égésre tojásfehérje?

2012.03.03., Szerző: kodpiszkalo

Vannak ártalmatlan tévhitek, és olyanok is, amelyek akár veszélyesek is lehetnek. Ezek közé tartozik az alábbi, amely nemcsak e-mailekben terjed, hanem számos honlap (sajnos, köztük néhány "szakmai" is) is közli szó szerint vagy némileg átdolgozva:

ÉGÉSRE-TOJÁSFEHÉRJE!!!

Egy kurzuson tanították, ahol a tűzoltókat készítették fel elsősegélynyújtásra. Ha valaki megég, - legyen az bármilyen nagy terjedelmű - legelőször a megégett részt folyó hideg víz alá kell tartani, míg a megégett bőr lehűl. Azután egy tojásfehérjét kicsit felverünk habnak, - csak hogy könnyebb legyen kenni. Több rétegben rákenjük a megégett felületre.

Egy nő odatett vizet főni. Mikor le akarta venni a tűzről, ráömlött a kezére és egy nagy részen leégette a bőrt. Azonnal hideg vizes csap alá tartotta, míg le nem csillapodott kicsit a tüzessége - bár az erős fájdalom maradt. Azután felütött 2 tojást, a fehérjét kicsit felverte és rákente az égett bőrre. Annyira el volt égve a keze, hogy ahogy rákente a fehérjét a bőrre, az rögtön rászáradt és egy hártyát képzett rajta, ami azután megkeményedett, - ez tulajdonképpen natúr collagén volt. Legalább 1 órát tartott, míg rétegenként rákente az egész tojásfehérjét. Később már nem érzett fájdalmat és másnap már csak alig volt az égés helye pirosas-barnás. Eredetileg azt hitte, hogy nagy hegesedések maradnak vissza az égés után, de legnagyobb csodálatára 10 nap múlva semmi nyoma nem maradt!!! A bőr színe sem változott el. A megégett bőr teljesen recuperálódott, köszönhetően a tojásfehérjében található colagénnek, - ami a valóságban egy placenta és tele van vitaminnal.

Hogy honnan származik ez a tévhit, nehezen kideríthető. Remélni tudjuk, hogy nem elsősegély-tanfolyamon tanítják. Ha ugyanis az égések szakszerű ellátásával vetjük össze a módszert, megállapíthatjuk, hogy vagy hatástalan, vagy veszélyes. Ez attól függ, hogy milyen jellegű, mélységű és súlyosságú égés kezelésére használjuk.

Az MSD Orvosi kézikönyv a családban c. könyv szerint a sérülés mélységét első-, másod- vagy harmadfokú égésként határozzuk meg. Az elsőfokú égés a legfelszínesebb: mindössze a bőr legfelső rétegét érinti. A másodfokú égés a bőr középső rétegéig terjed. A harmadfokú égés károsítja a bőr mindhárom rétegét, általában elpusztítja a verejtékmirigyeket, a szőrtüszőket és az idegvégződéseket is. Az égéseket enyhének, közepesnek vagy súlyosnak is osztályozhatjuk. A súlyosság határozza meg, milyen gyógyulásra lehet számítani, és mely szövődmények fordulhatnak elő. A súlyosság meghatározásánál figyelembe veszik, hogy mekkora testfelületet érint az égés. Egyébként mindezt kicsit részletesebben mindenkinek tudnia kell(ene), aki a jogosítványa megszerzéséhez elsősegély vizsgát tett.

Az enyhe, felszínes égési sérülés esetén az első lépés az égés lehűtése, amely célra hideg víz alkalmazandó. Széles körben elterjedt tévhit, hogy erre a tejföl is kiváló, de alkalmazása hosszú távon többet árt, mint használ: zsíros réteget képez az égett bőrön, elzárja azt, lassíthatja a gyógyulást. Egyszerűbb esetben a hűtésen, az égett felület megtisztításán kívül vény nélkül kapható, a fájdalmat enyhítő, a gyógyulást gyorsító permetek alkalmazása elegendő, de ha az égésen seb keletkezik, és az elfertőződik, orvoshoz kell fordulni. Mélyebb, súlyosabb égés esetén azonnali orvosi segítségre van szükség. Az orvos érkezéséig a legtöbb, amit tehetünk, hogy lehűtjük az égett felületet, és nem nehezítjük meg a kezelést "jól bevált" házi receptek alkalmazásával (pl. habveréssel és -kenéssel).

A súlyos égések kezelésénél az orvosok valóban használnak kollagént, azonban az egy tisztított, steril anyag, szemben a tojásfehérjével, amely a tojás felszínén lévő kórokozóktól könnyen fertőződhet (az ételmérgezések jelentős része is a tojáshéjon tenyésző mikróbáknak "köszönhető"). Súlyosabb égés esetén ez komoly szövődmények forrása lehet. A kollagén egyébként egy speciális szerkezetű fehérje, amely az emberi kötőszövetben jelentős mennyiségben megtalálható. A tojásfehérje nem tartalmaz kollagént, fehérjéi más összetételűek és tulajdonságúak, így kollagén helyettesítésére nem alkalmas. 

Ha az égés enyhe, felszínes, a kollagén nem igazán segít, ugyanis az ép bőrfelületen keresztül nem fejti ki hatását. Ilyen esetben a tojásfehérje legalább nem veszélyes, ha nem is használ. Ha elég hideg a felvert tojás, az enyhülést az égés lehűtésének köszönhetjük.

Az igazi persze az lenne, ha egy gyógymódra elmondhatnánk: "nem baj ha nem árt, de legalább használjon!" Az internetes körlevelekben terjedő, ellenőrizhetetlen sztorikkal megtámogatott módszerek zöme esetén sajnos, ez nem érvényes.

U.i: mivel nem blogunk profilja, részletesen nem térnénk ki, miért tévedés a tojásfehérjét placentának nevezni, de akit a madártojások anatómiai felépítése érdekel, részletesebben utánanézhet itt.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr34286239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2012.03.04. 08:11:07

Érdekes, bizarr javaslat az égesre tojasfehérjet kenni.
Soha nem tenném.
De ha belegondolok, hogy a tojasfehérje egyik alkotója a lizozim nevu enzim, en.wikipedia.org/wiki/Lysozyme akkor a mikrobiológus még némi logikat is felfedez a javaslatban: a tojásfehérje lizozim enzime az épp jelen lévő, potenciálisan fertőzést okozó baktériumokat, vagy legalább is egy részüket elpusztíthatja, majd utána a rászárado tojásfehérje steril bevonatot alkothat.

Ha nem lenne bórsavas vazelin, antibiotikum kenőcs, stb, lehet, hogy megfontolnám az alkalmazássát.

Vagy sírnék az égett seb fölött: a könnyben is van lizozim.

zeugma 2012.06.07. 08:55:03

@fordulo_bogyo: "Vagy sírnék az égett seb fölött: a könnyben is van lizozim."

:-))

Mangusztaa 2012.08.28. 13:10:22

Én szódabikarbónát hallottam, "kolléganő sógornője mondta, aki gyógyszerész". Egyszer ki is próbáltam, nagyon enyhe forrázásra (vízcsap). Nem tudom, hogy ez segített, vagy a sokáig, hidegvíz alatti hűtés? Kíváncsi lennék a szakértő válaszára.

dinna 2012.09.28. 11:31:39

Én csak azért is kipróbáltam a tojásfehérjét égésre, érdekes nekem bevált.
Szolárium miatt égtem le az arcom piros foltos volt. Mindent kipróbáltam semmi nem használt, még a körömvirágos krém se pedig állítólag a legjobb rá.
Nem volt rajta negyed órán át és láthatóan csökkent a pirosodás. Másnapra elmult.
Ugyhogy ennyit a szakértők véleményéről.

Konyvmolyolo 2012.12.31. 06:26:06

Enyhe égésre tapasztalatom szerint kétféle anyag biztosan jól hat.
1. a régi, Naksol nevű spray. Sajnos nem gyártják.
2. közönséges liszt

Mindkettőt hűtés után alkalmaztam, több alkalommal is, tudatosan.
Sajnos ritkán nyúlok úgy a sütőbe, hogy meg ne égetném a kezem.:)

Hidegvíz+lisztbe való belenyúlás az égés súlyosságától függően néhány percen ill. néhány órán belül fájdalomcsillapodást ill. teljes gyógyulást eredményez.
Nem ismerem az okát, sajnos.
Megbízható embertől hallottam és kipróbáltam. Működik.
Hangsúlyozom, első fokú égés esetén alkalmaztam.

Shrekova 2015.06.22. 18:21:50

@dinna: nekem is detto tökéletes bármikor ha megkap a nap, kb 3-4x kell bekenni, és pár órán belül már nem is piros. de biztos semmit se ér, ha a cikk azt mondja :)

Shrekova 2015.06.22. 18:22:45

@Shrekova: ja meg mikor sütőhöz nyomtam az ujjam is tojásoztam, olyan 15 pként és 2 óra alatt nyom nélkül eltűnt az éges...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása