7 ok, hogy miért ne igyál egy hétig forró sós vizet

2015.10.27., Szerző: kodpiszkalo

 

tt0500_salt-water-ice_main.jpgMég mindig nem értem eléggé az emberi pszichét. Ha valaki azért ír marhaságokat az interneten, hogy elladhassa a bóvli termékét, azon már meg sem lepődöm (sőt, ez tulajdonképpen teljesen természetes). De amikor úgy írnak bődületes butaságokat, hogy ahhoz a szerzőnek semmilyen érdeke nem fűződik, kicsit elgondolkodom: vajon mi késztethette az írót arra, hogy a monitor előtt görnyedve túráztassa az agyát, és légből kapjon egy pontokba szedett írást? Mert - ezt el kell ismernem - sokkal nagyobb fantázia, kreativitás kell ahhoz, hogy a ember teljesen megalapozatlan irományokat alkosson. Nem támaszkodhat szakirodalomra, nem szajkózhatja mások megállapításait, nem befolyásolhatják véleményét a tények. Kérdés persze, van-e mindennek értelme. S ha éppen az egészséggel, gyógyítással kapcsolatos az írás, nem rejthet-e veszélyeket a szerzői fantázia szárnyalása?

Ezeket a kérdéseket az alábbi írásnál is feltehetjük:

7 ok, amiért igyál egy hétig forró, sós vizet

Hm, eredeti ötlet, figyelemfelkeltő cím. Sok mindenről meggyőzhető vagyok, de csak akkor, ha mindez nem érinti a reggeli kávézásomat.

A sós meleg víz kúraszerű fogyasztása csodákat tehet a szervezetünkkel.

Hat/het - mindig gyanús a feltételes mód...

Minden reggel, egy héten keresztül igyál egy pohár meleg vizet, annyi sóval, amennyit el tudunk viselni benne. Egy hét után egy nap szünet, majd megismételhetjük.

Borzasztóan hangzik. Már csak az íze miatt is. Szobahőmérsékleten 1 ml víz 357 mg konyhasót képes feloldani, ez egy 2 decis pohárban 71,4 g sót jelent (forró vízben ennél valamivel több oldódik fel). Viszonyításként: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta 5 g konyhasó bevitele javasolt a felnőtt lakosság számára. A javasolt kúrával - ha bírjuk a sós ízt - ennek több mint 14-szeresét is elfogyaszthatjuk (!!!) - és ha figyelembe vesszük, hogy a magyar lakosság átlagos sófogyasztásával világszinten is az élmezőnybe tartozik (bőven >10 g/nap), könnyen belátható, hogy nincs szükség arra, hogy a sót sós vízzel pótoljuk. 

Mi több, már a jelenlegi sófogyasztásai adatok is aggasztóak, a fogyasztás csökkentése lenne indokolt. Ugyanis a túlzott sófogyasztás

  • összefügg a magas vérnyomással
  • növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát
  • más betegségek (csontritkulás, gyomorrák) kockázatát is fokozhatja.

A kúra szabályozza a vércukorszintet, erősíti az immunrendszert, a csontokat, és ó hatással van a visszérre is.

Sajnos a vércukorszint és a csontrendszer esetén éppen ellentétes, kedvezőtlen a hatás. Hogy a visszérrel mit csinál, nem tudom, mindenesetre kedvező hatásról nincs szó a szakirodalomban.

És még mi mindenre jó?

1. Hidratál
A megfelelő folyadékpótlás télen-nyáron szükséges. Ezzel a keverékkel a sófogyasztást is letudjuk.

Hidratál. Persze. Üljlefiam, eggyes. A valóság ezzel szemben az, hogy ilyen sóterhelés eltávolításához a vesében nagyon sok vizet kell kiüríteni, így valójában dehidratálódunk, nem is kicsit.

2. Emésztésserkentő

Lehet, hogy valakinek ez jön be - feltéve, hogy nem lesz hányingere...

3. Álmatlanság ellen
A vízben található ásványi anyag segít az idegrendszer lecsendesítésében, ezért az alvás is nyugodtabb lehet.

Az ásványi anyag segít az idegrendszer lecsendesítésében - minden alap nélküli, légből kapott butaság. 

4. Méregtelenítő hatás
Erős antibakteriális hatással rendelkezik, így egy hét fogyasztás után kiűzi szervezetünkből a baktériumokat és a méreganyagokat.

Na ja. Ettől még a méreganyagok is menekülnek... Ha kellőképpen kitartó a kúra, elképzelhető, hogy sikerül megritkítani a bél baktériumflóráját, de az nem feltétlenül előnyös, sőt.

5. A csontok egészsége
van néhány csontbetegség, és a csontritkulás, melyet enyhíteni lehet a tengeri só segítségével.

"Van néhány betegség" - balladai homály.A csontritkulás esetén a tudomány mai állása szerint éppen fordított a helyzet - a túl sok só káros.

6. A bőr egészsége
Egy pohár tengeri sós víz után a bőr sokkal egészségesebb és selymesebb lesz.

A tengervíz jót tesz a bőrnek, de ahhoz fürödni kell benne, és nem meginni...

7. Táplálja a szervezetet
Az egészséges életmód elengedhetetlen tartozéka a tengeri só, hiszen gazdag ásványi anyagokban és tápanyagokban.

Természetesen szükségünk van a sóra (akár tengeri, akár nem, hiszen a lényeg: nagy része nátrium-klorid). De ennyire biztosan nincs. Egészen biztosan nincs. A normál étrenddel bőven elfogyasztjuk a szükséges adagot

Ami viszont nagyon lényeges:

  • a konyhasó mérgezési tüneteket okozó adagja 0,5-1 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 35-70 g, 50 kg-s testsúlynál 25-50 g)
  • a halálos dózis 1-3 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 70-210 g, 50 kg-s testsúlynál 50-150 g).

Magyarán: egy pohár megfelelő töménységű sóoldattal (ha elég sokáig kevergetjük, ez lesz a végeredmény) átlagos felnőttnél jó eséllyel ki lehet váltani mérgezési tüneteket, egy kisebb testsúlyú egyén esetén pedig akár végzetes is lehet a sóivás

Feltételezem, a cikket álnéven jegyző hályogkovácsunk mindennek nincs tudatában.

Kép forrása: highlightskids.com

Címkék: tévhit konyhasó

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr818027648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beebite 2015.10.27. 23:53:42

Csak a korrektség végett: nem azt mondta, hogy annyi sóval, amennyit a víz képes feloldani, hanem azt, hogy amennyit el bir viselni benne, vagyis amennyit meg tud inni (hányás nélkül:)). Egyébként a húsleves az kis túlzással forró sós víz, és 1-1 melegebb napon naponta elhangzik valamelyik médiában, hogy milyen fontos a sópótlás:))

Alapvetően persze a konkrét ügyben is igazad van, meg általában is agyrém, hogy az emberek milyen őszinte buzgalommal terjesztik a makiságot, csak mondjuk egy csésze elsózott leves max 2-3 g sót tartalmaz :)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.10.28. 00:01:45

@beebite: nyilván nem valószínű, hogy mindenki, aki a cikket olvassa, telített sóoldatot készít magának. De ha akár egy ember is akad, aki ezt megteszi (és EGY EMBER mindig, mindenre akad...), már nagy baj lehet belőle.

És ha mindehhez hozzávesszük, hogy egy nem ilyen végletesen sós, de mondjuk 10 g-t tartalmazó pohár víz (reális, hogy ilyent sokan csinálnak) semmilyen előnnyel nem jár, csak kockázattal, akkor is hihetetlenül kártékony 1-1 ilyen írás.

Potibab 2015.10.28. 07:57:29

Azirás valóban egy f@szság. Tipikus esete hogy hallott valamit a só nélkülözhetetlen szerepéről és kerít mellé egy divatos, hangzatos indoklást. Ugyanakkor tegyük hozzá hogy ha valóban szakmai és objektiv indokokat fűzne hozzá akkor még valóságalapja is lehetne az írásnak hiszen a meleg, sós víztől rohadt nagy hasmenésed lesz. Tudom mert anyámmal vastagbél tükrözés előtt azt itattak és járt a wc-re mint a sicc. Tehát valahol béltisztító a hatás. Az hogy meregtelenít, megint csak valós lehet hisz a só nagyon vízhajtó, azaz tuti aki reggel ezt megissza az meg fog inni aznap vagy 5 liter vizet, így az anyagcseréje baromira felgyorsul. A who-ra hivatkozni ugyanakkor gáz. Már csak azért is mert nem a sóbevitel mennyisége a gond, hanem az hogy kevés folyadékot iszunk. Ezt számos tudományos munka alátámasztja. Aki nem hiszi üsse be a Google-ba hogy "só mitosz".

Kovács Nándor · http://humbug.blog.hu/ 2015.10.28. 08:41:32

Erről a sóról jutott eszembe. Múlt héten álltam a kettes metrón, előttem egy fiatal lány ült, könyvet olvasott. Nem ritka pillanat, sokan csinálják ezt. Beleolvastam, a könyvbe, hát már a fejezet címek is ígéretesek voltak, például az egyik ilyen "Miért vannak savak a szervezetünkben?". Aztán szembe jött velem ez a sokatmondó mondat: Azért vannak savak a szervezetünkben, mert az élet is a sós tengervízben alakult ki. Na itt már kezdett érdekelni, mármint nem a lány, merthogy belőle kiábrándultam, hanem a könyv, és tovább mustráltam a bekezdéseket, és mikor megláttam a bűvös lúgosítás szót, abba is hagytam az egészet. Azért szívesen megkérdeztem volna tőle, hogy ezt a sok hamubasültfaszságot mind elhiszi-e. de azt hiszem tudom rá a választ: igen.

Anatómus 2015.10.28. 08:57:46

Potibab - az eredeti íráshoz nem lehet szakmai indokokat hozzáfűzni. Maximum arra hivatkozni, hogy a családi legendáriumokban úgy szerepel, mint hatásos háziszer, hiszen anyám, nagyanyám, stb ( további felmenők...) is itták-itatták, ha hánytatni kellett valakit, vagy hasmenést akartak okozni.
Használták/ják a sós vizet gargarizálásra is, (nagyon helyesen) de ott nem buzdít senki az oldat lenyelésére (nagyon helyesen).

Azért nem kell megengedőnek lenni és tompítani KÖDPISZKÁLÓ kritikáját (Potibab és Beebite!) mert a butaság sokkal vonzóbb és gyorsabban terjed, mint az észérvekkel és tudományos bizonyítékkal alátámasztott TÉNYEK. Az olvasók nem képzettek élettanban, kórélettanban, biokémiában stb, ha anyagcserét mondanak, akkor nem molekuláris folyamatokra gondolnak, hanem a székletürítés gyakoriságára.
A méregtelenítés még mindig hívószó, és rosszul használja a média, és ők is hetet-havat összehordanak, amikor tanácsaikkal segítik a tájékozatlanokat. Persze, Peebite, nyáron a nagy melegben a sok izzadással sót vesztünk és azt vissza kell pótolni, tehát ott helyes levesivás gondolata. De nem kell rögtön az elsózott levest felemlíteni, és quasi megvédeni egy sarlatánt amikor egy meggondolatlan irományban koncentrált sóoldat készítésére és elfogyasztására buzdít sokakat, és nem figyelmeztet a veszélyekre (mert fogalma nincs róla).
Tehát, zéró tolerancia a sarlatánokkal és butasággal szemben.

fordulo_bogyo 2015.10.28. 13:10:36

@Potibab: Az nem konyhasos viz volt, hanem valamilyen magneziumvegyulet (so az is, de mas so, keseruso), annak van hashajto hatasa.
"a meleg, sós víztől rohadt nagy hasmenésed lesz. Tudom mert anyámmal vastagbél tükrözés előtt azt itattak és járt a wc-re mint a sicc. Tehát valahol béltisztító a hatás. "

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2015.10.28. 21:31:28

Ahogy látom Dezső kibokszolta a cikket. Már nem érhető el. Hát legalább ennyit elért!

Hraskó Gábor · http://xaknak.hrasko.com 2015.10.28. 21:56:37

@kodpiszkalo: Gonosz vagy! Nem hagyod menekülni a vesztest :)

2015.11.10. 09:10:49

annyi ilyen van :) ez nekem is feltűnt, mert a nlc-n is kinn volt, de ennél sokkal nagyobb baromságok/veszélyesebb dolgok is vannak sajnos naponta. szerintem ez is a pénz miatt volt kinn: a méregtelenítés trendi, a kattintás meg pénz.

benedek012 2015.11.14. 15:59:50

Nekem egyszer azt mesélte egy nő a boltban, hogy ő sok citromot vesz, mert azzal lúgosítja a szervezetét.
Ezek után semmi se lep meg, biztos a só is jó valamire.

A herceg 2015.11.23. 10:14:57

Azt írtad, hogy: "Ha valaki azért ír marhaságokat az interneten, hogy eladhassa a bóvli termékét, azon már meg sem lepődöm (sőt, ez tulajdonképpen teljesen természetes). De amikor úgy írnak bődületes butaságokat, hogy ahhoz a szerzőnek semmilyen érdeke nem fűződik, kicsit elgondolkodom." De hát ez az oldal , a lótusz, ez is gondolom, hogy az olvasottságra hajt, vannak reklámok, akkor már meg is van az indítóok. Megint csak a pénz a mozgatórugó. Ő nem eladni akar, hanem nézettséget akar kreálni.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása