vízen és száraz kenyéren terhesség alatt?

2017.10.23., Szerző: kodpiszkalo

woman-163617_640.jpgVárandósság alatt az anya egészségén kívül a növekvő magzat épségét is óvni kell. Bizonyos gyógyszerek ebben az időszakban kerülendőek, és a közismerten káros élvezeti szerek (cigaretta, alkohol stb.) még szigorúbb elbírálás alá esnek. Az életmódon és az étrenden is szükséges ilyenkor módosítani. Anélkül, hogy dietetikai tanácsadásba kezdenék (nem asztalom), egy szűkebb kérdéskör, a fűszernövények alkalmazása mellett nem tudok szó nélkül elmenni. A terhesség alatti tiltásoknál sokszor a ló túloldalára kerülünk, s ez történik bizonyos fűszernövények esetén is. A várandósság apropóján néha olyan szigorú korlátozásokat emlegetnek egyesek, hogy a kismamák elgondolkodhatnak: vízen (mondanom sem kell, hogy tisztított) és (természetesen bio, teljes kiőrlésű) száraz kenyéren kívül ehetnek-e bármit? 

A WellnessCafé szakértője például így riogat

Ánizs: 
Fitoösztrogén hatása miatt vetélést okozhat, ezért a várandósság alatt használata ellenjavallt. Szülés után próbáld ki az  anyatej serkentésére, mert fokozza a tejelválasztást.

Ez egy kiváló példa arra, amikor a veszélyek eltúlzásával irracionális következtetésre jutnak,. Az ánizsnak valóban van nagyon enyhe ösztrogénszerű hatása, de józan ésszel elképzelhetetlen olyan mennyiséget elfogyasztani belőle, hogy az vetélést okozzon. Az Európai Fitoterápiás Társaságok Tudományos  Szövetsége (ESCOP) szerint az ánizs termése, teaként (vagy fűszerként) nem veszélyes, alkoholos kivonata és illóolaja azonban nem alkalmazandó (azokban feldúsulhatnak egyes, kockázatot jelentő anyagok, de abban az esetben sem az ösztrogénszerű hatás a lényeg).

Bazsalikom:
Szülést megindító hatása több kultúrában is ismert, ezért az áldott állapot időszakában nem ajánlott fogyasztanod. Az ánizshoz hasonlóan, a bazsalikom is serkenti a tejelválasztást, ezért ne feledkezz meg róla, ha babát szoptatsz. 

Fűszerként alkalmazott dózisban ez a veszély teljesen kizárt. Egyetlen ilyen eset sem ismert, s nem véletlen: ahhoz hogy vetélést vagy koraszülést idézzen elő, olyan dózisban kellene elfogyasztani, amit épeszű ember nem képes megenni. 

Fahéj: 
Hatóanyagainak köszönhetően természetes érzéstelenítő – és összehúzó hatású, ezért remek fájdalom – és vérzéscsillapító tea készíthető belőle. Ám figyelj arra, hogy a várandósság alatt vetélést okozhat, így alkalmazása nagy körültekintést igényel. Használata előtt feltétlenül konzultálj szakemberrel.

Nem tűnik életszerűnek, hogy egy fahéjjal megszórt kapucsínó elfogyasztása előtt gyógyszerésszel/orvossal konzultálunk. Erre nincs is szükség: ha a várandós nő alkalmanként fahéjjal fűszerezett ételt fogyaszt (ez életszerű), nem kell veszélytől tartania. Ha valaki nagykanállal eszi a fahéjat, az más tészta: azonnal hagyja abba. Ugyanez érvényes azokra is, akik fahéjolajat innának. A fahéjjal kapcsolatos veszélyek egyik forrása egy egérembriókkal foglalkozó cikk lehet, abban azonban az állatok táplálékának 0,25%-a fahéjillóolaj volt. Ahhoz képest a fűszerként alkalmazott fahéj kész homeopátia...

Kakukkfű: 
Ezt a fűszernövényt felejtsd el a várandósság alatt! Görcsoldó hatása miatt nyugtatja a simaizmokat, de nagy mennyiségben méhstimuláló hatású és vérbőséget okoz az alhasban, amely miatt idő előtt megindulhat a szülés. Babavárás idején még a  kakukkfű növényi olaját sem ajánlott használnod.

Dehogy kell elfelejteni ezt a fűszernövényt! Igaz, az olaját nem kell inni (ki tenné?), s elővigyázatosságból gyógyászati céllal sem szabad fogyasztani ilyenkor, az ízesítésre alkalmazott dózis veszélyektől mentes. A  veszélyesség mértékéről sokat elárul, hogy egy állatkísérletben az állatok tápjához adott nagy mennyiségű (0,25%) olaj nem veszélyeztette az embriókat. A kakukkfű gyógyászati alkalmazása esetén egyébként nem figyeltek meg magzatkárosító hatást (s a gyógyászati dózis a fűszerként való alkalmazást jóval meghaladja).

Konyhai kömény: 
A simaizmot ellazító hatása miatt a várandósság alatt nem ajánlott fogyasztanod. Szülés után azonban építsd be az étrendedbe, mert növeli az anyatej mennyiségét. Szélhajtó hatása miatt a csecsemőkori kólikát (hasfájást) is orvosolhatod vele.

Helyes neve: konyhakömény (vagy fűszerkömény). Terhesség alatti biztonságosságát (gyógyászati alkalmazás esetén) nem vizsgálták, de fűszerként, annak megfelelő dózisban a kömény termésével kapcsolatban biztonságossági aggály nem merült fel. 

Majoránna: 
Vérbőséget okoz a kismedencében, ezért fogyasztása az áldott állapot idején nem ajánlott. Csak a szülés után, a gyermekágyas időszakban fogyasztható remek, görcsoldó hatása miatt. Egy laboratóriumi kutatás szerint, gátolja a nemiszervi – és az ajakherpeszt okozó vírus (Herpes simplex) fejlődését. Ne feledd: csak a szülés után alkalmazható!

A túlzott majoránnafogyasztás, azt hiszem, keveseket fenyeget... Fűszerként alkalmazva ez is teljesen biztonságos (nagyon-nagyon sok majoránnát kellene megenni a vészes vérbőséghez). A herpeszellenes hatás emlegetése kb. ugyanannyira szakszerű, mint a szöveg eddigi része: az, hogy valami lombikban hatásos az említett vírus ellen, sajnos, köszönőviszonyban sincs azzal, hogy a terápiában is használható.

Petrezselyem:
A benne lévő miriszticin nevű anyag  vetélést okozhat, ezért a várandósság hónapjaiban nem ajánlott  fogyasztanod. Erős vízhajtó hatású, ezért segíthet a szülés után fennmaradó ödéma kezelésében. Jó ha tudod: a  petrezselyem zöldjét nem ajánlott a levesbe főzni, mivel fejfájást, szédülést, látási zavarokat okozhat!

Kedvencem. A féligazságokkal való operálás, félremagyarázás iskolapéldája. Igen, valóban van a petrezselyemben miriszticin, és igen, a miriszticinmérgezés valóban okozhat ilyen tüneteket. Node. A petrezselyemlevél kb. 0,1-07% illóolajat tartalmaz, s ennek csak töredéke kerül bele az ételekbe (egy része nem vonódik ki vagy elpárolog főzés közben). Ennek egy része a miriszticin, ami így végül olyan kis mennyiségben van az ételekben, hogy normál fűszerezés esetén mennyisége elhanyagolható. (Arról nem is beszélve, hogy a vizelethajtásról írott dolog is sántít: a növényi vizelethajtók nem fokozzák az ionok kiürülését, így alkalmatlanok az ödéma csökkentésére).

Rozmaring:
Tilos a terhesség alatt mindenféle rozmaring tartalmú készítmény fogyasztása, mert alhasi vérbőséget okoz, így még idő előtt megindíthatja a szülést.

Persze. Ne együk nagykanállal ezt se. Egyébként a terhességre kifejtett hatást (állatokon) vizsgálták, s megállapították, hogy nagyon nagy dózisban gátolja az embrió beágyazódását, azonban kialakult terhesség esetén a magzatot nem károsítja. A rozmaring simaizom-görcsoldó,, így elméletileg éppenséggel antiabortív hatású (ez az okoskodás részemről legalább annyira erős lábakon áll, mint a WellnesCafé szerzőjének munkássága). Itt fűzném hozzá azt is, hogy  a már korábban említett alhasi vérbőség fokozás - koraszülés összefüggés humán körülmények között nem igazolt, bár jól hangzó, s ijesztgetésre kiválóan alkalmazható hipotézis.

Sáfrány: 
Krocin-tartalma miatt a várandósság időszakában fogyasztása csak kis adagban javasolt, mert méhizgató hatású. Nagy dózisban vetélést,-  szédülést,- vérbőséget,- látásgondokat  okozhat.

Szerencsére a sáfrány olyan drága, hogy nem fenyeget az a veszély, hogy bárki naponta több tíz grammot megegyen belőle. A veszély teljesen hipotetikus, a sáfránnyal sárgított húslevestől nem kell félnetek.

Szurokfű/Oreganó: 
Sajnos, a népszerű oregánót is mellőznöd kell a várandósság idején. Ugyanis az  alhasban (kismedencében)  ez a fűszernövény is vérbőséget okozhat és idő előtt megindíthatja a szülést. A terhesség első trimeszterében vetélést okozhat.

Ezt sem kell mellőzni, már ha épeszű módon alkalmazzuk. Részletek lsd. fent.

Zsálya:
Külsőleg aranyérbántalmak ellen javasolt használnod gyógyfürdő formájában. A zsályából készült tea hatásos lehet torokfájás, a  száj nyálkahártyájának – és a   fogíny gyulladása esetén. Ám alkalmazása nagy körültekintést igényel, ugyanis olaja nagy mennyiségben mérgezést okozhat. Ezért a várandósság időszakában ne kortyolgass zsályateát.

Nem kell zsályaolajat inni, az olajban ugyanis neurotoxikus tujon található. A sült hús fűszerezésére használt zsályától viszont nem kell megijedni, ugyanis 1) ilyent nem minden nap, napi 3x eszünk, 2) ráadásul a fűszerezéshez kevés zsályát használunk, 3) ráadásul annak csak egy része illóolaj, aminek 4) ráadásul nagy része elpárolog sütés közben... Amit elfogyasztunk, az már elenyésző mennyiség. Zsályatea terápiás fogyasztása valóban nem javasolt (bár a teában a tujon nem oldódik jól), biztonságossági okokból, ugyanis ilyen esetben jellemző lehet a tartós alkalmazás.

Nem tudom, mi motiválta az elemzett írás szerzőjét, de az biztos, hogy a tájékozatlanságban gyökerező cikk sokakban kelthet szorongást, sokak étkezéséből pedig kiöli az örömet - akár több hónapra is. A nagyon óvatosak, akik a szoptatás alatt is tartják a "böjtöt", akár évekig mellőzhetnek olyan fűszereket, amelyek ésszerűen használva nemcsak veszélytelenek, hanem az ételek ízének élvezete mellett még az emésztést is javítják - javítanák...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9013050896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.10.24. 07:07:53

A WellnessCafe "cikk írója" a Facebookról, vagy a HVG-ben régebben megjelent kamu weboldalak listáján megjelent oldalakon található riogató írásokból válogatott. Nem a WellnessCafe csapatához tartozik Schobert Norbi "fittness guru", akinek a posztjait rendszeresen cáfolják a dietetikusok és a különböző orvosok?
Csak azért mert ebben az írásban olyan Schobert Norbis baromságok vannak.

mocsing56 2017.10.25. 13:45:00

Szó van itt a bazsalikomról.

Németh Imre az Eszterházy Károly Föiskola
GYÓGYNÖVÉNY- ÉS DROGISMERET
c könyvében a következöket irja:

/a bazsalikom/"...egyaránt tartalmaz rákkeltő és rákellenes anyagot. Az A és C-vitamin, valamint az antioxidánsok rákellenesek, az eugenol egerekben májdaganatot okozott"

Ez a 68. oldalon található, s a derék szerzö preciz munkájából persze az irodalmi hivatkozás megadása hiányzik.

Szegeden ismert erröl a daganatokozó hatásról valami?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2017.10.25. 14:11:24

@mocsing56: Német Imre említett művét a blog facebook oldalán már pellengérre állítottuk (hasonló okok miatt). A könyvben sok szakszerűtlenség van, ez is egy példa. Szerencsére a művet már nem használják oktatásra, sajnos, az internet emlékezete még sokáig megőrzi...

mocsing56 2017.10.25. 14:32:01

Köszönet a gyors válaszért.
Igazándiban a bazsalikom-eugenol kérdésre vártam volna a primer választ....mindegy, magad uram. Utána nézek hát én.

A könyv biza 5 éve hagyta el a nyomdát....s kapott támogatást mindenhonnan.

Eszterházy Károly Főiskola
GYÓGYNÖVÉNY- ÉS DROGISMERET
Írta
DR NÉMETH IMRE
2012
Készült a TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0038 támogatásával.

Meg EU, meg Szechenyi-terv támogatás....Nincs egy ilyen föiskolai jegyzetnek lektora???

Zb74 2017.10.26. 13:25:15

@mocsing56: Az idézett szövegből nekem az hiányzik leginkább, hogy milyen dózisban/koncentrációban okoz májdaganatot az eugenol, továbbá, hogy simán csak bazsalikom fogyasztása révén elérhető-e ilyen koncentráció (sejtésem szerint nem). Az ilyen "x anyag hasznos, y meg rákkeltő" jellegű állításokból általánosságban is a mennyiségeket szoktam hiányolni. A bazsalikom A- és C-vitamin-tartalmával kapcsolatban is az a kérdés, hogy néhány levélben (vagy akár egy csokorban) van-e annyi ezekből, hogy az valóban hozzá tudjon járulni a vitaminigényünk fedezéséhez /én C-vitamin-forrásként inkább hideg vízben készült csipkebogyó-"teát", paprikát, kivit, karalábét, narancsot tudok elképzelni, mintsem bazsalikomot/.

mocsing56 2017.10.26. 14:26:26

Hallo ZB74,

persze, ez a dozisfüggöség lett volna a következö....de, ugye az irodalom lenne az elsö. Ugyanakkor nekem valami rémlik, hogy összeadódik az eugenol-terhelés. Vagy, tévedek.

Amugy, a viz is exitust okozhat. Huzamosabb ideig, 10 centivel a fejem felett levö szinttel.
S a KCN is nagyon hasznos intravénásan, PET-vizsgálatokban, C-11-el megjelezve.
Dozis kérdése az egész.

Zb74 2017.10.27. 15:54:09

"Amúgy, a víz is exitust okozhat. Huzamosabb ideig, 10 centivel a fejem felett levő szinttel."

Még csak az sem kell hozzá. Létezik a vízmérgezés jelensége is. Leggyakrabban félamatőr hosszútávfutóknál és kisgyerekeknél fordul elő.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása