mennyire veszélyes a hagyma?

2012.09.17., Szerző: kodpiszkalo

hgym_1.jpgHa mérgező növényeket kellene felsorolnom, a vöröshagymát valószínűleg mág a sor legeslegeslegvégén sem említeném. Ehhez képest a hazai zöldség-gyümölcsfogyasztást propagáló Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet által üzemeltetett honlapon és az általuk országos hetilapokban elhelyezett egész oldalas, színes hirdetésekben egészen ijesztő állítások jelennek meg erről az (egyesek szerint) büdös, de ízletes növényről:

1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen. A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.

Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.

A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ! Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes. A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz (nem okozhat!) A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott!

 Mi igaz mindebből? Annak természetesen lehetetlenség utánajárni, mi történt az USÁ-ban egy farmerrel 1919-ben, az azonban ma is érdekes lehet, van-e a hagymának ilyen markáns víruselllenes hatása. Nos, a válasz eléggé egyértelműen nem. A PubMed adatbázisban az "onion antiviral" és "onion influenza" keresőszavakra egyetlen releváns találat sincs, de még ha lenne is, akkor is teljesen irreális feltételezés, hogy egyetlen hámozatlan (!) hagyma képes megvédeni az influenzától, mégpedig úgy, hogy magához vonzza a vírusokat. Ugyanilyen elképesztő butaság, hogy a felvágott hagyma a tüdőgyulladás kórokozójától feketedett volna meg. A színváltozást ilyen esetekben általában a növény egyes vegyületeinek oxidációja okozza, ennek semmi köze nincs a mikróbákhoz.

De a legszebb az utolsó bekezdés, amelyben azzal ijesztgetnek, hogy a szeletelt hagyma már másnap mérgező a "bevonzott" kórokozóktól. Ez a feltételezés teljesen abszurd és légből kapott, és remélhetőleg nem sokan hiszik el azok közül, akik már ettek "másnapos" hagymát, és komolyabb betegség nélkül túlélték. Nem kell hozzá tudományos tanulmányokat folytatni, a konyhában sürgölődők jól tudják tapasztalatból, hogy a hagyma nem tartozik a különösen romlékony konyhai nyersanyagok közé, még több napos állás után is felhasználható. Remélhetőleg, a tapasztalatot és a józan észt nem írják felül az ilyen rendíthetetlenül keringő, oktondiságuktól súlytalan körlevelek.

Az viszont jogos és elgondolkodtató kérdés, hogy mi érdeke fűződik egy zöldségfogyasztást népszerűsítő szervezetnek ahhoz, hogy a hirdetéseiben az embereket a hagymával ijesztgesse? Az idézett írás 2011 márciusában került fel a honlapra, de körlevélként szóról-szóra megegyező szöveggel már 2010 októberében keringett a neten (bizonyíték itt). Sajnálatos, hogy egy szakmai (szakmaközi?) szervezet, amely honlapján az Örszágos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetet is feltünteti partnerként, ilyen színvonalú, egyébként forrásmegjelölés nélkül (etikátlanul) és kritikátlanul átvett írások leközlésével igyekszik betölteni nemes feladatát. Sajnos, a Fruitveb más növényekkel kapcsolatban is hasonló zöldségeket ír, de nem tervezzük külön rovat indítását a ködpiszkálón ezek megcáfolására - inkább az egészséges kételkedést javasoljuk hasonló esetekben.

kép forrása: freedigitalphotos.net

48 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr974784565

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kürtvár ostroma, vizes blokk sokadik rész 2012.09.18. 08:26:44

Nem véletlen a címbeli utalás, bár az eredetitől annyira eltérő módon zajlott, hogy az már szinte ugyanaz. Na, ez szép és feloldhatatlan ellentét lett itt mindjárt az elején. A lényeg, hogy hidrotikus tevékenységeink során kialakuló helyzetek, lassan t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sera79 2012.09.17. 23:20:06

ez tipikusan olyan írás amit nem nagyon kell cáfolni mert érződik a szagán hogy baromság

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.09.17. 23:34:18

@sera79: annak alapján, hogy hányan megosztották különböző honlapokon, úgy tűnik, nem mindenkinek esett le...

load error 2012.09.17. 23:43:30

"Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen"

Azért az szép baleset lehetett, hogy az orvos egy fénymikroszkóppal meglátta az influenzavírust.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.18. 00:31:23

Azért az a kis 19-es influenza kicsit nagyobb falat volt, mint amit a zárójeles említés sejtet... Jóval többen haltak bele, mint az egész I. vh-ba (vagy 50 millióan), annyira, hogy különösebben fel sem tűnt mellette az utolsó nagyobb európai pestisjárvány.

De meséljen róla inkább a wiki:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Spanyolnátha

Annyiban lehetett valami igaza a csudálkozó dokinak, hogy a vöröshagymát, fokhagymát egyaránt komoly fertőtlenítő szerként használta a népi gyógyászat, és egyes mai vélemények szerint nem is alaptalanul.

Úgyhogy, ha a farmerék zabálták a hagymát, netán itták a jó karcos kövidinkát, és leginkább nem fogadtak vendéget, tényleg megúszhatták.

Mondjuk, arról nincs szó, hogy mi lett velük a doki távozása után...

eöeöe 2012.09.18. 02:01:00

Mégis ki hisz egy járványterjesztő orvosnak, vagy mivel is próbálkozott pontosan?!

Joaquin 2012.09.18. 02:29:02

"Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen."
Ez azért elég priceless. Igen, a hagyma bizonyára kinyújtotta láthatatlan csápjait a vírusok felé és megette őket vacsira. Hatalmas.

villamos alóli kacaj 2012.09.18. 04:00:02

Úgy látszik a nejem is megfertőzte a vírus!
Már egy hete azt mondja: hagy(j)ma

invalid username 2012.09.18. 04:48:33

1919-ben vírusokat? mikroszkóppal? Ejha.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.18. 04:50:40

teljesen veszelytelen vagyok, sot mi tobb, egezszeges
a fokhagyma, meg kifejezetten jo megfazasra forralt borral

yanchi345 2012.09.18. 05:32:44

Szerintem a hagyma komoly fegyver a fertőző betegségek ellen. A szaga távol tartja a vendégeket, akik így nem fertőznek...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.18. 05:37:25

Ti mind hiszékenyek és tudatlanok vagytok.

Igenis van mérgező hagyma: Trofim Lysenko 18 éves korában, a Nagy Októberi Forradalom első napjaiban keresztezte a hagymát a gyilkosgalócával. Egy önfeláldozó Cseka-ügynök úszta át a Bering-szorost a zsebében néhány tucat példánnyal, majd szétosztotta a Középnyugaton a farmerok között, hogy ezzel csapást mérjen a népnyúzó, kapitalista Amerika élelmiszer-ellátására.

Az már csak a véletlen műve volt, hogy a keresztezett hagyma igencsak vonzotta a baktériumokat és vírusokat, ráadásul az így bevonzott kórokozók gigantizmus áldozatai is lettek, tehát egy kompetens orvos szemmel is fel tudta ismerni a szupergyilkos hagymán a hatalmasra nőtt fertőző biológiai struktúrákat.

Ami pedig a Hagyma nikű Amerikába szakadt kripto-imperialista agitátor átlátszó tagadásait illeti, azok magukért beszélnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.18. 05:47:32

@neoteny: kripto-kripto
azert azok a jo kis lilahagymas zsiroskenyerek a froccs melle a pesti pinceborozokban...
eletet mentettek

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.18. 06:32:23

@hagyma:

Jellemző hogy összemosod a néphatalom országában termelt, a munkásság és a vele szövetkezett parasztság életerejét növelő szocialista lila(Dózsa! a munkáshatalom Belügyminisztériumának futballcsapata! színe!)hagymát azzal, amivé a hagyma (te!) vált az elidegenedés által mételyeződött Nyugat kapitalista rablóurainak fellegvárában, Ámerikában.

Nyilvánvaló hogy te már a pesti pinceborozóban is azon rendszer megdöntéséért áskálódtál, amely a szocialista embertípust olyan gyönyörűen megtestesítő téeszparaszt homlokának verejtékével megtermelt lilahagymát, lágy fehér kenyeret és ikrás disznózsírt biztosította számodra. Az igazi édes magyar pirospaprikát nem is említve.

macska69 2012.09.18. 06:34:21

@kodpiszkalo: ha ez a dolog igaz lenne, én többszörösen halott lennék, ugyanis gyakran eszem szeletelt, sózott, enyhén ecetezett hagymát és ha megmarad, hát másnap is, de vidáman! Még házibulin is az egyik legjobb kaja,utána pezsgő. Mindannyian élünk. Pedig volt sokszor, hogy annyi volt a hagymás kenyér, hogy három napig azon éltünk. És nézz ide, ilyen jól vagyok!

val 2012.09.18. 07:02:14

A hámozatlan fokhagyma véd a vámpírok ellen. Ez tény. XD

2012.09.18. 07:14:34

valamelyik reggel kajakészítés közben benyomtam a TV-t (itt kint a két Duna van csak, bár ez is több mint kéne :) ), és főműsoridőben valami kristálygyógyászok tolták az észt. A legviccesebb része az volt, mikor magyarázták hogy amikor a kristály kivonta a rossz rezgéseket a beteg szervezetéből, meg a rossz energiákat, akkor utána meg kell tisztítani. Nos, ehhez persze egy másik, még tiszta kristályra van szükség. De folyó csapvíz alatt is elvileg működik a dolog :D

Új középkor van születőben (pontosabban már itt is vagyunk)

Semper Fidelis 2012.09.18. 07:15:29

Ez a legjobb :o)))))))9

"volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. "

ELTERJEDÉSÉBEN :o)))))))))))

bekbórd! 2012.09.18. 07:24:03

Az 1919-es, mikroszkópos vírusvizsgálat nekem is szemet szúrt. A kommentek után, asszem, nem kell a Wikin nyomoznom, hogy lehetett-e...

magyar ember teli szájjal 2012.09.18. 07:45:43

Ez legalább nem árt senkinek, legfeljebb nem eszi meg a hülyéje a szeletelt hagymát másnap, hanem kidobja. Addig jó amíg nem ezt ajánlják kemoterápia helyett.

belekotyogok 2012.09.18. 08:19:45

@Semper Fidelis: ha azt veszed, hogy az orvos jó eséllyel hurcolt magával valami kórokozót (amit a betegek gyógyításakor szedett össze és esetleg széthordta a még egészséges családokba), ez esetben valóban inkább a járvány terjedésében segédkezett :D.

@sera79: "érződik a szagán" haha, szó szerint :D

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2012.09.18. 08:20:50

Ha antivirális hatása nincs is a hagymának, de antibiotikus hatása van, pláne a fokhagymának. Onnan tudom, mer amikor a petricsészébe a táptalajra rakok, akkor nem nőnek körülötte baktériumtelepek.

2012.09.18. 08:30:53

Tudjátok nem is az a fő baj, hogy nagy az isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

Fatal Error! System Halted! 2012.09.18. 08:34:53

TEGNAP HAGYMÁT ETTEM, AKKOR MEGHALOK??????!!!!!!!!44444négynégy

belekotyogok 2012.09.18. 08:35:45

@Fatal Error! System Halted!: csak akkor, ha tegnapelőtti hagymát eszel.

Környezettudatos 2012.09.18. 08:42:45

Ezt azoknak írták, akik az ezo TV-n pénzbevonzó áldást rendelnek a szószátyár kártyavetőtől 400+ÁFA összegért. ...és ezeknek ez hat is! :D

megaptera 2012.09.18. 08:50:33

az utolsó bekezdésre reagálva: talán a fogyasztás élénkítése az érdeke ennek a félhivatalos szervezetnek, aki közzé tette ezt a butaságot. "ne egyél másnapos hagymát, dobd ki a maradékot, mindig friss legyen az asztalodon!"

tjunior 2012.09.18. 08:50:36

"1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében."
Nahát egy orvos, aki nem a járvány megfékezéséért küzd, hanem az elterjesztésében, E-P-I-C.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.09.18. 08:52:38

@KKKKKKK:

Levezettem, logikus, hogyezeddig... Ezek szerint a vámpírok BAKTÉRIUMOK!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.09.18. 08:54:22

@Környezettudatos:
Igen, ez a 'bevonzás' szó már önmagában árulkodó és nem csak a redundáns igekötő miatt...

1kutya 2012.09.18. 09:07:15

Hagymát hagymával...:)

2012.09.18. 09:17:51

@Fatal Error! System Halted!: Persze hogy meg, azt hitted örökké élsz? ;-)

OftF 2012.09.18. 09:51:34

Kéremszépen ez itt egy alaposan megtervezett GMO termékbevezető kampány. A laboratóriumokban már halomban áll a sok biomérnök által összecsavazorozott hagymapalánta, amelyek garantáltan az influenza vírussal megegyező mágneses pólusokat tartalmaznak, és így nem vonzzák be őket, hanem kitaszítják a telekhatáron túlra.

Oxy 2012.09.18. 09:57:08

Nekem ez tetszett a legjobban:
"megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében"
LOL :)

Fatal Error! System Halted! 2012.09.18. 10:11:23

@_zulu_: hát ja, most egy világ omlott össze bennem:((

átlátó 2012.09.18. 10:15:10

Még nálam is vannak nagyobb hülyék.

2012.09.18. 10:43:50

@téglagyár: Öreg te beteg vagy. Fordulj orvoshoz.

Lángharcos 2012.09.18. 10:45:26

@sera79: Sajnos a társadalomban van egy igen bőséges réteg, aki az összes ilyen értelmetlen "felvilágosító" írást kételkedés nélkül elhiszi. Az ételes írások, hogy éppen mi mérgező, a kávé vagy a tej, a "mikrochipes" oltások és más összeesküvés elméletek, a "hormonkezelés miatt" világító csirkecsontok, nekik mindegy, csak hangozzék elég blődségnek, és már hisznek is benne :(

Zuzzant 2012.09.18. 10:45:49

Mindig vannak ilyenek. Az emberek imádják a rémhíreket terjeszteni.
Hasonlóan butaság, amikor a Light Cola félelmetes, gyilkos hangyasavjáról írtak. Ami egyébként szerves és minden sejtben előfordul.

Mai napig az aszpartám hasonló félelmeket vált ki, mert hozzá nem értők másolják egymástól, s osztják meg a világhálón, közösségi oldalakon.
www.urbanlegends.hu/2004/09/aszpartam-a-foldre-szallt-ordog/

Sajnos buták az emberek, akik azt hiszik, ha valami dolgot megosztanak, -amiről nem is tudják mi az-, okosabbnak tűnnek. Vagy egészségükre jobban oda figyelőnek.

lol

2012.09.18. 11:38:10

@Kentauró7:
Az aszpartám ról a 2000-es évek elején a HVG cikkezett. Nem gyógyszer szakmai, hanem gazdasági oldalról közelítve meg a témát. Akkor a HVG még nem volt libsikomcsi fújdeútált szennyirodalom.
Nos, elég érdekes tényeket feszegetett. Bár azt nem írta, hogy az emberekre ártalmas , hisz nem voltak lehetségesek az emberkísérletek, de a kísérleti állatokban agydaganatot okozott. Tudom, erre lehet mondani, hogy az egér az nem ember, meg hogy túlzó mennyiségben bevitt, de más szernél ez elegendő indok a forgalmazás megtiltására.
Szóval gyanús volt, hogy az USA két, egymástól független szervezetében, amelyek az engedélyeztetési eljárást lefolytatták, az a két vezető, aki aláírta az engedélyező dokumentumokat, hamarosan kilépett, az egyik a gyártó cég "tiszteletbeli" alelnöke lett, a másik nyugdíja mellett kapott jelentős tiszteletdíjat a cégtől, tanácsadásaiért!
Furcsa.

2012.09.18. 11:53:09

@Kentauró7:" Számos tudományos vizsgálatot végeztek már annak érdekében, hogy megvizsgálják az aszpartám szervezetre gyakorolt hatását. Ezek alapján kijelenthető, hogy ennek az édesítőszernek a használata – a jelenlegi fogyasztási szokásokat alapul véve – biztonságos [3]. Mellékhatásai azonban lehetnek, az arra érzékenyeknél ingerlékenységet, fejfájást okozhat a túl sok aszpartám. Az aszpartámot a fenilketonuriában (öröklődő anyagcsere-betegség, PKU) szenvedők nem fogyaszthatják annak fenilalanintartalma miatt."

Mivel fehérje bázispárból áll, a franc tudja, hogyan hat. Egy biztos, valami nem oké.
Csak arra gondolj, hogy valamiért a mesterséges aszkorbinsav és a természetes C vitamin sem ugyanúgy működik a szervezetben.
(tudom, van egy OH csoport, ami nem jobbra, hanem balra áll a hetedik szénatomnál)

sera79 2012.09.18. 14:04:37

@Lángharcos: ez vajon iskolázottság kérdése?
és a jó hozzáállás az az hogy alapból minden kacsa és majd később utána olvas az ember?

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2012.09.18. 14:57:32

hagymás influenza vakcinás kísérlet ..

csak a teljesség kedvéért ..

"Effects of selenium supplementation on selenoprotein gene expression and response to influenza vaccine challenge: a randomised controlled trial."

"... There was a significant increase in SEPW1 mRNA in the Se-enriched onion group (50 µg/day) compared with the unenriched onion group. "

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21445287
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3061857/?tool=pubmed

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2012.09.20. 05:39:58

"De a legszebb az utolsó bekezdés, amelyben azzal ijesztgetnek, hogy a szeletelt hagyma már másnap mérgező a "bevonzott" kórokozóktól. "

A szeletelt (meg akármilyen) hagyma már aznap mérgező... csak éppen kutyáknál és macskáknál.

Pl.:

veterinarymedicine.dvm360.com/vetmed/article/articleDetail.jsp?id=174478

héthó 2012.09.20. 09:38:30

Embörök, ha frissen vágott hagyma van előtted, befalod nem-e, vagy ott hagyod a ház népének. Mi itt a baj? Ez így egy megengedő nekifordulás.

cpapp 2012.11.15. 03:50:13

Kösz a kommenteket. Jókat nevettem!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása