természetgyógyászat - a ló másik oldala

2014.05.21., Szerző: kodpiszkalo

funny-horse-pic.jpgAz 1970-es évektől Nyugat-Európában egyre népszerűbbé váltak a természetgyógyászati módszerek. Ez volt az ún. "zöld hullám" időszaka, azonban ebben az időben Magyarországon az alternatív módszerek a tiltott, vagy legfeljebb tűrt kategóriába tartoztak. A rendszerváltás utáni néhány év az eufórikus káosz időszaka volt: gombamód szaporodtak a természetgyógyászati rendelők, alternatív gyógyászati készítmények, és bárki, aki kellő bátorságot érzett, elkezdhette világjobbító tevékenységét.

Változást az 1997-ben elfogadott, a természetgyógyászati módszerek gyakorlását szabályozó rendelet hozott, amely listázta az alkalmazható módszereket és azok gyakorlásának feltételeit. Úgy tűnt (legalábbis az idealisták számára), hogy a természetgyógyászat ezzel a helyére került: művelése, a természetgyógyászok képzése szabályozott és garantált. Mivel a természetgyógyászok nem diagnosztizálhatnak, csak terápiát javasolhatnak vagy alkalmazhatnak, úgy tűnhetett, az orvosi és természetgyógyászi kompetenciák jól szétválaszthatóak.

!!!!!!! A cikk 2014. május 27-én frissült, a frissítés zöld színnel olvasható!!!!!!!

Már a jogszabály megalkotásának idején látni lehetett, hogy a szép elképzelések megvalósulása a gyakorlatban problémákkal terhelt. A természetgyógyászok egy része túlterjeszkedett a számára megszabott kereteken, egyesek nemcsak diagnosztizáltak, hanem az orvosi előírásokat is felülbírálták. Sokan olyan termékek terjesztésébe kezdtek, amelyek minősége, alkalmazásának célja enyhén szólva kétséges volt (ekkor jelentek meg az első rákgyógyító "csodaszerek"). De a legnagyobb baj, amely talán az összes többi gyökere volt, a természetgyógyászok képzésére alkalmas kiművelt emberfő hiánya. Szinte kivételek számított az olyan természetgyógyász, aki ismereteinek mélysége, gyakorlati tapasztalatai (!) alapján alkalmas volt a természetgyógyász-tanoncok okítására. A képzés sok helyütt a "vak vezet világtalant" metodika alapján történt. És a szomorú az, hogy 17 évvel a rendelet megszületése után sem sokkal jobb a helyzet. 

Mert ma már a ló másik oldalán vagyunk: a minden tilos helyett ma már mindent szabad (vagy jogilag nem szabad, de a jogszabályt nem tartatják be). A jogszabály, amelyet egykor büszkén lobogtattak, úgy tűnik, nem ér sokkal többet, mint a papír, amelyre nyomtatták. Az abban foglaltak ugyanis például a legkevésbé sem garantálják a képzés színvonalát azokban az "iskolákban", "szabadegyetemeken" és "kollégiumokban". Ettől még a végzettek büszkén érzik magukat természetgyógyásznak, sőt, vélt képességeiket embertársaikon a gyakorlatban is kipróbálják.

Félő, hogy ha így haladunk, a lónak egyre kevésbé kívánatos részén találjuk magunkat. Tisztelet a kivételeknek, de a példák zöme negatív - hogy más portája előtt ne söprögessek, a követezőkben egy állatorvosi lónak is tekinthető képzés fitoterápiás vonatkozásai kapcsán mutatnék rá a problémára.

A Természetes Gyógymódok Egyesülete (TEGYE) szervezésében megvalósuló 3 éves "Természetes Gyógymódok Tanácsadói" képzés az Egyesület honlapja szerint főiskolai színvonalú akkreditált felnőttképzés - nincs okunk, hogy ebben kételkedjünk. Érdekes ugyanakkor, hogy a szabadegyetem (?) rektora a honlapon a mainzi egyetem professzoraként szerepel, a német egyetem honlapján pedig tudományos munkatársként. De nem is ez a lényeg, maradjunk a képzénél amelynek minőségének megítélésére talán alkalmas lehet a záróvizsga-tételsor, amelyben hangsúlyosan megjelenik a fitoterápia is. Bejegyzésem publikálása után a tételsort törölték, de hála a csodálatos web.archive.org oldalnak, az eredeti oldal ma is megtalálható.

A 13 oldalas anyagban 60 tétel található, mindegyikben egy-egy gyógynövénnyel - ez a szám akár le is fedhetné a terápiás szempontból legjelentősebb növényeket. Elvileg, mert a valóság más. A tételsorban ugyanis tucatszámra találunk olyan növényfajokat, amelyek sohasem tartoztak a legjelentősebb gyógynövénynek, ma pedig a marginális fontosságúak között tartják számon (ha egyáltalán). Ilyenek a fehér akác, a fehér árvacsalán, a dió, a libapimpó, a martilapu, az orvosi kálmos, az orvosi somkóró, a veronika, a pásztortáska, a pettyegetett tüdőfű, a vasfű. Az ezekkel kapcsolatos ismeretek nagyon hasznosan egészíthetik ki egy jól képzett fitoterapeuta eszköztárát, de ehhez jól megalapozott tudás kellene a ma legjelentősebbeknek tartott gyógynövényekről - ami az záróvizsga-tételsor alapján hiányosnak tűnhet. A jelentősebb "hiányzók" - egyebek közt: aloe, articsóka, barátcserje, dél.afrikai muskátli, eukaliptusz, édeskömény, fahéj, üröm, fokhagyma, görögszéna, gyömbér, árnika, kurkuma, levendula, konyhakömény, ánizs, ördögcsáklya, őszi margitvirág, rozmaring, tárnics, szabalpálma, teafa, vérehulló fecskefű, poloskavész, és még sorolhatnám. Ezek a növények számos, jó minőségű, gyógyszer(szintű) készítményben megtalálhatóak az európai piacon, ismeretük nélkül ma nehezen képzelhető el szakszerű fitoterápia - s ha így van, nem igazán érthető, hogyan maradtak ki a tételsorból kevésbé jelentős társaik "javára".

Különösen aggasztó, hogy a tételsor összeállítóinak esetenként nem sikerült megbirkózni a gyógynövények nevének helyes leírásával (pl. Achillea Collina, Glicyrrhiza glabra, Urticaria dioica, Cotinus coggyria) - ilyen hibákért a gyógyszerészhallgatók dolgozatában nulla pont jár. Némileg humoros a nagy csalán neve, amelyet Urtica dioica helyett Urticaria dioicanak kereszteltek - az urticaria ugyanis nem növénynév, jelentése: csalánkiütés... Hasonlóan "vicces" a vénás elégtelenség következtében kialakuló visszér szó leírása: ez következetesen vízszérként szerepel.

ZÁRÓJEL: Miután jól kibosszankodtam magam a fentieken, rátévedtem a természetgyógyász-képzést államilag koordináló Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Főigazgatóság Fitoterápia tételsorára. Sajnos, nem ért kellemes meglepetés: amit ott találtam, szintén nem a mai szemléletet tükrözi - a tételsor egyes részei (pl. glükozidok,  mint egységes hatóanyagcsoport említése) több évtizeddel korábbi szemléletet tükröznek, a felismerendő gyógynövények között pedig keverednek a hasznos, kevésbé jelentős (pl. kökény, tarack (???)) és kifejezetten veszélyes fajok (pl. farkasalma). Az ajánlott szakirodalmak között több olyan mű található, amely enyhén szólva elavult, például Rápóti és Romváry 1970-es évek óta változatlan formában újra és újra kiadott műve. Nem is említve Nagy Gézát, aki két, magánkiadásban megjelent könyvvel szerepel a listán. Ezeket sajnos nem ismerem, de gyanakvással tölt el, hogy a szerző olyan művekkel véteti észre magát, mint A fitoterápia arany középútja a csillagjegyek tükrében. ZÁRÓJEL BEZÁRVA

A TEGYE tételsorának egyéb részeit, például az esetleírásokat olvasva úgy tűnhet, a képzés résztvevői félszavakból, rövidítésekből is értik egymást, sőt a több ezer gyógyszernév világában is kiigazodnak:

Leleteiben T3, T4 emelkedett, TSH nagyon alacsony értéket mutat. Nyaki UH megnagyobbodott pajzsmirigy állományt, izotóp vizsgálat fokozott aktivitást mutat. Metothyrint kap.

Hasi UH vizsgálat epekövet állapított meg. Műtétet javasoltak. Ezt el szeretné elkerülni.

Hónapok óta vizelési panaszai vannak. Lassan indul el a vizelete, percekig ürül. Vizelet csepegést is észlel. Gakran kell van vizelési ingere. Urológushoz fél elmenni.

2 éve fejfájás miatt vizsgálták. Hátterében hipertóniát állapítottak meg. Azóta gyógyszert szed, de nem sokat segít. Szeretné gyógyszereit elhagyni.

Epilógus
Ha a természetgyógyászok a törvényileg előírt és képesítésüknek megfelelő kompetencián túllépnek, nem csak a jogszabályt sértik meg, hanem - ténykedésük reális veszélyeit nem felmérve - hályogkovácsként praktizálnak. Az orvosi javaslatok felülbírálása nem segíti a két szakma (jelenleg sem) felhőtlen együttműködését. S hogy újra a saját portám söpörjek: a fitoterapeuta  kifejezés sajnos már eléggé lejáratódott nálunk, de ha így haladunk, hamarosan a fitoterápia is az elavult, obskurus módszerek listájára kerül sokak fejében... 

Kép forrása: funnypica.com

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr346186022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diagnozis 2014.05.22. 08:12:38

Szomorú, de minden sora megállja a helyét.

klebsiella · http://zsofiadel.blog.hu 2014.05.22. 09:05:22

Sajnos a SE háza táján is kéne söprögetni, ami a drogismeret oktatását, a tananyag összetételét, aktalitását illeti...

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.22. 09:20:26

Pár gondolat:

"A rendszerváltás utáni néhány év az eufórikus káosz időszaka volt: gombamód szaporodtak a természetgyógyászati rendelők, alternatív gyógyászati készítmények, és bárki, aki kellő bátorságot érzett, elkezdhette."

Ez valahogy így volt. Annyit hozzátennék, hogy összehasonlítva az akkor megélt dolgokat a mai helyzettel, akkor valahogy sokkal korrektebbnek tűnt a dologhoz való hozzáállás. Még volt egy erős küzdés, hogy a természetgyógyászat egy megalapozott dolog legyen, ma már többnyire a pénzszerzés az elsődleges szempont.

Az 1997-es rendelet anno egy kompromisszum volt, egyfajta átmenet egy részletesebb szabályozás felé. Viszont annyiban maradt a történet, részben a kormányzati érdektelenség, részben a "szakmai" berkekben futó hatalmi és egyéb jellegű küzdelmek okán (na ez volt az egyik ok, ami miatt messzire kerülöm ezt a területet).

"Már a jogszabály megalkotásának idején látni lehetett, hogy a szép elképzelések megvalósulása a gyakorlatban problémákkal terhelt.A természetgyógyászok egy része túlterjeszkedett a számára megszabott kereteken, egyesek nemcsak diagnosztizáltak, hanem az orvosi előírásokat is felülbírálták."

Bizony. Van a rendeletben néhány "időzített bomba". Igazából az akkori és jelenlegi eü. ellátásban sincs pozíciója a természetgyógyászati módszereknek. Vannak olyan módszerek (első sorban masszázsterápiák), amik a konvencionális orvoslás módszereihez igen közel állnak, mások (homeopátia) teljesen szembefordulnak. Ebben a kavarodásban nem is igazán lehet jól definiálni a TGY kompetenciákat.

"De a legnagyobb baj, amely talán az összes többi gyökere volt, a természetgyógyászok képzésére alkalmas kiművelt emberfő hiánya."
A 90-es években, amikor intenzívebben foglalkoztam a kérdéssel, már többnyire orvos végzettségűek oktattak, de utána egyre több helyen indultak az önjelölt képzések. Szerintem e téren sokat romlott a helyzet, ugyanis a képzés sokat piacosodott. Bár, ha pl. az USA viszonyaihoz viszonyítunk, nem biztos, hogy rosszabbul állunk, ott szinte minden alternatív irányzatnak saját "egyeteme" van - s csak úgy ontják a későbbi botrányok főszereplőivé váló "szakembereket".

A TEGYE oktatói szintén vegyes felhozatalúak, az biztos, hogy van ott olyan, aki nem oda való 8neveket most nem mondanék).

Nagy Géza csillagjegyes könyvét nem ismerem, de van olyan középkori hagyomány, ami a gyógynövényeket besorolja a zodiákusnak megfelelően - külön kérdés, hogy ez jelen korban mennyire kultúrtörténeti kuriózum és mennyire használható ismeret. Viszont van két korábbi könyve (Betegségek gyógyítása gyógynövényekkel, Gyógynövények ismertetése, felismerése és gyógyászati felhasználása) amik beugró szinten egész jól használhatók, a ma kapható szutyok gyógynövényes ponyvához képest kifejezetten jó színvonalúak. Kölcsön tudom adni, ha kell :)

Valaki2 2014.05.22. 10:35:29

Gyógynövényekről milyen irodalmat tudnátok ajánlani (lehet angol, német nyelvű is)?

Vincente82 2014.05.22. 20:48:51

@Valaki2: Csupor Dezső, Szendrei Kálmán - Gyógynövénytár (2., bővített, javított kiadás)

noirp 2014.08.27. 14:11:35

@Valaki2: A Szendrei-Csupor-on kívül még ezeket ajánlom szívesen:

Tóth László: Gyógynövények, drogok, fitoterápia I-II.,
Debreceni Egyetemi Kiadó, 2010, ISBN 978 963 318 029 [össz]

Banai Valéria: Gyógynövény-és drogismeret
Műszaki, 2010,ISBN 978-963-16-1903-4

N.B. Banai V. könyve benyomásom szerint sokat vesz át Tóthtól. Kitűnő grafikai anyaga van. Nagy fájdalmam, hogy nincs benne tárgymutató.

A Tóth-féle könyv sz.vsz. a legigényesebb magyar nyelvű irodalom,
különösen nagyra értékelem, hogy, ha valaki a kémia felől, összetevőkre keres (pl. tudni szeretné, milyen konyhai fűszerek milyen flavonoidokat tartalmaznak)....akkor legtöbbször kimerítő választ kap.

valeri49 2014.12.08. 12:35:37

@noirp: Nagy fájdalmam nekem is, hogy a Műszaki könyvkiadó nem tette be könyvembe a tárgymutatót lapszám túllépésre hivatkozva. Aki kéri, szívesen elküldöm, mert a tájékozódáshoz, kereséshez nélkülözhetetlen a tárgymutató!!
címem: banaivali@gmail.com

Banai Valéria tankönyvszerző, biológia-kémia szakos tanár, Szeged JATE. TTK.

noirp 2014.12.11. 19:02:05

@valeri49:

Ó! Ilyet!

Kedves Tanárnő,
nagyon köszönöm, hogy válaszolt.
Én e-mailben kérek egy tárgymutatót, mert nagyon nagy szükségem van rá.
Pár perc, és megy a levél.

Tisztelettel és köszönettel
egy olvasója

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása