halló, mennyi???

2019.02.02., Szerző: kodpiszkalo

bear-biologist-and-paperfolder.jpgAz időskorúak számának gyarapodásával a halláscsökkenés egyre többeket érint. A hallásromlásnak számtalan oka lehet: a hallójárat elzáródhat (pl. fülzsír), a dobhártya trauma következtében kilyukadhat, de tartós orrdugulás esetén, ha a dobhártya behúzódik és a középfülben váladék halmozódik fel, esetleg ha a hallócsontok sérülnek (pl. krónikus középfülgyulladás következtében), egyaránt ún. vezetéses hallásromlás jelentkezik. Ha a hangvezető apparátus egészséges, de a belsőfül (szőrsejtek) vagy a hallóideg, esetleg az agy hallóközpontja nem működik jól, akkor idegi halláscsökkenés jelentkezik. Ez kialakulhat családon belül örökletesen, vagy toxikus gyógyszerek alkalmazásának következtében is, de akár fiatalon is hirtelen intenzív vagy tartós zajterhelés okán ( pl. fülhallgatók használata).

Az általában 50 éves kor felett elkezdődő, időskori hallásromlás csak évekkel később válik észrevehetővé. Zajos környezetben romlik a beszédértés, pl. ha többen beszélnek egyszerre, halljuk, de nem értjük a hozzánk szóló beszédhangokat. Először a magas hangok vesznek el és a kisgyerekek (unokák) és vékony hangú hölgyek hangja válik érthetetlenné. Az idősebbek gyakran ezért nem szívesen mennek társaságba, kerülik a beszélgetéseket, lassan befelé fordulnak, elszigetelődnek társaiktól. A legrosszabb, amikor már a telefont sem értik, és a kaput sem nyitják ki a vendégeknek, mert egyszerűen nem hallják a csengő hangját.

Mivel sok az érintett beteg, a halláscsökkenés sikeres korrigálása jól jövedelmez - mindez lemérhető a halláskészülék-szalonok számának gyarapodásában. A hallókészüléknél is kecsegtetőbb, ha pár hét alatt, mindössze 11 900 forintért, fájdalommentesen visszanyerhetjük a hallásunkat - s erről a lehetőségről valószínűleg minden magyar állampolgár tud, a postaládánkba erőszakolt egyik ingyenes "újságnak" hála, amelyben hetente egy teljes oldalon kapunk tájékoztatást. Mindenesetre jól hangzik:

  • hallóképesség visszanyerése 27 nap alatt
  • 98%-os hatékonyság
  • a fülzúgás 79%-kal visszaszorul
  • 15-szörösére nő a suttogás érzékelésének erőssége
  • makro-molekuláris formula
  • atomok szintjén serkenti a sejtek helyreállítódását
  • európai vezető kutatóközpontok pozitívan értékelik
  • rákényszeríti a szervezetet a sejtek automatikus újjáépítési folyamatainak elkezdésére (sic!)
  • regenerálja a hallósejteket
  • támogatja a hallószerv regenerálódását
  • igazi megváltás a halláskárosultaknak (enyhétől a fokozottig)

Van pár dolog, ami gyanúra ad okot: említik, hogy ez egy "olajos bioanyag", valamint a fülzsírra is utalnak kétszer a szövegben. Na, itt költözött belém a gyanú: mi van, ha az egész nem más, mint egy egyszerű olajos fültisztító folyadék, durván túlárazva? Felhívtam a reklámban megadott számot, ahol egy hang  - gondolom, az elalélás elősegítése érdekében - közölte velem, hogy üdvözölnek az orvosoknak fenntartott vonalon, majd pár perc múlva egy élő emberrel is szóba állhattam. Megtudtam tőle, hogy a termék olajok és gyógynövénykivonatok  (pl. zsálya, szegfűszeg) keveréke, s a hölgy megerősítette, hogy a termék regenerálja a hallóidegeket. Miután jeleztem neki, hogy a felsorolt növények egyikéről sem ismerünk ilyen hatást, rövidre zártuk a beszélgetést, mert egyértelmű volt: nem én vagyok az az ember, aki 10 900 forinttal duzzasztja a pénztárcájukat.

Az elérhető információ szerint a termék tehát nem más, mint túlárazott egy olajos fülmosó, megtámogatva némi túlzó és minden alapot nélkülöző reklámmal. Sajnos, nincs olyan gyógynövény, amely a fülünkbe csöpögtetve regenerálná a hallóidegeket. Ha a hallásromlás oka egy fülzsírdugó, az eredmény valóban csodálatos lehet: a dugó távozása után egy új világ tárul fel... A fülzsírdugó hallásromlás egyik, de nem kizárólagos oka - a termék minden egyéb esetben hatástalan, bármit is állít a reklám. 

Egyébként a fülzsír-eltávolításra használható sprayk, cseppek választéka igen széles: ezek egy része vizes, más részük olajos alapú. Az olajos alapú termékek előnye lehet, hogy a fülzsírt jobban oldják. A vizes alapúak hatására a dugó megduzzadhat, nem távozik, és fertőzés is kialakulhat. Mindez gyakorló fül-orr-gégészek véleménye, azonban a fülzsír-eltávolító oldatok hatásosságával kapcsolatos tudományos vita jelenleg is folyik. Az eddig elvégzett tudományos vizsgálatokat elemző metaanalízis szerint ezek a termékek segíthetnek a fülzsír eltávolításában, azonban a vizes és olajos alapú készítmények között nem mutatható ki hatásosságbeli különbség.

Adja magát a kérdés: mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba? - akarom mondani ebben a cseppben 10 900-ba? Ezt nem tudom, de jelen tudásunk szerint ennyi pénzért sem regenerálják a hallóidegeinket, a fülzsír eltávolításához képest pedig kicsit magasnak tűnik az összeg. 

Csodák és csodaszerek a hallásproblémákra sem léteznek. A legfontosabb a rendszeres és körültekintő hallásszűrés és hallásgondozás. A vezetéses hallásproblémák többnyire hallásjavító műtéttel befolyásolhatóak, az idegi halláscsökkenésre pedig a jól megválasztott és megfelelően az egyén fülére illesztett (kötelező a 2 hetes ingyenes próbahordás biztosítása!!!) hallókészülék lehet megoldás.

Az írás elkészítésében szakértőként
Dr. habil Bella Zsolt fül-orr-gégész működött közre 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2814583136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsing56 2019.02.15. 16:21:38

Ugyanezt a kérdést bármelyik patikai szabadforgalmu készitmény esetén feltehetjük...azaz, mi kerül ebben ennyibe?,

fordulo_bogyo 2019.03.23. 13:08:49

Bocs, nagyon OFF

OFF

Ugy emlekszem jonehany evvel ezelott irtal (irtatok?) egy cikket arrol, hogy kivonatokkal az az egyik problema, hogy nem lehet tudni, hogy mennyi alapanyagbol milyen terfogatban keszul a kivonat, igy ket kivonat kozott akar nagysagrendekkel is kulonbozhat a (hato)anyagtartalom. Volt egy nagyon szeleletes abra is benne errol.
Most hiaba keresem, nem talalom.
Tudnatok segiteni?
Elore is koszonom.

/OFF

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása