fogápolási tanács, ami annyit ér, amennyibe kerül

2015.12.06., Szerző: kodpiszkalo

lofogh.jpg

Ez a tanács semmibe nem kerül, s ez esetben valóban érvényes: annyit is ér, azaz semmit.
De biztosan ezt is sokan elhiszik. Derüljünk együtt a filantropikum.com-on megjelent íráson (amelynek linkjére NE kattintsunk rá - hogy miért, annak magyarázata az írás végén kiderül):

A tibet nép bölcsességéről és egészséges életmódjáról méltán világhírű, hiszen évszázadok óta olyan tudásra, praktikákra tettek szert, amelyek még a modern 21. században is nemcsak megállják a helyüket, hanem sokszor hatékonyabbak az újkori technológiai vívmányoknál.

Nem olvasnak például agysorvasztó internetes oldalakat - a népi bölcsességnek lehet (általában van is) némi alapja, amit ilyen helyeken olvashatnának, az legtöbbször légből kapott marhaság.

Ott vannak például a tibetiek fogai: a legtöbbüknek ragyogóan fehér a fogsora, amihez természetesen mosolygós, kedves, nyugodt tekintet is párosul.

Kivéve azokat akikek lyukas a foga és idegesek.

Nézzük, hogy mivel teszik erőssé és hófehérre a rágószerkezeteiket:

Egy fél bögre felfőzött, majd lehűtött vízbe beletesznek egy kiskanál sót. Alaposan elkeverik, leszedik a keletkezett habot a víz felületéről. A bögre alján levő sókristályokat felviszik a fogkeféjükre, és azzal dörzsölik be alaposan fogaikat. A vizet öblögetésre is használják, mivel remekül fertőtlenít. Főétkezések után mossuk meg ezzel a sós megoldással a fogainkat, amely csökkenti azok érzékenységét, így egy idő után nem fog kellemetlen érzés keletkezni, ha hideg, meleg, keserű, vagy édes folyadékot, vagy élelmiszert fogyasztunk. Ez a sós fogápolási technika erősíti a zománcot, elpusztítja a káros baktériumokat, amelyek a szuvasodást okozzák.

Bonyolult számolásokkal most senkit nem fárasztanék (pl. hogy kiszámoljuk, hány százalékos is lehet a fent említett sós víz). Hagyatkozzunk józan paraszti eszünkre: ha fél pohár vízben alaposan elkeverünk kiskanálnyi sót, közepesen sós oldatot kapunk Ennyi só könnyen feloldódik a vízben, tehát nincsenek a pohár alján fogmosásra használható sókristályok. A sós víz nem fertőtlenít (ebben a koncentrációban biztosan nem). Mindebből következően nem csökken a fogak/fogíny érzékenysége, nem erősödik a fogzománc. Butaság az egész.

A tibetiek tudják, hogy mi a ragyogó mosoly titka, így mi is kipróbálhatjuk ezt az olcsó és nagyon hatékony módszert, mert megéri.

A tibetiek tudják a titkot. De az ilyen oldalak üzemeltetői is: a legnagyobb marhaság megosztása is forgalmat generál a webhelyükön (sajnálatos tapasztalatom, hogy a marhaság mértékével arányos a megosztások száma), a hirdetésből befolyó összegek pedig elégedett, ragyogó mosolyt csalnak a "filantrópok" arcára...

Címkék: konyhasó

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr358144874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2015.12.07. 04:38:11

Bolti soval eletveszelyes kiprobalni, mert abbol kiloptak a natriumot, helyette kaliumot (szivmegallast okoz) es ciant is tesznek.
Csak magadban bizhatsz, otthon allits elo konyhasot Na es Cl reakciojabol. Persze a klorgazzal vigyazz, vegyi fegyverkent is hasztaltak valamikor, nem egy baratsagos anyag, a natrium meg vizzel erintkezve langra kap, eg, robban...
Talan az a legjobb, ha tengervizet szaritasz be magadnak.
Egy liter tengervizbol 35 g sot nyerhetsz! Egy tengerparti nyaralas vegen a csomagtartoba konnyeden bepakolhatsz 100 liter tengervizet, abbol 3,5kg igazi sot keszithetsz.
Ezt kesobb ujra felhasznalhatod, igy evekre elegendo lehet, de ennek a reszleteibe most nem mennek bele...

Matney 2015.12.07. 09:43:44

Biztos valamit eddig rosszul csináltam, de amikor sót tettem vízbe, nem keletkezett hab rajta...

Komolyra fordítva a szót, én valami bődületes nagy félreértést és félrefordítást gyanítok a háttérben.

Serrin 2015.12.07. 13:18:04

Szerintem a "legegyszerűbb válasz a bonyolúlt kérdésre" a probléma. A legtöbb ember gondolkodásmentesen akar élni és ha már 3 összetett mondatot el kell olvasni, akkor az agyuk nem fogja fel.
Emiatt is lehetnek népszerűek a "csodaszerek minden rák ellen" és hasonló átverések.

2015.12.07. 16:02:51

off de ide illik: férjem szerint a só és a víz a legjobb üzlet. víz csapból majdnem ingyen jön. ásványvíz: import akár 300 ft/2 dl. só: 29 ft/kg. de az "igazán jó" sók 1500 ft-ba kerülnek 500 gr-onként. nem volt hülye, aki ezeket kitalálta!

purpleghost 2015.12.07. 22:45:40

A só+szódabikarbóna az egy nagyon alap fogkrém, csak kevesebb, mint ami a fogkrémben van, mert nincs benne pl. fluor. Semmi értelme a sózásnak, ha van fogkrém is, ami jobb.

De a legviccesebb, hogy melegíteni aztán hűteni kell a vizet, annak tényleg sok értelme lesz :) És hogy ez a sókristály valamiért más lenne, mintha csak megsóznál egy fogkefét...
(A hab nekem is meglepetés volt.)

fordulo_bogyo 2015.12.09. 21:47:46

@purpleghost: Nem vedem, mert hulyeseg, amit a poszt kritizal, de ez a reszlet onmagaban nem mindig ertelmetlen:
"De a legviccesebb, hogy melegíteni aztán hűteni kell a vizet, annak tényleg sok értelme lesz :)"
A forralas hatasara az oldott gazok eltavoznak a vizbol es a valtozo kemenyseget okozo sok pedig kicspodnak belole, azaz a friss es a forralt majd lehutott viz kozott van kulonbseg.
mas kerdes, hogy ebben az esetben hulyesegrol van szo, fuggetlenula felhszanalt viz minosegetol.

Hab: HA a viz szennyzett vagy HA a so szennyzett, bizonyos szennyzesek hab formajaban uszhatnak a felszinen. Tiszta viz, atlagos tisztasagu so esetn termeszetesen nem, de ha a recept valoban az osi tibetbol szarmazik (ketlem), AKKOR OTT lehetett habkent megjeleno szennyezes.
Akik meg tovabbadtak, publikaltak, megosztottak, azok soha nem probaltak ki. ;-)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2016.09.01. 23:59:54

Engem az érdekelne, hogy ezeket a faszságokat hogy találja ki valaki. Mert nyilván kell, hogy legyen egy "első hülye", akinek a fejéből kipattannak ezek a majomságok.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.09.02. 08:33:06

@immortalis: pár éves tapasztalatom alapján szerintem sokkal jobbakat is tudnék írni. Ami e mögött van: a kattintásvadászat a motiváció, ennek érdekében bármit megírnak, leírnak. Ne m oktondi emberek írják ezt a sok baromságot, hanem végletesen cinikus valakiik, akik a markukba röhögnek, hogy mások komolyan veszik és osztják ész nélkül....

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása