férfiak életét menti meg a terhességi teszt?

2014.03.13., Szerző: kodpiszkalo

1223.pngIgen, akár még ez is megtörténhet. De persze a valóság - ez esetben is - bonyolultabb, mint a hírt széles körben elterjesztő csajszinet.hu oldal olvasói gondolhatják. Lássuk csak, miről van szó:

Ezt a képet egy srác posztolta egy külföldi közösségi oldalra. Az exbarátnője fürdőszobai cuccai között találta, és gondolta poénból kipróbálja, hogy mit mutat ki a teszt, ha ő használja fel. A legnagyobb megdöbbenésére a teszt pozitív lett, és mivel nehezen hitte el, hogy egy poronty növekedik a hasában, más választ keresett. Az egyik kommentelőtől azt a javaslatot kapta, hogy menjen el rákszűrésre. Óriási szerencséjére megfogadta a tanácsot, mert hamarosan kiderült, hogy hererákja van.

A dolognak nagyon egyszerű magyarázata van: a terhességi gyorstesztek a szervezetben lévő HCG hormon szintjét mérik, amit egy nő szervezetében a méhlepény termel, így mutatható ki egyszerűen a várandósság. Viszont a heredaganatok nagy része is HCG hormont állít elő a férfiak szervezetében, így ha egy terhességi teszt egy férfinál pozitív eredményt mutat, a lehető leggyorsabban érdemes orvoshoz fordulni, ahogy ez a srác is tette. Őt már megműtötték, és mivel korai stádiumban fedezték fel a betegségét, nagyon jó eséllyel gyógyul fel.
Oszd meg ezt az információt a barátaiddal! Megmenthetsz vele egy életet!

Mi igaz ebből?

  • A terhességi tesztek valóban a HCG hormon kimutatásán alapulnak. Ez a vegyület, bonyolultabb nevén a humán coriogonadotropin hormon várandós nők méhlepényében termelődik, feltételezett legfontosabb szerepe más hormonok szintjének regulálása, a terhesség fenntartása. A megtermékenyítést követő második héten már kimutatható a terhességi tesztekkel.
  • Nem várandósok nőkben és férfiakban a HCG emelkedett szintje bizonyos daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat.

És mi lehet félrevezető?

  • Bár bizonyos daganatos sejtek HCG-t termelnek (ez mérhető a terhességi teszttel is), HCG-meghatározás önmagában nem alkalmazható szűrővizsgálatként.
  • A nagyon sok daganattípusnak csak nagyon-nagyon kis hányada termel HCG-t. Ezért nem sok értelme van terhességi teszttel házi daganatszűrést végezni.
  • Férfiaknál egy pozitív eredmény figyelmeztető, orvoshoz fordulást indokló, de semmiképen nem tekinthető egyértelmű diagnózisnak.
  • A pozitív eredmény nőknél elsősorban terhességre, másodsorban méhen kívüli terhességre utalhat, de a hormonszint emelkedését nőknél is okozhatja daganat.
  • A negatív eredmény nem zárja ki a daganat jelenlétét. Ezért aki valamilyen elváltozás, tünet miatti aggodalmában otthoni rákszűrést tervez terhességi teszttel, könnyen tévútra kerülhet. 

Az eredeti cikkhez visszatérve: ez egy angol nyelvű, kb. 2 éves írás fordítása, amely nálunk most tetőzik (az eredeti, angol változat keletkezéstörténete, elemzése itt). Azok a szerencsések, akik nem a csajsziknak szánt oldalon találkoztak ezzel az írással, hanem egy olyan portálon, amelynek újságírója vette a fáradságot a háttér feltárására is, egyetérthetnek a szerzővel:

nagyon jó dolog, hogy megjelent egy ilyen cikk, hiszen felhívja a figyelmet arra, hogy a daganatos betegségek nagy része gyógyítható, de ehhez szükség van az önvizsgálatra, a megelőző szűrésekre és arra, hogy bármilyen elváltozás esetén orvost kell felkeresni.

És ha valami tényleg értelmeset szeretnénk megosztani, akkor osszuk meg (ezt az írást, vagy) a rakliga.hu oldaláról a hererák önvizsgálatát bemutató leírást, ami garantáltan hasznosabb, mint a terhességi tesztek férfiak általi levizelése elhasználása...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr385853322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Prolixus] 2014.03.14. 00:44:41

Hasznos cikk (mint mindig), de az idézett írás ténylegesen csak egy helyen félrevezető: mégpedig ott, ahol azt állítja, hogy a heretumorok nagy része termel hCG-t. A többi felsorolt pont már a jellemző (továbbgörgetett) laikus gondolatmenettel veszi fel a kesztyűt, de nem az írásban konkrétan megjelenő dologra reflektál. Csak azért írom ezt a kommentet, hogy én erre felhívnám a cikbben a figyelmet a kedves szerző helyében, nehogy (éppen) ezen akadjon meg valaki.

Dániel Nagy 2014.03.14. 01:06:43

"Nem várandósok nőkben a HCG emelkedett szintje bizonyos daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat."

kiemelve:
"...nőkben... here-,...."

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.03.14. 06:53:39

@Dániel Nagy: koszonom! Jogos, ezt jol beneztem, javitom! Valoban nagyon-nagyon-nagyon ritkan fordul elo :-)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása