jó ionok

2015.11.11., Szerző: j.norbert

images_1.jpg

Szeretnéd ha energia állapotod folyamatosan magasabb szinten lenne?

Szeretnéd, hogy szervezeted harmónikusan működjön?

A negatív ionos karkötő ill. nyaklánc segítségedre lehet ebben!

Olvashatjuk itt. Már a felütés is elég erős, továbbolvasván pedig megtudható, hogy mi mindenre lehet jó ez az negatív ionos karkötő: erősíti az immunrendszert, hasznos érzelmi problémák megoldására. Mágnessel kombinálva természetesen, mert ez volt "Kleopátra és a kínai császárok csodagyógymódja". Erről azért nem vagyok teljesen meggyőződve... 

Modern környezetünkben használt elektromos berendezések, így a klíma rendszerek, mobiltelefonok, tv, rádió, számítógép, kompakt fénycső, cigaretta füst nagymennyiségű pozitív iont bocsájtanak ki, amely a levegő útján befolyásolja fizikai és érzelmi állapotunkat. Ha a munkahelyen a negatív ion koncentrációja lecsökken, a dolgozók fejfájásra, szédülésre, hányingerre, ingerlékenységre panaszkodnak. Pozitiv ionok keletkeznek égéskor, elektromos eszközök, szintetikus anyagok és ruhaneműk használatától is. Az emberek átlagosan idejük 80-90%-át töltik belső térben, ahol a levegő minősége rosszabb, mint a szabadban.

A negatív ionok úgynevezett "jó ionok" vagy "boldog ionok" mert nagymértékben befolyásolják hangulatunkat, libidónkat, a jóllét érzését. Azt a módot, amelyet úgy érzünk, mint a vízesések környékén, a hegytetőkön, vagy vihar után a vízparton. A negatív ionok azok, amelyekre vágyunk. Javítják alvásunkat, felgyógyulásunkat és minden más érintett terület is.

A régi Szovjetunióban több, mint 5000 tudományos dokumentum támasztotta alá, hogy a nagy dózisú negatív ionok pozitív hatással bírnak az emberi szervezetre.

Mielőtt belemennék a részletekbe, érdemes feleleveníteni kicsit a kémiai tanulmányokat. Ha valaki nem emlékezne: az ion olyan atom vagy molekula, amely elektromos töltéssel rendelkezik. A töltéstől függően nevezzük őket anionnak (ha negatív töltést hordoz), vagy kationnak (ha pozitívat). Az anionok úgy jönnek létre, hogy elektron(oka)t vesznek fel, míg a kationok elektron(ok) leadása után születnek. Fontos tudni még, hogy földi körülmények között szabadon ionokat nem nagyon lehet megfigyelni, gázfázisban nagyon reaktívak, folyadékokban pedig az anionok és a kationok együtt fordulnak elő (a különböző töltések vonzása miatt, gondoljunk csak a konyhasó oldatára), szilárd fázisban szintén. A kozmikus sugárzás hatására a légkör magasabb rétegeiben, az ionoszférában keletkeznek ionok; a sarki fény jelenségéért az ionizált nitrogén és oxigén a felelős. Sőt még az is előfordul, hogy egy anyag "egyszerre anion és kation": negatív és pozitív töltés is megtalálható benne. Ilyen, úgynevezett ikerionos formában fordulnak elő a fehérjéket felépítő aminosavak is (a lenti ábrán az egyik fehérjealkotó aminosav, az alanin látható):

zwitterion-alanin.png 

Azon körülmények között, amik között élünk és töltjük mindennapjainkat, a károsnak beállított pozitív ionok (azaz kationok) mindig valamilyen anionnal együtt fordulnak elő (és fordítva). Annak pedig semmilyen alapja nincsen, hogy bármelyik is jó vagy rossz irányba tolná el a szervezet működését. Természetesen a szervezetben is vannak ionok, a legtöbb ásványi anyag, nyomelem ionos formában található meg a testben. De sosem fordulnak elő ellenion nélkül. Éppen ezért nincsen olyan anyag, ami magából ontaná a negatív ionokat -- ez egyébként egyszerűen ellenőrizhető lenne: folyamatosan csökkenne a tömege egy ilyen karkötőnek, vagy nyakláncnak. 

 A negatív ionokról kimutatták, hogy csökkentik az idegességet és a nyugtalanságot. Ez megmagyarázhatja, hogy miért énekel olyan sok ember a zuhany alatt. Amikor a víz leesik a zuhanyzóban, negatív ionokat képez. A negatív ionok nagy mennyiségben fordulnak elő vízesések és óceánok környékén.

Nem keletkeznek ionok a víz lecseppenésekor, nem szabadul fel elegendő energia ahhoz, hogy a víz "ionizálódjon". Szokás a kellemes "esőszagot" a (szakirodalom petrichornak nevezi) is a negatív ionokkal magyarázni. Az ok valójában más. A szagért egy geozmin nevű vegyület a felelős, ezt az anyagot talajlakó baktériumok termelik. Negatív ionokról nincsen szó. 

Nemcsak itt árulnak negatív ionos karkötőket. Az SBS Energy család termékei nemcsak anionokat adnak le hanem "a rendkívül hatékony Mylar hologramot" is elhelyezik a karkötőben - bármi legyen is az:

A rendkívül hatékony Mylar hologram a rá felvitt információval és az ember elektromos mezejével kapcsolatba lépve képes lehet megváltoztatni annak rezgésszámát bolygónk Schumman rezonanciájával összhangban – vagyis az elvárt Alfa  hullámhosszra.

Ebből azt hiszem elég ennyi is. Szegény Gábor Dénes, akinek a hologramot köszönhetjük, meg forog a sírjában...

Aniongenerátoros izzót is lehet vásárolni: a "levegő vitaminja", az anion "elősegíti a sejtanyagcserét, növeli az életerőt és étvágyat, tisztítja a vért és nyugtatja az idegeket". És még energiatakarékos is! Nem semmi árukapcsolás... Viszont van némi zavar a definíciókat illetően:

 Egy atom anionná válik elektron vesztéskor, míg pozitív ionná válik elektron felvételkor.

Műszakiaktól ennyi kémiai ismeretet azért elvárna az ember...

Mit tud még? "Semlegesíti a vérben található mérgező salakanyagokat", "szagtalanít és fertőtlenít (semlegesíti a cigaretta füstöt (sic!))". Nagy gond, hogy magáról a generátorról semmilyen műszaki leírás, jellegrajz, ábra, fénykép nincsen, s bár nem vagyok műszaki embert, de a "termékek" menüpont alatt látható világítótestek közönséges izzóknak tűnnek. Talán mert valószínűleg azok is?

Nézzük tovább: 

Az erdőben, tavasszal, vízesésnél vagy tengerparton 800 – 2000 anion/cm3 a levegő anion tartalma.

Csak az összevetés kedvéért: 2,1*10^22 darab (azaz 21 000 000 000 000 000 000 000) molekula található egy köbcentiméternyi levegőben. Szóval ennyi anion még is lehet benne, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségről beszélünk. Aniongenerátorunk 1000 anion/cm3 sűrűséget vállal. Van olyan, aki vásárolt ilyen terméket? Azért az finoman szólva is ironikus, hogy cikk elején linkelt weblapon szidják a fénycsöveket és elektromos berendezéseket, itt meg izzólámpával adják el az "aniont"...

Negatív ionizátorokat egyébként használtak kórházakban fertőtlenítésre, de nem éri el a légszűrők hatékonyságát, mára kiszorultak a gyakorlatból (nem összekeverendő a készülék az ózongenerátorokkal!). Utóbbiakkal is lehet találkozni, próbálkoztak velük AIDS, daganatos betegségek, ízületi gyulladások stb. kezelésre, de sikertelenül. Az ózon maga jó fertőtlenítő tulajdonságokkal bír, de igen mérgező is egyben.

Itt is tetten érhető az az attitűd, ami oly sok alternatív gyógymód leírásánál érezhető: a modern, civilizált világ a felelős sok gondunkért, betegségünkért. Sok vívmány esetén valóban vitatható, hogy milyen, pozitív, vagy negatív hatásokkal vannak mindennapi életünkre. Ráadásul számos olyan technikai eszköz vesz körül bennünket, amelyeknek működésével az átlagember nincs tisztában. Ez magyarázatot adhat a technofóbia terjedésére, de, de mégis hajmeresztő az a butaság, tájékozatlanság, ami ebből, és sok más cikkből süt. Tanulni, kérdezni sosem szégyen, ostobaságokat magabiztosan leírni, ebből haszont lesni viszont az.

A tanulság: ezek karkötők nem generálnak anionokat, csak pénzt a készítőieknek.

A kép illusztráció.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr66967707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2016.04.04. 12:31:02

Jó ion az, amit az emberfia az ezirányú laborgyakorlaton (minőségi analízis, azaz ionvadászat) könnyen megtalál -- szerintem ;-)

a boldog ion kifejezéssel nem tudok mit kezdeni, tekintve, hogy a régvolt másodéves koromban összefogdosott ionok egyikét se kérdezgettem, jól érzi-e magát éppen...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása