az újabb magyar nanocsoda

2016.10.10., Szerző: j.norbert

lavan.pngNagyon régi adósságomat törlesztem ezzel a bejegyzéssel, TruthSeeker olvasónknak köszönhetősen lehetőségem nyílt, hogy én is részt vegyek a Lavan Positeam  "első nemzetközi rendezvényén" - még tavaly. Nagyon röstellem, hogy eddig csúszott a bejegyzés, nem szeretnék mentegetőzni, inkább itt az írás.

Terepmunka volt a javából, előtte még sosem vettem részt ilyen rendezvényen. A helyszín a Bara Hotel volt, a Fővárosban a Hegyaljai úton. Sajnos egyéb elfoglaltságaim elszólítottak ezen a szombat délutánon, emiatt nem tudtam a rendezvény minden előadásán jelen lenni, de az első három előadáson, melyek a Lavan termékek megalkotásáról szóltak, ott voltam. Sokaknak feltűnhet, hogy a Lavan, nevében és jellegében is sok hasonlóságot mutat a Lavyl termékekkel, "a magyar nanocsodával". Ködpiszkáló már írt egy terjedelmes bejegyzést erről a "csodáról". A hasonlóság nem véletlen, mindkettő mögött ugyanaz az ember áll, Páczelt Mihály üzletember, MLM-guru. Ami miatt különösen érdekes volt, hogy az első két előadó (Szegő András és Gaál József) a gyógyszeriparban, egészen pontosan a Chinoinban (ma a Sanofi-Aventis tulajdona) volt kutató. Mindketten gyógyszertechnológusok voltak: most az MLM vállalkozásban gyógyszerfejlesztők. Érdekes karrier. 

Természetesen próbáltam tájékozódni az előadás előtt, hogy mi ez: a hivatalos oldal sokat nem árul el a termékekről - talán csak a beavatottak részesülhetnek a tudásban? 

A hotelben népes tömeg jelent meg, lehettünk talán két-háromszázan is. Több nyelven is jó reggelt kívánva nyitották meg a műsorvezetők az eseményt, hiszen a "Positeam egy nagy család". A terjesztői csapatot pedig nyilván motiválni kell, ez is ennek a része lehetett, mert ne feledjük: MLM-rendszerben terjesztett termékekről van szó (az MLM-ről majd egy kicsit később bővebben is lesz szó).

Az első előadó Dr. Szegő András volt, vegyészmérnök, 1974-94 között a Chinoin alkalmazásában állt, mint kutató. Úgy mutatták be, mint a termékcsalád egyik atyját. Prezentációja alatt hosszasan beszélt a liposzómákról, mivel ő maga is azokkal foglalkozott, foglalkozik. Életrajza szerint legutóbb az Innano kft. ügyvezetője volt.

A prezentáció alatt azon gondolkoztam, hogy a közönség, a termék terjesztői mennyit értenek az elhangzottakból. Nekem könnyű dolgom van: rengeteget tanultam liposzómákról az egyetemen, igaz, hogy nem foglalkozom gyógyszertechnológiával, mégis jelentős helyzeti előnyöm volt. A Lavan termékek ismertetését az elméleti bevezető után kezdte Szegő András. Megtudhattuk, hogy a Lavan termékek gyakorlatilag illóolajok és zsírban oldódó vitaminok nanoemulziói (tehát nem liposzómákban van a hatóanyag). Maga a fejlesztés, állítása szerint kozmetikumnak indult. Kipróbálták saját magukon a hatást: sebgyógyítást segítő, gyulladásgátló hatást véltek felfedezni.

Mi az a liposzóma? Olyan részecske, amelyet foszfolipidekből (zsírok, amelyek a sejthártyában is előfordulnak) álló membrán vesz körül, a membránon belül egy vizes maggal. Széles körben alkalmazzák a gyógyszertechnológiában hatóanyagok (többek között kemoterápiás szerek) célbejuttatásához. A kozmetikai iparban is előszeretettel használják. A nanonemulziókban néhány száz nanométer átmerőjű cseppecskék vannak diszpergálva egy másik folyadékban -- esetünkben a vízben nem oldódó vitaminok és olajok vannak eloszlatva a vízben. Ehhez általában valamilyen segédanyag (pl. lecitin) szükséges, mert kis olajcseppek összetapadnának és kiválnának.

Az előadás közepe felé több mérést is bemutatott. Végre valami egzakt dolog! Először az antibakteriális és gombaellenes hatást demonstrálandó MIC (minimális inhibitoros koncentráció, azaz az a legkisebb koncentráció, amelyben egy anyag már gátolja egy kórokozó növekedését, szaporodását) mérések eredményeit, ahol is a szer hatásosnak bizonyult számos Gram-pozitív és -negatív baktériummal, illetve néhány gombával szemben is. Ez nem annyira meglepő, mert egyes illóolajoknak valóban rendelkeznek ilyen hatáskomponenssel is. Bár szakirodalmi referenciát nem adott meg, és én sem találtam nyilvánosan hozzáférhető adatokat a termékek ilyen jellegű hatásairól, valamit nagyon fontos megjegyezni. A MIC-értékek esetében in vitro, és nem in vivo mérésről van szó, s ami kémcsőben (jelen esetben Petri-csészében) működik, az nem biztos, hogy élő szervezetben is fog. Emellett kérdéses, hogy a tiszta hatóanyag hatása egy készítményben mennyire érvényesül: mekkora a koncentrációja, a többi hatóanyag és a segédanyagok mennyire befolyásolják a hatást. 

Ezek után a gyulladásgátló hatást demonstrálandó, állatkísérletek eredményeit mutatta be az előadó. Erről már sikerült nyomot találni, egy azóta már lejárt szabadalomban az adatok megtalálhatóak. A gyulladáscsökkentő hatás is szignifikáns volt a kontrollhoz képest, de megint csak magamat ismétlem: az állatkísérlet sem humán vizsgálat. Bár ő is, és többi két előadó, akit meg tudtam hallgatni, személyesen hivatkozott humán bizonyítékokra, néhány látványos esetbemutatáson kívül többet nem mutattak be. Ezek elsősorban sportsérülések, sebek voltak, de "égéseknél is láttak csodát". Röviden fel is sorolták, hogy mi mindenre találták hatásosnak, néhány a teljesség igénye nélkül: akne, diabetikus lábszárfekély, keloid hegek, osteomyelitis. 

Szegő András után Dr. Gaál József következett. Ő is a Chinoinban dolgozott, korábbi munkahelyei között szerepelt az Egis, és az MTA Enzimológiai Intézete is. Ameddig az első előadás egy összeszedett produkció volt, addig ezt nagyon nehezen lehetett követni. Egy dolog, hogy folyton anekdotázott az előadó, de a rengeteg technikai részletbe is belement a liposzómákat illetően, az előadás nagy része elment volna egy gyógyszertechnológia III. kurzus részének. Időnként le-lebicsaklott az én fejem is, nagyon nehéz volt követni.

Azért az előadás közepétől több használható információ is volt. Mint kiderült az első beteg, akin tesztelték, az előadó édesanyja volt. Ez aztán kimeríti a tudományosság fogalmát... Ő is hosszasan taglalta az állatkísérletek eredményeit, többször is belengette: még nem tettek le róla, hogy egyszer gyógyszer legyen a fejlesztésekből. Ez lenne a legtisztább: ha valóban ilyen ígéretes, ahogyan bemutatják, akkor tényleg megvan arra az esély, hogy törzskönyvezett szer legyen. Persze, ez hosszú és drága folyamat, és meglehet, hogy a gyógyszerjelölt elbukik: a fejlesztés megáll, a befektetett pénz elvész. Nem egyszer fordult már elő ilyen. Nagy a rizikó, de talán fontosabb szempont, hogy akkor nem lehet majd MLM-ben terjeszteni! Csak gyógyszertárakban lenne elérhető, nem lehetne szépen tejelő hálózatot építeni belőle. Miért állna ez a tulajdonosok érdekében? Képzeljék el, hogy egy gyógyszergyár egy sikertelen gyógyszerfejlesztését kidobja kozmetikumként, kínosan elkerülve, hogy gyógyhatást tulajdonítson neki, de mégis azt sugallva. Mekkora felhördülést váltana ki! 

A harmadik előadó Dr. Ábrahám Lajos, traumatológus, a budapesti Szent János kórház főorvosa volt. Ő "csodálatos, érdekes folyadéknak" nevezte állandóan. Számos fényképet hozott traumás sérülésekről, ahol "csodákat tett" a szer. Mennyire etikus (és törvényes) egy ilyen szer osztályos alkalmazása? 

Az előadás után sikerült hozzájutnom két brosúrához is. Az első füzet a "Start munkafüzet". Nem véletlenül hívják munkafüzetnek: a kezdő terjesztők kiskátéja ez. Néhány idézet, kommentár nélkül (nem tűrné a nyomdafestéket):

NÉVLISTA

Az üzlet legfontosabb része. Ez a tőkéd, mely megalapozza a sikered! Az interneten rengeteg módszert találsz, hogyan állítsd össze névlistádat, hogy vedd fel kapcsolatot ismerőseiddel. Első tanácsunk azonban, hogy ne bonyolítsd, ne gondolkodj rajta! Akkor leszel sikeres, ha MOST IDE leírod az első 50 nevet, aki eszedbe jut!

ÉLMÉNY ÉS DÖNTÉS! Ez a legnehezebb része és egyben a legfontosabb. MINID TÖREKEDJ ARRA, HOGY ELSŐSORBAN ÉRZÉST KÖZVETÍTS! (...) Mondd el a saját ÉRZÉSEIDET amiért a Positeam mellett döntöttél!

HOGYAN TUDSZ HATÉKONYABBAN TOBORZNI (sic!)?

(...)

A SÜRGŐSSÉG ÉRZÉSÉNEK ÁTADÁSÁVAL! A "MOST" szóval és persze a pénzzel, hiszen a pénz mindenkinek most kell. A jövővel! Az egyszerűséggel! A kockázatmentességgel! A "vissza nem térő alkalommal"!

Mi a visszataszító az MLM-ben? Talán a gátlástalanság, a (potenciális) vevőkör, a leendő terjesztők pszichés megdolgozása, ahogyan elhitetik velük, hogy kihagyhatatlan lehetőség előtt állnak -- aztán furcsa módon nem ők fognak belőle meggazdagodni (érdemes ezeket a cikkeket elolvasni a témában). A gyors pénzszerzés lehetősége persze roppant csábító. A jutalék egyébként nem jár "ingyen": a terjesztőnek magának is vásárolni a kell a termékekből egy meghatározott mennyiséget. Trükkös, nemde? A bevétel egy része szépen visszacsordogál a rendszerbe. S ki jár ezzel jól? Aki a tetején van. Nem csak a fogyasztót verik át. Azokat is, akiket a gyors pénzszerzés, a karrier nevében megtévesztenek. Ám ez nem lehet teljes felmentés: véleményem szerint azzal, hogy részei lesznek a rendszernek, segítik annak fenntartását.

Szintén aggályos, hogy a terjesztők jelentős része nem mondható szakembernek. Vajon hogy adnak majd felvilágosítást erről a "csodaszerről" (amit persze nem szabad gyógyszernek hívni) beteg embereknek? Egy orvos-, vagy patikalátogatónak orvos, gyógyszerész, biológus, vegyész, vagy egészségügyi főiskolai végzettséggel kell rendelkeznie. Egyik sem gyorstalpaló. Akkor a villámgyorsan, ilyen tréningeken kiképzett terjesztők vajon ilyen tudással vannak felvértezve? Tudnak majd a kérdésekre válaszolni, vagy elég a "sürgősség érzetét átadni"?

A másik kis brosúra a termékekről szolgáltatott információt. Következzenek rövid szemelvények (kiemelések tőlem)!

MI A LAVAN

A LAVAN technológia évtizedes gyógyszerfejlesztés eredménye, mely ma egy szuperkozmetikum családban testesül meg. A fejlesztés célja (...) hogy az alkalmazott növényi összetevők szervezetünkre gyakorolt jótékony terápiás hatásait, egyedi technológia segítségével a sokszorosára erősítse fel.

Tehát ha nem lehet belőle gyógyszer, akkor eladjuk kozmetikumként?  Gyógyhatást csak gyógyszernek lehet tulajdonítani, az előadásokban gondosan felhívták rá a terjesztők figyelmét, hogy "betegség helyett beszéljenek kozmetikai problémáról", s hogy a "termék olyan kozmetikum, amelynek gyógyító hatása is lehet". Ez a brossúra, amihez sikerült hozzájutnom, már említi a "terápia" szót. Kicsit kilóg a lóláb...

Kiderül az is, hogy pontosan mi van a termékekben. Van bennük például orvosi levendula illóolaj:

Az orvosi levendulaolaj hatásai:

  • Görcsoldó
  • Nyugtató, antidepresszáns
  • Gomba- és baktériumölő
  • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító
  • Bőrregeneráló
  • Lázcsillapító
  • Vérnyomáscsökkentő
  • Immunrendszer erősítő
  • Harmonizálja a faggyúmirigy működésést

Ugye milyen fontos egy sebkezelő kozmetikumnál az antidepresszív hatás? Vagy a vérnyomáscsökkentő. Esetleg a lázcsillapító.

De tartalmaz még citromolajat (ez méregtelenít), A- és E-vitamint. Valóban, az utóbbi vitaminok dermatológiai szempontból előnyösek és több illóolaj bír antibakteriális, vagy gombaellenes hatással - mégis az egész terméket kell vizsgálni, nem elegendő az egyes komponensekre hivatkozni.

Van ám a kozmetikumokon kívül is termék, a Positive Frequency Juice.

AZ ÉLŐ FORMULA

Előflórás -- biológiailag aktív anyag -- antioxidáns tartalmú ital, mellyel célünk elősegíteni azon természetes folyamatokat amelyek (...) egy minőségi és egészséges élet felé mutatnak.

A földön (sic!) minden mindennel összefügg, az élet rendkívül változatos formái szimbiózisban élnek.

 Ital, mint "szuperkozmetikum"?

 MIBEN SEGÍTHETNEK A MIKROORGANIZMUSOK?

  • Direkt és indirekt módon képes átalakítani az anyagot (?)
  • Támogatja a természetes folyamatok helyreállítását
  • Harmonizálja a felépítő és lebontó mikroorganizmusok egyensúlyát (mit építenek és mit bontanak?)
  • Támogatja az immunrendszert
  • (...)

Az ital tartalmaz még huminsavat és fulvosavat ("segítik a szervezet méregtelenítését"), fekete berkenyét, datolyát, máriatövist és szőlőt. Talán erről ennyi elég is, akit érdekel, annak melegen ajánlom a linkelt brossúrát.

Mindennek lehet valamekkora igazságtartalma, ez igaz a Lavan termékekre. Több összetevőjének van, vagy lehet előnyös hatása. A probléma persze nem ez. Inkább az MLM-rendszerre jellemző aggresszív marketingpolitika, a tudományos bizonyítékok elégtelen volta, a potenciális hatás eltúlzása, az itt is megjelenő áltudományos szövegelsé (méregtelenítés, öngyógyítás, stb). Ráadásul ehhez olyan szakemberek adják a nevüket, akiknek tökéletesen tisztában kellene lenniük ezzel. Utóbbi tény különösen elszomorító.

Az első nemzetközi Lavan Positeam konferencia óta sok idő telt el. A Positeam.com weboldal átalakítás alatt van (egy ideje), a tartalom nagy része pedig átkerült a nanohelper.eu-ra. A Lavanról már csak egy mellékoldalon van szó - lehet, hogy már a még újabb magyar nanocsodát tervezik.

Írásom végén szeretném megköszönni TruthSeeker olvasónknak, hogy megkeresett minket és segített bejutni az előadásra!

Címkék: marketing mlm nano

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr108180466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2016.10.11. 10:51:05

Ezt a posztot egy-az-egyben átküldhetnéd a GVH-nak is. :)))

as.vadmeggy 2016.11.04. 19:54:53

Most tévedtem erre az oldalra és még csak elkezdtem a cikkeket olvasgatni. Köszönet értük. Nem láttam lehetőséget az oldalon levélírásra, de lehet csak elkerülte a figyelmemet. OFF témakör: CBD-ről mi a szakmai véleményük, mert most kezd ide is begyűrűzni igazán (kannabisz származék), és van már itthon is néhány lelkes szülő, aki alkalmaz (?), alkalmazná. Kérdés van-e bármi értelme. Köszönöm a válaszotokat.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása