szűz, víz, repülő...

2018.07.09., Szerző: kodpiszkalo

splashing-165192_640.jpgMióta Japánban "feltalálták" a levegőkonzervet, jelentősen romlott azoknak az esélye, akik extrém nagy árréssel akarnak könnyen hozzáférhető, olcsó nyersanyagot forgalmazni. A magyar találékonyság azonban nem ismer korlátokat: így született meg a szűz víz... 

Nagyjából sejthető, hogy miről lehet szó: a "szűz" előtag élelmiszerek esetén az átlagosnál nemesebbet, tisztábbat jelent (vö. extra szűz olívaolaj). A szűz víz tehát valamiféle tisztább víz lehet, s a feltételezést alátámasztja a forgalmazó honlapja

Rendkívül alacsony,10 mg/liter az oldott ásványianyag tartalma. A kereskedelmi forgalomban kapható vizek 500 - 2000 mg/liter oldott ásványianyag tartalommal rendelkeznek. 

Ez valóban kevés. Olyannyira kevés, hogy pontosan annyi, amennyit a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv a tisztított víz ásványianyag-tartalmára felső limitként előír. A gyógyszerkönyvi minőségű tisztított vizet desztillálással, ioncserélő eljárással, fordított ozmózissal állítják elő - feltehetőleg a szűz vizet is a fenti módszerek valamelyikével nyerik. Nincs is gond, ha valaki szereti a tiszta vizet, bár őszintén szólva nincs túl sok értelme ilyent innia annak, akinél a csapon tiszta víz folyik - s hála Istennek, Magyarországon ez a jellemző. 

Abban nincs vita, hogy víz nélkül nincs élet: ha a szervezet víztartalma csökken, rosszul érezzük magunkat, romlanak az életfunkciók, víz hiányában pedig az élet is megszűnik. Szerencsére a vízivásra, csakúgy mint a légzésre, általában nem kell tudatosan odafgyelni (ha vízre van szükség, szomjasak vagyunk), de vannak olyan helyzetek, például nyáron, amikor tudatosan is fokozni kell a folyadékbevitelt. Erre a célra pedig tökéletes a csapvíz. 

De hogyan lehet eladni a szűz vizet? Az, hogy alacsony az ásványianyag-tartalma, nem elegendő érv (van aki drága pénzért veszi az ásványianyag-készítményeket...) - ennél erősebb marketingüzenetekre van szükség. Nos, ezekben sincs hiány:

Ha (...) az ásványianyagok lerakódnak, olyan közismert problémákat eredményezhetnek, mint például a fogkő, vesekő, epekő, esetleg vízmegkötés, ami puffadás formájában jelentkezhet.

Sokan úgy képzelik, az emberi szervezet olyan, mint egy gép: csövek, láncok, huzalok, vezetékek halmaza. Ha így lenne, joggal tarthatnánk a vízkövesedéstől, de szerencsére ez nem történik meg, számtalan "öntisztító" mechanizmus, például a sejtjeink cserélődése hat ez ellen. Röviden: nincs olyan kő a szervezetben, ami vízkőből képződne.

Fontos, hogy se evés közben és lehetőleg az azt követő 30 percben is kerüld a vízivást vagy bármilyen folyadékbevitelt, mert az evéssel egy időben történő folyadékpótlás  a tápanyagok felszívódásában okoz nehézségeket. Ha azonban betartod ezt az egyszerű szabályt, akkor felgyorsítja anyagcserédet, ami több szempontból is hasznos és fontos. Egyrészt gyorsított tempóban veszíted el a felesleges kalóriákat, másrészt a szükségtelen méreganyagok is hamarabb távoznak szervezetedből, ami emésztőszerveid mellett jót tesz a bőrnek és a hangulatodnak is. 

Nem értem. Kell inni, nem kell inni? Mi a helyzet a levessel? Egy biztos: a kalóriák gyors vesztését (sajnos) sem a fokozott, sem a mérsékelt vízivás nem segíti elő - a fogyókúrázók bánatára.

Erőteljes fizikai munkánál, sportolás során bátran fogyassz minél több tiszta vizet, hiszen az izzadás okozta veszteségek miatt különösen fontos az azonnali és folyamatos folyadékpótlás. Csökkented az esélyét az izomgörcsöknek és íngyulladásoknak,  ha nem feledkezel meg a megfelelő folyadékbevitelről, folyadékpótlásról, mert az ilyen jellegű tevékenységek során különösen sok folyadékot veszítesz az izzadással. A sportolásnál különösen fontos odafigyelned a jó minőségű, tiszta víz-bevitelre.

Ez részben igaz, intenzív sportolásnál fontos a folyadékpótlás, de ilyenkor az izzadsággal kiürített sók is pótlandók. Az "elektrolitpótlás" ma már tudományos alapokkal rendelkező gyakorlat, amit nemcsak az élsportban, hanem a hobbisportban is alkalmaznak. Nagyon nem jó ötlet, ha a sportoló a vízvesztését tartósan csak "szűz vízzel" pótolja, különösen, ha más módon sem visz be a szervezetébe sókat. Az izomgörcsök oka leggyakrabban a magnézium- vagy kalciumhiány, ezeket a "szűz víz" nem pótolja.

Palackozott vizek közül próbáld azokat választani, amik a lehető legkevesebb nátriumot tartalmazzák. Ez azért fontos, mert a túlzott nátrium fogyasztás felelős a vízmegkötésért vagyis a puffadásért.

Az elfogyasztott nátriumsók mennyisége valóban lényeges. A legnagyobb mennyiségben nátrium-kloridot (konyhasó) fogyasztunk, s úgy tűnik, ennek mennyisége és a magas vérnyomás kockázata összefügg. A nátriumionoknak ugyanis "vízvisszatartó" hatása van: ha ez az erekben érvényesül, a vérnyomás emekedik, ha az ereken kívül, a szövetekben ödéma, vizenyő (ami nem azonos a puffadással) alakulhat ki. Az ödéma kialakulásának azonban az elsődleges oka valamilyen komolyabb betegség: érfalkárosodás, veseműködési zavar, szívbetegség, a vízzel elfogyasztott nátriumsó nem kiváltó ok, csak súlyosbító tényező. 

A nem jól megszűrt vizek rendszeres fogyasztása hosszútávon ugyanazokat a tüneteket produkálhatják, amit a dehidratalság.

Ennek az égvilágon semmi értelme. Ha a vízben az ionok koncentrációja alacsonyabb, mint ami a vérplazmában található, hidratáló hatása van. Egy tömény sóoldatnak természetesen nincs hidratáló hatása, de a csapvíz esetén nem igaz, amit a szerző állít. Mindenesetre arra kiváló, hogy a szűz víz "előnyei" nyilvávalóvá váljanak...

Ha csapvizet iszol, akkor nem csak víz kerülhet a szervezetedbe, hanem számtalan káros anyag, amivel tisztítják, színtelenítik, íztelenítik a vizet. Egy kis ízelítő arról, mi kerülhet a testedbe, mikor csapvizet fogyasztasz: arzén, klorid, vas, mangán, nitrát, nitrit, ammónium, nátrium és szulfát.

Csúsztatások szorozata: a második mondatban olyan anyagokat soro fel (ammónia, nitrát, nitrit, vas, arzén), amelytől tisztítják a csapvizet. Ezeket nem hozzáadják tisztítás, színtelenítés, íztelenítés céljából, hanem éppenséggel eltávolítják... 

Ha elmész egy uszodába, akkor a nap végére a bőrödet és szemedet is megviseli a klóros víz. A klór nem csak az uszoda vizében van jelen, hanem az ivóvizet is azzal fertőtlenítik a szolgáltatók. Te és a családod nap mint nap ki vagytok téve a klór egészségtelen hatásainak. A legnagyobb veszélyben a kisgyermekek vannak, akiknél a vízben lévő klór hatására akár asztma is kialakulhat. Érdemes a klóros víztől távol tartani a gyermekeket ha fürdőkről van szó, de a legfontosabb az, hogy a gyerek ne igyon klóros vizet, hiszen óriási károkat is okozhat a szervezetében! 

Újabb csúsztatás. A csapvíz fertőtlenítésére (azért, hogy ne terjedjenek olyan, a középkorból ismert betegségek, mint a vérhas, kolera stb.) klórvegyületeket használnak, olyan mennyiségben, amelyben bizonyítottan nem károsak a szervezetre. Az uszodák vizében ezek koncentrációja magasabb lehet, ugyanis ott a fürdőző emberek testéről, testnyílásaiból vízbe kerülő kórokozókat kell elpusztítani. A medence vize azonban nem ivóvíz...

Ha valóban tiszta és szűz vizet iszol mindennap, csökkentheted a veszélyét annak, hogy komoly betegségek alakuljanak ki Nálad. Többek között kisebb lesz az esélye emésztőrendszeri panaszok fellépésének. Jó eséllyel kevesebb bőrproblémával kell majd megküzdened, hiszen nem lesz felesleges méreganyag, ami már csak pattanások vagy aknék formájában tud “kicsapódni”. (...) Jellemzően csökkenti az allergiás reakciókat főleg azoknál, akik korábban a csapvizet preferálták. Erősíti a hatását a különböző gyógyteáknak vagy egyéb készítményeknek, amelyek elkészítéséhez szűz vizet használtál fel.

Ebből semmi nem igaz. Semmi nem bizonyítja, hogy az ásványi anyagokban szegény víz ilyen gyógyhatásokkal rendelkezne - mert nem is rendelkezik. A "méreganyagok" kiürítéséhez, azaz a máj, a vesék normál működéséhez a csapvíz is tökéletes. Különösen káros, hogy a csapvizet szinte már veszélyesnek állítja be a szerző. A csapvíz Magyarország nagy részén nemcsak kellemes ízű, hanem kifogástalan minőségű. A "szűzvizek" (és egyéb palackozott vizek) csapvízzel szembeni előnyben részesítése nemcsak indokolatlan, hanem környezetvédelmi szempontból is káros. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr5613550783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

+mondom 2018.08.06. 16:24:05

Jó pár éve, még talán a 90-es évek végén terjesztették hasonló módon a víz desztillálót. Akkor is nagyszerű érvek szóltak mellette.
És gondolom jó pénzért árulják mellé a szuper elektrolit pótló sót, ami szigorúan Na-szegény...

Amúgy pedig ha valakit zavar a víz klóros íze, egészen olcsón lehet venni aktív szenes szűrőt, ami nagyszerűen megszűnteti ezt.

betti 2018.08.31. 00:00:39

A csapvíz klóros íze ellen a hagyományos kancsó+várakozás is hatékony, én ezt a módszert alkalmazom. Nem kell benne szűrőt cserélni, és az összes hasznos ásványianyag-tartalom megmarad :-)

"(ha vízre van szükség, szomjasak vagyunk)" Ez szokásos körülmények között igaz? Velem rendszeresen előfordul, hogy bár nem érzem szomjasnak magam, sőt nem érzek semmilyen vágyat arra, hogy igyak, mégis ha egy pohár víz a kezembe kerül, egy hajtásra kiürítem, és utána akarok még (amíg nem volt előttem, fel sem merült). Ezt úgy szoktam elkönyvelni, hogy ki voltam száradva, hiába nem éreztem magam szomjasnak. Csak én vagyok bugos, vagy rossz a következtetésem, vagy tényleg megbízhatatlanul működik az emberi szomjúságérzet?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása