egy újabb fogyasztószer, a zöld kávé

2013.10.01., Szerző: kodpiszkalo

zk.jpgFogyni kívánó emberek mindig voltak és lesznek, így az őket megcélzó termékek újra s újra meggazdagodást jelentenek az ügyes vállalkozóknak. Az USÁ-ban se szeri, se száma a jobbnál jobb módszereknek, és a legtöbb fogyókúrás termék is tőlük indul világhódító útjára. Nekünk sem kell azonban szégyenkeznünk: az internetes boltoknak köszönhetően a legújabb csodaszerek náluk is elérhetőek, sőt, van olyan hazai fitneszguru (?), akinek fogyókúrás termékcsaládja már-már a világsiker küszöbén van, ha hihetünk a híreknek. 
Különös ugyanakkor, hogy ennek ellenére a fejlett világ országai közül az USÁ-ban a legmagasabb az elhízottak aránya, s Magyarországon is az OECD átlag fölötti. Épp ezért mindig kétkedéssel fogadom, ha egy újabb, biztosan hatásos fogyasztószerről olvasok. Ha minden, az elmúlt években bevezetett termék annyira jó, mint mondják, mi az oka annak, hogy az elhízottak száma folyamatosan nő?
Az egyik legújabb fogyasztószer, amely megváltoztathatja ezt a trendet, a zöld kávé. Sok jót olvashatunk róla, ennek kapcsán érdemes megismerkednünk vele közelebbről:
A zöld kávébab a nevét természetesen a színéről kapta, a formája pedig hasonlít barna megfelelőjéhez, csak sokkal egészségesebb nála. Méghozzá azért, mert az ízletes kávé élvezete mellett zsírégető és antioxidáns hatása van, csökkenti az éhségérzetet és energikus leszel tőle egész nap, anélkül, hogy megdobogtatná a szíved. A zöld kávé a koffeintartalmának köszönhetően felfrissít, élénkít, aktivizál, pedig a benne található koffein nem ugyanaz, mint ami a fekete kávéban található. A fekete kávé más összetételű koffeintartalma csak rövidtávra és hirtelen aktivizálja a szervezetet, a zöld kávéban található koffein azonban lassan és hosszabb időre éri el ugyanezt a hatást.
Persze hogy hasonlít, hiszen ugyanannak a növénynek (Coffea sp.; az arabica kávét a C. arabica, a robustát a C. canephora nevű  faj szolgáltatja) a magjáról van szó, csak a zöldet nem pörkölik meg. Zöld kávé névvel illetik az éretlen és nem pörkölt, de az érett és pörköletlen magvakat is, annak ellenére,  hogy utóbbiak színe nem zöld, hanem narancssárga vagy vörös. A zöld kávétermést leszedés után szárítják vagy fermentálják (általában utóbbit teszik), ennek fő célja, hogy a magokat kinyerjék a termésből. Ezt követi a pörkölés, ami egy sor kémiai átalakítást indít el, s amelyek közül a kávéfogyasztók szempontjából a legjelentősebb, hogy ilyenkor alakul ki a kávéital aromájáért felelős anyagok jelentős része - ebben nagy szerepe van a kávé fehérjéivel végbemenő Maillard-reakciónak. És épp ezért nem iszunk zöld kávéból készült italt: bár a pörkölt és a zöld kávé egyaránt élénkít, hiszen koffeintartalmuk nagyjából azonos (1-2,5%, az arabicáé alacsonyabb, a robustáé magasabb), utóbbi íze meg sem közelítené a kedvelt feketéét. (Van ugyan olyan cég, amely zöld kávéval reklámozza termékét, de jó ha tudjuk, hogy annak is túlnyomó része pörkölt feketekávé; a zöld kávé jelenlétét valószínűleg marketingszempontok miatt hangsúlyozzák).
A más összetételű  koffeintartalom említése egyébként azonnal leleplezi, hogy a cikk szerzője nem mártózott meg különösebben mélyen a kémia és a kávé tudományában (a koffeinmolekula ugyanis nem lehet más összetételű: ugyanazok az atomok ugyanúgy kapcsolódnak össze benne, függetlenül attól, hogy kávéban, teában mutatjuk ki). Innentől kezdve már akár gyanút is foghatnánk...
És hogy miért lenne egészségesebb a zöld? A reklámokban azt hangsúlyozzák, hogy azért, mert magasabb az antioxidáns szintje. És valóban, az antioxidáns hatásért felelős polifenolok egy része átalakul a pörkölés során - részben szintén antioxidáns hatású molekulákká... Ezért nem meglepő az a közlés, amely szerint ugyan a zöld kávé antioxidáns hatása némileg jelentősebb, mint a pörkölté, utóbbi egy másik módszerrel mérve hatékonyabban gátolja a lipidperoxidációt. Az enyhén pörkölt és a pörköletlen kávé sem antioxidáns anyagai (polifenolok), sem antioxidáns hatása szempontjából nem különbözik jelentősen. Némileg félrevezető, amikor a zöld kávé kivételesen előnyös összetételét, kiváló antioxidáns hatását állítják szembe a pörkölt kávééval; az pedig egyértelműen a parasztvakítás kategóriába sorolható, amikor a reklám azt akarja elhitetni velünk, hogy a zöld kávé polifenolja fognak megvédeni bennünket egy csomó káros dologtól. A mindennapi táplálékunkkal ugyanis szerencsés esetben jóval több antioxidánst fogyasztunk, mint ami néhány kávéban megtalálható...
De vajon a fogyasztó hatás szempontjából minek van jelentősége? Hát például a koffeinnek, amiből, mint láttuk, a zöld és a pörkölt ugyanannyit tartalmaz, mivel a különbség inkább az előállításra felhasznált kávéfajtól, nem pedig a feldolgozás módjától függ. "Közismert tény", hogy a koffein fogyasztó hatású, mivel fokozza az anyagcserét, de meglepő módon ezt a hatást nem igazolják modern klinikai vizsgálatok: a PubMed-en fellelhető találatok egyike sem igazolja ezt a vélt vagy valós hatást. Koffein-efedrin kombinációval, zöld tea kivonatokkal számos vizsgálatot végeztek, de azok nem adnak választ arra: tényleg fogyasztó hatású a koffein, és ez az anyag-e a felelős a kávé potenciális testsúlycsökkentő hatásáért? 
Újabban, a zöld kávé kapcsán nem is a lerágott csontnak számító koffeint, hanem egy (sokak számára) új(nak tűnő) vegyületet, a klorogénsavat sztárolják:
A klorogénsav, a zöld kávébab egyik fő összetevője, erős természetes antioxidáns, amely véráramba kerülve felveszi a harcot a szabad gyökökkel. Eredményeként lassul az öregedés folyamata és a keringés javulása, az izomzat erősödése jelentkezik.

A fő antioxidáns, amit a zöld kávéból készült kivonat tartalmaz a klorogénsav, lassítja a G6P enzim kiválasztódását, ezáltal kutatásokkal bizonyítottan stabilizálja a vércukor szintet, tehát a készítmény határozottan ajánlott cukorbetegeknek is. Különösen kedvező számukra is a súlyvesztés, amit a zöld kávé kivonat segítségével érhetnek el.

A klorogénsav egy nagyon régóta ismert, a növényvilágban széles körben előforduló, egyszerű szerkezetű vegyület. Megtalálható például a barackban a szilvában, a burgonyában, de kétségkívül a kávébab az, amely a táplálékunk részét képező növények közül jelentős koncentrációban tartalmazza. Antioxidáns hatása közismert, újabban akut vérnyomáscsökkentő (hosszabb távú adagolás esetén is) és vércukorszintet mérséklő (glükózfelszívódást csökkentő) hatásáról is jelennek meg humán vizsgálatok. Testsúlycsökkentő hatásáról viszont semmi (klinikai) adat. Ugyan valóban erősen gátolja a glükóz-6-foszfát-transzlokáz enzimet, ezáltal befolyásolhatja a vércukorszintet, ebből a legkevésbé sem következik, hogy a klorogénsavnak fogyasztó hatása lenne, s az sem, hogy a zöld kávé esetleges testsúlycsökkentő hatásában bármilyen szerepet játszana. Ráadásul klorogénsav nemcsak a zöld, hanem a pörkölt kávéban is van, bár mennyisége a pörkölés fokával arányosan csökken.

De lássuk, mit mond a reklám:

A szaksajtó (Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity Journal), publikációi szerint a zöld kávébabból származó kivonat lehet az első a történelemben, amely termék valóban segíti a fogyást és be is váltja a gyártó ígéreteit.

A hivatkozott cikk létezik, sőt, teljes szövege bárki számára hozzáférhető. Így könnyen ellenőrizhető, hogy a zöldkávétermékek propagálói által aduászként kezelt cikk több sebből vérzik. Ezek külön-külön nem feltétlenül kérdőjeleznék meg a cikk hitelességét, de együttes előfordulásuk figyelmeztet arra, hogy az eredményeket óvatosan kell kezelni. Íme a főbb gyengeségek:

  • nagyon kevés (16) résztvevőt vontak be, ez gyengíti az eredményeket
  • a vizsgálatot az abban tanulmányozott zöldkávé-kivonat gyártója finanszírozta (erről nem tettek említést a cikkben)
  • a vizsgálatba való bevonás feltételeit nem közölték (azaz nem zárható ki,  hogy a megfelelő eredmények elérése érdekében válogatott csoporttal dolgoztak)
  • a szerzők állításaival ellentétben nem kettős vak vizsgálatról volt szó, mivel a kis dózisú kezelésben kezelők kevesebb kapszulát kaptak, mint a nagy dózist kapó résztvevők
  • a vizsgálat során elfogyasztott táplálékot, a bevitt kalóriát nem regisztrálták objektív módon (azaz nem zárható ki, hogy az eredményekben szerepet játszott a diétázás)
  • a kezelés és a súlycsökkenés közötti összefüggés bizonytalan: volt olyan kezelt csoport, amely a legnagyobb tömegveszteséget abban az időszakban regisztrálta, amikor placebót (hatóanyagot nem tartalmazó készítményt) kapott
  • a vizsgálat protokollját nem tették közzé a clinicaltrials.gov oldalon annak megkezdése előtt (ez azért lényeges, mert ha ez elmarad, a vizsgálat megkezdése után az elérendő célnak megfelelően feltűnés nélkül változtathatóak a vizsgálat eszközei, szempontjai, végpontjai; komolyabb lapok már nem is közölnek humán vizsgálatot anélkül, hogy annak módszerei már a mérések megkezdése előtt ne lennének publikusak az említett honlapon).

A kutatásokban, melyek eredményét a nemrég publikálta az LA Times, a résztvevők zöld kávébab kivonatot szedtek és 12 héten keresztül megfigyelés alatt voltak. Átlagosan közülük mindenki 9 kilót fogyott. Ez a test zsírtartalmának 16%-a, valamint 10,5%-a a teljes testtömegnek. De az elképesztő hírek itt még nem érnek véget! A leginkább az a tény keltette fel érdeklődésünket, hogy a résztvevők nem változtattak szokásaikon, még az étkezés terén sem. Engedjétek meg hogy ezt megismételjem: A vizsgálat résztvevői átlagosan 9 kilót fogytak, bármely diéta vagy edzés nélkül.

Hát ez nem stimmel. Ha megnézzük a cikk főbb eredményeit taglaló táblázatot, jóval mérsékeltebb, kb. 2 kg-s súlycsökkenésről szóló adatokat találunk. A másik két %-os adat sem tükrözi a valóságot. (Azt már nem is merem megkérdezni, hogy miért lényeges az, hogy az eredményekről beszámolt egy politikai napilap?) 
A teljes kép kedvéért meg kell említeni, hogy a fönt elemzett cikken kívül korábban 5 klinikai vizsgálatot végeztek a zöld kávé kivonatával, ezek eredményeit egy metaanalízisben elemezték, s a szerzők megállapították, hogy bár mérsékelt (kb. -2 kg) testsúlycsökkentő hatás kimutatható,a vizsgálatok gyenge tervezése miatt komolyabb humán vizsgálatok szükségesek a hatásosság felméréséhez
Mindezek alapján az a benyomásunk támadhat, hogy a zöld kávéból készült termékekről szóló reklámok egy része némileg elrugaszkodik a valóságtól. A klorogénsav kiemelt szerepe megkérdőjelezhető, és ha létezik is a fogyasztó hatás, a mérsékelt bizonyító erejű humán vizsgálatok alapján nem várható a "fogyasztói élménybeszámolókban" szereplő 12-35 kg-s (!) súlycsökkenés. Ha valóban ilyen drasztikus a hatás, jogosan merül fel a kérdés: valóban képes erre önmagában a zöld kávé, vagy hatása a termékhez hozzáadott egyéb komponenseknek is köszönhető?  
És figyelem, itt következik a fogyasztóvédelmi felhívás:
mindazok, akik már kipróbálták valamelyik zöldkávéterméket, s kíváncsiak arra, hogy a mérsékelt/jelentős hatás vagy hatástalanság milyen minőségű készítménynek köszönhető, juttassanak el a termékből min. 3 kapszulát a csomagolással együtt a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézete címére a "zöld kávé" jelige feltüntetésével. A beküldött minták elemzését az Intézet élelmiszer-biztonsági laboratóriumának szakemberei ingyen elvégzik, az eredményekről a blogon (is) beszámolunk. 
Kép forrása: buygreencoffeeextract.ca
Frissítés:
többen felhívták a figyelmemet az egyik termékkel kapcsolatos honlap "érdekességeire". Ugyanazt a jelentős fogyásról beszámoló hölgyet az angol verzióban Miranda Coulsonnak, a magyarban Jakab Mónikának hívják:
Jakab.JPG
coulson.JPG
Mindez vajon növeli a termékkel szembeni bizalmat?
A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr485331265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsadoka 2013.08.11. 11:31:19

A zöldkávét hirdető oldal blogja szerint (lps2.medicalnewsreporter.com/) , nekem teljesen hiteltelen a termék, mert a hozzászólások között, először is, nem jelenítették meg az enyémet, másodsorban pedig, a bejegyzések dátumai mindig az aktuális napra vannak feltüntetve. Ez elég érdekes...

stabika 2013.08.11. 13:24:23

Kamúúúúúúúúúúúúúúúúú.....................!

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2013.08.14. 16:07:21

Van itt több vicces dolog.

A legaktívabb hirdető visszavásárlási garanciával, garantált 1 kg-os fogyással az első napon(!!!!) utána heti 3-4 kiló fogyással egy lengyel gépipari cég.

Ha élni akarsz a garanciával, postán küld ki a dobozt Lengyelországba aztán várd a pénzt. Állítólag nem jön....

A weboldalukon található fotók az állítólagos elégedett felhasználókról a netről van összelopva, mindenhonnan.

A weboldaluk kommentjében csupa elégedett hozzászóló, az összes fórum azonban ennek az ellenkezőjét hirdeti.

Az ár csak ma csak az első dobozra talán 10 ezer? A csak ma naponta változik a mai dátumra.

Mindeközben az Amazonon a dupla hatóanyagú, kétszer annyi tabletta a felébe kerül.

Marika57 2013.08.14. 20:04:08

Jó pénzért én is megvásároltam ezt a "terméket", szedtem két hétig, közben olyan szívritmus zavarom lett, hogy csak na, fogyni viszont nem fogytam, hanem két kilót híztam. Amint leálltam a szedésével, kb. két hét múlva megszünt a ritmuszavar. Ha valakinek a szívével baj van, az nagyon vigyázzon, mert a panaszait fokozhatja, gondolom a koffeintartalom miatt. Én egyébként kávézom, ha mindaz igaz lenne, hogy a koffein fogyaszt, akkor mi a bánattól vagyok kilencven kiló??? Hogy vízhajtó, az igaz, aki tehát nem iszik kávét és beveszi a kapszulát, nagy valószínűség szerint a kihajtott víz miatt egy-két kilót veszít. Csalódtam a termékben, senkinek sem ajánlom.

Go Jóska 2013.08.15. 23:49:01

Hát ilyen alapon zöld dohányt is kapszulázhatnának, az legalább tényleg fogyaszt, és lehet ódákat zengeni a csodás egyéb hatásairól is (élénkítő, hangulatjavító, stb.), gondosan elhallgatva a káros hatásokat.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.08.15. 23:55:41

@Marika57: kedves Marika, ha tényleg csak kávé van benne, nem lenne szabad ilyen drasztikus mellékhatás jelentkezzen. Ilyen esetben gyanús, hogy gyógyszerhatóanyaggal hamisították. Ha van még belőle, postázna a címünkre bevizsgálásra?

Nagy szolgálatot tenne azért, hogy mások ne járjanak így vagy még rosszabbul!

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.08.15. 23:56:18

@Go Jóska: az a gyanúm, hogy a termékek egy részét gyógyszerhatóanyaggal hamisítják, attól igazán hatásosak...

Sörös Edit 2013.08.23. 17:54:33

ok, nem használ a zöld kávé a fogyásban. A reklámozott mosópor nem viszi ki a piszkot teljesen, a reklámozott köhögéscsillapító nem használt a köhögésemre, a sportszelettől nem tudtam megmozdítani a kocsimat, az igen kedvezőnek beharangozott hiteltől még nyomorultabb lettem, a körömgombámat egyetlen egy reklámozott szer sem mulasztotta el, .....
Szerintem mindannyian tudjuk, hogy ez a szer olyan, mint a többi ezer. Placebo hatása biztos van. És a placebo hatás hozhat akár 40%-os eredményt!

Vincente82 2013.08.26. 17:23:04

@Sörös Edit: Véleményem szerint a helyzet nem ilyen egyszerű. Elsősorban azért mert a "fogyasztószereknél" nem ritka, hogy olyan gyógyszerhatóanyaggal turbózták fel, amelyet már kivontak a forgalomból egészségkárosító hatása miatt. De ha csak szimplán koffeint adnak hozzá, annak is megvannak a maga szív-érrendszeri kockázatai. És akkor még nem is tértem ki sem a dolog etikai, sem az egészségügyi-jogi részére (étrend-kiegészítőknek tilos gyógy- ill. betegségmegelőző hatást tulajdonítani)

Sörös Edit 2013.08.28. 10:14:23

Kedves Vincente,
amit a gyógyszergyár maffia büntetlenül megtehetett éveken keresztül, azért most az étrend-kiegészítő gyártókat pellengérezzük ki? Mi az oka annak, hogy a gyógyszerként forgalomba hozott fogyasztószerek eltűntek a piacról? Netán károsak voltak az egészségre? Netán már tudtak is róla, de bizonyos országokban nem volt tiltva, ezért gyorsan, reklámköltséget nem kímélve eladtak még egy tetemes mennyiséget?
Az étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók ellen mostanában olyan propaganda folyik, ami eleve gyanús. Természetesen ha nem megengedett szereket (vagy a csomagoláson fel nem tüntetett anyagot) tesznek bele a készítményeikbe, be kell tiltani. De a koffein ilyen anyag lenne? És az energia italok? Magasabb a koffein tartalmuk, mint a tablettáknak. Én úgy látom, hogy a gyógyszer maffia nem bírja elviselni, hogy az emberek egyre kevésbé bíznak a szintetikus kacatjaikban, és egyre többen fordulnak a természetes anyagok felé. Ezért adminisztratív eszközökkel és lejárató propagandával próbálják korlátozni az étrend-kiegészítők forgalmazását. Első lépésként betiltották, hogy egy étrend-kiegészítőnek gyógyhatást lehessen tulajdonítani, sőt megszüntették azt a kategóriát, hogy "gyógyhatású készítmény" (ez egy külön blogot megérne, annyira felháborító és emberellenes). Ide értve a teákat és teakeverékeket is. Mi még tudjuk, hogy a kamilla tea gyulladáscsökkentő külsőleg-belsőleg egyaránt, a hársfa tea jó meghűlésre, stb. De a gyerekeink már csak azt fogják látni, hogy a Tesco polcon ott a Neo-citrán, és csak ezen olvasható , hogy a "megfázás tüneteinek kezelésére". Nem az étrend-kiegészítő forgalmazókkal, hanem a gyógyszer vonalon kellene kezdeni a rendrakást. Milyen dolog az, hogy egy világelső gyógyszergyár génmódosított szóját tartalmazó multivitamint hozhatott egész Európában forgalomba, és mikor kiderült, annyi volt a szankció, hogy kivonták a forgalomból. Hallott erről a vásárlóközönség? Nem! Még a szakmabeliek is csak pletykaszinten értesülhettek a a kivonás okáról. Egyenlőtlenek az esélyek! Miért nem lehet ráírni egy kálcium tartalmú étrend-kiegészítőre ugyanazokat a javallatokat, amit egy kálcium tartalmú gyógyszerre? Mert a gyógyszer maffia abban érdekelt, hogy a gyógyszert vedd meg! Többszörös áron. Persze ők sérthetetlenek, világmaffia, kormányokat mozgatnak. Az étrend-kiegészítők gyártói általában kis cégek. Azokat lehet büntetni, becsukni, bezárni, eltaposni. Hozzáteszem, nem vagyok jobban érdekelt az egyéb termékek forgalmazásában, mint a gyógyszerekében.

Vincente82 2013.08.29. 16:20:53

@Sörös Edit: Kedves Edit! Sajnos azt kell mondja, hogy az Ön azon koncepciója miszerint a gyógyszerek mind szintetikusak és ezért rosszak, továbbá hogy a természetes anyagok mindig jók, nem felel meg 100%-ig a valóságnak. (novenyigyogyszer.hu/ illetve nem kell hangsúlyoznom a légyölő galóca 100%-ig természetes mivoltát) Továbbá a gyógytermékek eltűnése sem igaz, és pont EZEN a blogon volt szó róla. kodpiszkalo.blog.hu/2013/03/21/megmenekulnek_a_gyogytermekek
Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban gondolom Ön is ismeri hogy milyen követelményeknek kell a terméknek megfelelni: gyakorlatilag semminek. Csak ki kell tölteni egy űrlapot és már aznap mehet a polcokra. Senki nem ellenőriz semmit, csak ha bejelentés érkezik. (akkor is úgy-ahogy. Egyébként a feljelentések legtöbbször a konkurens étrend-kiegészítő gyártóktól érkeznek tudomásom szerint. :) ) Nem azt mondom, hogy minden étrend-kiegészítő rossz, hanem, hogy a jelenlegi meglehetősen laza jogi szabályozás nagyon nagy teret ad a visszaéléseknek, amit rendkívül sokan ki is használnak.
Nem a kalcium miatt nem lehet javallatot írni az étrend-kiegészítőkre, hanem a minőségbiztosítás hiánya miatt. Mert BÁRMIT beletehetnek (és bele is tesznek) anélkül hogy azok káros vagy előnyös hatásairól tudnánk valamit. Ön tényleg megengedhetőnek tartja, hogy pl. vérnyomáscsökkentőnek hirdessenek valamit amiről nem tudjuk, hogy mi van benne, milyen mennyiségben, és egyáltalán senki nem vizsgálta, hogy rendelkezik-e a neki tulajdonított hatással?
Ami az Ön fogyasztószeres példáját illeti: Igen, azért került kivonásra, mert a nagyszámú felhasználás során követték az adatokat, és úgy ítélték, hogy nagyobb a kockázat, mint az előny. Ha létezik a "gyógyszermaffia" miért tennének ilyet? Miért létezik mellékhatás követés? Miért van forgalomból kivonás? Egyáltalán a klinikai vizsgálatok? A slusszpoén pedig az, hogy ezeket a forgalomból kivont gyógyszeranyagokat találták meg olyan étrend-kiegészítőben, amire azt írták, hogy 100%-ig természetes.
És ezek a visszaélések nem ritkák.
És bizony a koffein is ilyen anyag, HA nem tüntetik fel, hogy van benne, ill. milyen mennyiségben. Hiszen így nem lehet számításba venni, hogy jelent-e kockázatot, és ha igen, mekkorát. Abban egyetértek, hogy szükségtelen ennyi energiaital, ilyen koffeintartalommal, de nem hiszem, hogy ez jogalapot adhat arra hogy további "szemetekkel" árasszuk el a lakosságot.
Egyébként csodálkozom, hog azok akik tiltakoznak olyan anyagok ellen, amelyeknek a hatásosságát és kockázatát vizsgálták, feltérképezték, korrekt módon leírják, azok gondolkodás nélkül bevesznek olyan szert amire még az sincs ráírva, hogy mi van benne, csak annyi hogy 100%ig természetes összetevők. (nem általánosítás, hanem megtörtént eset)

Sörös Edit 2013.09.02. 16:00:54

@Vincente82:
Kedves Kolléga ,
azt hiszem egy hajóban evezünk, de különböző irányba szeretnénk haladni.
Egyetlen szóval sem mondtam, hogy minden gyógyszer szintetikus, és minden természtes anyag jó. Az, hogy ma már nem kerül sor gyomorfekély műtétre, néhány szintetikus gyógyszernek köszönhető. 20 évvel ezelőtt ezeknek a betegeknek kivágták a fél vagy az egész gyomrát. Elismerem, hogy vannak jó gyógyszerek. Ami engem felháborít, a gyógytermékek kiszorítása a forgalom-
ból adminisztratív eszközökkel, mert a vásárlók igénye folyamatosan nő ezen termékek iránt.
1. valóban nincs ma Magyarországon gyógyhatású készítmény, ez a kategória megszűnt. Az ide tartozó szerek vagy gyógyszerek, vagy étrend-kiegészítők
lettek (esetleg CE számos orvostechikai eszközök). Április 1. után nem forgalmazhatók gyógyhatású termékek, a meglévő készleteket ki kellett
dobni!!!!!
2. Az étrend-kiegészítőkről eleve feltételezed, hogy más van bennük, hogy becsapják a vásárlót, hogy ártalmasak, mert nincs semmiféle ellenőrzés. Vajon találkoztál-e már olyan gyógyszerrel, amiben más volt mint a feltüntetett, vagy esetleg egy oda nem illő anyagot (is) tartalmazott? Én igen. Csak ezeket az eseteket nem verik nagydobra, nem blogoznak emiatt, nem tájékoztatják a vásárlókat, szép csendben kivonják a forgalomból.
3. egy zöldkávé-kivonatot tartalmazó szernél miért kellene külön feltüntetni,
hogy koffeint is tartallmaz? A kávé eleve tartalmaz koffeint, így a kivonata is tartalmazhatja, és ezt a laikusok is tudják. (ezzel nem azt mondom, hogy
hiszek a zöldkávé fogyasztó hatásában!)
4. az étrend-kiegészítőkön is fel kell tüntetni az összetételt. A gyártó
minőségi tanusítványát is be kell nyújtani az OÉTI-nek a bejelentés során.
Az OÉTI bizonyos szinten ellenőrzi, hogy a terméken feltüntetett szöveg
megfelel-e a jogszabályoknak, és ha nem, nem kap "zöld pipát" a termék, így ellenőrzés során azonnal kiszúrható és a forgalmazása betiltható. Annyira
azért nem laza ez a vonal sem, mint ahogy írod.
5. nekem a slusszpoént a következő 2 mondatod adja:
"Mert BÁRMIT beletehetnek (és bele is tesznek) anélkül hogy azok káros vagy előnyös hatásairól tudnánk valamit" . Valamint : "...hatásosságát és kockázatát vizsgálták, feltérképezték, korrekt módon leírják...".
Emlékszel-e arra a gyulladáscsökkentő gyógyszerre, melyet azért kellett
kivonni a forgalomból, mert megnövelte az
infarktus előfordulását? Vagy ne menjünk messzire: az említett
fogyasztószer, melyet a súlyos mellékhatásai miatt vontak ki.
Most gyűrűzik az az eset, mikor kiderülni látszik, hogy az egyik legkorszerűbb diabétesz ellenes szer hasnyálmirigy rákot okoz. A gyógyszergyárak nem
diktálnak belénk olyan anyagokat, amelyek hatásáról/mellékhatásáról alig
tudnak valamit?
Itt hívnám fel az emberek figyelmét arra, hogy nem kell komolyan venni a gyógyszergyár reklámját, melyben azt állítja: TE vagy a legfontosabb.
A legfontosabb ebben a világban is az ÜZLET.

Vincente82 2013.09.02. 16:47:34

Kedves Edit! Nagyon szépen köszönöm a korrekt válaszát.
1. A gyógytermékek esetében nem hiszem hogy igaza volna: Azok a gyógytermékek, amelyeket nem minősítettek át más kategóriába, és érvényes forgalombahozatali engedéllyel rendelkeznek, továbbra is forgalmazhatók gyógytermékként (www.ogyi.hu/listak/ A június 1-el frissített lista alapján ez 184 db). Azokat a termékeket nem lehet tovább forgalmazni gyógytermékként (és ezért kellett kidobni) amelyeket átminősítettek korábban.
2. Nem feltételezem egy étrendkiegészítőről alapból, hogy huncutság van mögötte. Ha egy izlandi zuzmó készítményről van szó, amire olyasmi van írva, hogy torokfájás, köhögés estére javasolják, akkor azzal semmi bajom nincs. Ha kolibriszempillától kezdve, Phin-Ghom-Ninch-ig minden van benne és azt mondják hogy lórúgástól rákig mindenre jó - és ilyenből rengeteg van - no ott gyanakszom. A gyógyszergyárak esetében valóban nem verik nagydobra ezeket az ügyeket. Azonban olyan is történt, hogy a gyár azért vont vissza egy sarzsot, mert bár a hatóanyag-tartalom a megengedett értékek között volt, de túl közel volt a minimum határhoz. Ez azért nekem szimpatikus hozzáállás. Természetesen, ha gyógyszergyártó követ el ugyanolyan magatartást amit itt az étrend-kiegészítőknél nehezményezünk, ott én is jogosnak tartok egy olyan büntetést ami móresre tanítja.
3. Félreérthető voltam: Arra gondoltam, hogy olyan esetekben is tartalmazott koffeint étrend-kiegészítő, amikor ez a feltüntetett komponensek alapján nem volt várható. Ekkor jelenthet kockázatot a koffein. Ettől függetlenül azonban nem tisztességes koffinnek fogyasztó hatást tulajdonítani.
4. Sajnos itt sem értek egyet. www.oeti.hu/download/etrendkiegutmutato.pdf Itt nem találtam említést minőségi tanúsítványról, és korábban sem találkoztam olyannal, hogy ezt kérték volna. Továbbá, ahogy írja csak ALAKI megfelelést néz, tényleges ellenőrzés nincs. Továbbá, hiába tartja aggályosnak, az OÉTInek nincs joga kivonáshoz. Azaz, lehet hogy nincs mellette a zöld pipa, attól még forgalmazható, és egy csomó emberhez eljut mire az OÉTI-től a Fogyasztóvédelemig a GVH-n át lemegy az ügy. Továbbá bizonyára hallott a potencianövelő botrányról (növényinek feltüntetett potencianövelők többségében csak szildenafil analóg volt), amikor is a vizsgált termékek legtöbbjénél ott szerepelt a zöld pipa. Ezért tartok ki amellett, hogy nagyon is laza a szabályozás.
5. Túlzásnak tartom azt a megközelítést hogy "A gyógyszergyárak nem
diktálnak belénk olyan anyagokat, amelyek hatásáról/mellékhatásáról alig
tudnak valamit?". Hiszen a betegtájékoztatón feltüntetett mellékhatások interakciók pont azért kerültek oda, mert addig többezer emberen tesztelték őket. Természetes hogy amikor a teljes populáció van kitéve egy szernek, akkor elő jöhetnek olyan mellékhatások amik a klinikai vizsgálatok személyi korlátozottsága miatt addig nem került elő. De hát amint mondtam, ezért van a mellékhatásfigyelés, és a visszavonás. Sokakat ez elriaszt, engem inkább megnyugtat, hogy folyamatos az ellenőrzés.
Tény hogy a gyógyszergyártók nem szeretetszolgálatok. Ettől függetlenül a beépített ellenőrző pontok, minőségbiztosítási rendszerek nagyságrendekkel biztonságosabb ellátást biztosítanak, mint ami az étrend-kiegészítőknél lehetséges.

Wyzard 2013.09.15. 19:42:53

Szép jó estét !

Mindenki figyelmébe ajánlanék pár apróságot a "csodaterméket" reklámozó oldalla kapcsolatban.

A jobb felső sarokban található Facebook-like box kamu, senki nem like-olta ezt a cikket Facebook-on.

Elgondolkoztató, hogy a napinaplo.com oldal kizárólag ennek az 1 cikknek a reklámozására született, minden egyes menüpont, link ami csak van az oldalon a promociocentrum oldalra visz tovább (a Humor menüpont mondjuk így kb. értelmet is nyert :)).

Logikátlan továbbá az is, hogy ha eszgészségen 10kg / 1 hónap aránnyal lehet ezzel a termékkel fogyni, akkor 22.000 ft-ról miért is csökkentik 10.000 ft-ra az árat ? Minden túlsúlyos ember ezt venné a Földön, ha ez igaz és egészséges lenne és ez esetben a forgalmazók a saját zsebükből vennék ki a pénzt. Slussz poén, hogy 9.900 Ft volt az "akciós" ár mikor elkezdtem írni ezt a post-ot, mostanra viszont ismét csökkent, így már 7.900 ft-os árért hozzájuthatnék.

Varga János "Úr", aki 15 éve dietetikus sem valós személy és a képen láthatók személyazonossága is kivétel nélkül hamis.

Ismét egy ügyes ki próbálkozás, amivel 10.000-reket húznak ki az emberek zsebéből.

A napinaplo.com egy Florida céghez bejegyzett domain, kötve hiszem, hogy budapesti orvosokkal működnének együtt, vagy érdekelné őket, mit gondolnak a budapesti orvosok : "Budapesti orvosok megdöbbenve néztek pácienseikre. Még sosem láttak ilyet.".

Különben is, mikor néztek kikre és hol ? :D

cchryss 2013.09.21. 19:13:21

Üdvözlet!

Bár sem tudásom, sem tisztem az itt kibontakozott véleményeket megcáfolni, szeretnék egy privát, saját tapasztalatot is megosztani a kommentelőkkel ill. a cikk írójával:
Térdműtétem után, egészségügyi megfontolásból kezdtem el diétázni, és egy ismerősömtől hallottam a zöld kávé kapszuláról! 2 hét alatt sikerült 5 kg-ot fogynom, mely bár betudható a diétámnak, mindenképpen érdekes tapasztalatot hozott. Mégpedig azt, hogy azokon a napokon, mikor beszedtem a kapszulákat, az étvágyam jelentős mértékben, kb. 50-70%-al csökkent. Konkrétan bizonyos napokon magamba kellett "erőltetnem" az ételt, mert a munkám során éreztem a gyengeséget, amit a kevesebb táplálék bevitelével magyaráztam! Az 5kg fogyás után a kapszula szedését abbahagytam, kb. 2-3 hét után, és a diétámat is visszafogtam, mert arra voltam kíváncsi, hogy a normális étkezésem, munkám, életmódom mellett tudom e tartani a súlyomat! 2-3 hét kihagyás után a megtartott súlyommal újfent nekikezdtem a diétának ill. a zöld kávé kapszula szedésének, és az elmúlt 5 nap távlatából újfent csak egy dolgot tudok levonni, mint következtetést: Legalább fele annyit étkezek mennyiségre, mint a korábbi hetekben! Tehát nem tudom a zöld kávénak betudni a fogyásomat, de az éhségérzetem drasztikus csökkenését sem tudom másnak betudni!
Semmilyen egyéb rossz ill. jó mellékhatást eddig nem tapasztaltam.
Ezt azért írtam le ide, mert nálam ilyen hatással még nem jelentkezett semmilyen éhségérzet csökkentő, "diétás", "fogyókúrás" készítmény! Sem forgalmazója, sem gyártója nem vagyok semmilyen zöld kávé kivonatos terméknek, "csak" egy lelkes használója! Épp ezért nem írom le a pontos terméket, de azt érdemes lehet tudni, hogy 600as erősségű kapszulát szedek-bármit is jelentsen ez-, melyben "Gymnema Sylvestre" is van, és 2 db-ot szedek be naponta, nagyjából délelőtt, és kora este.
Lehetséges, hogy placebo hatás, lehetséges, hogy egy "rám szabott" összetevő miatt vannak ezek a tapasztalatok, nem tudom, mindenesetre nálam bevált!

Stassy84 2013.10.12. 08:59:09

Hová kell pontosan küldeni bevizsgálásra?
Szívesen küldök,mert érdekel, hogy mit szedek be, ha már bedőltem ennek az okosságnak és 15 ezer forintot kidobtam az ablakon... :-(

Ancsa34 2013.10.31. 15:15:32

@cchryss: Én is csak csatlakozni tudok hozzád nekem is segít ha másban nem de nem zabálok nap mint nap mérhetetlenül csak eszek ha már érzem tényleg ennem kell fele annyit fele annyiszor.És ez szerintem pont elég.Arról nem is beszélve ,hogy jó vízhajtó hatása van mióta szedem nem vizesedem ,nem dagad semmim fel estére.És mi van akkor ha nem fogy tőle az ember havi 10 kg az ilyen mértékű fogyás már szerintem káros is .Én pont a kamu része végett nem dőltem be az internetes változatnak,Magyar terméket választottam oéti számmal ellátottat.Az enyém csak 200mg/kapszula hatóanyagot tartalmaz de 87 kg voltam mikor elkezdtem szedni,és ma kb 1 hónap után csak 81 kg vagyok .Igaz ez csak 5 kg mínusz de ez centiben is mérhető tehát nem csupán a víz ment le rólam.Hozzá kell tennem nekem soha semmilyen diéta torna nem segített a térdeim nem is bírják a megterhelést sajnos napi 2x félóra séta és a háztartás ennyi amit teszek mellette.ja és csak még annyit ,nem egy diétás étrendet találtam és kaptam már amiben a fekete kávé naponta legalább 2x megjelenik,én addig míg nem szedtem a zöldkávé kapszulámat napi 6-7 adag kávét ittam meg szemrebbenés nélkül és mégis közel 90 kg voltam,mára 1-3 kávét iszom jól alszok nincs farkas étvágyam és ha lassan is de mennek le a felesleges kilók.

Takeshi Kovacs 2014.05.28. 12:50:27

Pedig léteznek valódi hatékony fogyasztószerek, csak azokat nem reklámozzák szenzációhajhász módon. Hogy hol lehet kapni? például a Szent István kórház - parkolójában :)

mangalor 2014.08.22. 17:32:09

Kedves Ködpiszkáló, fitneszedző lévén elég kiegyensúlyozottan táplálkozom, egyetlen problémám, hogy - gondolom - a sok mozgás miatt iszonyúan kívánom az édességet. Szedek táplálékkiegészítőket (vitaminok, kolin, ásványi anyagok, króm, jód stb. halolaj stb) komplexen, és pár napja vettem egy zöld kávés terméket (Az S betűs táplálékkiegészítőről van szó, ami főleg a body builderek körében népszerű), amiről azt a tájékoztatást kaptam, hogy gátolja a cukor felszívódását, illetve plusz krómmal kiegészítve jobban szinten tartja vércukorszintet. Természetesen tudom, és elmondták, hogy ettől még nem zabálhatom kilószámra a cukrot, de persze nem is erről van szó, hiszen nincs problémám a súlyommal.
A kérdésem az, hogy tényleg jó lehet ez a termék erre (azaz gátol-e bármit is a vagyongyarapodásomat kivéve), vagy elég csak a krómot szedni, hogy stabilizáljam a vércukorszintem és ne kívánjam annyira az édességet?

A termék egy adagja tartalmaz:
Green coffee extract 400 mg

- Of which chlorogenic 200 mg

- From caffeine 4 mg

Choline bitartrate 208 mg

- Of which choline 82,5 mg

Green Tea Extract
(Standardized to 50% polyphenols) 200 mg

- Of which EGCG 32 mg

- From caffeine 17 mg

Chromium Picolinate 48 µg

- From chrome 6 µg

Iodine 23 µg

Caffeine 59 mg

Total caffeine 80 mg

előre is köszönöm a választ!

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.08.22. 23:15:13

@mangalor: a zöldkávé (klorogénsav) rendelkezhet fogyasztó hatással, de ezt nem közvetlenül a vércukorszint csökkentésével éri el.
Nem hinném, hogy ez a termék csökkentené a cukoréhséget.

borien 2017.02.16. 21:24:32

Tisztelt Ködpiszkáló!

Most olvastam a zöld kávé jó tulajdonságairól. Nem a fogyásról (amit fentebb kiveséztek), hanem arról, hogy a vér cukorszintet lejjebb viszi. Saját méréseim alapján 4,9 és 6 között szokott mozogni, ami úgy vélem, még nem olyan magas, hogy gyógyszer kellene, de szeretném a súlyosbodás esélyét meggátolni lehetőleg természetes úton. Kávét sem ittam sosem, de ha a zöld kávé tabletta segítene... Viszont fentebb olvastam egy hozzászóló írását, hogy szívritmus zavara lett. Nálam a szisztolés vérnyomás 120-140 között szokott mozogni, viszont néha szokott ok nélküli szívdobogásom, vagy enyhe szívnyomásom lenni (fél éve vizsgálták, nem találtak gondot). A kávé pedig alapból megdobogtatja a szívet, szóval, nyernék, vagy veszítenék vele? (főleg, hogy csak úgy tudom a fogyókúrámat vinni, hogy a fő étkezésem a vacsora lett, így leginkább akkora kellene a zöld kávé)
Szeretném, már csak megelőzés céljából is, különösen a cukor, vérnyomás, koleszterin, érelmeszesedés betegségek ellen természetes szerekkel (teák, gyógynövények, kivonatok, táplálékkiegészítők) megedzeni a szervezetem, ezért is olvasom Szabó György könyvét, és az ott javasolt teákat elkezdtem fogyasztani, így eléggé elszomorított, hogy itt egy másik post-ban a nagyját megcáfolták. Szeretném megkérdezni, hogy önök a fenti 4 betegség kialakulásának megakadályozására milyen természetes szereket javasolnának?
Köszönöm!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása