Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

mitől nő meg a nők melle?

2012.06.23., Szerző: kodpiszkalo

2.jpgA válasz egyszerű: a serdülő lányok petefészkében termelődő ösztrogénhormonok hatására fejlődik ki a női emlő. Sokakat azonban ez a válasz nem elégít ki, de őket általában nem az élettani ismeretekben való elmélyülés, hanem a mellek méretének fellnőttkori növelése érdekli elsősorban. A média által sulykolt szépségideálhoz való hasonulás vágya miatt sok fiatal és kevésbé fiatal nő (és ami még aggasztóbb,egyre több tizenéves) szinte bármit megtenne, ha melltartóméretét néhány centivel növelni tudná. Közülük kerül ki a plasztikai sebészek sok kliense, és ők azok, akik különösebb megfontolás nélkül bármilyen kapszulát, pilulát, drazsét bevennének a cél érdekében.

Ha kereslet van, akkor a kínálat is kialakul - ez a piaci törvény a mellnövelő termékek esetén is érvényes. A legálisan forgalomban lévő étrend-kiegészítők listáját áttekintve legalább 10 olyan terméket találunk, amelynek neve arra utal, hogy a mellek növelésére, "szépítésére" való. Ennél sokkal több olyan készítmény van, amely sokkal harsányabban ígéri ugyanezt, de ezek illegálisan vannak forgalomban.

A mellnövelő készítmények reklámjaiban, csomagolásán általában hangsúlyosan szerepel, hogy a termék csak természetes, növényi eredetű anyagokat, kivonatokat tartalmaz. A serdülőkorban mellnövelő hatású ösztrogént természetesen nem is tartalmazhatna, az csak gyógyszerekben (pl. fogamzásgátlókban) kerülhet forgalomba. Az ösztrogén mellnövesztőként történő alkalmazása egyébként nemcsak tilos, hanem veszélyes és értelmetlen is lenne: valós egészségi kockázat mellett reális, tartós mellnövelés ilyen módon nem érhető el. Ismert néhány egyéb gyógyszerhatóanyag is, amelynek mellékhatásaként mellnövekedés jelentkezhet, de ez nemkívánatos hatásnak tekinthető - különösen, ha a páciens férfi.

A mellnövesztőként reklámozott készítmények "100%-osan természetes" eredetének hangsúlyozása azért lehet fontos, mert a fogyasztók jelentős része számára ez olyan hívószó, amely felülírja azt az igényt, hogy a termék bizonyítottan hatásos legyen. Szakmai szempontból a 100%-osan természetes összetétel egyébként nem jelent garanciát az ártalmatlanságra, mivel tudott, hogy a természetes eredetű anyagok között is vannak veszélyesek (a legerősebb mérgek némelyike is természetes eredetű).

A természetes anyagok közül - elvileg - az ösztrogénszerű hatást kifejtő vegyületeknek mellnövelő hatása lehet. Két ilyen vegyületcsoportot ismerünk: ezek egyikét növények, a másikat gombák termelik. A növényi eredetű ösztrogénszerű hatással rendelkező anyagok az ún. fitoösztrogének. Bár ezek kémiailag sokfélék lehetnek, közös jellegzetességük, hogy az emberi szervezetben  termelt hormonokéhoz hasonló - de annál sokkal gyengébb - hatást fejtenek ki. Sok növény tartalmaz fitoösztogéneket, ezek egy része táplálék- (pl. szója), más része gyógy- (pl. komló) vagy takarmánynövény (pl. lóhere). A  fitoösztrogén-tartalmú tápláléknövényeket az egészséges élelémiszerek közé sorolják, a gyógyászatban hormonhiányos állapotokban (nők esetén a menstruáció megszűnése után) tartják hasznosnak.

A gombák közül nem a kalapos gombák, hanem a mikroszkópikus méretű fonalas gombák termelnek hormonhatású anyagokat. Ezek akkor kerülhetnek az emberi szervezetbe, ha a gombák táplálékon szaporodnak el. Leggyakrabban a gabona fertőződik, de a nem megfelelően kezelt kávé, fűszerpaprika esetén is leírtak szennyezést. Az ösztrogénhatású gombavegyületek egyik legismertebbje a Fusarium fajok által termelt zearalenon, amelyet hazánkban is több olyan esettel hoztak összefüggésbe, amikor lányok túlzottan korai nemi érésére kerestek magyarázatot. A zearalenon és a hasonló gombavegyületek erős ösztrogénhatással rendelkeznek, de emellett számos veszélyes hatásuk is van, ezért sem gyógyászati, sem egyéb (pl. mellnövelés céljából) felhasználásuk nem kerülhet szóba.

De vajon mi lehet a mellnövelő szerekben? A csomagoláson feltüntetett növényeket két csoportba sorolhatjuk: az egyikbe fitoösztrogén-tartalmúak, a másikba összetételüket és felhasználásukat tekintve sokszínű (látszólag véletlenszerűen kiválasztott) fajok tartoznak. Az fitoösztrogéneket tartalmazó növények (szója, lenmag, kudzu stb.) mellnövesztőként történő felhasználása csak elvileg alátámasztott, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy valódi, tartós mellnövelést lehetne elérni. Az egyéb komponensek esetén még a mellnövesztés elvi háttere is hiányzik. Amiről eddig szó volt, az a címke vizsgálata: azt, hogy mi van a kapszulákban, hazánkban egyetlen hatóság sem vizsgálja, jóllehet ha valóban növelik a melleket ezek a termékek, szükség lenne az erős ösztrogénhatású anyagok (hormonok, gombatoxinok) kimutatását célzó vizsgálatokra.

Az étrend-kiegészítőként vagy illegálisan forgalmazott "mellnövesztők" hatását sem állatokon, sem emberen nem bizonyították. Ha egyébként lenne ilyen hatás, az a hormonrendszer olyn jelentős befolyásolását jelentené, amely kizárná, hogy a készítmények orvosi kontroll nélkül szedhető szerek legyenek. A tudományos irodlamomban nem is találjuk nyomát a hatásosságot alátámasztó cikkeknek, de a vásárlók általában ez nem befolyásolja, rájuk sokkal jobban hat a számos "hiteles fogyasztói beszámoló" és fénykép, amit a termékek honlapjain publikálnak. Sajnos, sokak számára máig (a Photoshop és egyéb csintalanságok korában) ez jelenti a hiteles információt. Érdekes módon, ha független fórumokon tájékozódunk a termékek hatásosságáról, sokkal több negatív beszámolóval találkozunk...

A fogyasztók megtévesztését egy esetben már a Gazdasági Versenyhivatal döntése is megerősítette. A hazai piacon egyik elsőként megjelenő termék, az Erdic forgalmazóját épp ezért sújtották jelentős bírsággal. Kár hogy ennek híre sokkal kevesebbekhez jutott el, mint az, hogy az említett termék néhány tízezer forintért állítólag képes megnövelni vagy szépíteni kebleiket...

Azt nem tudni, hogy a versenyhivatali bírságot behajtották-e, azonban az bizonyosnak tűnik, hogy nem volt elrettentő hatású a hasonló termékeket forgalmazók számára. Ma is számtalan olyan termék beszerezhető néhány kattintással az interneten, amelyek több szempontból is aggályosak. Egy állatorvosi lónak is tekinthető termék, a Breastfast példáján mutatunk rá néhány jellemző visszásságra.

Először is, a Breastfast nevű készítmény nem található meg az OÉTI listáján, tehát nem étrend-kiegészítő. Gyógyszerként, gyógytermékként sem engedélyezték, így jó eséllyel engedély nélkül, illegálisan van forgalomban.

Valóban működik, teljesen biztonságos és alaposan tesztelt. (...) A BreastFast vásárlók gyakran már 3 hét alatt valódi eredményt érnek el! (...) 91%-a azoknak a nőknek, akik már kipróbálták a BreastFast-ot, arról számolt be, hogy a BreastFast láthatóan megnövelte a mell méretüket már az első 3 héten. 97%-uk pedig azt mondta, hogy nagyobb lett a melle legalább egy kosár mérettel 3 hónap alatt. 

Kíváncsiak lennénk a bizonyítékokra, amelyek sajnos nem érhetőek el nyilvánosan.

Mindenféle mellékhatás vagy szövődmény nélkül növelheted a mellméretedet. (...) A termék eddigi forgalmazása során még soha nem érkezett panasz hozzánk bármilyen mellékhatás tekintetében.

Mint rámutattunk, ha valóban gyors és markáns hatású, akkor nem zárhatóak ki a mellékhatások sem. A biztonságosság igazolásáról sincsenek publikus adatok. Az, hogy nem érkezett be panasz, nem csoda: a forgalmazó neve, elérhetősége sehol nem található meg, csupán a megrendelőlapon keresztül lehet "kommunikálni" a céggel.

A  minőséget és hatásosságot egy szakember véleménye is alátámasztani igyekszik az oldalon:

Miután a korszerű létesítményünkben teljesen bevizsgáltuk a BreastFast készítményt, kész vagyok a nevemet adni ehhez a termékhez. (...) A BreastFast gyártásakor hozzáadott természetes, organikus komponensek lenyügöző eredményt mutattak a termék tisztaságáról, ezért mindezekből kifolyólag nem meglepő, hogy sok nő kitünő eredményeket tapasztalt. (...) A legutóbbi kémiai vizsgálatokról szóló statisztikai jelentések, amelyet benyújtottak, Biokémikus Statisztikusaink által leírt elemzés készült. Megerősítjük azt az eredményt, amely azt mutatja meg, hogy “91%-a azoknak a nőknek, akik már kipróbálták a BreastFast-ot, látható mértebeli növekedésről számoltak be már az első 3 héten és 97% jelentette, hogy egy teljes kosármérettel nőtt a mell mérete 3 hónapon belül”. Ezek tények. A mellbőségben tapasztalható növekedés átlagosan 2,3 cm a javasolt 180 napos kúra időszaka alatt. Ezek az eredmények, és a saját statisztikai eredményeink támasztják alá a BreastFast hatékony működését.

Dr. Maria Fahey, Instytut Chemii i Technologii Żywności (CHiTŻ)

Azon túl, hogy a szöveg tele van összefüggéstelen állításokkal, feltűnő lehet az a lelkes megfogalmazás, amellyel ez a független (?) kutató (?) méltatja a terméket. A Wroclawi Közgazdaságtudományi Egyetem honlapján, amely egyik intézetének munkatársa szignálta a tanusítványt, Maria Fahey nevét nem találtuk meg. Érdeklődő levelet írtunk az intézetnek a M. Fahey által aláírt dokumentummal és az aláíró személyével kapcsolatban. Amint választ kapunk, közzétesszük a blogon.

A BreastFast minden alkotóelemét garantáltan bio módon termesztett növényekből nyertük ki. (...) Az egészségügyi és engedélyezési szervek számos országban bekérték az alkotóanyagok teljes listáját. Ennek minden egyes esetben eleget is tettünk. Azonban, ahogy talán már te is tapasztaltad, nagy számban fordulnak elő az interneten ‘olcsó utánzatok’ és hamisítványok a termékeinkről. Ezek a gyenge hamisítványok nem használnak, és néhány esetben akár veszélyesek is lehetnek az egészségre. Folyamatosan próbáljuk megőrizni a vásárlóink egészségét, ezért nem tárjuk fel a BreastFast teljes hatóanyag listáját, megelőzve a lelkiismeretlen gyártók vagy forgalmazók visszaéléseit. 

Erről csak annyit, hogy minden (jövendőbeni) fogyasztónak joga van megismerni, mit is vásárol. Az összetevők feltüntetését egyébként jogszabály is előírja. Erre már csak azért is szükség van, hogy elkerülhetőek legyenek a "titkos" komponensekkel szembeni allergiás reakciók.

A kételyek ellenére valószínűleg sok nő vásárolja a terméket a nagyobb melltartóméret reményében. Akár elérik céljukat, akár nem, nyugodtak nem lehetnek. Ha a mellnövelés sikeres, akkor számolniuk kell a mellékhatások (amelyek egy része akár évekkel később jelentkezhet) eshetőségével, ha nem, akkor pedig a pénzüket sirathatják - vagy megpróbálhatják visszaszerezni egy nevét, elérhetőségét nem közlő vállalkozástól...

Frissítés:

a wroclawi egyetemtől kapott válasz megerősíti, hogy a termék reklámozása során nem rettennek vissza a nyilvánvaló, szemtelen hazugságoktól:misk_1.JPG

 

kép forrása: kisalfold.hu

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr254603520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2012.06.24. 12:24:10

Csak az obligát szöveget tudnám idézni a szarról meg a légyről.....és ezt a posztot se a célközönség fogja elolvasni:-(
Én egyébként a legálisan forgalmazott étrend-kiegészítők "hatásosságával" kapcsolatban is szkeptikus vagyok.

Persze azért nagyon jó, hogy ilyen írások is megjelennek, pláne főoldalon, hátha mégis lesz foganatja.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.06.24. 12:43:20

most miért kell elrontani annyi lány rózsaszínű álmát? :)

mondjuk pont ők azok, akik nem fogják elolvasni...

Martian (törölt) 2012.06.24. 13:36:55

a kicsi, de formás mell szexibb, mint a plasztikdinnye...

Pizsi16 2012.06.24. 13:38:05

Aztán a rózsaszínű álomból ne legyen mellrák...

Pizsi16 2012.06.24. 13:39:57

Azok az étrend kiegészítők amelyen nincs OGYI szám, azt a kutya nem vizsgálta meg. Ennyi erővel kutya kaki is lehet a dobozokban.

tistedur 2012.06.24. 14:31:55

hát, ha a fitoösztrogének annyira komoly mellnövelő hatásúak lennének, akkor a távol-keleti nőknek lenne a legnagyobb keble.

okoska törp 2012.06.24. 14:43:00

A közismert növényi hormonszerű anyagok mellett még több más anyag is
előfordul, aminek hatása lehet. Ezek egy részét a népi gyógyászatban
(állatgyógyászatban is) alkalmazzák. Ilyen növények csak példaként, a
hormonhatás feltüntetésével:
orvosi kecskeruta (LTH)
édesgyökér, vörös lóhere, murok, gránátalmamag, komló (ösztrogén)
édeskömény, pipacs, fagyöngy (progeszteron)
Azaz az említett készítmény akár hatásos is lehet ha kellő
hormontartalma van, de ekkor meg az endokrinológiai problémák kerülnek
előtérbe.
Általában, jó lenne ha a "természetes eredet", a "tisztán gyógynövény
felhasználásával készült" kitételek esetében is vizsgálnánk a
mellékhatásokat, amelyek sokkal súlyosabbak lehetnek mint egy gyári,
tiszta és állandó hatóanyag-tartalmú készítmény esetén. Szerintem a
gyógyszerész szakmának fel kell erre hívni a figyelmet.

okoska törp 2012.06.24. 14:45:36

@Pizsi16:
Az engedélyt az OÉTI adja ki ha étrendkiegészítő.
Nyilatkozni kell az összetételről, valamint van egy tiltólista a nem felhasználható növényekről. Időnként be is vizsgálják a terméket.

Pizsi16 2012.06.24. 15:37:14

Épp a rádióban nyilatkozott egy szakértő, aki szerint nem vizsgálnak minden étrendkiegészítőt. Van száma vagy nincs. Gyakorlatilag táplálék kiegészítő néven forgalmazhatok bármit, csak írjam rá, hogy mi van benne szerintem.Amikor bevizsgálják akkor derül ki, hogy van-e benne vmi káros, de addig eladhatnak belőle bármennyi darabot. Eü-ben dolgoztam , állt már le veséje fogyasztó teától egy nőnek....
A gyógyszertárban kapható termékek között is van olyan amit nem vizsgált meg senki!Ezt a rádióban mondták!
Egyetlen kapaszkodó ha van OGYI száma.

2012.06.24. 15:38:01

Engem nem vonzanak ezek a mű dolgok. Az egészséges táplálkozás, sok mozgás és sportolás híve vagyok. Egy nő lehet pozitív és kiegyensúlyozott, nőies és arányos, harmonikus kívül-belül -- függetlenül a melle méretétől.

Doktor Kotász 2012.06.24. 15:47:40

Akkor egy vicc.

A nő az orvosnál panaszkodik, hogy kicsi a melle, és tud-e az orvos valami tudományosan bizonyított módszert a növelésére.

Törölgesse minden nap vécépapírral. Na de kérem, mi erre a bizonyíték? Asszonyom, nézzen már a seggére! :-)

okoska törp 2012.06.24. 16:03:49

@Pizsi16:
Pontosan ugyanazt mondtad mint én, szúrópróbaszerűen ellenőriznek.

OGYI száma csak a gyógyhatású készítményeknek van, aminek a feltétele a bizonyított hatásosság. Ilyet csak a vitaminok, ásványi sók és nagyon kevés gyógynövénykészítmény esetében találsz. Mivel őrült sokba kerül ez a vizsgálat, a gyártó-forgalmazó ha egy módja van rá, nem kéri. Akkor sem ha egyébként megkapná.

okoska törp 2012.06.24. 16:13:14

@tistedur: Akkor nézd meg a távol-keleti férfiakat! :D

A kebel a két mell közti részt jelenti, nem a mell szinonimája.

mirx 2012.06.24. 16:14:31

mondjuk a nők ezt a férfiak kedvéért csinálják általában

tistedur 2012.06.24. 16:35:33

@okoska törp: a kebel valóban lehet a sinus mammarum, de a köznapi szóhasználatban bizony mell értelemben használjuk. :)
a gyneacomastiának pedig elég sok oka lehet, ott is elég gyakori, ahol nem annyira jellemző a szójafogyasztás :)

sutyerák 2012.06.24. 16:37:46

Az ecceri barátném azt mondta,hogy úgy érzi nőttek cicijei(pedig addig is kétkezesek voltak egyenként,:) ),talán a sörtől,gondolta ő,-mert mellettem hetente megivott kb. kettőt,-de az is lehet,-és ez szerintem,-hogy sok év böjtölés után végre szekszelt.(ünk)mint a nyuszik.- ivós férj,satöbbi,utáni hervadó időket negszűntetve.

belekotyogok 2012.06.26. 11:35:38

@mirx: aki képes mindenféle ellenőrizetlen tablettát beszedni, biztos nem a pasik miatt csinálja...

aki a pasik miatt szeretne cicisebb lenni, az inkább melltartóval és rafinált felsőkkel
bűvészkedik.

Taváris 2012.06.28. 00:16:50

@belekotyogok: Az egyszer lekerül róluk és akkor fény derül az igazságra.

kiru55 2019.04.30. 22:50:06

Kálium, mindenre csak ezt tudom mondani. Az anyalapi mirigy szabályozza a női nemi szerveket,a férfiakét is. Pl a nemi érést, a gyermekáldást, a fogantatástól a szülésig, szoptatás...az agyalapi mirigy szabályozza hormonok útján. Azt már többször említettem, ha elégtelen a káliumbevitel, gyakran blokkolásra kerül a "rendszer"...Ne ott keressük a megoldást, ahol sok gyilkos módszert a nyakunkba lehet venni ezzel is!!! Kapott tőlem "valaki"..(20) a közelmúltban egy levél 10dbx1000mg
KCl-t, most hogy szóba került, szemmel láthatóan dúsabb keblű lett, több minden egyéb dolog helyrebillent még nála emiatt. Az agyalapi mirigy feladata még a növekedési hormon előállítása is...Úristen...ez a sok schachter, miért kapott sorszámot(!?)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása