szívbor

2013.11.23., Szerző: kodpiszkalo

hw.pngA szíverősítő bor - 700 éves recept
Sz í v b o r

Az igazság így szól: A bor nem alkohol, és az alkohol nem bor, a bor különleges nedű!

Végy 8-12 darab hosszú, friss petrezselyem gyökeret! Tedd bele 1 liter jó minőségű borba, adj hozzá 1-2 evőkanál tiszta borecetet! 10 percen át főzd az egészet! Öntsd bele egy 4-5 literes zománcozott fazékba, tégy hozzá 40 dkg tiszta mézet! Kis lángon főzd 4-5 percig, majd forrón gondosan szűrd le, és töltsd forrón jól kimosott csavaros orvosi fél literes üvegekbe!
Ha jól készítetted el, a szíverősítő bor korlátlan ideig felhasználható. Amikor egyszer - másszor "érzed" a szíved, végy be naponta 1-3 vagy több evőkanállal ebből a szerből, s minden időjárástól, izgatottságtól származó szívszúrás elmúlik, mintha elfújták volna. Nem kell kicsinyeskedned vagy aggodalmaskodnod, semmiképpen nem árt! Ám nemcsak a szív esetenkénti könnyű fájásainál, hanem igazi szívgyöngeségeknél is gyorsan segít a petrezselymes, mézes bor, sőt még a teljes gyógyulást is megadhatja.

Mit mondhat az ember, amikor a fentihez hasonló receptről kérnek szakmai tanácsot? Az első gondolatom: nem lehet nagyon finom ez az ecetes-mézes-boros petrezselyemkivonat. És hogy hasznos-e? Hát arra, amire ajánlják, valószínűleg nem. A szív fent említett "érzése" a szívkoszorúerek beszűküléséből, a szív rossz oxigénellátásából ered; a szívgyöngeség kifejezés talán szívelégtelenségre utalhat. Ezek javítása nem érhető el sem ecettel, sem néhány evőkanál borral, sem petrezselyemmel, sem mézzel. Rossz hír, hogy a teljes gyógyulás még a legmodernebb gyógyszerekkel sem érhető el. A cél a szív működésének javítása, funkcióinak fenntartása, és ebben gyógynövényeknek (pl. galagonya, fokhagyma) is lehet kiegészítő szerepe. Kár, hogy az enyhén obskurus, "700 éves" (?) receptek vonzóbbnak tűnnek, mint a bizonyított hatású gyógynövények jó minőségű termékei...

Kép forrása: wine-blog.org

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr245650506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Altezza 2013.11.23. 17:59:45

Gondolom, a "csavaros orvosi fél literes üveg" már az eredeti receptben is benne volt. :-)

wilbury 2013.11.23. 19:32:52

Hát eddig jobban alátámasztott, korrekt cáfolatokat olvashattunk itt :)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.11.23. 20:11:36

@wilbury: igen, ez igaz. Jobban megszerkesztett "butaságok" hosszabb cáfolatot érdemelnek. Ez nem volt valami izmos iromány...

Beningus 2013.11.24. 14:25:07

Amennyire én emlékszem, a vörösbornak viszonylag magas a polifenol tartalma, úgyhogy mérsékelt mennyiségben fogyasztva cardioprotektív. Ennyi igazság van a receptben. =) Azért szívelégtelenségre, anginára inkább rohammentőt hívnék, mint a Vajákos Birit.

j.norbert 2013.11.24. 17:27:55

@Beningus: a polifenolokkal kapcsolatban érdemes utánanézni a francia paradoxonnak. Tömören: hiába fogyasztanak nagy mennyiségben telített zsírsavakban gazdag ételeket a franciák, mégis kiemelkedő mutatóik vannak kardiovaszkuláris betegségek tekintetében. A pontos magyarázatot illetően nincsen konszenzus (egyesek a paradoxon létét is kétségbe vonják), az egy főre jutó magas vörösborfogyasztással is próbálják magyarázni.

okoska törp 2013.12.15. 20:15:35

Amin fennakadtam, hogy a mézet főzni kell???
Tudomásom szerint 60 fok felett kezd el bomlani, és elveszti a hatóanyag tartaltalmának jelentős részét.

valerio 2014.02.01. 17:03:53

Érdemes kipróbálni! Egyszer csináltam, ittam, nem is romlott ám meg! Nagyon finom! Szent Hildegard (1098 – 1179) szívboraként ismert, és sokkal olcsóbb, mint az egyszerű nyugtatók! Hogy igazából hat-e vagy csak placebó? Nem mindegy? Milyen érzés elkészíteni és megkóstolni egy több, mint 700 éves receptet? Aki füveskönyvet ír, meg ilyen homnuszokat ( youtu.be/Q8gK0_PgIgY ), és a lelke is ilyen tiszta, arra bizony még sokszor 700 év múlva is emlékezni fognak! :) :) :)

MIx 2014.03.26. 10:38:23

Nem kellene lebecsülni a gyógynövényeket.
Évszázadokon keresztül ezzel gyógyítottak.
Saját tapasztalat:
Fiamat 6 éves korában sérvvel műtötték, s műtét után a varrat "keloidos" lett, azaz elkezdett dagadni, duzzadni.
A sebész újabb műtéttel lemetszette, de újból növekedni kezdett.
Hormon injekciókat szurkáltak a varratba, de csak nőtt.
Nejem Mária Treben könyvében talált egy módszert: svédcseppel dunsztkötés, meg körömvirág krém.
Kb. egy hónap után drasztikus javulás, 2 hónap után eltűnt a duzzanat, kisimult a bőr.
Ennyit a mai orvostudományról.

Ednüt Izárhi 2021.07.07. 18:01:05

Csak piszkáljuk a ködöt...
A gyógynövények velünk élnek.. ha nem gyógyszerrel csináltuk a bajt, gyógynövény is van rá...
Hál istennek a tudomány nevében már nem lehet máglyára küldeni senkit....
Az ízé, jó kellemes...ha egész zsenge a petrezselyem, utána ehetően puha, nagyon különleges ize van... Gourmeteknek kifejezetten ajánlom...
Csak az a jó amit a gyógyszergyárak vegyészei csinálnak, én csak tudom, gyógyszergyárban voltam vegyész... szóval meg volt a sötét oldal is
.. Csaxolok

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása