végleg bezárják az antalvali.com-ot!?!

2017.06.25., Szerző: kodpiszkalo

kep1.jpgNa jó, csak én zártam be épp az előbb a böngészőm bezár gombjára kattintva. Talán nem hazudtam túl nagyot, csak a hatásvadászat kedvéért nem bontottam ki a az igazság minden részletét. Egy biztos: sokkal többen kattintottak így az írásra, mintha csak azt írtam volna: Antal Valira hivatkozva részben indokolatlanul ijeszgetnek a paracetamollal.

Ma már a komolyabbnak tűnő lapok, weboldalak is alkalmaznak hatásvadász címeket. Ennek oka egyszerű: a figyelmefelkeltő, sokat ígérő címre többen kattintanak, ami viszont hirdetési forintokként realizálódik. Lassan hozzászokunk ehhez, és egy rettenetes, borzalmas, hátborzongató tartalmat ígérő cím hatására nem megy fel a vérnyomásunk. Nagyobb baj, hogy az olvasók jelentős része csak címeket olvas (még ha rá is kattint az adott hírre), így számukra a hír a hatásvadász címnek megfelelően elferdítve rögzül.

Jó példa erre tudatosanelok.hu nemrég közzétett "híre", amelyben Antal Valéria kozmetikusra hivatkozva közlik: 

Visszahívnak több paracetamol tartalmú gyógyszert, mert kiderült életveszélyesek!

Le mernék fogadni, hogy számos olvasó a cím elolvasása után bólint: hát persze, ez sejthető volt, csak baj van a gyógyszerekkel, megetetik velünk ezt a sok szemetet, a szemét gyógyszerlobbi, régen minden jobb volt, nagyapámék jól megvoltak a sok szemét gyógyszer nélkül, ésatöbbi, ésatöbbi. A cím természetesen ferdít, mint ahogy az írás többi része is (előbbiért a tudatosan élők, utóbbiért a kozmetikus a felelős).

"Az USA-ban egy anilinszármazék, a fenacetin, majd napjainkban a paracetamol a legelterjedtebb láz- és fájdalomcsillapító. (..) A fenacetin vesekárosító hatása miatt sok országban már teljesen kivonták a forgalomból. Nálunk a Dolor összetevőjeként még ma is forgalmazzák. Alkotórésze az Antineuralgica tablettának is".

A Dolor nevű gyógyszert már kivonták forgalomból, az Antineuralgica is csak elméletben létezik, a patikák polcain nem található meg (engedélyét nem vonták vissza, de nem gyártják). Jelenleg tehát nálunk sincs forgalomban fenacetint atratalmazó gyógyszer (mellesleg a fenacetin valóban eléggé elavult hatóanyag).

"A paracetamol Magyarországon először Rubophen néven több, mint 10 éve került forgalomba. 
Ma számos vény nélkül kapható, ún. meghűlés elleni kombinált szer alkotóeleme. Nagy dózisban a paracetamol máj- és vesekárosító. Terápiás adagban mellékhatás ritkán fordul elő, érzékeny egyéneken túlérzékenységi reakciók, pl. bőrvörösség, bőrkiütés alakulhat ki, ritkán asztma, orrnyálkahártya-duzzanat jelentkezik, nagy adagban azonban a májszövetelhalás következtében halálos májkárosodást is okozhat. Korai tünetei: étvágytalanság, hányinger, hányás, izzadás, általános gyengeség, rossz közérzet. 
Számos gyógyszer lebomlását, felszívódását megváltoztatja, szedésekor gondoljunk erre. 
Sajnos sokan nincsenek vele tisztába, hogy mennyi a nagy dózis! Egyes forró italporoknál már napi 3 pohárnyi is károsíthatja a szervezetet!!! Ezekkel kell vigyázni: (és itt következik egy hosszú lista a paracetamolt tartalmazó szerekről)."

Félni kell a paracetamoltól? Igen is, meg nem is, Ez a nagyon hatásos, megfelelően adagolva biztonságos fájdalom- és lázcsillapító az USÁ-ban évente több mint 50 000, jellemzően májkárosodással összefüggő gyógyszermérgezés (a betegek fele kórházban köt ki), és mintegy 500 haláleset közvetlen oka. Meglepő módon a jóval kisebb Egyesült Királyságban is hasonló a halálesetek száma, és ez annak hatására sem csökkent, hogy csökkentették az tabletták dobozonkénti számát. 

Pedig a túladagolást nem is olyan könnyű elérni: az ajánlott dózis (ami felnőtteknek 500-1000 mg, napi max kb. 4000 mg) sokszorosa esetén alakul ki a mérgezés.Felnőtt, májbetegségben nem szenvedő, a szert rövid ideig - max. 3 napig -  használó beteg szervezetét nem károsítja 3 adagnyi paracetamol (ez tulajdonképpen az ajánlott adagoláson belül van). Ha ezt többszörösen túllépjük, a paracetamol májkárosító hatású. Mivel túldozírozva a májban nem tud megfelelően lebomlani, mérgező vegyületté alakul, amely károsítja, elpusztítja a májsejteket. Ugyan van ellenszer a mérgezésre, de paracetamolmérgezésben a betegek sokszor tünetmentesek, vagy csak hányingerre panaszkodnak. Amikor már súlyosabb tünetek jelentkeznek, a beavatkozás elkésett: a májkárosodás akár visszafordíthatatlan is lehet. 

Mi lehet az oka, hogy egyes országokban ilyen nagy mértékben túladagolnak egy (megfelelően szedve biztonságos) gyógyszerkészítményt? A válasz nem egyszerű, de a hazai adatokat szemlélve találhatunk (rész)magyarázatot. Bár Magyarországon a hatóanyag az 1960-as évek óta forgalomban van (nem pedig 10 éve, mint Antal Vali gondolja), felhasználása 1996, a médiában történő szabad reklámozás kezdetétől ugrott meg igazán. Az ezredfordulón évente 30-50 mérgezéses eset fordult elő - ami 10 millió potenciális fogyasztóra vetítve, a nyugati adatokkal összehasonlítva nem is olyan vészes szám. A baj az, hogy ha a fogyasztói "tudatosság" (ez azt jelenti, hogy a beteg inkább saját döntés, mint a szakember tanácsa alapján választ) az USÁ-ban látható szintre fejlődik, akkor ebben a mutatóban akár be is érhetjük a korlátlan lehetőségek hazáját. Nincsenek illúzióim: amikor azt látom, hogy már legalább 15 éve ugyanazokkal az ócska termékbemutatós trükkökkel verik át honfitársaim ezreit, irreális lenne azt feltételezni, hogy a gyógyszervásárlásban és -fogyasztásban tudatosabbak lennénk. Nem várható el a fogyasztótól (azaz elvárható lenne, elvileg), hogy megnézze a gyógyszerek tájékoztatóját, és biztos, ami biztos alapon ne vegyen be egyidejűleg 4 különböző nevű, de ugyanúgy paracetamolt tartalmazó szert.

A valódi veszély tehát nem a paracetamol, hanem az, ha nem megfelelően (az adagolási előírásokat figyelmen kívül hagyva) alkalmazzuk. Ezért tehát nem kivonni kell a hatóanyagot, hanem tenni annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő túladagolás sem azért, mert a beteg nem tudja, mennyit kellene bevenni, sem pedig azért, mert jóhiszeműen egyszerre több paracetamoltartalmú készítményt szed. 

A 2000-es évek közepén, a vásárlók érdekeinek téves értelmezésétől vezérelve néhány gyógyszer (köztük paracetamoltartalmúak) forgalmazását lehetővé tették benzinkutakon, drogériákban. Mintha a jogszabályokat írók számára nem lett volna világos: a paracetamolkészítmények ilyetén "rászabadítása" a fogyasztókra - a túlfogyasztást gerjesztő reklámokkal együtt - egyértelműen fokozza a paracetamolmérgezések kockázatát. 

Ami most történt, az a címmel ellentétben nem a paracetamol betiltása, visszahívása, hanem mindössze arról van szó, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése alapján ezek a készítmények (újra) csak patikákban lesznek kaphatóak. Ott ugyanis a szakemberek (a benzinkutasokkal, bolti eladókkal ellentétben) tájékoztatást adhatnak a helyes adagolásról és megelőzhetik azt, hogy a beteg egyszerre több, paracetamoltartalmú gyógyszert szedjen. 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912619693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsing56 2017.06.26. 15:15:30

Mókás egy ismertetö a bigott gyógyszerpárti csapattól meglepö is.

Arról sajnos a vegyületcsalád mellékhatásánál egy büdös szó nincs, hogy krónikusan szedve garantáltan ulcust okoz. Nem is csoda - hisz pont a vegyületcsaládba tartozó molekulákkal a kontakt kezelés az egyik ulcusmodell...

Ami mütétet jelent, vérátömlesztéssel/vérpótlással, annak minden krónikus mellékhatásával egyetemben.

Ezek után nagy érdeklödéssel várom, hogy vajon az ETT hány jól képzett tagját jelentik fel foglalkozás körében elkövetett sulyos testi sértés/halált okozó sulyos testi sértésért. Megtetézve bünszervezetbeni elkövetéssel.

Kalle 2017.06.26. 21:19:24

@mocsing56: Alá tudná támasztani az állítását valamilyen hivatkozással?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.06.26. 22:12:57

@mocsing56: szerintem összekeveri a paracetamolt az egyéb NSAID-okkal. A paracetamol PONT NEM okoz fekelyt.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15268644#

Kalle 2017.06.27. 08:54:07

@mocsing56: Valamilyen forrást, amely az ön állítását támasztja alá.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.06.27. 09:05:21

@mocsing56: pont nem. Irigylem az önbizalmat, de téved.

mocsing56 2017.06.27. 21:05:44

Lehet önbizalomnak nevezni.
Én szakmai tapasztalatnak hivnám a meglátás alapját. A végeredmény ulcus, akut operativ beavatkozásokkal.

2017.06.28. 08:58:01

@mocsing56: érdekes módon más, nem paracetamolos, vényköteles fájdalomcsillapító leírásában megemlítik az ilyen hatásokat, paracetamol tartalmú gyógyszerek tájékoztatójában szó sincs róla. Vajon miért? De biztosan nem te vagy a hülye. :D

2017.06.28. 09:00:46

@mocsing56: kísértetiesen emlékeztetsz egy bizonyos Winter tanárúrra... (A három testőr Afrikaban)

2017.06.28. 09:22:38

Majd' elfelejtettem: arról tudsz, hogy az antalvali.com nem működik? Átrak egy másik oldalra, ott meg egy tájékoztató, hogy ez csak archivum.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.06.28. 09:23:55

A válasz röviden az, hogy a paracetamol és a többi NSAID más módon hat. Most nyaralok, de majd megírom hosszabban.

+mondom 2017.07.18. 09:24:46

Hát igen, a tájékozatlanság elég nagy probléma. Párom kollégái között volt olyan, aki megemlítette neki, hogy már vagy egy hete issza valamelyik paracetamol tartalmú forró italport. Mire a párom visszakérdezett, hogy tényleg? Mert a tájékoztató szerint 3 nap után már orvoshoz kellene fordulni és valami mást szedni ha szükséges. Szóval azt érzem, hogy nem csak a túladagolás, hanem a túladagolás és túl hosszú távú szedés okoz gondot.
Illetve a másik gond, hogy a megfázásra ajánlott szinte összes forró italpor, paracetamolt is tartalmaz.

"megfelelően adagolva biztonságos fájdalom- és lázcsillapító"
Ennél a résznél van egy kis hiányérzetem: ha jól emlékszem, akkor az NSAID-ek közül a paracetamol az egyik az, ahol nagyon szűk a különbség a terápiás dózis és a túladagolás között. Tehát nagyon kritikus a megfelelő adagolás...
És amit még érdemes lenne tudni, hogy ugyan az összes NSAID láz- és fájdalomcsillapítóként van forgalomban, de az eltérő okok esetén szükség lehet külöböző hatóanyagokra. Pl. a lányunknál volt amikor lázcsillapításra nagyon jól működött a paracetamol tartalmú kúp, de amikor a fogzás miatt volt egy enyhe gyulladása és láza, akkor az ibuprofen működött jobban...

comm 2017.07.28. 14:49:53

A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító, és nem NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő).
Ezért a paracetamol nem gyulladáscsökkentő, és nem is kapcsolódik hozzá az NSAID-ok jellemző mellékhatása, a gyomorpanaszok és fekély.

+mondom 2017.08.01. 11:42:28

@comm: Teljesen igazad van, kisse osszekeveredtem a dolgokkal.

helyese 2019.05.19. 09:18:17

Keveritek a paracetamolt az ibuprofennel!
By the way, az angolok tényleg keverik. Koktélban tukmálja a háziorvos. És mivel a helyiek default alkoholisták, a hatás nem is marad el...már ami a májcirózist illeti.

Reactor 2022.12.22. 02:56:20

Ha mérgezést vagy fekélyt nem is okoz, a szervezet szép lassan hozzászokik a hatóanyaghoz, és onnantól már a hajadra kenheted. Anno az Algopyrin volt a sláger a mindenféle fájdalmakra, az emberek úgy ették mint az óvodás a franciadrazsét. Eredmény: egy évtizeden belül vicckategóriás hatástalan vacak lett.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása