cukorbetegek, figyelem!

2013.11.12., Szerző: kodpiszkalo

db.jpgA krónikus betegségekben szenvedők számára, azon túl, hogy betegségük jelentősen rontja életük minőségét, a gyógyszerszedés költségei is jelentős megterhelést jelentenek. Bizonyos betegségekben, pl. cukorbetegség esetén a diéta betartása is komoly anyagi ráfordítást igényel. Jó hír lehet számukra, ha költségeik legalább némileg csökkenthetőek - amint ezt az alábbi körlevél ígéri:

CUKORBETEGEK FIGYELEM!!!!!!!!
1,
ÉVI 36 000.- FT ADÓVISSZATÉRÍTÉS JÁR ( AKKOR IS HA NEM VAGY INZULINOS!!! ) A HÁZIORVOSTÓL KELL KÉRNI A : 2. számú melléklet a 156199.(IV.23.) SZEM rendelethez nevű IGAZOLÁST!!!

2,
HA SZÖVŐDMÉNYES CUKORBETEG VAGY ÉS DOLGOZÓL, AKKOR PEDIG JÁR A MAGASABB BÉRBESOROLÁS ( amit a cég úgyis visszakap az államtól !!! )
HÁZIORVOSTÓL ILYENKOR A :MELLÉKLET A 49/2009. (XII. 29 ) EüM rendelethez című : AZ ÖSSZEVONT ADÓALAP ADÓJÁT CSÖKKENTŐ KEDVEZMÉNY IGÉNYBEVÉTELÉRE JOGOSÍTÓ IGAZOLÁS kell kérni !!!

osszátok, mert nem reklámozza senki sem!!! az orvosok sem!!! De nem tagadhatja meg ha kéred!!!!!

De vajon igaz-e? 

Ebben a formában biztosan nem: 56199.(IV.23.) SZEM rendelet nem létezik, van viszont 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról - pontosabban csak volt, ugyanis 2010 januárjában hatályát vesztette. Bár a rendelet szerint a cukorbetegség adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minősült - ez ma már senkinek nem hoz megtakarítást. Sőt. éppen a körlevél 2. pontjában idézett 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet (5) mondja ki: 

A II. típusú diabeteses beteg – ide nem értve a Kr. alapján adókedvezmény igénybevételére jogosult II. típusú diabeteses beteget – részére a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet alapján kiállított igazolás az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére utoljára a 2009-es adóévre vonatkozóan használható fel.

Mit jelent ez? A helyzet megértését segíti, ha megnézzük, a cukorbetegség mely típusa szerepel az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet listáján:

  • I. típusú diabetes
  • Szövődményekkel járó II. típusú diabetes

A fenti rendelet szerint tehát csak azok igényelhetnek adóalap-csökkentést (a minimálbér 5 százalékának megfelelő összegű adókedvezményt), akik inzulinkezelésre szorulnak, vagy azok, akik betegsége nem igényel inzulininkjekciózást, de olyan előrehaladott, hogy szerveik, szöveteik károsodtak - azaz betegségüknek dokumentált szövődményei vannak.

Míg korábban minden cukorbetegnek járt az adóalap-csökkentés, ez 2009 óta szűkebb körre érvényes. Így azok a cukorbetegek, akik olyan szerencsések, hogy nem szükséges naponta többször injekciózniuk önmagukat és alapbetegségükhöz nem társulnak szövődmények, feleslegesen ne konfrontálódjanak a kezelőorvosukkal (akinek egyébként nem feladata és felelőssége a "reklámozás" - erre a hivatott viszont a több tucat cukorbeteg-szervezet, egyesület és -szövetség). 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr555628439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angéla Varga 2015.02.05. 11:55:43

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy ez az adókedvezmény a nyugdíjasokra is vonatkozik?
Köszönöm.

bkrix 2015.02.05. 18:02:09

Azt hiszem, nem teljes a magyarázat, mert esetemben II. típusú szövődménymentes diabetesről van szó, napi 4-szeri inzulin szúrással, amit nem említ a cikk.

bkrix 2015.02.05. 18:09:38

Na, további érdekesség, miután átnéztem a rendeletet, az esetem, és a száma az I. típusnál van felsorolva. Eddig úgy tudtam, az I. típusú gyermekkorban alakul ki, de itt úgy látom, minden I. típusú inzulinos, és minden II. típusú nem inzulinos.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása