piruvát, a zsírégetők királynője?

2016.04.25., Szerző: JéBarbi

tape-403595_960_720.jpgMLM-terjesztők és testépítő webáruházak jóvoltából tett szert az utóbbi években nagy népszerűségre egy sokak számára ismeretlen vegyület, a piruvát. Anyagcsere-köztitermékből a fogyni vágyók csodafegyverévé vált, amely a kívánt alakot és erőt, egyszóval a vágyott testi tökéletességet hozhatja el a fogyasztók számára. Több „szakértő” edző is ajánlja fizikai teljesítményt fokozó, „anyagcserepörgető” szerként, azonban állításuk szerint a vegyület zsírégő aktivitását a szívre valamint a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása is kiegészíti. Az ígéret szép szó… Lássuk, mit tud belőle betartani a piruvát.

 

Mi is az a piruvát?

A piruvát egy olyan, minden sejtünkben megtalálható anyag, amely a fehérjék és szénhidrátok lebontása során keletkezik, majd tovább alakulva részt vesz az energiatermelő folyamatokban. A piruvát (a piroszőlősav savmaradéka) a sejtplazmában a laktát-dehidrogenáz enzim hatására tejsavvá alakulhat, valamint a mitokondriumba jutva a piruvát-dehidrogenáz segítségével acetil-koenzim A-vá dekarboxileződhet.

„A zsírégetők királynője”

Habár több forgalmazó is favorizálja a piruvátot, mint zsírégető szert, egyetlen egy összehasonlító klinikai vizsgálat sem áll rendelkezésünkre, amelyben a piruvát hatását más „zsírégető” szerekkel hasonlítanák össze . Sőt, abban az igen csekély számú, gyengén kivitelezett klinikai vizsgálatban is, amelyekben három szénatomos cukrok (triózok) testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták, többnyire együttesen alkalmaztak dihidroxiacetont és piruvátot. A vizsgálatokban a vegyületek keverékét az interneten olvasható dózisokhoz (3-6 g/nap) képest általában tíz-harmincszoros mennyiségben fogyasztották a kórosan elhízott vizsgálati személyek.

Ezen vizsgálatok aligha általánosíthatók az egész populációra, hiszen a túlsúlyos és elhízott (BMI: 28-52) vizsgálati alanyok napi 310-1000 kcal-nyi energia bevitel mellett minimális mozgást végeztek (csak az étkezések és mosdások idejére keltek fel az ágyból). A vegyületeket fogyasztó csoport tagjainak átlagosan 16-48%-kal nagyobb mértékben csökkent a testsúlyuk és a testzsír mennyiségük a vegyületeket nem kapókéhoz képest. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálati alanyok napi 28-90 g piruvát és dihidroxiaceton keverékét fogyasztottak, ami akár 30-szorosa is lehet az interneten ajánlott napi mennyiségnek. 

Egy 1999-ben publikált klinikai vizsgálatban tanulmányozták az interneten olvasható dózisokhoz közelebbi, 6 g-nyi piruvát hatásait. Az eredmények alapján a piruvátot fogyasztók testsúlyának csökkenése csak kismértékben volt nagyobb a piruvátot nem kapókéhoz képest.

Egy 2005-ös vizsgálat során Pauline K. Koh-Banerjee és munkatársai 5 g kalcium-piruvát hatásait tanulmányozták 34 edzetlen emberen, 30 napon át. A vizsgálat végén a testsúly és a szabad testzsír mennyiségének változásában sem tapasztaltak szignifikáns különbséget.

Sem a testsúlyban, sem az izomerőben nem tapasztaltak változást azon vizsgálat során sem, ahol edzett fiatal férfiak fogyasztottak 9 g/nap körüli mennyiségben piruvátot. 

A fentiek egyértelműnek tűnik, hogy a piruvát testsúlyra gyakorolt hatása nem tisztázott.

„Növeli az edzésekhez szükséges energiaszintet”

Az energiaszint-mérésének nincs tudományosan elfogadott mérési módszere, így annak meghatározása sem lehetséges, hogy mikor beszélhetünk magas, illetve alacsony energiaszintről. Napjainkban - a különböző televíziós és internetes ajánlások alapján - mégis többféle módszert is alkalmazhatunk a növelésére. Az internetes források alapján ilyen hatással rendelkezik a piruvát, de ilyen alapon akár  a hagyományos, televízión keresztüli ezoterikus energiaküldést is választhatjuk energiaszintünk növelésére...

„ebből kifolyólag a fizikai teljesítményt is megnöveli”

Ha már elég magas energiaszinthez jutottunk (így vagy úgy), érdemes ezt az edzésre fordítani. Két klinikai vizsgálat során 8 illetve 10 fő fogyasztott napi 100 g triózt (75 g dihidroxiacetont és 25 g piruvátot) egy hétig. Mindkét vizsgálat azonos eredménnyel zárult: a kezelt csoport tagjai ergométeren végzett gyakorlatok során 20%-kal hosszabb ideig tudtak edzeni a lábizmaik elfáradása előtt. Sajnálatos azonban, hogy nincsenek adatok a kezelt és a kezeletlen csoport előedzettségére vonatkozóan. Elképzelhető, hogy ez a különbség a vizsgálat elején is fennállt. Abban a néhány tanulmányban, ahol ismert volt az alanyok edzettségi állapota, a vizsgált személyek előzőleg nem végeztek testmozgást. A Pauline K. Koh-Banerjee által vezetett vizsgálat során azonban nem tapasztaltak különbséget a fizikai teljesítményben a piruvátot fogyasztó edzetlenek és a placebócsoport tagjai közt. A fiatal amerikai focistákon végzett vizsgálatok során megállapították, hogy az ő izomerejüket a piruvát nem fokozta. Kérdéses tehát, hogy a vegyületek csak edzetlen emberek fizikai teljesítményét képesek megnöveli, vagy edzett egyéneken is lehet hasonló hatásuk. 

„aktiválja az anyagcserét”

Ha az anyagcserénk inaktív lenne, már aligha gondolkoznánk a testsúlycsökkentésen (mert nem élnénk). Az anyagcsere az életfolyamatok fenntartásához és zavartalan működéséhez szükséges, nélkülözhetetlen biokémiai folyamat, tehát az élet alapvető feltétele. Ennek során az élő szervezetbe bekerülő, vagy ott raktározódó anyagok lebomlanak, egymásba átalakulva új anyagok képződnek, mely folyamatok energiát használnak fel, vagy termelnek.  Egy 2015-ös vizsgálatban tanulmányozták a nátrium-piruvát hatásait az aktív anyagcserére. A vizsgált személyek testsúly kilogrammonként 0,1 g hatóanyagot kaptak. A kutatók azt tapasztalták, hogy a piruvátot fogyasztó önkéntes esetén, a szőlőcukrot kapó személyhez képest gyorsult a szénhidrátok lebontása (biológiai oxidációja), viszont lassult a zsírsavak oxidációja. A zsírsavak oxidációjuk során lebomlanak és energiát szabadítanak fel. Ez a folyamat állandó a szervezetben, de csak akkor válik fő energiaforrássá, ha a szénhidrát raktárak már kiürültek, például tartós éhezés során.

Amennyiben a hirdetésekben is az anyagcsere és az emésztés folyamatainak összekeverése áll - ami gyakori tévedés - érdemes megemlíteni, hogy a napi 50-100 g-nyi piruvát fogyasztása hasmenést és fokozott gázképződést okozhat mellékhatásként.

„csökkenti az éhségérzetet”

A fent említett hatása miatt diétához is melegen ajánlják, azonban erre a hatásra a szakirodalomban a legcsekélyebb utalást sem találjuk. A tanulmányok során a vizsgált személyek azonos diétát követtek a piruváttal kezelt és a placebócsoportokban egyaránt, az éhségérzet megváltozásáról nem közöltek adatokat. Az ajánlás arra nem tér ki, hogy a piruvát milyen módon csökkenti az éhségérzetet. Nem tudni, hogy befolyásolja-e, és ha igen, miként a hipotalamusz éhség- és jóllakottság központjának működését.

„javítja a szívműködést és a vérkeringésre is jó hatással van”

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálozási okok közé tartoznak hazánkban. Az egészséges testsúly és a megfelelő testmozgás bizonyítottan hozzájárul szívünk és keringésünk egészségének megőrzéséhez. A piruváttal végzett klinikai vizsgálatok során a kutatók a koleszterinszint változását is tapasztalták. Egy klinikai vizsgálat során túlsúlyos és elhízott betegek, 6 héten át napi 36-53 g piruvátot fogyasztottak, így a piruvátot nem fogyasztó csoporthoz képest több súlyt vesztettek, a különbség azonban igen csekély mértékű (0,6 kg) volt. Ezen vizsgálatok során figyelték meg a koleszterin és az LDL-szint szintén mérsékelt, 4, illetve 5%-os csökkenését. Egészen meglepő eredménnyel zárult az a vizsgálat, amely során 5 g kalcium-piruvátot fogyasztottak a vizsgálati alanyok. Megfigyelték ugyanis, hogy az interneten is ajánlott mennyiségű piruvát fogyasztása mellett elmaradtak a testmozgás vérlipid- és koleszterinszintre gyakorolt előnyös hatásai, emelkedtek a plazma LDL, koleszterin- és trigliceridértékei.

A vegyület vérnyomáscsökkentő hatását nem támasztják alá megfelelő tudományos bizonyítékok.

„nagyon erős természetes zsírégető”

A zsírszövet állománya hosszabb távon állandó, de az azt felépítő molekulák állandóan lebomlanak (lipolízis), és újraképződnek. Azok az anyagok (pl. inzulin), amelyek elősegítik a zsírszövetet felépítő trigliceridek képződését valamint gátolják a lebomlásukat, növelik a zsírraktárakat. Míg azon vegyületek és hatások (pl. növekedési hormon, tartós éhezés), amelyek csökkentik a trigliceridek képződését, és fokozzák azok lebomlását, a zsírraktárak méretének csökkentéséhez járulnak hozzá. Kérdés, hogy a piruvátnak lehet-e a lipolízist, vagyis a trigliceridek lebomlását befolyásoló hatása. Egy 1977-ben publikált vizsgálat alapján éhező patkányokból kinyert sejteken a piruvát fokozta egyes hormonok és vegyületek lipolízisre gyakorolt hatását. A korábban említett, 2015-ös vizsgálatban viszont a nátrium-piruvát lassította a zsírsavak oxidációját.

Habár a piruvát megtalálható az élő szervezetekben, mint anyagcsere-köztitermék, a természetes jelző elég kétértelmű. A gyanútlan vásárlót könnyen megtévesztheti a ’természetes’ bélyeg, hiszen az, hogy az adott vegyület természetesen megtalálható az emberi szervezetben, még nem jelenti azt, hogy tízgrammosával fogyasztani is természetes és biztonságos.

„nulla kalóriát tartalmaz”

Mivel a piruvát nem anyagcsere-végtermék, ezért az kizárt, hogy teljesen energiamentes legyen. A legtöbb szénhidrát energiatartalma 4 kcal/g. A piruvátnak tehát van energiatartalma. Erre közvetve azokból a vizsgálatokból is következtethetünk, amelyek során nagyobb mennyiségű (16 g/nap) piruvát hatásait vizsgálták, ugyanis ezekben a vizsgálatokban a placebo csoport tagja azonos energiatartalmú glükózt kaptak.

„képes kivégezni a narancsbőrt”

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) ajánlása alapján a piroszőlősav 50%-os oldata külsőleg alkalmazva csökkenti a bőr öregedésének látható jeleit, hozzájárulhat a bőr simaságához, csökkentheti a ráncokat, valamint a nap okozta öregedés jeleként megjelenő sötét foltokat. Külsőleg, bedörzsölve. Nem belsőleg, tabletta vagy kapszula formájában.

„passzív zsírégető”

Talán túl passzív is.

Elmondható tehát, hogy a termékek tényleges hatásait és mellékhatásai leginkább a fogyasztók saját magukon figyelhetik meg, ugyanis ezekről aránylag kevés információt közölnek a gyártók és forgalmazók. Ami nem is meglepő, hiszen a szakirodalomban is csak nagyon kevés klinikai vizsgálatról számolnak be, melyek tervezése és kivitelezése igen gyenge minőségű. A vizsgálatokat többnyire nagyon kevés személy bevonásával végezték, amely vizsgálati csoportok homogének voltak, így a vizsgálatok során nyert adatok nem általánosíthatók a teljes populációra. Érdekes továbbá, hogy a korábbi, a piruvát kedvező hatásait igazoló vizsgálatok szinte kizárólag egy kutató nevéhez fűződnek, amely kutató számos szabadalmat is bejegyzett a piruváttal kapcsolatban. Ugyanakkor az általa vezetett pozitív kimenetelű vizsgálatok eredményeit más kutatóknak nem sikerült megismételni.

A kissé túlzó állítások hátterét tudományos kutatásokkal ez idáig nem sikerült kellőképpen alátámasztani, de semmi ok az aggodalomra, hiszen a forgalmazók szerint a piruvát

„hatása nem fog elmaradni, de erre majd rájöttök úgy is ha kipróbáljátok”

Megjegyzés: a fenti bejegyzés összeállítója is nagyon örült volna neki, ha a piruvát legalább részben betartja csodás ígéreteit. Sajnos a tudomány azonban nem igazolta ezeket. Marad tehát a rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étrend a tökéletes nyári alakért. (Amennyiben új, vagy a szerző által eddig nem ismert tudományos eredmény jelenik meg, a cikkünket frissíteni fogjuk.)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr798662292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.04.25. 22:16:20

Szerintem ezt a bejegyzést holnapra majd ki kell rakunk nekünk is, mert érdemes!

Én csak ennyit írtam róla a könyvemben, sajnáltam rá több szót:

"6.3.22 Piroszőlősav
A piroszőlősavat (piruvát) több tanulmány eredményesnek találta a testtömeg csökkentésében és a testösszetétel kedvező irányban történő változtatásában. A gyártók által ajánlott dózis általában nem éri el a vizsgálatok szerint effektív mennyiséget (Stanko 1994; Kalman 1999), használata nem indokolt és nem kellően alátámasztott."

boldogito 2016.10.04. 22:19:31

még több ilyen írást! Most spóroltál nekem 7000 Ft-t. :)

csutkababa 2017.09.15. 13:45:56

Kérem szépen, megnéznék ezt az izét?

www.anorex-termeszetes.hu/

Hadovál a leptin és ghrelinreceptorokról, és máris itt az új csodaszer :(

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása