multivitaminok: kidobott pénz?

2013.12.22., Szerző: kodpiszkalo

vmn.jpgLehet, hogy nem tűnt fel, de 2013. december 16-án fordulóponthoz (esetleg: útelágazódáshoz) érkeztünk:

Szakemberek ma kijelentették, hogy az étrend-kiegészítők nem szükséges, hatásuk káros is lehet. Ezt a megfogalmazást három nagy kutatásra alapozva tették és szimpla pénzkidobásnak nevezték ezen szereket.

Bizonyára elég sok olvasónk szed különböző étrend-kiegészítőket és itt most nem az edzésekhez, sportokhoz ajánlott porokra gondolunk elsősorban. Sokkal hétköznapibb szerekről van szó, melyeket akár gyermekeink számára is szinte kötelezővé teszünk, mert azt halljuk mindenhonnan, hogy például a multivitaminok segítenek a betegségek megelőzésében. Ma azonban szakemberek három nagy kutatásra, tanulmányra hivatkozva leszögezték, hogy a harcnak vége, immáron megdönthetetlen bizonyíték van a kezükben arra, hogy ezen kiegészítők szedése nem elég, hogy teljesen haszontalan és puszta pénzkidobás, hanem ártalmas is lehet.

Az Annals of Internal Medicine december 16-i számában megjelent nagy tanulmány szerint nincs semmi bizonyíték arra, hogy a különböző multivitaminok illetve ásványi anyagok megelőzi vagy lelassítja az értelmi hanyatlás vagy az olyan krónikus betegségek, mint a rák, szívbajok kialakulását. "Az üzenet egyszerű: a legtöbb kiegészítő nem előzi meg a betegségeket vagy a halált, így szedésük nem indokolt és kerülendő" - áll a szakemberek véleményének összesítésében.

"Egymás után jönnek ki az olyan tanulmányok, vizsgálati eredmények, hogy ezen étrend-kiegészítők nem jók semmire, ennek ellenére az Egyesült Államokban is rekordot ért el az értékesítésük az idén" - árulta el véleményét Dr. Edgar Miller, a Johns Hopkins University professzora. Ugyanakkor a vitaminok szedése pszichológiai indokokkal magyarázható, hiszen az ezt szedő emberek legtöbbje olyan étrenddel rendelkezik, amely szerinte nem pótolja a szervezetének szükséges ásványi anyagokat és így szükségesnek érzi bevinni más módon ezeket az étrendjébe.

Ennél azonban jóval fontosabb, hogy viszonylag sok, önmagát vitaminnak nevező szerről derült ki, hogy ártalmas az emberi szervezetre. Klinikai tesztek alapján ma már tudjuk, hogy az E- és A-vitaminok túlzott fogyasztása illetve a béta-karotin szedése jelentősen növelte a halálozások számát, hiszen rossz hatással voltak a tüdőrákra például (meggyorsította a terjedés folyamatát és ezzel a halált is). "Az ügyet lezártnak tekinthetjük" - fejezik be a szakemberek a cikkben. "Egy átlagos felnőtt esetében az ilyen jellegű készítmények napi szedése nem hogy teljesen felesleges, de még káros is lehet."

"Az ipar próbálja azt az érzetet kelteni bennünk, hogy hiányosak vagyunk, fogyatékosak ezen vitaminok nélkül, ám ez nem igaz" - fejezte be Miller. "Több, szabadon választott kutatás is bebizonyította ennek ellenkezőjét és rámutatott, hogy nincs semmi hasznunk ezen szerekből." A cégeknek viszont annál nagyobb ez a haszon, hiszen 2010-ben 28 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el az Egyesült Államokban (Európában is hasonló az adat) és azóta csak növekszik a piacuk.

Valójában nem 1, hanem 3 cikkről van szó, amelyek az Annals of Internal Medicine legutóbbi számában jelentek meg. És hogy a témát a lap szerkesztői komolyan veszik, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy két cikkről a betegeknek szóló, bárki által ingyenesen letölthető összefoglaló is készült, és a lap szerkesztője által jegyzett beköszöntő is a közleményekre reflektál Ami elég, az elég: ne dobjunk ki több pénzt vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítőkre címmel.

Vegyük sorjában.

1. Az egyik cikk egy klinikai randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatról szól, amelyben közel 6000, 65 év fölötti férfi orvos kapott naponta multivitamint vagy placebót. A vizsgálat 12 éve alatt a résztvevők szellemi teljesítményét négyszer mérték fel különböző tesztekkel. A cikk konklúziói szerint a multivitamin szedése nem mérsékelte jobban a szellemi teljesítmény hanyatlását (az időskori elbutulást), mint a placebó.

A multivitaminokkal kapcsolatban kritikus véleményt megfogalmazók "természetesen" nem említik a vizsgálat korlátait (amelyeket egyébként a betegeknek szóló összefoglalóban megtalálunk): a vizsgálat nem a demencia (szellemi leépülés) előrehaladtát vizsgálta, hanem néhány teszt alapján vont le következtetést. A résztvevők köre nem tekinthető reprezentatív mintának a társadalmat tekintve, hiszen mindannyian egyemet végzettek (orvosok) voltak. Azzal kapcsolatban pedig vannak bizonyítékok, hogy a magasabb képzettségűek körében eleve ritkább az idősori demencia. Ezen kívül azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az orvosok jellemzően jó tápláltsági állapotúak, körükben az átlagnál alacsonyabb a vitaminhiány. A szerzők megjegyzik, hogy elképzelhető, hogy az alkalmazott vitamindózis (egyébként a vizsgálati protokollból kiderül, hogy a használt vitamin egy, hazánkban is ismert, időskorúaknak szánt multivitaminkészítmény volt) túl alacsony volt ahhoz, hogy a kezeltek és nem kezeltek között különbség legyen kimutatható.

2. A másik cikk egy olyan placebókontrollos, kettős vak randomizált vizsgálatról számol be, amelyben 1708, szívinfarktuson átesett, legalább 50 éves beteg egy 28 komponensű multivitamin-ásványianyag készítményt (vagy megfelelő placebót) kapott. Azt az időt regisztrálták, amely a következő szív-érrendszeri esemény (agyvérzés, szívinfarktus, anginás roham vagy ezekkel összefüggő halál) bekövetkeztéig eltelt. A két csoport között nem tudtak különbséget kimutatni, azaz ez a vizsgálat nem igazolta, hogy a kezelés védene a szív-érrendszeri események újbóli kialakulásától. 

Sajnos, a szerzők által is leírt korlátokat itt is "elfelejtik" tárgyalni a cikk eredményeit másodközlő sajtótermékek. A vizsgálat több éven át tartott, és a résztvevők közül olyan sokan abbahagyták a kezelést vagy nem tartották be az előírt adagolást, hogy ez megbízhatatlanná tette az eredmények értékelését (limiting the ability to draw firm conclusions). Erről a laikusoknak szánt összefoglalóban részletesebben is olvashatunk.

3. A harmadik cikk egy összefoglaló tanulmány, amely a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása és a daganatos betegségek és a szív-érrendszeri és daganatos betegségek előfordulása közötti összefüggést vizsgálta. Összesen 26 vizsgálatot elemeztek. Megállapították, hogy a vitamin- és ásványianyagbevitel sem kimutatható hasznot, sem kockázatot nem jelent a vizsgált betegségek szempontjából. 2 nagy, az összefoglalásban elemzett intervenciós vizsgálat szerint ugyan a férfiak körében a vitaminpótlás csökkentette a rák előfordulását (a relatív rizikó a nem kezeltek 1,00-s értékével szemben 0,93), mivel azonban a nemek közötti eltérésre nem tudtak racionális magyarázatot adni, a szerzők óvnak az eredmények általánosításától.

Itt is vannak azonban a reális kép kialakításához figyelembe veendő korlátok. Csak primer intervenciós vizsgálatokat (a résztvevők tablettában/kapszulában kapták a vitaminokat és ásványi anyagokat) vettek figyelembe - azaz a megfigyeléses vizsgálatokat (amikor az eltérő módon táplálkozók eltérő vitaminbevitele és egészségi állapota közötti összefüggést vizsgálják) nem. A vizsgálatokban idős emberek vettek részt, fiatalokra, középkorúakra nehéz lenne következtetéseket levonni. A résztvevők nem szenvedtek vitamin- vagy ásványianyag-hiányban. A vizsgált termékek összetétele, dózisa nagyon tág határokon belül szórt. 

Mindezek után mi az én konklúzióm? Hát először is, semmi olyan nem tudtunk meg az Annals of Internal Medicine legújabb számából, amit eddig ne tudtunk volna. Az említett összefüggéseket eddig is számos tanulmányban elemezték, ezek egy része negatív, más része pozitív eredménnyel zárult. Az, hogy ezek a cikkek most ilyen nagy (érdemeiken bőven túlmutató) publicitást kaptak, a kiadó marketingeseinek munkáját dicséri. Nem árt tudni, hogy a tudományos folyóiratok között ádáz verseny dúl a cikkeik idézettségének növeléséért. Ha sikerül bekerülni a hírekbe, a témával foglalkozó egyéb kutatók is nagyobb eséllyel olvassák el és idézik a közleményeket - most ez történt. Sajnos, a bulvárosodás, az eredmények "túlegyszerűsítése" néha a tudományos sajtóra is jellemző. Ez látszólag segíti a tisztánlátást, valójában azonban fals következtetések tudományos evidenciaként történő terjedéséhez vezet. Arra azonban jó, hogy akik a vitaminpótlással nem értenek egyet, a leegyszerűsítő következtetéseket karikás ostorként forgatva a fejük fölött csördítsenek oda a vitaminiparnak.

Bár a valóság ez esetben is bonyolult, nem árt belemenni a részletekbe. Először is, nem mindegy, milyen elvárásokat támasztunk egy kezeléssel kapcsolatban. Ha ugyanis az elvárás irreális, a negatív eredmény eleve "garantált". Ez a helyzet a multivitamin-készítmények szellemi teljesítményre kifejtett hatásával: nem tudni, miért gondolták, hogy ez a kezelés hatásos lenne; valójában a negatív eredmény egyáltalán nem meglepő. Egyébként nem hinném, hogy túl sokan az elbutulás ellen szednének multivitamint - aki eddig ezért tette, az most megtudhatta, hogy (legalábbis a vizsgálatban szereplő készítmény használatának) ,nincs értelme, .

És itt el is érkeztünk a következő problémához, ami a termékösszetétellel kapcsolatos. A két, fent említett (1. és 2. pontban) vizsgálat alapján nem vonható le következtetés a multivitaminok elbutulást gátló, szív-érrendszeri betegségektől védő hatásáról. Valójában csak a vizsgálatokban szereplő összetételű készítményekre vonatkoznak a cikkek konklúziói. Az általánosítás abszolút helytelen: lehet, hogy egy másik összetétel még ekkora hatással sem bír, de az is lehet, hogy más termékkel figyelemre méltó hatást lehetett volna regisztrálni. Az akár 20-30 komponenst igen eltérő mennyiségben tartalmazó készítményeknél lehetetlen generalizált következtetéseket megfogalmazni 1-1 vizsgálat alapján. A 3. pontban említett összefoglaló tanulmány következtetése ennek megfelelően "érdekes adat", de arra teljesen haszontalan, hogy egy konkrét készítmény hasznával kapcsolatban támpontot adjon.

A vitaminok, ásványi anyagok az egészség (bizonyos élettani folyamatok) fenntartására nélkülözhetetlenek. Ami sziklaszilárdan bizonyított: a vitaminok alkalmasak a vitaminhiány megelőzésére, kezelésére, a normál élettani folyamatok fenntartására. Ugyanakkor sokan nem azért szedik őket, amire valójában bizonyítottan jók. A vitaminfunkció és az étrend-kiegészítőket fogyasztók által várt hatás ugyanis rendszerint nagyon távol áll egymástól. A C-vitamin példáján: az aszkorbinsav több, az emberi szervezetben megtalálható enzim normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges - ezért vitamin. Az étrend-kiegészítőket fogyasztók azonban általában nem ezért vásárolják: ők általában a megfázás megelőzése, kezelése, a rák megelőzése stb. miatt favorizálják a C-vitamint, ezekre a célokra azonban haszna minimum kétséges.

Általánosságban elmondható, hogy minden, ami a vitaminok vitaminfunkcióján túl van (rákmegelőzés, öregedésgátlás stb.) meglehetősen ingoványos talaj, ami lemérhető azzal is, hogy egymást érik a negatív és pozitív vizsgálati eredmények. A vitamintermékeket gyártó cégek természetesen a pozitív eredményeket hangsúlyozzák, a szkeptikusok pedig a negatívakat - jóllehet számos esetben jelen tudásunk szerint nincs végleges álláspont.

Fontos tudni, hogy ezeknek az anyagoknak a betegségmegelőző hatását általában megfigyeléses vizsgálatok eredményeiből vezetik le. Ez azt jelenti, hogy igazolják pl. azt, hogy aki a táplálék részeként több C- vitamint, omega-3 zsírsavat satöbbit fogyaszt, az egészségesebb. Az ilyen vizsgálatoknál is fontos (lenne) a helyes interpretáció, amihez hozzátartozik, hogy a hatást ne csak egy-egy kiragadott komponensnek tulajdonítsuk, hanem az étrend komplexitásának. Persze, ha így járunk el, nagyon nehéz egyértelmű következtetéseket levonni, ezért gyakran élnek a szerzők a tévútra vezető "egyszerűsítéssel". Amikor pedig egy ilyen megfigyeléses vizsgálat eredményét tiszta vegyület alkalmazásával intervenciós vizsgálatban próbálják igazolni, gyakori (és nem meglepő) a kudarc.

Mindezek után érdemes-e multivitaminokat szednünk? Mint említettem, a "korszakhatárt jelentő" cikkek ehhez semmilyen támpontot nem adnak - a bombasztikus tálalás ellenére. Ezek elolvastával is csak azt tudjuk, amit eddig: a vitaminokkal, ásványi anyagokkal kapcsolatos elvárások egy része irreális. Vagy azért, mert adott hatással az adott anyag nem is rendelkezik, vagy pedig azért, mert a termék összetétele nem alkalmas a kívánt cél elérésére. Rákot meggyógyítani, 100%-osan megelőzni, megfiatalítani, méregteleníteni stb. egyik készítmény sem fog. Jó lenne, ha ezeket a termékeket arra használnánk, amire valók: vitaminhiány kezelésére vagy nem megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozás kiegészítésére. Még jobb lenne, ha olyan étrendet fogyasztanánk, amely mellett csak nagyon keveseknek lenne szüksége állandó vitaminszedésre.

Egyébként aki fogékony a higgadt elemzésekre, elolvashatja a PubMed Health Behind the Headlines rovatában megjelent írást. Ott az előzőekben már kivesézett cikkek kritikus összefoglalóján túl arról is olvashatunk, kinek és milyen vitaminpótlásra van valóban szüksége. Olyant viszont nem fogunk ott találni, amit a bevezetőben idézett cikkben Edgar Miller mond vagy amit a szájába adtak ("az ügyet lezártnak tekinthetjük"). A tudomány egyik lényege éppen az, hogy hajlandóak vagyunk felülvizsgálni álláspontunkat az újabb eredményeknek megfelelően, és a vitaminok, ásványi anyagok betegségmegelőző hatásával kapcsolatban még nagyon távol vagyunk a kőbe véshető konklúzióktól.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr875703458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lgombb 2013.12.22. 21:47:43

Ne szedj multivitamint, légy beteg, akkor vagy hasznos tagja a társafalomnak! Amúgy meg igaz, ha hazai szarojat szede, akkor beteg leszel, mint Auschwitzban Sommer bácsi az 50 mg C től, ami ma sok multivitamin (hahaha) C tartalma... Sommer bácsit ismertem....

drszigyu 2013.12.22. 22:50:47

Kedves Dezső, nagyon köszönöm, hogy ezeket leírtad és azt is, hogy a FB-on is reklámozod. Két ponton nagyon összecseng az, amit mondani szoktam és amit Te is leírtál. Egyrészt nagyon bulvárosodik a tudomány, illetve a tudományos szakírás. Másrészt nagyon sok múlik azon, hogy milyen csoporton és mit vizsgálunk. Ezen a ponton nagyon el lehet szúrni a vizsgálatot és ha még de facto megállapításokat is tesznek ilyenkor, akkor az lesz a végeredmény, mait ezekben a cikkekben is látni.
Köszönöm még egyszer: Gyula

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2013.12.23. 07:55:00

@lgombb: Ez milyen nyelven volt? :) pl. "szarojat" szót...

Az a baj, hogy a vitaminokról szóló ismeretek többsége kommersz bulvárhíreken, illetve pszeudo-tudományos cikkeken alapul.

"légy beteg, akkor vagy hasznos tagja a társafalomnak!"

Ennek a logikáját nem egészen értem. Nincs az a közgazdasági, szociológiai modell, ahol a betegség pozitívabb lenne, mint az egészséges, aktív ember. A beteg ember alapvetően nettó felhasználó (táppénz, gyógyítás költségei, kieső munkaidő), amíg az aktív ember termelő (hozzáadott haszon, magasabb fogyasztás, stb.)

"Auschwitzban Sommer bácsi az 50 mg C től"

Szerintem ott a legkisebb gondjuk a C-vitamin bevitel volt...

Asidotus 2013.12.23. 19:17:16

Testépítő boltokban lehet kapni többféle multivitamin-készítményt is, azok vajon mennyire érik meg?
Vagy csak a komolyan sportolóknak, testépítőknek? Vagy nekik sem?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.12.23. 21:27:27

@Nűnű: hogy mennyire éri meg, az mindig az összetételtől és az ártól függ.
Sportolóknak a komoly megterhelés miatt nagyobb szüksége van extra vitamin- ásványianyag-bevitelre, mint egy átlagembernek.

Exemplary 2013.12.29. 12:47:29

A gyógyszer ipar újabb bődületes hülyesége, az üzenet kb. ne szedj vitamint, légy beteg, vásárolj sok gyógyszert, erről szól az egész...

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2013.12.30. 11:17:52

@Exemplary: Trükkös ez a gyógyszeripar, a "szedj vitamint" is az ő üzenetük :p

Kaucsug Labda 2014.01.01. 13:46:53

A multivitamin csak egy markáns reprezentánsa a táplálék kiegészítőknek,tehát a kérdést sokkal általánosabban kell megközelíten:
1. A két terület gyártóinak harca
2. A vizsgálati fázisok száma és mélysége
3.A 2.ponthoz illeszkedően a teljes engedályezési procedúra hossza és költsége
4 A vizsgált/értékelt termék jellemzői(szintetikus-e,szinergikus komponensei,gyártási technológia objektív minősítettsége,fejlesztés-gyártás ideje,eladott darabszám,ár stb.)
Tehát általánosságban bármit kijelenteni FELELŐTLENSÉG pro-kontra
Tudni kell,hogy a táplálékkiegészítőket megelőzésre kell alkamazni,a gyógyszereket konkrét betegségek esetén,tehát nem helyettesítő termékek!
A megelőzés legjobb módja az életvitel és a megfelelő változatos étkezés(de mindkét terület nagyon macerás!)
Köszönöm a türelmet!

Gabyszappan 2014.12.30. 00:54:17

Tényleg eltemettetem magam élve.

Zb74 2015.11.17. 14:48:20

@kodpiszkalo: A feleségemnek orvos javasolta, hogy szedjen 100 mikrogramm krómot és 50 mikrogramm szelént. Most láttuk, hogy az Eurovit Multilong multivitaminban is pont ennyi van ezekből a nyomelemekből. Olcsóbb és egyszerűbb is lenne a két tabletta helyett egy kapszulát szednie, viszont felmerült a kérdés: ugyanazt a hatást várhatjuk-e el?

LHedvig 2016.07.07. 11:41:33

Nem lehet és nem is szabad ennyire általánosítani, még a ködpiszkálónak sem. Igenis, kell szedni C vitamint! D és B komplexet, magnéziumit, ezen kivül ásványi anyagokat. Évek óta szedem őket (Swanson) és érzem az előnyös hatásukat. Nem placebohatás és nem bebeszélés.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2016.07.07. 13:38:19

@LHedvig: Hogyan lehet érezni pl. a C-vitamin hatását?

LHedvig 2016.07.29. 17:48:17

@kodpiszkalo: hogy nem kaptam skorbutot?

LHedvig 2016.07.29. 17:51:43

@LHedvig: azért azt is jó lenne tudni egy független orvostól megkérdezve, hogy mi az igazság a vitaminok körül. Mert fenti cikkből sem derül ki. Ja, hogy ilyen orvos nincs? Az más. De ha nem tudunk semmit, akkor miért kell feldobni egy témát? Hogy még jobban hülyítsük az embereket? Nekem ennyi volt a Ködpiszkáló: egy gúnyos válasz.

fordulo_bogyo 2016.07.29. 21:05:09

@LHedvig: Ennyi.

" Jó lenne, ha ezeket a termékeket arra használnánk, amire valók: vitaminhiány kezelésére vagy nem megfelelően kiegyensúlyozott táplálkozás kiegészítésére. Még jobb lenne, ha olyan étrendet fogyasztanánk, amely mellett csak nagyon keveseknek lenne szüksége állandó vitaminszedésre."

Zb74 2016.08.10. 15:52:01

@fordulo_bogyo: A kérdés csak annyi, hogy melyik vitamin esetében pontosan mik is a vitaminhiány kritériumai. Eleve nem minden vitamin és ásványi anyag szintjét lehet megfelelően kimutatni sima vérvétellel. Van például elfogadott, biztos módszer a K-vitamin-státusz meghatározására? Elvileg az alulkarboxilált oszteokalcin mennyiségéből lehet rá következtetni, de melyik labor mér ilyesmit Magyarországon? Össz-oszteokalcint több helyen is lehet nézetni, de hogy abból mennyi az aktivált/karboxilált oszteokalcin, és mennyi az aktiválatlan/alulkarboxilált, már nem derül ki. Ásványi anyagoknál hasonló problémákba ütközünk. A szérumban mért magnéziumszint egy rutinvizsgálattal kimutatható, de nem korrelál megfelelően a szervezet egészének a magnéziumstátuszával. Tudtommal a vörösvértestekből kimutatott érték sem; talán a fehérvérsejteken belül mért érték igen, de azt megint csak nem végzik rutinszerűen a hazai laborok. Akkor mégis hogy állapítható meg a magnéziumhiány (a súlyos, életveszélyes eseteket leszámítva)?

Balázs Katalin 2017.01.01. 16:34:58

Egyetértek. A betegség tényleg a legnagyobb iparág lett. A betegen kívül senkinek sem érdeke hogy jól legyen (gyakran még neki sem).
Régebben támogattam a vitaminszedést, amíg kevesebbet tudtam róla. A mai eszemmel mindenkit lebeszélek róla. Semmi pénzért nem szednék be semmit. Ugyanolyan iparág mint a többi, ugyanannyi hazugsággal. A saját példám mutatja, hogy semmi nem igaz abból amit a gyártók mondanak, tényleg nem használ és bizony tényleg káros, amit az ember úgy sem hisz el amíg a saját bőrén (szó szerint) nem tapasztalja. A, B1, D, E vitamint tilos szedni. Utána lehetne nézni, ahol ezeket szedik nagyon megnőtt az agydaganatok és tüdődaganatok száma. A legszomorúbb, hogy a gyerekeknél is, ahol a legtöbb vitamint adják el ott van a legtöbb beteg, pedig pont fordítva kellene lennie.
Hogy mondják: az okos más kárából is a buta a sajátjából sem. Tényleg nem szabad hiszékenynek lenni és mindig végig gondolni miért propagálja. A betegség tényleg a legtutibb iparág.

Érvsebész 2017.01.02. 16:18:58

@Balázs Katalin: "A, B1, D, E vitamint tilos szedni. Utána lehetne nézni, ahol ezeket szedik nagyon megnőtt az agydaganatok és tüdődaganatok száma. A legszomorúbb, hogy a gyerekeknél is, ahol a legtöbb vitamint adják el ott van a legtöbb beteg, pedig pont fordítva kellene lennie. "

Azért ezt gondold át, és tényleg nézz utána

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása