a helyzet súlyossá vált, és egyre fokozódik...

2015.10.22., Szerző: kodpiszkalo

ss.jpegA minap a kezembe kerül a Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata, az Orvosok Lapja. Amikor átlapoztam az újságot, a 16. oldalon megakadt a szemem egy piros alapon fehér betűkkel nyomtatott "Tisztelt Olvasóink!" kezdetű íráson. A szerkesztői vagy vezércikkek általában nem az újság közepén, hanem az elején szoktak megjelenni, ezért sejtettem, hogy érdekes témáról lehet szó abban a pár sorban. Nem tévedtem.

A lap szerkesztője valószínűleg azért ragadott tollat, hogy "megmagyarázza" a következő 4 oldalon közölt írást: egy interjút egy homeopata orvossal. Az interjúra itt nem is reflektálnék - ha valaki olvasott már homeopata orvossal készült beszélgetést, az úgyis tudja, miről van szó benne (csak a szokásos sablonos válaszok a homeopátia védelmében, különösebb meggyőző erő nélkül). Némileg meglepett, az az, hogy az interjút készítő ahelyett, hogy releváns, a lényegre irányuló kérdéseket tett volna fel, tulajdonképpen "alákérdezett", azaz segített az interjúalanynak, hogy kifejthesse álláspontját- ezt hívják mikrofonállvány-attitűdnek. De térjünk vissza az olvasókat megszólító szerkesztői íráshoz. Ebből megtudhatjuk, hogy az elmúlt években

"számos olyan tevékenység, eljárás, termék jelent meg, amely az orvosi tudás nyújtotta garanciák és szakmai ellenőrzés nélkül kínál a lakosságának, a betegeknek "alternatívát" és (...) a helyzet napjainkra olyan súlyossá vált, hogy ezek ellen fel kell lépni".

Helyes. Egyetértek. Elkezdtem kutatni az emlékeimben: volt-e az elmúlt években akár egyetlen alkalom is, amikor az Orvosi Kamara nyilvánosan fellépett ilyen esetben? Sajnos, semmi nem jutott eszembe... De olvassunk tovább:

"Nagyon világosan szeretnénk azonban kijelenteni, hogy a "front" nem az orvosok között húzódik. Az orvosok által, a szakmai és etikai felelősség mellett végzett, engedélyezett tevékenységek ugyan képezhetik szakmai viták tárgyát, de amíg a szabályok nem változnak, törvényes eljárásnak tekintendők. (...) Az orvosi diploma nélkül, az orvosi felelősség megkerülésével folytatott tevékenységet tartjuk szükségesnek korlátozni, mert ezek a magyar lakosság számára veszélyesek".

Na itt álljunk meg egy szóra. Megpróbálom értelmezni a fentieket. Az orvos minden olyan módszert, szert alkalmazhat, amit a törvény megenged vagy nem tilt. OK. Egyébként arra is meglenne a joga, lehetősége, hogy ne alkalmazzon olyan legális módszereket, amelyekkel nem ért egyet, például mert nincs meggyőződve a hatásosságáról (az Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint: "Etikailag nem kifogásolható, ha az orvos szakmai vagy erkölcsi meggyőződése miatt  - a jogszabályok keretei között - nem vállal és nem végez bizonyos kezeléseket"). Sőt, továbbmegyek: a Kamara azt is megtehetné, hogy állást foglaljon olyan módszerekkel kapcsolatban (szemben), amelyekkel nem ért egyet. Mivel az elmúlt 25 évben nem sok ilyen állásfoglalást olvastam, valószínűleg nincs véleményük arról a sok vitatott (alternatív, de legális) módszerről, amelyet az orvosok alkalmaznak. Vagy ha van véleményük, azt valamiért jól titkolják.

Van egy nagyon elcsépelt, és eredeti jelentéséből általában kifordítva használt kifejezés: az írástudók árulása. Bár az eredendő árulás mással volt kapcsolatos, az írástudók újra és újra elárulják azokat, akikért felelősséggel tartoznának. Például akkor, amikor egy egészségügyi szakember, aki sok évet tanul arról, hogy mivel gyógyíthat leghatékonyabban, ezt a tudást igénytelenségből, lustaságból vagy érdekből félreteszi, és nem foglal állást - vagy éppenséggel pont az ellenkezőjét mondja annak, amire képesítése felhatalmazná.

Ugyanilyen árulás az is, amikor a valódi problémák helyett ál-(vagy kevésbé lényeges) problémákkal foglalkozva terelik el a nagyközönség figyelmét. Mert ugyan igaz, hogy ezerszámra vannak sarlatánok, akik orvosi diploma nélkül "gyógyítják", helyesebben kábítják a népet, szerintem veszélyesebbek azok, akik ugyanezt doktorként teszik. Mert ők, azon kívül, hogy nem a legmegfelelőbb gyógymódot nyújtják a betegnek, titulusukkal, rangjukkal még hitelesítik is a kóklerséget, a betegek megtévesztését. Épp ezért az lenne a leglényegesebb, hogy a "csodadoktorok" először a kollégák között szűnjenek meg tevékenykedni. Sajnos, nincsenek jelek arra, hogy ez a belső tisztulás megindult volna: a vízprogramozó doktornőtől a védőoltások ellen prédikáló orvoson át a bóvli termékeket a betegekre tukmáló kollégák sokan vannak, akik lejáratják a tisztességes szakemberek becsületét. Ők évek, évtizedek óta köztünk vannak, de az Orvosi Kamara eddig csendben volt. "A helyzet napjainkra olyan súlyossá vált, hogy ezek ellen fel kell lépni" - mondják most. Ha sokat mondogatják, talán tényleg elhiszik. S talán akkor egyszer majd eljön a cselekvés ideje is.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr48010673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezisgyógyítsa (törölt) · https://rakgyogyitok.wordpress.com/ 2015.10.23. 13:59:42

Mélységesen egyetértek. A kamarát nem tudom mi érdekli, de olyan tények, hogy orvosi diplomával bírók, kamarai tag orvosok néha tulajdonképpen tisztázatlan körülmények között, néha nyíltan végeznek nem csak, hogy alternatív, hanem néha kifejezetten vitatható kezeléseket, az aligha. Én legalábbis soha nem halottam arról, hogy a kamara ilyen ügyben vizsgálatot folytatott, netán szankciót alkalmazott volna.

Előbbi típusra példa dr. Ládi Szabolcs, aki ugyan sehol nem hirdeti magát, mint B17 "vitaminnal" rákot kezelő-gyógyító orvos, de csodák-csodája, némi keresés után (pláne Antalvalinál) hamar belefuthatunk elégedett betegekbe, esetleges elérhetőségekbe.

A másik a paleo doktor, dr. Tóth Csaba, akinek honlapja is van és maga hivatkozik arra: egyre több orvos küld hozzá pácienseket. És van ott bizony rákgyógyítás is: "Áttétes vastagbéldaganat gyógyítása paleo-ketogén étrenddel: két eset ismertetése" A leírás meg finoman szólva csúcstatás jellegű, mert az egyik esetleírás lezárása így hangzik: "A beteg a paleo-ketogén étrend megkezdésétől fogva, jelenleg már 25 hónapja, folyamatosan panaszmentes, életminősége kitűnő. Laborparaméterei fiziológiás tartományban vannak. A követés során a szérumból mért tumormarkerek szintje (CEA, CA19-9) a beteg súlyával mutatott összefüggést (2. ábra). A kemoterápiás kezelésekkel való összefüggés nem
egyértelmű."

Ennyiből én ugyan aligha tudom eldönteni, hogy a javulás összefüggése a kemoterápiás kezeléssel, de gondolom a paleo étrenddel sem. És ez így minimum aggályos.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.10.23. 15:18:16

@ezisgyógyítsa: igen, sajnos így van. Jómagam 2 esetben tettem bejelentést etikai ügyben. A vízprogramozó nőt kimosdatták (erről már írtam), egy oltásellenes orvos ügyét pedig február óta tologatják....

Kalle 2015.10.23. 16:12:32

Két év akadémiai kutatás után az orvostársadalmat elnézve egyszerűen nem tudom őket természettudósnak tekinteni, legalábbis nem általánosságban.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.10.23. 16:46:59

@Kalle: az én véleményem nem ennyire lesújtó; mondjuk nem is várom el, hogy mindenki "tudós" legyen. Elegendő, ha rendelkezik azzal a természettudományos szemlélettel, amely birtokában képes értelmezni a körülötte lévő világ (egy részét).

A klasszikus tudósok, a polihisztorok kora lejárt. Még a legjobb kutatók között is ritka az, aki több területre széles rálátással rendelkezik. A legtöbb természettudománnyal foglalkozó ember specialista. Jó esetben megvan az a személete, nyitottsága, amellyel más szakterületeken is képes tájékozódni. Rosszabb esetben annyira beszűkül, hogy a saját területén kívül más nem is érdekli (szakbarbár). Még rosszabb esetben a rá zúduló ismeretanyagot képtelen feldolgozni, és hiába van valamilyen természettudományos diplomája, nagyobb sületlenségeket beszél, mint sokan azok közül, akik soha nem tanultak biológiát-kémiát-satöbbit általános iskolai szinten.

Kalle 2015.10.23. 16:56:38

@kodpiszkalo: Ezzel nehéz is volna vitatkozni. Éppen azt látom, hogy az orosok sokszor a természettudományok letétesének hiszik magukat, pedig ez messze nem igaz. Mondom ezt arra például, hogy sokszor, ha jut is idejük irodalmazni a gyógyítás mellett, mivel nem tudják, hogy néz ki egy rendesen kivitelezett kutatás, az eredményeket sem tudják értelmezni. Mire aztán kijön az első metaanalízis (lásd akár a homeopátiát), addigra a laikus társadalomban már régen gyökeret vert a hülyeség.

A polihisztorokról jut eszembe, már Szegeden is képeznek bionikus mérnököket ;) Arról mi a véleményed?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.10.23. 17:02:57

@Kalle: a bionikus mérnökökről nem is hallottam - majd utánanézek, mi is ez!

Sajnos, az az oktatás hibája (is), ha az egyetemről kikerülők nem tudnak kritikusan gondolkodni, értelmezni. (No persze ha valaki soha nem jelenik meg az előadásokon v alszik annak mindegy, milyen a színvonal...)

Péter Tóth 2015.10.24. 12:01:44

Én azt látom, hogy a szakmai szervezetek (kamarák, szakmai tanácsok, hivatalos egyesületek stb.) egyre kevésbé látják el a szakmai öntisztítás feladatát.

Arra még emlékezhetünk például, hogy a Nemzeti Színházat és annak építészét a saját szakmai grémiumai igen erélyesen támadták. (Ha jól emlékeszem elhatárolódtak az egésztől.)
Nem politikai okokból, hanem mert az épület, úgy ahogy van építészetileg egy nulla, egy vizuális katyvasz. Tehát pusztán szakmai meggondolásból.

Azt gondolom, hogy ilyesmire egyre kevesebb példa lesz. Egyszerűen azért, mert a politikai és/vagy gazdasági ráhatás olyan erős, hogy a szakmai szervezetek nem tudnak, vagy nem mernek ellenállni.

De, hogy a témához is írjak példát:
Az egyik budapesti kerületben, magában a gyermekorvosi rendelőben belül, az egyik rendelőt kiadta az önkormányzat bérbe egy ezoterikus-homeopata orvosnak, aki ott alternatív gyógykezelést végez.
Ezzel kvázi "vizuálisan hivatalossá tették" annak minden tevékenységét. A kevésbé tájékozott kisgyerekes anyuka/apuka azt látja, hogy a rendelőben van a dolog, akkor tehát az ugyanolyan, mint a rendes doktor, csak itt fizetni kell.
Az alternatív gyógyász vállalkozás olyan önkormányzati kapcsolatokkal rendelkezett, hogy a testület ellenzéki tagjainak tiltakozása ellenére a testületi ülés többségi tagjai megszavazták az ingatlan bérbeadást. A rendelő simán működik.

doroty.walls 2017.01.17. 00:56:16

@Péter Tóth: Mióta működik ez a rendelő? Jutott-e tudomásodra valami konkrét aggályos eset?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása