bizonyítékokat sorakoztatni. Az ún. kristálygombáktól ugyanis nem várhatunk többet, mint az élőflórás, probiotikumokat tartalmazó kefírektől vagy joghurtoktól: ha rossz az emésztésünk a beleinkben megtalálható baktériumok egyensúlyának felborulása miatt, akkor ez az állapot javulhat. Minden más - a rák és egyéb súlyos betegségek megelőzése, gyógyítása - légből kapott, bizonyítatlan, és sajnos sokakat megtévesztő állítás.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr143632130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAndrea 2012.08.26. 22:39:38

Köszönöm a cikket!

Nemrég kezdtem utana keresni a kristalygombanak, mivel nekem is ajanlottak. En a keresesnel az elso mondatnal meg is alltam, azaz hogy a Kaukazus lakoi ismerik a kristalygombat es literszamra isszak a gyerekek.

Abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy jartam a Kaukazusban (Kalmukiaban) helyieknel laktam es baratomkent tudhatok ott elo embereket. Az ott elo emberek a sos-vajas teat isszak literszamra es a csodalatos minosegu baranyhusbol keszult etelekre eskusznek.
Direkt rakerdeztem mikor olvastam ezt az oldalt a kristalygombarol, nem hallottak rola, hogy ilyen kristalygombas vizet kellene inniuk.

Kardosalfi 2012.09.05. 08:40:33

Sziasztok!

Én kb.5 hónapja kaptam kristálygombát.Kicsit szkeptikusan álltam a dologhoz,de végül pozitívan csalódtam.Laktózérzékeny voltam,csak tablettával tudtam megenni a legtöbb ételt,de teljesen rendbejöttem.Ezek szerint a gomba probiotikus hatása miatt:-)Nekem ezért már megérte,bár néhány hónap után kétszer is nagyon megfájdult tőle a gyomtom,és hasmenésem lett,ezėrt most egy ideig szüneteltettem a fogyasztását,de éppen most gyártom az újabb adagot:-)
Eddig akinek adtam,többnyire pozitív eredményekről számoltak be az emésztésükkel kapcsolatban.Főként azok,akiknek székrekedési problémaik voltak már évek óta.
Tehát amint a vizsgálat is mutatja és a tapasztalataim alátámasztják:bél-és emésztési gondokra jó.
A mindent megoldó,csodatevő hatását én sem hiszem el.Mint általában a ,,mindent gyógyít"típusú dolgokat eleve bizalmatlanul kezelem.

Peter Lehoczky 2014.08.05. 00:33:16

@SzAndrea: Még jó, hogy "felvilágosítottad" őket. Persze biztos nem a megfelelő Kaukázusban jártál :) A gombahívők majd kijavítanak...

Mirami 2014.10.30. 10:10:50

Sziasztok!
Nagyon sok mikróba faj termel számos értékes anyagot, pl vitaminokat, antioxidánsokat, stb. Gondoljunk akár a savanyú káposztára, ott is a mikróbák hozzák létre a tejsavas erjedéssel a sok értékes anyagot, amitől olyan extrán egészségessé válik a savanyú káposzta.
Ugyanígy lehet értékes anyag a kristálygomba leve is, a gond csak inkább az, hogy az összetétele változó lehet és nem hiszem, hogy valahol vizsgálták-e beltartalmilag.... Tehát akár igazak is lehetnek azok az állítások, de amíg nem nézte senki, addig nem tudhatjuk...

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.10.30. 10:15:10

@Mirami: igen, igazad lehet. A gond csak az, hogy valaki úgy akar pénzt csinálni, hogy minimális energiát sem fektet abba, hogy állításait alátámassza. Jobb lenne előbb bizonyítani, majd pénzt keresni rajta.

Mirami 2014.10.30. 10:22:37

Persze, de ez nem egy bolti termék, inkább egymásnak adják az emberek. Vagy neten hirdetgetik párszáz forintért, de nem cég és nem csomagolva....

Próbáltam már utána nézni, hogy mi ez pontosan, mert én is használtam régen és szerettem, jó volt, de exact infó sehol nincs és talán nem is lehet, hiszen minden közösség szerintem más és más és a tenyésztés során is változhat.

Tehát ha az egyik közösséget esetleg valahol valaki megnézné, hogy milyen fajokból áll, egy másik család tenyészete ugyanabból, de hetekkel később már lehet eltérő...

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.10.30. 10:26:13

@Mirami: a gond az, hogy abban sem lehetünk biztosak hogy ezzel az átoltogatással nem szaporodnak-e el toxinokat is termelő törzsek

Mirami 2014.10.30. 10:39:01

Pontosan. Bár szűkíteni azért biztosan lehet a kört. Egyrészt azért mert főképp tejsavbacik az alkotók, ha jól tudom, ők pedig savas közeget hoznak létre és számos kórokozót is kiszorítanak. Ettől függetlenül persze keveredhet oda akár a levegőből, akár máshonnan olyan törzs aminek az anyagcsere termékét nem lenne célszerű meginnunk....

Hasonló a gond a Kombucha-val is. Erről írtatok már?

Mirami 2014.10.30. 10:41:51

És ugyanez a savanyú káposztára is igaz lehetne, mégis mindenki szívesen fogyasztja....

Babarczy Andrásné 2015.02.27. 01:23:15

Hűha ...
Ez tényleg igaz lehet, akár, ez a savanyú káposztás rizikó a toxinokat is termelő törzsek elszaporodására ?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása