öngyilkossághoz vezet a pattanás elleni gyógyszer?

2013.07.24., Szerző: kodpiszkalo

Szomorú történet, de vajon van-e, s ha igen, mi a taaf.jpgnulság?

James Sillcock vidám srác volt, az életét 16 éves koráig egész tökéletesnek tartotta, leszámítva, hogy kissé pattanásos volt az arcbőre. Erős gyógyszert kezdett szedni rá, 18 éves koráig folytatta a kúrát, de a kedélyállapota annyira leromlott, hogy abba kellett hagynia. 26 éves korára odáig juttatta a gyógyszer utóhatása, hogy egy dokumentumfilm után öngyilkos lett. A film egy gyógyszer miatt öngyilkos férfiről szólt.

A 26 éves brit James Sillcock megfojtotta magát pár nappal azután, hogy megnézett egy dokumentumfilmet egy hasonló esetről – írja az SWNS. James Sillcock esete annyiban furcsa, hogy mentális állapotát egy gyógyszer, egy pattanások ellen kifejlesztett bikaerős antibiotikum okozta. Ő 16-18 éves kora között szedte, és azért hagyta abba, mert szorongani kezdett, kimerült volt és homályos volt a látása. A családja csak fokozta ezt, mondván a gyógyszer sose fog kiürülni a szervezetéből. Sillcock a következő nyolc évben mentális zavaroktól szenvedett.

A Roaccutane nevű szerről a BBC készített egy dokumentumfilmet Dying for Clear Skin (Meghalni a tiszta bőrért) címmel, amiben elbeszélték a 24 éves Jesse James halálát. Ő a szer által okozott lelki zavarok miatt lett valószínűleg öngyilkos. Tíz napra rá Sillcock apja holtan találta szobájában már 26 éves fiát.

James Sillcock egy húszoldalas üzenetet is hagyott. Ebben tökéletesnek írta le a gyógyszer előtti életét, ami után viszont csak "cafatok" maradtak belőle. "Sosem álmodtam volna róla, hogy a Roaccutane szedése 2002 nyarától, tíz évvel ezelőtt azt a poklot hozhatja rám, amit hozott, teljesen átalakítva a világomat és cafatokban hagyva azt" – írta búcsújában. Hozzátette, azóta minden napját "szenvedésben, tehetetlenségben, kétségbeesésben és önsajnálatban" élte le. Családja megerősítette ezt: az utóbbi években a fiú bezárkózott, elvesztette a barátait és egyedül élt és dolgozott online pólóboltjában. Apja az említett dokumentumfilm után meg is kérdezte: "Vannak neked is ilyen sötét gondolataid?", de nem kapott választ.

Nagy-Britanniában most megjelentek olyan hangok, miszerint be kéne tiltani a gyógyszert. Az SWNS szerint 2010 és 2011 között, egy év alatt kilenc öngyilkosságot írtak a Roaccutane számlájára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái száz öngyilkosságot kötnek összesen a szerhez, illetve 720 pszichiátriai panaszt. Külön weboldalt is szenteltek aktivisták az ügynek, egy lány pedig a Youtube-ra tette fel a változásokat hétről hétre.

A gyártó Roche 2009-ben kivonta a szert az Egyesült Államokból, gazdasági okokkal magyarázva a lépést. A betegtájékoztató szerint tízezer emberből egynél fordulhat elő hasonló mentális probléma. Érdekesség, hogy egy bélgyulladást kapott Roaccutane-szedő ember 2010-ben 25 millió dollárnyi (5,6 milliárd forintnyi) kártérítést kapott a Roche-tól.

A cég szóvivője közölte, a vállalat azon van, hogy minél biztonságosabb termékeket dobjon piacra. "A Roaccutane (izotretinoin) nagyon sok aknétól szenvedő ember életét változtatta meg, de ahogy a legtöbb gyógyszernek, úgy ennek is vannak mellékhatásai" – mondta a szóvivő. Hozzátette, ők is hallottak az összefüggésekről, amiket ugyan még nem sikerült bizonyítani, de aki hangulati ingadozást észlel a szedés közben, azonnal forduljon orvoshoz. Azt is elmondta, a British Medical Journal orvosi szaklap 2010-es kutatása szerint az aknésok jóval nagyobb arányban fordulnak az öngyilkosság felé. Az izotretinoinos kezelés után is magas marad az öngyilkossági hajlandóság, de a szóvivő szerint ez is a pattanások miatt alakult ki a betegekben.

Először is, lássuk, mi a hírben szereplő szer. A hazánkban is forgalomban lévő Roaccutane hatóanyaga az izotretinoin, amely A-vitaminszármazéknak tekinthető, kémiai neve 13-cisz-retinolsav (a cikk állításával ellentétben nem antibiotikum!). Súlyos, más kezelésre nem reagáló bőrgyógyászati megbetegedésekben (így súlyosan pattanásos bőr, de ezen kívül pikkelysömör, elszarusodási rendellenességek) alkalmazzák, jellemzően néhány hónapon át, majd több hét szünet után szükség esetén ismétlik a kezelést. Az A-vitamin szükséges a bőr egészséges fejlődéséhez, egyes, pl. a fent bemutatott bőrbetegségekben pedig azt tapasztalták, hogy a kezelésre igazán hatásosan csak az A-vitamin valamely erősebb hatású származéka, köztük az izotretinoin alkalmas. Hatását a faggyúmirigyek működésének csökkentésével és a gyulladás mérséklésével fejti ki.

Az izotretionoin nem veszélytelen szer. Magzatkárosító hatása miatt szülőkorban lévő nők a kezelés alatt, valamint azt követően legalább egy hónapig nem eshetnek teherbe. Mindezen túl egyéb kockázatokkal is kell számolni, ez az oka annak, hogy csak vényre adható ki, sőt, csak bőrgyógyász szakorvos írhatja fel. Májbetegeknek (s mint láthattuk, gyermekvállalást tervező nőknek) nem adható, de a fő problémát nem az ellenjavallatok, hanem a mellékhatások jelentik. Szemszárazságot, éjszakai látásromlást, izom- és ízületi fájdalmat, csontelváltozásokat, átmeneti májenzimeltéréseket, gyulladásos bélbetegséget, vérképzőszervi eltéréseket, depressziót, öngyilkossági gondolatok jelentkezését egyaránt leírtak a szer alkalmazása alatt - olvasható a szer hivatalos betegtájékoztatójában. Fontos megjegyezni, ezek gyakorisága ritka (1-10/10 000 eset) vagy nagyon ritka (<1/10 000 eset). A szer forgalomba hozatalát követően súlyos bőrreakciókat is jelentettek az izotretinoin alkalmazásával kapcsolatban. Mivel ezeket az eseteket nehéz megkülönböztetni azoktól a bőrreakcióktól, amelyek az alapbetegséggel függenek össze, az ok-okozati összefüggés azonosítása nem könnyű. Figyelmeztetőek azonban azok az esetek, amelyekben a kezelés újrakezdése a bőrtünetek újbóli súlyosbodását okozta. A bőrszárazság a leggyakoribb velejárója a kezelésnek, de az alapbetegséghez képest ennek jelentősége, súlya elhanyagolható.

De térjünk vissza a cikkben leírt öngyilkossági esethez és annak tanulságaihoz! Az utóbbi években több kutatás foglalkozott az izotretinoinkezelés és a depresszió, valamint az öngyilkossági hajlam összefüggéseivel. A lehetséges összefüggésre egy 2001-ben megjelent cikk hívta fel a figyelmet. Egy 2003-as publikáció pedig azzal irányította az érdeklődést a lehetséges veszélyre, hogy 173 olyan öngyilkossági esetről tett említést, amelyekben az érintett izotretinoint szedett - igaz, ok-okozati összefüggést nem állapítottak meg. Egy 6 évvel ezelőtt közölt összefoglaló nem talált öngyilkosságkockázatot fokozó hatást, sőt, a szerzők szerint egyes esetekben a depresszió enyhülését figyelték meg a kezelés hatására. Egy 2006-os és egy 2005-ös (illetve egy másik is ugyanebből az évből) írás szerzői sem tudtak összefüggést megállapítani.  Egy 2010-es cikk nem igazolta, hogy az izotretinoin fokozná az öngyilkosság kockázatát, azt viszont igen, hogy a kezelés elmaradása súlyosan pattanásos bőrűeknél fokozott kockázatot jelent. A legújabb, tavaly megjelent összefoglaló az 1960 óta megjelent közléseket elemezve megállapította, hogy a betegek egy sérülékeny csoportjában az izotretinoinkezelés fokozhatja a depresszió és az öngyilkosság kockázatát. Ezeket az ellentmondásos eredményeket érdemes ütköztetni azzal a számos vizsgálat által igazolt ténnyel, hogy a nagyon pattanásos bőrűek 6-8%-át foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata. Vitatott, hogy a kezelés ezt az arányt növeli-e; a legtöbb elemzés szerint nem.

Mi következik mindebből? Elsősorban az, hogy a súlyosan pattanásos bőrűek körében fokozott a depresszió és az öngyilkosság kockázata - akár kezelik őket, akár nem. Sikeres kezeléssel (legyen az bármi) a kockázat csökkenthető. Az izotretinoinkezelés nem az első választandó eszköz, de bizonyos súlyos esetekben indokolt. Használatánál figyelemmel kell lenni az összes lehetséges mellékhatásra, kiemelten figyelni a beteg mentális állapotát. Ez utóbbi feladat a kezelőorvos és a beteg családjának együttműködését igényli.

Lehet, hogy az izotretinoinnál elképzelhető ideálisabb gyógyszer, mivel mellékhatásspektruma széles és számos komoly nemkívánatos hatása alakulhat ki. Az viszont bizonyos, hogy ezek ismeretében fokozott felelőssége van a kezelést elrendelő orvosnak: mint az összes gyógyszer, ez sem cukorka, csak annak szabad javasolni, akinek tényleg szüksége van rá, és kiválasztásánál mindig mérlegelni kell a kezelésből adódó és a kezelés elmaradásából következő kockázatot. Ha az utóbbi nagyobb, a szernek helye van az adott páciens kezelésében. Aki látott már igazán súlyos aknéban (pattanás) szenvedő beteget - ha nem látott, itt láthat - tudhatja, hogy esetenként a komoly mellékhatások veszélyének vállalása is szóba jöhet. Persze csak akkor, ha minden egyéb lehetőség kimerült.

A konkrét esettel kapcsolatban: meglepő, hogy a 8 évvel korábbi gyógyszerszedést hozzák összefüggésbe az öngyilkossággal -  ilyen ok-okozati kapcsolatot a szakirodalomban eddig nem feltételeztek. A család hozzáállása (a kezeléssel szemben ellenérzést tápláló beteget nemhogy megnyugtatták volna, hanem inkább rémisztgették; éveken át (tétlenül?) szemlélték mentális zavarait, depresszióját; nem észlelték a tragédia bekövetkeztére utaló jeleket) azonban igen tanulságos: szinte az összes negatív viselkedési minta összegződik, amelyek elkerülésére fel kell hívni a betegek családtagjainak figyelmét. Lehet, hogy az izotretinoin idővel eltűnik a gyógyszerkincsből, de addig az alkalmazókon (a felíró orvoson és a betegen is!) múlik, hogy minél több haszonnal, minél kevesebb káros következménnyel alkalmazzák.

A kép (amely nem a történet szereplőjét ábrázolja) forrása: http://www.medicalwellnesscenter.com

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr365416725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.07.25. 07:57:44

Ami biztos, hogy elsőként a lehetséges étrendi és mikrobiális endokrinológiai okokat (patogének túlszaporodása) kellene kezelni egy durva gyógyszeres kezelés helyett! Ártani ezzel nem árthatunk szakember támogatása mellett.

teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2013/01/10/stressz_es_fertozesek_ok-okozati_kapcsolatok_az_ember-mikroba_hibridben

www.tesztoszteron.hu/eMag230_Akne.php

és így tovább.

Vincente82 2013.07.25. 10:22:30

Két kérdésem volna:
-Van-e információ arról, hogy hány Roaccutane-t írnak fel évente világszerte?
-Az említett 6-8% tényleg fokozott kockázatot jelent? Úgy értem, én valahonnan úgy emlékszem hogy a depresszió előfordulása a teljes lakosság körében 10-15%.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.07.25. 14:47:58

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: teljsesen igazad van. Az izotretinoin afféle "ultima ratio regis".

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.07.25. 14:49:09

@Vincente82:
1: Sajna, nem tudom...
2: Ez az öngyilkossági gondolatról beszámolók aránya, ami az általad is melített 10-15% részhalmaza.

Vincente82 2013.07.25. 22:07:38

@kodpiszkalo: Igen, látom a második kérdésnél kicsit elnéztem mire vonatkozik a százalék.
Azért érdekelt volna a felírás, mert az eredeti írásban számomra úgy tűnik, mintha a depresszió, és az öngyilkossági hajlam előfordulásának arányát a betegtájékoztatóban megadottnál magasabbnak szeretné feltűntetni.

Caenorhabditis elegans 2013.07.31. 12:29:33

Nem a cikkel vitázva, csak amolyan saját tapasztalatként.
Én szedtem Roaccutant kb fél éven keresztül 2000 környékén. A dózisra már nem emlékszem. A felsorolt hivatalos mellékhatásokról nem tudok, a komoly bőrproblémák viszont jelentkeztek. Az én esetemben ez könnyen megkülönböztethető volt az eredeti problémától. Ami volt konkrétan: a szám nagyon komoly mértékben elkezdett kiszáradni és kicserepesedni, utána pedig hámlani. Nem csak pont az ajkaim, hanem a körülötte lévő bőr is egy-két centiméteres körben. Gyakorlatban naponta újra és újra levált szinte az egész felület, kicsit úgy mint komoly leégés után a régi bőr, alatta vörös, érzékeny bőr maradt, olyan mint egy gyógyuló seb, körülötte meg fokozatosan vált le a többi is. Alapozóval igyekeztem elfedni (félóránként frissítve hogy egyben maradjon, persze így sem sikerült, de azért próbálkoztam, 18 éves lányként az embernek fontos a megjelenés), a számra pedig éjjel-nappal vastag réteg ajakbalzsamot kentem, vittem mindenhova, legalább félóránként mindenképp használnom kellett.

A bőrproblémáimon az érzékelésem szerint nem segített, máig megvannak, gondolom más típusú volt a gond, mint amire tervezték a gyógyszert. Most Diane35-öt szedek, már évek óta, ez ugyan nem szünteti meg a problémát de nagymértékben csökkenti. Egyszer próbáltam antibiotikumosn kezelést is, az használt, de csak ideiglenesen.

Caenorhabditis elegans 2013.07.31. 12:31:05

....kedélyállapotváltozást pedig nem tapasztaltam tőle.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.07.31. 12:33:54

@Caenorhabditis elegans: igen, sajnos, nem csodaszer, és szvsz hosszú távon nincs is jövője - feltéve, hogy lesz valami, ami kiváltja (mert sok esetben még csak ez segít).
OFF: nem akarok belekontárkodni, de egy hormonszintekre is kitérő belgyógyászati kivizsgálás indokolt lehet, ha még nem volt. Különös tekintettel a PCOS esélyére is.

Panacea Regina 2013.08.07. 11:27:39

Én is szedtem pár évvel ezelőtt egy éven át (pontosabban egy generikumát, de ugye a hatóanyag megegyezik). Depressziót nem tapasztaltam, viszont hihetetlen mértékű bőrszárazságot igen. Volt, hogy mosolyogtam, és közben véresre szakad a szám, tele voltam sebekkel... Sajnos a napi több liter folyadék sem segített ezt megszüntetni. Viszont tény, hogy használt. Én kicsit másfajta aknéban szenvedtem, ugyanilyen vörös foltos volt, de kinyomhatatlan, semmilyen más gyógyszer nem használt rá... Utólag mondjuk elég mérges vagyok az orvosokra, mert nem voltak képesek egyben látni a problémáimat (huszonévesen derült ki, hogy pajzsmirigyproblémáim vannak, de mivel vékony voltam, senki sem gondolt rá, a bőrgyógyász kezelte a pattanásokat, a háziorvos próbálta a nagyon lassú emésztést, a nőgyógyász letojta, hogy nagyon korán, 9 évesen jött meg, és hogy úgy görcsölök tőle, hogy többször a kórházban kötöttem ki, inkább felírta a fogamzásgátló tablettát, ezzel iszonyú hormongondokat idézve elő, amivel sajnos azóta is küzdök stb.)... Én minden pattanásosnak először hormonális kivizsgálást írnék elő, de hát sokkal olcsóbb felírni egy gyógyszert...

Dorcsu 2013.08.14. 14:00:59

Kedves CAENORHABDITIS ELEGANS !
Mintha magamat olvastam volna, szedtem én is a fent említett gyógyszert, szintén iszonyat száraz bőr és száraz, cserepes száj... borzalmas volt.. azután abbahagytam és nőgyógyászhoz kerültem, aki szintén felírta nekem is a Diane35-öt. Nagy hiba volt elkezdeni szedni 17 évesen... 2006-ban írta fel, utána még 7 éven keresztül szedtem fogamzásátlókat (Diane35, Cypromix,aminek ugyan az a hatóanyaga mint a Diane35-nek, Jadine stb...) csak egy fél éves szünet volt köztük. Most ott tartok, hogy pontosan 1 éve hagytam abba a fogamzás gátló szedését, és pontosan már 1 éve, hogy nem jött meg! Most endokrinológushoz járok, szenvedek a pattanásoktól és egyéb nőgyógyászati problémáktól!
Szóval csak annyit akartam írni, hogy nagyon nem ajánlatos szedni ezt a Diane35-t.

www.femina.hu/egeszseg/diane_35_betiltasa

Bálisó Bozót 2013.08.24. 01:21:07

Én is pattanásos voltam.

KGSzi 2014.06.13. 19:31:22

A bizonyított máj és vese elégtelenségről szó sem esik, pedig az is durva....

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2015.01.31. 07:30:24

Én is forgalmazok étrendkiegészítőket, de ezek természetesek.

fordulo_bogyo 2015.02.01. 23:36:56

@Robiekin: Es ha termeszetesek (mi az, hogy termeszetes?) akkor biztos, hogy artalmatlanok? Plane biztos, hogy hasznosak?

Anni termeszetes anyagot ismerek ami artalmas vagy epp gyilkos mereg. Biztos te is ismersz ilyeneket (aflatoxin, farkasalma, merggyilok, maszlag belladonna, nikotin... es sokan masok, mind termeszetesek).

Szamos termeszetes anyag meg kozombos.

Termeszetesen van olyan termeszetes anyag is, ami hasznos. Ahogy termezetellenes/mesterseges anyag is van sok, ami hasznos es olyan is ami artalmas (sot: olyan is, ami erre hasznos, arra meg artalmas, vagy ennyi belole hasznos, annyi meg artalmas).

Egyenkent, szarmzasatol fuggetlenul, de a mennyisegetol fuggoen kell megitelni egy anyag hasznat-karat.

Mr.CrimeTime 2016.12.17. 22:46:53

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Azért aki ezt a cikket írta annak is felírnék Roaccutant, hogy 100 ÉVIG SZEDD TE GYILKOS ÁLLAT!
Ez egy borzalmasan káros, RENGETEG mellékhatású "orvosok" (de én csak gyilkosoknak hívom őket) által kreált szer, ami TÖBBET ÁRT MINT AMENNYIT HASZNÁL! Az hogy elmúlik a pattanásod, egy dolog! Legalább fél éven át mérgezik a szervezeted ezzel a szarral, ami gyakorlatilag felborítja a teljes hormonháztartásod! Az olyan mintha odaadnának egy térképet neked, amin nincs semmi, és aztmondanák utána hogy miért nem jutottál el japánba...
Nekem is van ezzel problémám, de nem vállaltam be, sőt, az utolsó pillanatban beszélt le engem róla fater, hogy ezt a mérget szedjem. Ami ráadásul elég drága is. Szóval nem éri meg, mindenkit óva intek ettől!!

Kiriko 2018.05.02. 14:22:23

Szia, ködpiszkáló :) sokat olvaslak, és remek, hogy ezt csináljátok, és különösen tetszik a józanság, ahogy a reakciókat is kezelitek.
És most a gondom. Az isotretinoin mellékhatásairól, hosszú távú hatásairól keresek már egy ideje, és persze, nagyon megnyugtató, amit itt olvastam, ahhoz képest, hogy az angol nyelvű interneten pereskedésről, súlyos hosszú távú károsodásokról értesültem. 60-as édesanyámnak írta fel az orvos rosacea ellen. Nem kérem tőletek, hogy mondjátok meg, szedje-e. DE. Amit a belekre, májra, általában a gyorsan osztódó hámsejtekre gyakorolt hatásairól olvastam, a visszavonhatatlan idegrendszeri károkról... ha személyesen vagy érintett, mindjárt másképp működik a szkepticizmusod is, igaz? ti hallottatok ezekről a dolgokról? köszi szépen :)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása