a jó és a rossz-csúf

2015.12.03., Szerző: kodpiszkalo

cizt.jpgMinden, amit a citromsavról tudni akarsz! Minden, amit a citromsavról tudni lehet! Sőt, még annál is több! A citromsav.hu nemes küldetést vállalt: összeszedett néhány tényt erről a növényi eredetű savról, a hiányzó tényeket pedig fikcióval pótolta. Így készült ez a kiváló, kémiában-biológiában némileg jártas olvasóknak rendkívül szórakoztató oldal. A baj csak az, hogy akik hiányoztak az iskolából vagy bóbiskoltak, amikor biosz- vagy kémiaóra volt, komolyan veszik mindazt, amit a tréfás kedvű (?) szerkesztő publikált. De vajon mi lehet az oka, hogy létrehozták ezt a humorbombát? A végén erre is fény derül, de előbb lássuk, mitisíra hogyishívják:

Míg a citromsav és az aszkorbinsav hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, két teljesen különböző vegyületről van szó, melyeket teljesen eltérő célokra használunk. A fő különbség a citromsav és az aszkorbinsav között, hogy míg az előbbi teljesen természetes, a másik szintetikus módon előállított.

Ebben a történetben az aszkorbinsav a rosszfiú. Az ismeretlen szerző az aszkorbinsavhoz viszonyítva bontja ki a citromsav rendkívül előnyös tulajdonságait. Például azt, hogy az aszkorbinsavval szemben a citromsav természetes vegyület. Be kell vallanom, szerintem ez egy elég gyenge poén, de akik nem értik a viccet, azok kedvéért leszögezném: mindkét anyag természetes, növények által előállított vegyület, amelyeket ipari célra kémiai úton is előállítanak.  

Molekuláris szinten viszont csak egy oxigén atomban térnek el egymástól, de éppen ettől az oxigénatomtól lesz az aszkorbinsav jobb tartósítószer, a citromsav pedig egy kiváló élelmiszeradalék.

A szerzőből előbújik a kémikus. Ha ez relációanalízis, akkor a válasz: E (egyik mondatrész sem igaz, és nincs köztük összefüggés).

A citromsav kémiai képlete C6H8O7, ami azt jelenti, hogy hat szénatomból, nyolc hidrogénatomból és hét oxigénatomból áll. Az aszkorbinsav ezzel szemben csak hat oxigénatomot tartalmaz, így az ő kémiai képlete a következő: C6H8O6.

A számok stimmelnek, de abban megegyezhetünk: a kémiai összegképletek ilyen összehasonlítása nem egy túlzottan értelmes foglalatosság. És: a több nem jelenti azt hogy jobb...

A citromsav egy hat szénatomból, nyolc oxigénatomból és hét oxigénatomból áll, illetve ezekhez még három karbonsav – szén, hidrogén, oxigén kombinációjából felépülő vegyület – csatlakozik, ami még előnyösebbé teszi és kémiai tulajdonságai miatt ezenfelül még savassá is.

Még cifrázható. Sajnos, a kolléga belezavarodott a számolásba. Az igaz, hogy a citromsav háromértékű sav (azaz 3 karboxilcsoportot tartalmaz), de ezek benne vannak a már említett és átismételt összegképletben (C6H8O7). És természetesen a citromsav savas. Hiszen sav.

Mint gyógyszer, az aszkorbinsavat leggyakrabban a skorbut kezelésére használják, ami a C-vitamin kóros hiánya a szervezetben. Esetenként azonban az aszkorbinsavat más betegségek megelőzésére is használják. A citromsavat leggyakrabban akkor alkalmazzák, ha fel akarják lendíteni az energiaháztartást és az anyagcserét, ezenfelül segít lebontani a meglévő vesekövet és megakadályozza annak újbóli kialakulását.

A helyzet az, hogy manapság a skorbut gyakorlatilag alig fordul elő (a fejlett országokban), ugyanis ahhoz olyan súlyos C-vitaminhiánynak kellene kialakulnia, ami egy normálisan táplálkozó embernél kizárható.  Mivel azonban az aszkorbinsav vitamin, megfelelő mennyiségű fogyasztása számos élettani folyamathoz (pl. hormonok előállítása, vas felszívódása, csontok, fogak, és porcok felépítése, sebgyógyulás és a hajszálerek megfelelő átjárhatóságának fenntartása) nélkülözhetetlen. Sokan a megfázás megelőzésére, kezelésére fogyasztják - ennek speciel nincs túl sok értelme. A citromsavat viszont egyáltalán nem használják a gyógyászatban; nincs olyan állapot, betegség, amikor citromsavat kellene ennünk.

A fanyar, citrusos ízű gyógyszerekben biztosan ott van a citromsav. Stabilizálószerként, savlekötőként használják, de megtalálható a fogkrémekben és a pezsgőtablettákban is.

Ez sem talált. A citromsavon kívül van még jó néhány savanyú ízű anyag (sav), ezek közül számos előfordulhat gyógyszerekben. A citromsav, mint savlekötő - ez jó:-))

A szervezet kis mennyiségben a citromsavat közvetlenül a sejtekhez is képes elszállítani. Nem minden sejt veszi fel a citrátot a vérben, elsősorban a májsejtek képesek erre. Ha viszont egy sejt felvette már a citrátot, akkor a sejtek felhíznak tőle. Van olyan eset is, mikor túl kevés citromsav kerül a sejtekbe, aminek hatása legtöbbször jelentéktelen.

Érted-e??? Én nem teljesen, pedig nagyon magyarázza... És aztán következik egy hasonlóan zavaros magyarázat a citromsavciklusról:

Amikor fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat fogyasztunk, akkor ezen molekulák elégetésekor keletkezik az energia. Ehhez először meg kell őket törni, hogy felszabaduljon az acetil-CoA, ami eg nagy koenzim molekula, kémiailag két kötött szén-acetil csoportot tartalmaz. Ehhez az acetilcsoporthoz csatlakozik az oxálacetát, melynek eredményeképp jön létre a citrát biológiai formája a citromsav. A citrátot szervezetünk lebontja és a folyamat során energia szabadul fel.

Ez kb. olyan, mint amikor a rossz tanuló felel. Megtöri a zsírokat? Üljlefiam, eggyes! De ha már citromsavciklus: ezt felfedezőiről Szent-Györgyi-Krebs-ciklusnak is nevezik, s mivel a Krebs rákot jelent, ez elég alap volt arra, hogy egy időben a citromsavról egyesek azt terjesztették, hogy rákkeltő... Természetesen még Antal Vali is tudja, hogy ez nem igaz, de a honlapján ő még ennél is többet állít

Míg a valódi citromlé lúgosít (persze csak cukor hozzáadása nélkül!!!), addig érdekes módon a citromsav (E330) pedig savasít. Mi emiatt nem szoktuk javasolni a fogyasztását.

Na, erre tessék gombot varrni! A savas citromlé lúgosít! Hogyan? Esetleg homeopátiás hígításban?

De vissza a citromsav.hu-ra: ott azt is megtudhatjuk, hogy a citromsavat tisztítószerként és élelmiszer(ipari), valamint kozmetikai adalékanyagként is felhasználják. Ezek nem túlságosan érdekes dolgok, de legalább igazak.

És itt kanyarodjunk vissza az elejére: kinek áll érdekében, hogy ez a vicces oldal elkészült és üzemel? Nem igényel Poirot-i tehetséget, hogy közelebb kerüljünk az igazsághoz: az oldalsávban található reklámok egy webshopba vezetnek, hogy akinek az oldal elolvasása után halaszthatatlanul citromsavra van szüksége, megvehesse az adagját. A domain.hu regiszterében mindkét oldalnál ugyanaz a magánszemély van megjelölve domain-használóként. Hát így megy ez, kérem.

Címkék: citromsav

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr998131696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2015.12.03. 04:02:50

Nagyon jo, alapos, ertelmes elemzes. Gratulalok, egyetertek.
De egy ilyen szintu hulyesegre erdemes egy posztot pazarolni?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.12.03. 06:58:29

@fordulo_bogyo: valószínűleg nem. Ha igen, akkor talán egy dolog miatt: ez a honlap ékes példája annak, hogyan verik át az embereket "független, tájékoztató" honlapokkal és az azokhoz kacsolódó webshopokkal...

purpleghost 2015.12.03. 10:36:22

Az ózonban (O3) három oxigén kapcsolódik össze, míg a dioxigénben (O2) csak kettő. Tehát az ózon sokkal egészségesebb, mint a sima oxigén, ráadásul mindannyian tudjuk, hogy az védi meg a Földet a káros sugárzástól.
Tehát lélegezzünk inkább 21% ózontartalmú levegőt, és kerüljük a gyengébb minőségű oxigént!

2015.12.03. 10:55:05

ez az "egy atomban tér el" dolog már volt a vaj-margarin okoskodásnál is, ha jól emlékszem. Manapság mindenki kémikus. Akár kajáról, vitaminokról, vagy kozmetikumokról van szó, mindenki mindent tud :) Én az almaecetről olvastam, hogy lúgosít :D

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.12.03. 14:02:47

@saláta boglárka: csak emlékeztetőül a kevésbé tájékozottaknak: a margarin "állítólag" csak egy atomban tér el a nejlonzacskótól.... :-)

beebite 2015.12.03. 22:54:33

Valamiért félelmetesen erős az emberekben az, hogy a "természetes" C-vitamin az jobb, mint az aszkorbinsav. De annyival jobb, hogy érdemes a patikában növényi C vitamint venni hússzoros áron...Azt még értem, valahol, hogy egy paprikában nem csak C vitamin van, hanem más faktorok, koenzimek, amit csak akarunk. (Más kérdés,h ogy hány láda TV paprikát kéne ennem egy 500 mg-os tabletta egyenértékeként...)

De nekem érthetetlen, hogy orvosok is, orvosi portálok is teljes mellszélességgel kiállnak a "természetes" C vitamin TABLETTÁK mellett a sima aszkorbinsav ellen.

Az üzleti faktoron kívül van ennek értelmes alapja? (Azt most hagyjuk, hogy a porhintés kedvéért adagolnak a természetes készítményhez 1-2 varázsnevű kitudjamirejó faktort is. Ha csak a C vitamin élettani hatását vizsgálom, van értelme ennek? Engem sosem lehetett igazán megggyőzni arról, hogy egy szintetikusan előállított azonos szerkezetű (tehát nem izomer, homológ, stb stb) az biokémialag pl. rosszabbul hozzáférhető, mint a pont olyan, de természetes eredetű. Az én fejemben a receptornak csak "darab/darab".

Tévedek?

fordulo_bogyo 2015.12.04. 18:26:27

@beebite: "hány láda TV paprikát kéne ennem egy 500 mg-os tabletta egyenértékeként..." - nem is olyan sokat, kb fel kilogramm paprikaban van 500mg C vitamin
Vagy 12 dkg csipkebogyoban is van 500 mg.

"De nekem érthetetlen, hogy orvosok is, orvosi portálok is teljes mellszélességgel kiállnak a "természetes" C vitamin TABLETTÁK mellett a sima aszkorbinsav ellen."

Epp ugy, ahogy vannak homeopatia, akupunktura es mas "alternativ" modszerek mellett kiallo orvosok is.

"Az üzleti faktoron kívül van ennek értelmes alapja? "
Tudatlansag es divat.

"Ha csak a C vitamin élettani hatását vizsgálom, van értelme ennek?"
Nincs.

"Engem sosem lehetett igazán megggyőzni arról, hogy egy szintetikusan előállított azonos szerkezetű (tehát nem izomer, homológ, stb stb) az biokémialag pl. rosszabbul hozzáférhető, mint a pont olyan, de természetes eredetű. Az én fejemben a receptornak csak "darab/darab". "

Nagyon jol latod.

Mellesleg kivancsi lennek, hol, hogyan, foleg mibol keszitik azt a sok "termesztes" C vitamint?

Untermensch4 2015.12.19. 12:37:46

@saláta boglárka: A hidrogén-peroxid nevű (ugye milyen szörnyen hangzik) pedig egy atomban sem tér el a víztől. Most azt kéne feldobni ötletként hogy igyuk azt víz helyett vagy ne igyunk vizet mert ugyanaz mint ez a csúnyanevű... :)

No_Ku 2016.02.08. 16:03:28

@Untermensch4: a hidrogén-pedoxid összegképlete H2O2, a vízé pedig H2O, szóval egy atomban eltér, de az egy oxigén. Ha egy oxigénnel van több, az jó, igyuk hát.... Nos, aki ezt gondolja, annak egészségére.

_pik_pak 2016.05.17. 13:52:14

Citromlé-ügyben:
Nem vitatkozom a lúgosítós állítás cáfolásával (az egész lúgosítósditól elhatárolódom), de annyit megjegyeznék, hogy refluxban senyvedőkön a jó kis citromos víz valóban segít, csökkenti a gyomorégést. (Nagyságrendileg egy nagy citrom 1l vízhez. És nem csak annyira segít, mint a víz önmagában. Citromlével már nem működik. Amikor nekem javasolták, azt hittem rossz vicc, de nem, tényleg jó, ráadásul jóval finomabb, mint a Salvus. :D)

Akik itt értetek hozzá, elárulnátok nekem, hogy mégis hogyan/miért van ez így?

(Feltételezem a fent idézett állítás mögött is ez a tapasztalat van.)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása