légzésdiéta: ez a legújabb vicc?

2013.08.20., Szerző: kodpiszkalo

img_b463138e45e641cde7a917c917365e7998090.jpgEz jutott eszembe, amikor elolvastam a legújabb fogyasztó módszerről szóló híradást:

A legolcsóbb és a legforradalmibb diétás módszer látott nemrég napvilágot: mindössze csak lélegezni kell és máris kezdenek olvadni a kilók. Miki Ryosuke diétaguru, aki korábban színész volt, összesen 44 kilogrammot dobott le magáról, ehhez csak hét hétre volt szüksége.

A diétás technikát hosszú légzésnek nevezte el, Miki erre akkor jött rá, mikor hátfájásos problémákkal küszködött, amelyet légzéstechnikával akart csillapítani. Ekkor figyelte meg, hogy ezzel fogyni is lehet, majd továbbfejlesztette a metódust, amely a következőképpen néz ki: egy speciális pózt kell felvenni 3 másodperccel a belégzés előtt, ha ez megtörtént, akkor jöhet a 7 másodpercig tartó erőteljes levegő kifújása. Az ázsiai fogyókúrás szakember szerint a módszer hatékonysága annak tudható be, hogy a speciális légzéstechnikával szervezetünk több oxigént használ el, ami több zsír elégetését eredményezi. Amennyiben naponta 2–5 percen keresztül levegődiétázunk, Miki szerint könnyedén le lehet adni a fölösleges kilókat.

Mivel itt semmit nem kell "beszedni" a fogyás reményében, a módszer nem tartozik a blog által lefedett témák közé. Mégis, mivel érdekesnek tartom, hogy lassan már a puszta létezésünk is fogyasztó (vagy hízlaló?) hatású, röviden foglalkozunk ezzel a témával is.

Ryosuke módszere viszonylag új, igazán nagy nemzetközi publicitást 2013. augusztusának elejétől kapott, a Youtube-on is elérhető videóját is még csak néhány tízezren töltötték le. Épp ezért az interneten még nem találhatóak élménybeszámolók, pozitív vagy negatív tapasztalatokról szóló írások.

Egy dolog biztos: a 7 hét alatti 44 kilós fogyás irreálisnak tűnik; ráadásul vajon hová tűnt a löttyedt bőr a hasról, ami egy lassabb tempójú fogyás esetén (szerencsés esetben, de sajnos nem mindig) "visszaalakul"?

Élettani szempontból az elmélet is eléggé sántít, mivel a be- és kilégzés technikájával a sejtszintű oxidáció mértékét, sebességét nem lehet befolyásolni. Amit biztosan el lehet érni, az az, hogy a túl gyors vagy túl mély levegővétellel (elég 1-2 percig) a vér pH-ja enyhén lúgosabbá válik, ettől szédülni kezdünk, súlyosabb esetben el is ájulhatunk, Ez a jelenség a respiratorikus alkalózis, de semmiképpen nem fogyókúrás módszer.

Bármennyire is rossz hír, a fogyás alapvető titka mindmáig a bevitt és felhasznált kalória arányának megváltoztatása. Ez elérhető megfelelő étrenddel (hozzáértő dietetikus segítségével) vagy a fizikai aktivitás növelésével. Az ezen messze túlmutató "csodaszerek és -módszerek" általában vagy nem hatásosak, vagy ha igen, veszélyeztethetik az egészségünket (pl. stimulánsok). 

Ha ez a légzéses módszer mégis hatásos, néhány szakkönyv újraírása szükségessé válhat. Bár erre nem adok túl nagy esélyt, mivel hetente születnek s merülnek a mélybe hasonlóan "korszakalkotó" felfedezések...

A kép (amely a módszer felfedezőjét ábrázolja) forrása: be-story.jp

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr285468056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.20. 13:58:28

Szerintem nem kell félni attól, hogy túl sokan fogják kipróbálni, mivel nem kell érte fizetni.
Az emberek a leggonoszabb mérget is imádják, ha jó pénzt kérnek érte.:)

akion 2013.08.20. 14:44:08

Az első pár másodpercét megnézve a videónak a qi-gong légzéstechnikák, illetve a tradícionális déli shaolin kung-fu alapállások (fenék összeszorítása pl, mert a kínai orvoslás szerint ott távozhat a qi) jutottak eszembe.
Azt nem tudom megítélni, hogy ez a "fogyasztó légzés" mennyire működhet. Azt viszont tudom, hogy mi shaolin kung-fu edzéseken szoktunk úgynevezett "alkar qi gong"-ot csinálni: ez egy speciális légzés és mozdulatsor, amikor arra koncentrálunk, hogy a "dan tien"-ből, (a kínai orvoslás szerint az ember energiaközpontja, kb. a köldök alatt helyezkedik el) az alkarba gyűjtsük össze, koncentráljuk a qi-t. Nem tudom megítélni, hogy csak placebo hatás-e, vagy tényleg sikerült energizálni az alkarom (és mint a természettudományok elkötelezett híve, mint gyógyszertechnológus el is képzelheted, hogy ez mennyire megzavar és szkeptikus is vagyok), de tény, hogy ha alkar edzés előtt nem végezzük el ezt a légzéstechnikát, akkor fáj, nincs annyi erőm, gyenge vagyok, másnap csupa kék-zöld folt az alkarom, de ha megcsináljuk, akkor jobban bírom, az izmaim mintha tényleg megacélosodnának, és másnap kutya bajom.
Nyugati fejjel, természettudományos gondolkodással fel nem tudom fogni, hogy ez hogy lehet. De tény, hogy működik, mert a saját testemen tapasztalom. A tradícionális kínai orvoslás légzéstechnikái, a qi gong gyakorlatokban van valami, amit nem tudok megmagyarázni élettani ismereteimmel, mert annál több, túlmutat rajta.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.08.20. 14:53:20

@akion: köszönjük a konstruktív és gondolatébresztő hozzászólást!
Rákerestem a qi gong technika testsúlycsökkentő hatásával kapcsolatos klinikai vizsgálatokra; csak egyet találtamé, és az sem teljesen releváns, ráadásul negatív végkimenetű:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309380

Ha bárki tud olyan adatról, ami alátámasztja a fent bemutatott, módszer (vagy ahhz hasonlót), örömmel fogadjuk itt a fórumban!

Vincente82 2013.08.20. 20:03:24

Egyes légzéstechnikák tudatállapotra gyakorolt hatásáról már van bizonyos képünk, pl. hipnoterápiában is használják non-verbális hipnózis esetén szabályos mély légzés alkalmazásával, és sepciális érintésekkel, elérhető a tudatosság kikapcsolása. Nem tartom a valóságtól elrugaszkodottnak, hogy a légzés irányításán keresztül az agyat irányítva, koncentrálva olyan szabályzó mechanizmusokat indíthatunk be, olyan anyagok felszabadulását érhetjük el, ami csökkenti a fájdalomérzetet, több energiatartalék szabadul fel, ezáltal több mindenre képes az illető. Meg hát ha csak arra gondolok, hogy egy koncentrált tudat, sokkal pontosabban, sokkal kevesebb hibával hajt végre egy mozdulatsort mint ha csak úgy nekidurálja magát az ember.

négyzet 2013.08.22. 10:30:44

Egy erősen koncentrált légzésgyakorlat mondjuk cseppet sem egyszerű, ráadásul elég fejlett testtudat kell hozzá, márpedig a legtöbb embernek még a keresztezett karkörzés is gondot okoz... Szóval nem lesz elterjedt szerintem.

Nuptsze 2014.12.28. 06:25:07

Üdvözlet!
Nagyon jónak tartom ezt a Blogot! Annyi szerény megjegyzésem lenne, hogy a túlsúly szerintem nem tisztán élettani kérdés. Testi-lelki egyensúly kérdése is. Az 1930-as évek óta hozzáférhető Európában is a jóga, ennek részeként a jógalégzések módszere. A jógát használó emberek szerint a jógának testi-lelki harmonizáló hatása van. Nemcsak szerintük, hanem az ilyen emberek környezetében élők szerint is. Én úgy tudom, hogy a jógázásnak tényleg nincsen ellenjavallata. És nekem az a tapasztalatom, hogy többek között testsúly karbantarására is használható ill. akik általános céllal jógáznak, azoknál spontán testsúly-optimalizálódás szokott bekövetkezni . Persze a 44 kg/hét szerintem is igen-igen erős túlzás v. legalábbis nem lehet általánosan elérhető semmilyen módszerrel.

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 16:15:53

Gayatri most dobott egy nagy hátast és a fényevés jutott eszébe...

Tomancs 2017.10.28. 22:29:52

N2O, nitrogén dioxid, kéjgáz.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása