mivel gyógyítható tökéletesen a rák?

2012.07.14., Szerző: kodpiszkalo

cure-cancer.jpgHa tényleg minden csodaszer hatásos lenne, amit az interneten rák ellen ajánlanak, akkor valószínűleg nem a rosszindulatú daganat lenne az egyik vezető halálok Magyarországon. Gyakori jelenség, hogy anyagi haszonszerzés reményében vagy jóhiszeműen, hiteles bizonyítékok nélkül terjesztik bizonyos (általában borsos árú) készítményekről, hogy gyógyítják a rákot. Kevésbé visszatetsző és ártalmas gyakorlat, amikor nem konkrét termékekről, hanem egyes gyógynövényekről híresztelnek rákellenes gyógyhatást. A félrevezetett betegek ilyen esetekben ugyanúgy hatástalan kezelést kaphatnak, de legalább a pénztárcájuk nem ürül ki - olyan gyorsan.

A rákellenes "alternatív" szerek iránti hatalmas igény könnyen megmagyarázható: sokakat érintő, gyakran végzetes betegségről van szó, amelynek bizonyos típusai még a legmodernebb gyógyszerekkel és módszerekkel sem gyógyíthatóak. Az alkalmazott kezelések (kemoterápia, besugárzás) mellékhatásaitól szenvedő betegek érdeklődése a hatásosként, ugyanakkor ártalmatlanként hirdetett módszerek iránt érthető. Az viszont nem fogadható el, ha ezzel visszaélve nyilvánvalóan hatástalan vagy bizonyítatlan hatásosságú készítményeket akarnak "eladni" nekik.

A daganatos betegek esetén a frontvonal - bármennyire is ennek ellenkezőjét szeretnék elhitetni egyesek - nem a  gyógynövényellenes "gyógyszerlobbi" és a hiteles, elfogulatlan gyógyítók, hanem a racionalitás, a bizonyítékokon alapuló orvoslás és a megalapozatlan módszereket, termékeket propagálók között húzódik. Jogos kritika lehet a modern rákgyógyszerekkel szemben, hogy mellékhatásaik súlyosak és nem mindig mentik meg a beteg életét. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a mellékhatásnak az az oka, hogy az élő szervezeten belül szervezetazonos, a normálnál gyorsabban szaporodó ráksejtek elpusztítása jelen tudásunk szerint csak olyan módszerekkel lehetséges, amelyek az egészséges sejtekre is hatnak. Számos folyó kutatás célja, hogy olyan hatásmódokat derítsen fel, amelyek révén lehetséges lesz a ráksejtek specifikus elpusztítása. Ha ez teljes mértékben megvalósul, akkor a gyógyszerek mellékhatásai is enyhébbek lesznek. Az is tény, hogy a rákgyógyszerek hatásossága nem 100%-os, ugyanakkor minden szer esetén ismert, hogy milyen eséllyel pusztíthatja el az adott ráktípust. Még ha esetenként alacsony is a gyógyulási arány, megfelelő kezeléssel jóval nagyobb az esély a gyógyulásra, mint kezelés nélkül, vagy egy teljesen hatástalan szer használatával.

A rákellenes gyógyszerek között egyébként nagyon sok természetes eredetű molekula van: elég, ha csak a tiszafából előállított, a mellrák kezelésében alkalmazott egyik legfontosabb hatóanyagra, a paklitaxelre, a rózsameténgből kinyert vinkrisztinre, vagy az USÁ-ban idén forgalomba került, kutyatej fajokból előállított ingenol-mebutátra utalunk.

A gyógyszerré válás útja nagyon hosszú és rögös (= sok pénzbe kerül), és ezt azok, akik gyors sikerre vágynak, gyakran szeretnék elkerülni. A "csodaszerek" "feltalálói" ezért a hosszas kísérleteket mellőzve, saját tapasztalataikra hivatkozva hirdetik üdvözítőnek vélt termékeiket. Egy részük valóban hisz benne, másokat csak a hideg üzleti számítás motivál. A csodaszereket forgalmazók motivációja egyébként a betegek szempontjából mellékes. Sokkal inkább számít az, hogy az orvosi kezelést felfüggesztik-e vagy sem az alternatív  kezelés alkalmazásának idejére. A hatástalan terápiák legnagyobb veszélye ugyanis nem az, hogy mellékhatásaikkal károsítanák a beteg egészségét (bár ilyenre is van bőven példa), hanem az, hogy a betegek egy része nem veszi igénybe a túlélési esélyeit reálisan növelő orvosi kezelést.

A ma "csodaszernek" tartott termékek egy részéről idővel természetesen bebizonyosodhat, hogy valóban hatásosak. Ebből azonban nem az következik, hogy a bizonytalan hatásosságú készítményeket a gyógyszerfejlesztés "lerövidítésével" azonnal emberen kellene alkalmazni - úgy, hogy bizonyítékok nélkül kategorikusan kijelentik, hogy 100%-osan biztos kúráról van szó. Elég könnyű rájönni, hogy ez a gyakorlat kinek az érdekét szolgálja: a készítményeket forgalmazók és a kezeléseket végzők meghélhetése függ attól, hogy hányan veszik igénybe, vásárolják meg portékájukat (a gyógyszerlobbi analógiájaként nevezhetjük őket "alterlobbinak").

A rák elleni küzdelem azonban nem merül ki a már kialakult betegség gyógyításában. Ma már nyilvánvaló tény, hogy a (a genetikai adottságokon túl) rák kialakulásának kockázata elsősorban életmódbeli, étrendi tényezők eredője. Tények támasztják alá, hogy bizonyos tápláléknövények (a legtöbb zöldség, gyümölcs, olajos magvak stb.) fogyasztásával csökkenthető a rák rizikója, és a gyógynövények között is számos ilyen akad (pl. fokhagyma, kurkuma, zöld tea - ezek egyúttal tápláléknövénynek is tekinthetők). Bár a növényi eredetű táplálékok alapvetően egészségesebbek, mint az állati eredetűek, nem mindegyik növény rákellenes hatású, sőt, több olyan növény is van, amelyek kifejezetten rákkeltőek. Bármily meglepő, a gyógynövények között is találunk ilyeneket: a zúzódások külsőleges kezelésére biztonságosan használható fekete nadálytő belsőleg, teaként fogyasztva májrákot okozhat. Ez persze nem azt jelenti, hogy tartanunk kellene a gyógynövényektől, hiszen a megfelelő tudás birtokában a gyógynövények biztonságosan alkalmazhatóak számos betegség gyógyítására, kockázatuk csökkentésére.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő tudás szükségességét. Ma ugyanis számtalan internetes oldalon, körlevélben adnak tanácsokat teljesen hozzá nem értők vagy félinformációkkal, elavult tudással rendelkezők a gyógynövények alkalmazásáról, ugyanakkor a hiteles információ jóval kevesebb az internetes forrásokban. Meglepő magabiztossággal, a hályogkovács bátorságával javasolnak 100%-osan hatásos módszereket olyanok, akik számára egyébként evidens, hogy az elromlott autójukat nem a henteshez, hanem egy szakértő autószerelőhöz vinnék megjavíttatni... Az orvostudomány, a gyógynövényismeret (akár a foci) azonban olyan kivételek, amelyekhez mindenki ért, és leginkább azok szavát vonják kétségbe, akik valós tudással rendelkeznek.

A legtöbb biztos recept, a modern orvoslást kétségbe vonó állítás (a fent részletezett okokból adódóan) a rákkal kapcsolatos. Számos önjelölt szakértő, sok ismert, híres ember (ezek java része nem a szakterületen elért eredményei miatt vált híressé), vagy nevükkel visszaélő javasol különböző módszereket, gyógymódokat, amelyek - ha másra nem -  arra biztosan jók, hogy kételyeket ébresszenek, megingassák a gyógyszerbe vetett hitet és rombolják a gyógyítóval kialakult bizalmi kapcsolatot.

A következőkben egy ilyen körlevél elemzése olvasható:

Bükkszentkeresztről Gyuri bácsi a füves ember és Dr. Dávid Tamás professzor, a Magyarok Házából ill. Lébényből üzeni tisztelettel:
Emberek! Ébresztő!! Gyógyítható a rák!!! Mindig is gyógyítható volt!

Szabó György és Dávid Tamás a hazai alternatív gyógyászati "ipar" ismert alakjai, akik más megközelítésből, de mindketten a gyógynövények alkalmazását propagálják. Tevékenységüket néha szakmai kritikák vagy hatósági elmarasztalások kísérik, és ez esetben is megalapozottan kritizálható a fenti kijelentés, mivel sajnos nem igaz, hogy a rák (minden típusa) mindig is (teljes sikerrel) gyógyítható volt. Az ilyen állítások sajnos hiú reményeket keltenek a betegekben. (Jelen bejegyzést eljuttatjuk az állítólagos szerzőknek, helyt adva a helyreigazításnak, amennyiben nem tőlük, hanem nevükkel visszaélőktől származik az iromány.)

Immunrendszer gyors tuningolásával, macskakarom és más gyógynövényekkel, vitaminokkal, vörös szőlőmaggal, más antioxidánsokkal, kezdeti stádiumbantökéletesen GYÓGYÍTHATÓ A RÁK!
Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!!! Első legyen a méregtelenítés, béltisztítás, és a savtalanítás!!! Néhány tipp: jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehulló fecskefű+körömvirág, gyermekláncfű, tengerialgák, citrom, ginkobiloba, máriatövis mag, a fent említett macskakarom, vörös szőlő magja, töményen, stb.

Sajnos, az említett növények egyike sem gyógyítja a rákot, sőt, ezek még a kockázat csökkentésére sem alkalmasak. A vitaminok, nyomelemek fogyasztása természetesen szükséges az egészség megőrzéséhez, a legjobb az, ha ezeket a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk - rákellenes hatásuk azonban nincs.

Minden féle-fajta és színű zöldség, gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben! A hús, és a stressz savasít! A zöldségek, gyümölcsök, a nevetés, lúgosít!

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása egészséges (a rákot ezek sem gyógyítják, és hatásuk nem az elsavanyodás csökkentésén alapul), a lúgosítás azonban nem csak haszontalan, hanem veszélyes is lehet.

A lelki okokat is figyelembe kell venni, mint pl.: szeretet, önszeretet fontossága, kimászni az érzelmi traumából, akarni megoldani a problémát, és erősen hinni a gyógyulásban!!! (...)

A lelki tényező nagyon jelentős, ennek szerepét sokan (szakemberek is) hajlamosak alulbecsülni. Az alternatív gyógyászok népszerűsége nagyban éppen annak köszönhető, hogy (szakértelemtől függetlenül) gyakran nagyobb figyelmet, több időt szánnak a betegre, mint a hivatalos orvoslás bürokratikus kötelezettségekkel terhelt képviselői.

A szintetikus gyógyszerek az immunrendszer halálos ellenségei!!! Amit a kemóval csinálnak, az pusztítás!!! Pont legyengíti az immunrendszert!!!

A rákellenes gyógyszerek (mindegy, hogy szintetikus vagy természetes) elsősorban a rákos sejtek halálos ellenségei, de mivel a daganatsejtek sok tulajdonságukban nagyon hasonlóak az egészséges sejtekhez (köztük az immunrendszer sejtjeihez), óhatatlan, hogy a kezelés során károsodjanak. Jól kiválasztott kezeléssel azonban jó eséllyel elérhető, hogy az esetek jelentős részében a daganatsejtek károsodása nagyobb legyen, mint az egészségeseké, a daganat elpusztulása után pedig a szervezet szövetei, szervei regenerálódnak. Ezt azonban nagyon nehéz megértenie és elfogadnia a kezelés mellékhatásaitól szenvedő betegnek, akiknek elbizonytalanítása sokszor a kezelés visszautasításához vezet.

Frissítés (2012. 07. 25.):

Gyuri bácsi elhatárolódik a fenti irománytól (ma kaptuk az e-mailt):

"Gyuri bácsi hiteles nyilatkozatait csak a honlapunkon keresztül lehet olvasni. Bármi másért ami az interneten megjelenik felelősséget nem tudunk vállalni. Ezek az internetes írások nem minden esetben hibátlanok, így csak arra kérném, hogy jelezze, ez a megjelentetett cikk nem származik hivatalosan Gyuri bácsitól."

Az ő neve ezek szerint nem hitelesíti ezt a félrevezető írást, remélhetőleg, kevesebben fognak bedőlni a körlevélnek. 

Kép forrása: www.redbubble.com

97 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr244643495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiris 2012.07.14. 12:15:35

aki szereti az osszeeskuveselmeleteket, annak kotelezo olvasmany:

konteo.blogrepublik.eu/2011/02/21/a-rakgyogyszer-konteo/

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.07.14. 12:22:24

Hüvelykujj-szabály:

Ne bízz senkiben, aki többszörös felkiáltójellel operál.
Minden!!!
Mondat!!!
Végén!!!

Felkiáltójelnek királydrámában, reklámszpotban és tini chat-ben van létjogosultsága. Magát komolyan vevő ember nem használ ilyet írásban.

Persze tudom, még akadémikusok is bepróbálkoznak ilyennel tanulmányokban, főleg ha elragadja őket a tudományos hév, de arra vannak a szerkesztők, hogy jó ízléssel kivágják őket és hagyják az érveket magukért beszélni. Már ha van mondanivaló.

Ha nincs, akkor tényleg csak a kiabálás marad.

Nekem az idézett szövegről tényleg csak az jut eszembe, hogy ki az az őrült, aki egy ilyen írástudatlan rikkancstól bármit is megvesz? Ez a szint egy szudáni trónörökös angolból google-fordított bepalizós levelének szórólap-megfelelője.

...0 .. 0... · http://wece.blog.hu/ 2012.07.14. 12:50:45

itt egy friss (2010) doksifilm, 50 perc, érdemes megnézni:
youtu.be/vW6K_GNvJOg

kaskala 2012.07.14. 13:14:44

dr. Dávid Tamás egy szélhámos, állatorvos.
Emberek gyógyítására semmilyen jogosítványa sincs.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.14. 13:45:16

de legalább a 2. vezető halálok lehet a gyógyszer mellékhatások

ez sokkal jobb, mert ha a rákba nem halsz bele, akkor abba, hogy a hagyományos orvoslás vegyszerekkel töm

samugy63 (törölt) 2012.07.14. 14:02:03

Személy szerint az oktatást (már megint!) teszem leginkább felelőssé. Magam is sok tévhitben, butaságban és megalapozatlan fikcióban gondolkodtam a rákkal kapcsolatban, míg nem egyszer összetalálkoztam egy olyan orvossal, aki vette a fáradságot és az én nem orvosi tudásom szintjén elmagyarázta, hogy
- mi a rák
- hogyan működik a daganat
- miért nem gyógyítja a "kalmopirin".

És láss csodát, megértettem, azóta nem gondolom, hogy a méregtelenítő tea segít csak a daganat gyógyításában. Persze azt is megértettem, hogy amennyiben nem erős genetikai alapú a dolog, úgy elsősorban az életmódunkkal, táplálkozásunkkal és pszichés hozzáállásunkkal tudunk a rák ellen tenni.

Előre! Mert a megelőzés a éegfontosabb, de ha valamiért mégis lesz nekünk rákunk, akkor nem a pánik és a sarlatánok segítenek, hanem igenis a jól képzett orvoslás tehet ma a legtöbbet. Nagyon sok daganatos betegség gyógyítható, vagy legalább hosszú távra tünetmentessé tehető, sok-sok jó évet adva ezzel az élethez.

A füvesemberek tevékenysége maximum a saját életükhöz adnak jó éveket, sok-sok haszon formájában.

De még egyszer, az egészséges élet, aminek persze része a gyógynövények ismereten alapuló fogyasztása, az egészséges táplálkozás, a mozgás és nem utolsó sorban a pszichésen is normális élet, na ezek a legnagyobb ellenségei a rák - kialakulásának.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 14:21:50

Én úgy tudom, hogy a csodaszerek csak akkor hatnak, ha mlm-piramisban árulják őket...

samugy63 (törölt) 2012.07.14. 14:24:26

@Max, A Gondolkodó Birca: Ez így van! A piramis tetején állóknak nagyon hatnak, akár annyi pénzük is van, hogy bárhol a világon, bármilyen kezelést megfinanszírozzanak maguknak.
A piramis alján lévők meg... úgyis belepusztulnak, mire rájöhetnének, hogy átverték őket. De még csak rá sem szoktak jönni.

épészmérnök 2012.07.14. 15:03:39

Egyáltalán a rák mint olyan nem egyforma, erről sem sokat beszélnek. Sokféle változata van, mindegyikre más gyógyszer szükséges. Az okok is eltérőek, pl. a mellrák gyakoriságának legfőbb okát az evolúcióbiológia tárta fel. A hagyományos társadalmakban a nők vagy terhesek voltak, vagy éppen szoptattak, egy nő életében 15-20 alkalomnál többször nem menstruált. Ezért az egész hormonháztartása másképp működött, mint ma. Bizonyos hormonok felszaporodása vagy hiánya indítja be a mellrákot. Ez annyira így van, hogy a mai nőknél is a statisztika szerint kisebb a mellrák előfordulási gyakorisága azoknál, akik később kezdtek menstruálni, és többször szoptattak. Ezen semmilyen kék szalagos reklámfutás nem változtat.

Gonoszfóka 2012.07.14. 15:25:07

@samugy63: "Magam is sok tévhitben, butaságban és megalapozatlan fikcióban gondolkodtam a rákkal kapcsolatban, míg nem egyszer összetalálkoztam egy olyan orvossal, aki vette a fáradságot és az én nem orvosi tudásom szintjén elmagyarázta, hogy
- mi a rák
- hogyan működik a daganat
- miért nem gyógyítja a "kalmopirin"."

Erre szerintem többen kíváncsiak lennének. Nem kioktatásképpen írom, hanem komolyan.

@épészmérnök: van olyan rokonom, aki makkegészséges volt, úgy is élt, és 3-4 hónap alatt elvitte a májrák (+tüdő). Egy közeli ismerős pedig éveket élt daganatosan úgy, hogy végig dohányzott, és elég masszívan ivott. Szóval jogos, hogy rák és rák között is van különbség.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.14. 15:41:29

egyébként hammer doktor módszerei egész jók
www.ujmedicina.hu/

természetesen nem olyan tökéletesek, mint az államilag tömött gyógyszertárak vegyszerei, amik nyilván minden betegséget meggyógyítanak, hisz mind tudjuk, a tudomány sosem téved, és mindent tud a világról, de...

azért van amikor ez is segít... és legalább nem mérgez meg....

pgergely 2012.07.14. 16:14:35

Végre egy korrekt, tudatlanságtól, féligazságoktól mentes poszt daganatgyógyítás témakörben, érthetően és indulatmentesen tálalva! Gratulálok!

captpicard 2012.07.14. 16:19:53

Dr Hammer többször elítélték:

szkeptikus.blog.hu/2011/10/28/uj_german_medicina

De csak menj hozzá nyugodtan

frutella 2012.07.14. 16:23:03

Nálam a pálmát ez vitte el. Kinyomtatva a Kékgolyóval szembeni CBA-ban is megtalálható volt :-)

www.urbanlegends.hu/2011/04/gyogyitja-e-a-citrom-a-rakot/

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.14. 16:24:09

@captpicard: semmelweis ignácot meg diliházba zárták :x

a tudomány nevében...

utalom a politologusokat 2012.07.14. 16:27:23

@captpicard: az onkologusok tobbseget azert nem iteltek (meg) el, mert eros az orvoslobbi.

egyebkent aki szerint a tudomanyos orvoslas azon allitasa hogy azzal gyogyithato a rak ha szanaszet egeted es mergezed a testet, annak csak gratulalni tudok!!! a diplomajat meg adja le a ruhatarba!

ritmikus csimpifon 2012.07.14. 16:31:12

Nem túl szerencsés a gyógynövények hatásait úgy tálalni, hogy nem gyógyitják a rákot. Ez egy csúsztató mondat. Tényleg nem gyógyitják, ha csodaszerként, utolsó előtti nap kezdik használni, amikor már késő. De a "megelőzés" szóról hallott már valaki? Az élethosszig tartó normális étrendről, amibe a gyógynövények is beletartoznak?

Talán ha a magyar ember folyamatosan normálisan táplálkozna, mozogna, és nem már csak akkor rohangálna fűhöz-fához, amikor fél lábbal a sirban van, akkor nem lenne a daganat vezető halálok.

captpicard 2012.07.14. 16:35:44

Talán gyógyszerek nélkül nem halunk meg ?

captpicard 2012.07.14. 16:41:32

(off) wmiki: nagyon unalmas már ez a Semmelweises hasonlatod, azóta már kicsit többet tudunk, de nem mindent(/off)

Taváris 2012.07.16. 01:40:19

"Az viszont nem fogadható el, ha ezzel visszaélve nyilvánvalóan hatástalan vagy bizonyítatlan hatásosságú készítményeket akarnak "eladni" nekik."

Ezzel egyetértek! De ami még ennél is elfogadhatatlanabb az az, hogy egy olyan világban, ahol naponta halnak meg emberek a FEJLETT ORSZÁGOKBAN gyógyítható betegségekben, mert az egészségyügy pusztul le ott meg akarják magyarázni a szakemberek, hogy valójában ha én, mint átlag melós rákos leszek, ugyanazt a kezelést fogja állni nekem a TB, amit Bill Gates vagy Rothschild fog kapni hasonló esetben.

Az pedig nem kérdés, hogy melyik lesz az eredményesebb a kettő közül.

Most pedig, hogy tisztáztuk: Az egészségügy nem kevésbé szól a pénzről, mint bármi más, elkezdhetünk gondolkodni, hogy vajon tényleg mindent megtesznek-e, hogy egyes kezelési módok ELTERJEDJENEK széles körben.

Az internetes félreinformálásnak pedig szerintem az az oka, hogy magyar nyelven nagyságrendekkel kevesebb minőségi írás. Aki pedig nem tud elég jól angolul az honnan tud kiindulni? A femina.hu egészség rovatából? Vagy az antalvali.hu-ról?

@...0 .. 0...: Bizony! És itt jön képbe Gyuri bácsi, a füves ember. Csak ez a Gyuri bácsi másfajta füvekkel foglalkozik.

@ritmikus csimpifon: Talán ha az életszínvonal jobb lenne... De amíg fél kiló párizsi, fél kiló májkrém és egy kiló fehér kenyér nagyságrendekkel olcsóbb, mint a növényvédőszerekkel kezelt zöldség, gyümölcs, a BIO termékekről nem is szólva, vagy a teljes kiőrlésű kenyér, amely nagyapáink idejében még a szegények eledele volt, akárcsak a barna cukor, egészen addig amíg ki nem derült róla, hogy egészséges, utána aztán az egekbe szökött az ára.

Arra pedig nem tenném rá a nagy esküt (de lehetne róla írás itt a blogon is), hogy egészségesebb a tüdőnek a nagykörúton végigkocogni, mint a mozgásszegény életmód. Akkor már inkább fekvőtámasz vagy helyben futás az irodában, még ha a kollégák hülyének is néznek.

Aki pedig nem éppen ergonomikus nehéz fizikai munkát végez, nem nagyon lesz sem ideje sem kedve még vidéken, a jó levegőn sem sportolni.

2012.07.16. 09:00:38

@radiris: Aki szereti az összeesküvés elméleteket, azoknak inkább ezeket ajánlom:
schrodingersdawg.blog.hu/2010/10/25/a_rakgyogyszer_osszeeskuves
schrodingersdawg.blog.hu/2011/03/22/a_rakgyogyszer_osszeeskuves_2

Csak hogy ne higgyünk már alaptalan ökörségekben.

sasmadar77 2012.08.20. 15:39:57

Itt hol állítják azt, hogy ezek a növények gyógyítják a rákot?
Itt az immunrendszer erősítésére hívják fel a figyelmet és egy szóval sem állítják, hogy az alábbi növények hatékonyak lennének a rák kezelésében. Ennyire nem kellene kiforgatni az ott leírtakat.
Itt az az állítás, hogy a megfelelően erős immunrendszer képes legyőzni kezdeti stádiumban a betegséget.

"Immunrendszer gyors tuningolásával, macskakarom és más gyógynövényekkel, vitaminokkal, vörös szőlőmaggal, más antioxidánsokkal, kezdeti stádiumbantökéletesen GYÓGYÍTHATÓ A RÁK!
Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!!! Első legyen a méregtelenítés, béltisztítás, és a savtalanítás!!! Néhány tipp: jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehulló fecskefű+körömvirág, gyermekláncfű, tengerialgák, citrom, ginkobiloba, máriatövis mag, a fent említett macskakarom, vörös szőlő magja, töményen, stb."

sasmadar77 2012.08.20. 15:46:38

@Max, A Gondolkodó Birca:
Előbb tájékozódj mielőtt hülyeségeket írkálsz.
Melyik normális MLM cég állítja azt a termékéről, hogy gyógyítja a rákot?
Azért, mert MLM ellenes vagy még nem kellene idiótaságokat írkálnod.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 15:54:50

@sasmadar77:

A mi rendszerünk a rákot is gyógyítja: hurramilliomosleszek.co.nr - a tiétek nem, mert gagyik vagytok és nincs 195 éves múlt a hátatok mögött valamint több millió üzleti partnet. Mi a NASA, a KGB, az OTP, s a NATO partnerei vagyunk.

sasmadar77 2012.08.20. 15:58:36

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Ha tudnád, hogy mi a lényege a fitoterápiának akkor nem írnál ilyen baromságokat.
Az ilyen termékek igenis hatékonyak. Senki ne próbálja nekem megmagyarázni, hogy a gyógyszertárban kapható glükozamin gyógyszernek más a hatása, mint egy olyan tápkiegészítőnek amiben szintén glükozamin található.

sasmadar77 2012.08.20. 16:02:23

@Gondolkodni Próbáló Birca:
És biztos azért vannak MLM cégeknél kapható gyógyhatású készítmények is, mert azok hatástalanok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 16:03:34

@sasmadar77:

Nekem mondod? 5 éven keresztül gyógynövényes boltom volt. De hogy jön ehhez a piramisjáték?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 16:04:22

@sasmadar77:

Nem hatástalanok, de túlárazottak, mert meg kell fizetned az árban a piramis hatalmas költségeit is.

sasmadar77 2012.08.20. 16:04:29

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Hogy jön az MLM-hez a piramisjáték?
Amit linkeltél oldalt az igazán szánalmas. Még jó, hogy köze sincs az MLM-hez.

sasmadar77 2012.08.20. 16:06:29

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Te sem tudod, hogy hogyan működnek az MLM cégek meg a hagyományos kereskedelem.
Mert a hagyományos kereskedelemben nincs is árrés mi? Ott mindent puszira adnak. :)

sasmadar77 2012.08.20. 16:07:22

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Annak ami azon az oldalon van köze nincs az MLM-hez. Valami elborultagyú idióták készítették ez látszik rajta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 16:14:19

@sasmadar77:

Árrés van, de sokkal olcsóbb a fogyasztói ár, mert a kereskedelmi árrés jóval kisebb, mint a piramisköltség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 16:16:33

@sasmadar77:

Pedig nagyszerű vállalkozás. Persze te dönthesz úgy is, hogy heti 40 órában robotolsz a Teszkóban a mókuskerékben, de mi független vállakozók hiszünk magunkban, csodálatos cégünkben és webirodánkban, így nem ugálunk mókuskerékben, hanem megragadjuk a mókust és megesszük vacsorára, majd passzív jövedelemből élünk.

sasmadar77 2012.08.20. 16:18:52

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Mondom, hogy fogalmad sincs a kereskedelemről az MLM-ről meg pláne.
Kisebb az árrés?? Ne röhögtess légyszíves. Főleg úgy ne, hogy JÓVAL kisebb. Amikor csak a kisker árrés 50% körül van.

sasmadar77 2012.08.20. 16:20:36

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Kár, hogy ezt egyetlen normális MLM cég vezetője sem mondja. Ez csak egy eltúlzott, kiforgatott szánalmas idióta írás. Amit a sok hozzánemértő hülye írkált.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 16:22:58

@sasmadar77:

Igen, 50-100 % között van. Az mlm-ben meg 200-300 %.

sasmadar77 2012.08.20. 16:29:00

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Mi van? Te nagyon nem vágod.
Tudod mit jelent az, hogy csak a kisker árrés 50%?? Mert nagyon nem vagy tisztában ezzel.

Megveszek kiskerként 5000Ft-ért (ÁFA nélkül) valamit amit aztán 7500Ft+ÁFA-ért adok el. Ez csak a KISKER árrés ami 50%.

" Dehogynem. Mindegyik kb. ezt mondja. "
Melyik? Hol? Te is csak egy elvakult vagy, aki hülyeségeket írkál, de a tényeknek nem néz utána. Van belőletek bőven. Szánalmas amit műveltek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 16:39:38

@sasmadar77:

Termelői ár: x
Fogyasztói ár: x + 50-100 %

Ugyanez az mlm-ben: x + 200-300 %

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 16:40:47

@sasmadar77:

Kb. 20 mlm-piramis 200 ügynökével volt eddig dolgom, mind ugyanazt a hhülye szöveget nyomta apróbb variációkkal.

sasmadar77 2012.08.20. 16:43:57

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Aha, persze. Tények ember. Legalább utána néznél a tényeknek mielőtt hülyeségeket írkálsz.

Nézzük konkrétan mondjuk az FLP-t.

21.5%-os kisker + 18% csoport + 9% vezetői árrés.
Összesen: 48.5%

Így a te példád alapján x+100% sincs.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 17:05:21

@sasmadar77:

Ne nagyker-kisker árat nézz! De még így is több az mlm-es ár, mint a normál kereskedelmi nagyker-kisker árrés.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 17:09:50

Élvezettel olvastam a fenti vitát! Mivel ilyen méylségben ehhez nem értek, csak a legelejéhez szólnék hozzá:
1. hamis az az állítás, miszerint az említett gyógynövényekkel gyógyítható lenne a rák. Jó lenne, de nem így van. Egyébként figyelemre méltó, hogy kérdésemre az egyik állítólagos szerző is elhatárolódott az irománytól. Egyébként a gyógynövények számos előnyös hatásokkal rendelkeznek, van köztük "immunerősítő" is, de a leírt hatás (enyhén szólva is) túlzó.
2. a C-vitamin, a glükózamin természetesen nem attól hatásos, hogy ráírják: "gyógyszer". Aki azonban ismeri az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, garanciát jelent a minőségre ez a kategória. Egyébként az étrend-kiegészítők túlnyomó zöme is jó minőségű, azonban ez nem jogilag garantált, "mindössze" a gyártó jelent garanciát.

sasmadar77 2012.08.20. 17:15:09

@Gondolkodni Próbáló Birca:
"Ne nagyker-kisker árat nézz!" Milyen nagyker-kisker árat néztem?? Leírtam a komplett árképzést.

De legyünk konkrétak kiszámolva a te nézőpontodból:
x+94.2%

A 94.2% meg nyilván több, mint a 100%

Igen persze, hogy több. Mert te mindent úgy akarsz megmagyarázni, hogy több legyen. Nálad a 100% az nem az a 100% ami másnál. No comment! FACEPALM.

sasmadar77 2012.08.20. 17:18:17

@kodpiszkalo:

"hamis az az állítás, miszerint az említett gyógynövényekkel gyógyítható lenne a rák. Jó lenne, de nem így van."

Ezek szerint gyógyítható? Ha szerinted nem hamis akkor igaz?

Én azt állítottam csupán, hogy a kiemelt szövegben egy szóval sem írják, hogy azok a gyógynövények legyőzik a rákot.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 17:20:34

@sasmadar77:
"Immunrendszer gyors tuningolásával, macskakarom és más gyógynövényekkel, vitaminokkal, vörös szőlőmaggal, más antioxidánsokkal, kezdeti stádiumban tökéletesen GYÓGYÍTHATÓ A RÁK!"
Én ezt csak egyféleképpen tudom értelmezni. Akivel eddig beszéltem erről, ugyanígy értette. Van más olvasat is?
(ui: a levélre hamarosan válaszolok!)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 17:34:32

@sasmadar77:

Az átlagot nézd. Egy mlm-termék jellemzően 2-3-szor drágább egy hasonló normál termékhez képest. Ezt nem tudod másképp értelmezni, csak úgy, hogy az árrés jóval nagyobb. Az ok: a piramis fenntartása drágább, mint a normál kereskedelmi hálózaté.

sasmadar77 2012.08.20. 17:39:04

@kodpiszkalo:
Én ezt a következőképp értelmezem:
Az immunrendszer képes legyőzni a daganatos sejteket. Az immunrendszert, pedig a növényekkel lehet erősíteni és így képes az legyőzni a kezdeti stádiumú daganatot.

Egyáltalán az az állítás helytálló, hogy az immunrendszer képes kezdeti stádiumban legyőzni a daganatot?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 17:39:50

@Gondolkodni Próbáló Birca:
egy kis adalék: 1 kg aloe gél előállításának költsége kb 1 USD. Kisker ára ennél kicsit több. A különbség valahol lecsapódik.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 17:42:25

@sasmadar77: sajnos ez az, ami nincs bebizonyítva. A rák épp attól "sikeres", hogy az immunrendszert becsapja: a védelemért felelős rendszer nem ismeri fel, így hiába fegyverezzük fel egyre jobban az hadsereget, az álruhába bújt ellenségre nem lőnek...

sasmadar77 2012.08.20. 17:43:07

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Az meg honnan jött egyébként, hogy egy termék árán csak 50%-os árrés van ÖSSZESEN? :) Ez a vicc kategória annak aki tisztában van a kereskedelem működésével.

sasmadar77 2012.08.20. 17:45:20

@kodpiszkalo: Értem. Tehát így már hamis az állítás.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 17:45:43

@sasmadar77: mármint az egy dollárra? Ha érdekel, megkeresem. Egy aloéval foglalkozó tudományos összefoglaló cikkből származik egyébként.

sasmadar77 2012.08.20. 17:49:26

@kodpiszkalo: Érdekes. Ez a komplett előállítás a kész termékre 1kg-ra vetítve?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 17:53:15

@sasmadar77:

Átlagszám. Termékfüggő. Ha nagy a verseny egy adott szegmensen belül, lehet akár KEVESEBB is.

Átlag: a termelői árra a forgalmazó rátesz 15-20 %-ot, arra a nagyker 15-20 %-ot, s a kisker meg 20-40 %-ot. De mondom: termékszegmenstől függő mindez. A rágoguminál ennek a sokszorosa is lehet, különösen a kisker része, lehet 100-200 % is, míg mondjuk egy digitális fényképezőgépnél az összes árrás a 30 %-ot sem éri el.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 17:55:31

@kodpiszkalo:

Oké, most te a termelői költséget is figyelembe veszed. Én messzebbről indultam: a termelői ártól, azaz nem veszem figyelembe a termelő hasznát. Miért? Mert itt a vita alapvetően a kereskedelmi árrés mértéke volt.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 17:56:18

@sasmadar77: Nem ezt az adatot használtam, de releváns:
"Data from the association indicates that an
acre of land accommodates 4,800 Aloe-vera plants. Each plant produces five kilograms of AloeVera and each kilogram fetches US$ 0.2. (...) 1 litre Aloe-vera Gel is expected to sell at US$ 4 factory price."
Innen: www.pma.go.ug/docs/ALOE-VERA%20VALUE%20CHAIN%20STUDY.pdf

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 17:59:14

@kodpiszkalo:
Tehát: előállítás 0,2 USD/kg, ezt 4 USD/kg-ért eladják a feldolgozónak, a vásárló fizet érte kb 30 USD/kg-t. Nem az aloéra szeretnék "rászállni", mindössze egy példa arra, hogy hogyan alakul az ár.

sasmadar77 2012.08.20. 18:07:16

@Gondolkodni Próbáló Birca:
A termelő hasznát én sem vettem figyelembe.
Viszont azt egyértelműen kijelenteni, hogy az MLM-ben forgalmazott termékek minden esetben drágábbak, mint az egyéb módon forgalomba hozottak, azt csakis olyan mondhatja aki felületes infók alapján tájékozódik.

Persze a rossz minőségű nem reklámozott gagyi termékek nyilván olcsóbbak lesznek, de ehhez vajmi kevés köze van az MLM-nek.

Ha meg ugyanazt a minőséget nézem akkor nincs szignifikáns különbség se nem olcsóbb, se nem drágább jelentősen.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 18:10:21

Egy dolog biztos: az ár soha nem az előállítás költségeitől, hanem a kereslettől függ. Legyen szó akár mlm-ről, akár hagyományos kereskedelemről. És ez az, szvsz, ami a gazdasági rendszer egyik betegsége: sem a munka, sem a termékek nem valódi értékükön kelnek el.

sasmadar77 2012.08.20. 18:12:25

@kodpiszkalo:
Köszönöm. Ezt most még tuti nem fogom elolvasni, mert elég hosszú.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 18:12:56

@sasmadar77:

Figyelj, öreg, ne szédíts. 5 évig üzemeltettem bioboltot, s voltak mlm-termékeim is, pl. FLP is. Meg ugyanaz normálban. A tök ugyanolyan minőség esetében is jelentősen drágább volt az mlm-változat. Nem az alacsony és a magas minőséget hasonlítom, hanem az ugyanolyat.

Az mlm-termék ezért is piacképtelen. Szinte csak azok veszik, akiknek telebeszéltek a fejét, hogy így lesznek milliomosok. Ez az igazság, az őszinte mlm-esek el is ismerik ezt. De te persze valami kishal lehetsz, így elhitted az összes sületlenséget. Pont belőled és a te fajtádból van "passzív jövedelme" a felsővezetőknek a piramisban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 18:16:51

@kodpiszkalo:

Ezzel nem értek egyet. Mi az, hogy "valódi érték"? Ez marxista fogalom, ami a valóságban nem létezik. Az érték - ellentétben a marxista téveszmékkel - nem hullik alá az égből, önmagában semminek nincs értéke. Az érték abból keletkezik, hogy X dolgot el tudok cserélni Y dologra. Ez a pénztől is teljsen független. A cserekereskedelemben ugyanez van. Marx azért találta ki az egészet, hogy le tudja vezetni az egészből a szintén nemlétező "kizsákmányolás" tanát.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 18:29:00

A valódi érték az én felfogásom szerint az, hogy mennyire hasznos egy termék (szolgáltatás, tudás stb.).
Gyógynövényeknél maradva: egy termékért akkor tartom méltányosnak a magasabb árat, ha 1) előállítási költsége magas, 2) magas a hozzáadott tudás értéke (K+F), 3) maga a termék jó valamire.
Ha viszont valaminek az előállítása fillérekbe kerül, nem tartalmaz valós hozzáadott tudást, és nem jó semmire, akkor ne kerülsön sokba. Ne attól legyen drága, hogy jól marketingelik.
Ilyen az én egyszerű gondolkodásom. A világ viszont más.

sasmadar77 2012.08.20. 18:29:31

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Biztos azért veszik még a vaterán is, mert csak azok veszik akik ezzel pénzt akarnak keresni és piacképtelen. Meg biztos azért van, hogy csak Mo-on a forgalom kb 30-35%-a az MLM cégeké. De írkáljál még ilyen hülyeségeket.
Ez nonszensz. A minőséget meg hogyan hasonlítottad össze? Laboratóriumban bevizsgáltattad, vagy használtad a kozmetikumokat stb?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 18:36:23

@sasmadar77:

A tartalom rajta van az mlm-terméken, így az összehasonlítás nem nehéz.

sasmadar77 2012.08.20. 18:40:28

@Gondolkodni Próbáló Birca:
A tápkieg forgalom kb 20Mrd Ft, ebből kb 30-35% ami az MLM-en keresztül kerül forgalomba.

A minőséget nem a benne található összetevők határozzák meg. Főleg nem ezek tekintetében.
kodpiszkalo.blog.hu/2012/03/09/a_kevesebb_neha_tobb_gyogynovenyi_keszitmenyek_nyomaban

sasmadar77 2012.08.20. 18:44:34

FLP, Amway kb 5-5Mrd-os forgalmú, NuSkin kb 3Mrd.
Ezek csak a nagyobb cégek, plusz még a sok kisebb forgalmú (kevesebb, mint 1Mrd) MLM cég.
Ha azt vesszük, hogy nem csak tápkiegeket forgalmaznak akkor, kb a 40% a forgalomnak ami tápkieg. Erről nincs konrét adat.
Ez úgy kb 7-8Mrd/év.

De ha ez nem 40% hanem több akkor meg a 30-35%-nál jóval magasabb az MLM cégek piaci részesedése. A 30% a minimum.

sasmadar77 2012.08.20. 18:45:09

@sasmadar77:
Kimaradt egy szó

A minőséget nem CSAK a benne található összetevők határozzák meg.

sasmadar77 2012.08.20. 18:46:43

Azok után meg amikor a laboratóriumi vizsgálat után az derül ki, hogy nem is az van a termékben ami rá van írva. Na onnantól kezdve meg pláne nem bízom az olcsó gagyi termékekben.
Ami meg biztosan megbízható az meg hasonló áron is van. Pl Béres.

sasmadar77 2012.08.20. 19:11:54

Újabb cikkek amik kapcsolódnak a rák gyógyításhoz és amit nem először kapok meg emailben vagy más módon.
A valóságtartalmát nem tudom megállapítani, viszont érdekelne, hogy ebből mi az ami igaz.

D3 vitamin:
www.tenyek-tevhitek.hu/napfeny-vitamin-konyv-a-d-vitaminrol.htm

Q10:
www.tenyek-tevhitek.hu/q10-hatasai.htm

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 20:10:41

@sasmadar77: a d-vitamin már úton van, a q10 is meglesz előbb-utóbb

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2012.08.20. 20:16:52

@sasmadar77:
A legóvatosabb becslések szerint is több tízmilliárd forintos nagyságrendű az étrend-kiegészítő készítmények éves magyarországi forgalma. Az IMS Health adatai szerint az étrend-kiegészítők patikai forgalma 2007-ben 9,4 milliárd forint volt. Mivel az étrend-kiegészítők a gyógyszertárakon kívül más helyeken is forgalmazhatók, például nagyáruházakban, élelmiszerboltokban, drogériákban, sőt MLM-rendszerben és internetes kereskedelmi csatornákon is, a valódi forgalmat szinte lehetetlen meghatározni. Más becslés szerint az éves forgalom mintegy 20 milliárd forint, de ennek ellentmond az a tény, hogy néhány nagyobb, MLM rendszerben terjesztő cég éves összárbevétele jócskán meghaladja ezt az összeget. A legjelentősebb, ügynöki rendszerben étrend-kiegészítőket forgalmazó cégek 2009-es árbevétele összesen több mint 33 milliárd forint (Bionet 0,8, FlavonMax 1,5, Forever Living Products 18, Herbalife 0,4, NuSkin 7,5, Ökonet 2,3, Sunrider 2,5, Tiens 0,5 milliárd forint).

Forrás:

www.informed.hu/csaladorvosi/dietoterapia/?article_hid=134337 (letöltve: 2012. január 10.)
www.haszon.hu/noknek/riport/1059-valsagallo-vitaminbiznisz.html (letöltve: 2012. január 10.)
www.haszon.hu/noknek/penzugyek/1018-az-anyagi-fueggetlenseg-legroevidebb-utja.html (letöltve: 2012. január 10.)
www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2010/december/hal_ker.html (letöltve: 2012. január 10.)

sasmadar77 2012.08.20. 21:21:20

Az én forrásom a
e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx

Számomra ez ami hiteles a forgalmakat illetően a többit nem tartom hitelesnek.

Ha itt összeadom a cégek forgalmát akkor kb ki is jön a nettó 20-25Mrd/év.

sasmadar77 2012.08.20. 21:23:36

@kodpiszkalo: Várom az eredményeket. Köszönöm.

klima6 2012.08.25. 23:30:37

@wmiki: jól átverték a barátnőmet! inkább ezt javaslom:molekularis-diagnosztika.hu/

klima6 2012.08.25. 23:33:43

@sasmadar77: amikor egy pszichológus akarja megmagyarázni...., alaptudás nélkül
hu.wikipedia.org/wiki/Szendi_G%C3%A1bor

Mónika Hajcsár 2013.06.19. 14:19:42

Tisztelt Szakerto!
Mihamarabb szeretnek olvasni a Culevit keszitmenyrol.
Halas koszonettel...

Mónika Hajcsár 2013.06.19. 14:21:44

@Mónika Hajcsár:
A csokkentett duterium tartalmu vizrol mit tud(gondol)?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.19. 14:46:58

itt egy nagyon jó orvos beszél a hammer féle rákterápiáról... is...
www.vntv.hu/videokereso.php?psearch=gelleri&btn=Keres%C3%A9s
Dr. Gelléri Julianna

bordolx 2013.08.24. 20:17:35

Kedves forumozgatók!

Bár ebben a témában a "forumozgatás" kicsit szerencsétlen kifejezés, ugyanis sokan azért írnak itt, mert valamilyen formába kapcsolatba kerültek a daganatos betegségekkel. A youtube-on felugró hirdetés: "Az onkologusok gyűlölik az embereket" kapcsán keveredtem erre az oldalra.
Baromira felhúztam magam dolgon, így hát én is elmondanám a véleményemet.
Orvos vagyok ( de nem onkologus), úgyhogy most gondolom sokan hurrognak, ráadásul a "hagyományos" gyógyításban dolgozom, most még többen fújhatnak.

Ebben az országban eléggé orvosellenes a hangulat, ennek szerintem két oka van: a rendszerváltás előtti, illetve régebbről megörökölt poroszos gondolkodás, és orvos beteg kapcsolat (valamelyik irányban! inkább alárendelt, mint mellérendelt szerep), illetve a magyar ember furkálódó rosszindulatú önkritikamentes kapzsisága, a fél információkból történő véleményalkotás, félműveltség.

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mi az a "rák", csak dobálódzik a szavakkal. A rosszindulatú daganatoknak - annak a rengeteg sok szövettani típusnak - igen szerteágazó viselkedései vannak. Mindegyik típus más és más kezelést igényel, más a kimenetelük.
Ebbe most nagyon nem mennék bele, mert rövid lenne ez a fórum hozzá.
Az átlagember emberi testről alkotott elképzelési iszonyatosan hiányosak. Ez abból ered, hogy a most 40 feletti generáció Marxizmust, Oroszt, meg kommunista ideologiát tanult az iskolában egy alap biologia helyett (ez nem politizálás). Sokan még a saját szerveik számával sincsenek tisztában. Ilyenkor jön az internetről felszedett félinformációkból kreált "nagy" tudás.
Az érem másik oldala, hogy sajnos a betegtájékoztatás nem személyre szabott. ennek oka, hogy nincs rá idő, mindenki rohan, siet leterhelt. Én mindig megpróbálok megfelelő tájékoztatást adni a betegeimnek a várható beavatkozásokról (nem csak a daganatos betegekről van itt szó). Úgy gondolom, hogy még az elégtelen tájékoztatás esetében is túlzott, és elítélendő rágalmazás, hogy egy orvos direkt a rosszabb terápiás lehetőség felé irányítja betegét.
És itt jönnek képbe a netes hirdetések. A betegségével szembesített, hiányosan, vagy nem megfelelő nyelvezettel tájékoztatott rémült beteg elkezd böngészni az interneten, ahol megtalálja a "megfelelő terápiát", és megtudja, hogy az orvosok csúnyán átverik, és csak a pénz miatt a halálba küldik. Gratulálok. És az a szomorú, hogy ezt az ország nagy része el is hiszi. És mindeközben a "rák ellenszerét" hirdető megváltó KURUZSLÓ degeszre tömi a zsebét.
Undorító. Ez a véleményem. Először inkább ezen kellene elgondolkodni, mint azon, hogy kössünk bele rögtön az egészségügyben dolgozókba. Mi is emberek vagyunk. Tessék megérteni! És még én érzem magam kellemetlenül, amikor a betegek vádlóan néznek, hogy hogy merészelek elmenni vécére, illetve inni egy pohár vizet, amikor délután 4 kor először jutok oda, hogy rendezzem a szükségleteimet.

Mindezek ellenére is szeretem a munkámat, szeretek segíteni a betegeken, és ugyanúgy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a fent említett kuruzslókért is, mint ahogy megteszünk kollégáimmal minden ezek áldozataiért is.

Kicsit hosszúra sikerült, de kiadtam magamból. Ha csak egy ember is elgondolkodik ezen, már megérte.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.08.25. 13:48:26

@bordolx: köszönöm ezt az elgondolkodtató hozzászólást. Mindennel egyetértek, egyet tennék még hozzá (a facebook oldalon az egyik hozzászóló írta, maximálisan egyetértek vele): a mai tudományellenesség, az obskurus módszerek iránti fogékonyság egyik fő oka az, hogy a tudomány olyannyira bonyolulttá vált, hogy az átlagállampolgár számára csak nehezen érthető. Egy részük ezért olyan egyszerű és hamis tanítások felé fordul, ami könnyebben befogadható, mint a sokszor bonyolult valóság.

Persze változtatni lehet és kell is: igyekezni kell mindent az adott beteg/illető szintjén érthető módon elmagyarázni. Sokan, köztük sok orvos is így jár el. Sajnos, a mindennapi munkakörülmények (túlterhelstég, bürokratikus feladatok) ennek nem kedveznek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.08.25. 14:14:17

:0 ma tudományellenesség van a világban? mik a jelei?
csak mert én ezt nem vettem észre...
ezek szerint ma már nem magoltatják a dogmáit állami intézményekben?
... mint p,. az iskolákban?
és a hívei nem prédikálnak arról, hogy ez az egyetlen szent igazság?
...pl. az ehhez hasonló posztokban?

GerGab 2014.04.15. 13:15:01

Kedves BORDOLX!

Ön egy olyan orvos, akiben az ember megbízhat, mert segíteni szeretne az embereken, és ezért legjobb tudása szerint meg is tesz minden Öntől telhetőt.
Remélem, még sok hasonlóan gondolkodó kollégája dolgozik a megyar egészségügyben. Én is egészségügyben dolgozom, onkológiában, de nem orvosként, hanem egyéb diplomásként. Sajnos, a pénz alapvető probléma.
Az orvosok bőven tehetnek róla, hogy csökken a bizalom irántuk. Ez ad energiát csalóknak. Másrészt nem minden igaztalan, amit alternatív gyógymódokról olvasni. Valóban utána kell járni mindennek. Ez fontos. Manapság mintha az történne, hogy rég elfeledett, avagy elfelejtetett gyógynövényeket újra felfedeznek, megvizsgálnak modern kutatási módszerek segítségével.
A bizalomvesztés másik oka lehet a világméretű gyógyszer lobbi, vagy inkább maffia ténykedéseinek egyre szélesebb körben ismertté válása. Példáula koleszterin-csalás. Mai napig is orvosok írják fel a sztatinokat koleszterinszint csökkentésre, holott már a "szakirodalomban" is jelentek meg tanulmányok ezek káros voltáról. Tudományos adathalmazokból vonnak le gyógyszer maffia által elvárt/diktált következtetéseket anyagi haszon miatt, embermilliók életét, életminőségét tönkretéve közvetlen, vagy közvetett módon.
Vérnyomáscsökkentőket írnak fel tonnaszám, mert az elektromos felkaros vérnyomásmérővel 160 Hgmm-t mérnek, mert azt sem tudják, hogy az többet mér minimum 15-tel. Ez pl. velem történt meg. Csak én ezt már akkor is tudtam.
Feltesszük, hogí itt nem szándékosság van, hanem tudatlanság.
Sorolhatnám még.
Tehát az éremnek két oldala van. Véleményem szerint a bizalomvesztésnek nagyban okai a tisztelt gyógyító orvosdoktorok is.
Vissza kellene térni a gyógyszer felírástól a gyógyításhoz. Bőven van mit tanulni a régiektől (kínaiak, füvesemberek, gyógyxnövények).
Tsiztelet az Önhöz hasonló kivételektől, én saját magam tapasztalom naponta a lelkiismeretlen orovsi munka következményeit.
Az orvosoknak is el kellene foglalni az őket megillető, egyébként előkelő, helyet a társadalomban.

GerGab 2014.04.15. 13:28:51

@stro-B: Hány olyan eset kerül bíróság elé, ahol a kezelőorvos miatt hal meg a beteg idő előtt?! Nem sok. Tudja, az onkológiában nem annyira feltűnő, ha valakit félre kezelnek, és esetleg évekkel korábban meghal, mint ameddig élt volna kezelés nélkül. Édesdapám prosztatarákkal kezelték, olyan stádiumban, ahol kezelés neélkül is 10 éves túlélés kijárt volna. Két év múlva meghalt szívinfarktusban, vélhetően a TAB-kezelés miatt (teljes férfihormon gátlás). Évekkel később szólta erl magát a kezelőorvos, hogy " ja infarktus, a TAB.kezelés megnöveli erősen a kockázatát". EZ talán nem is a legjobb példa, de ha egy beteg az egészséges mellére kapja a sugárkezelést a beteg helyett, az legaláb olyan súlyos dolog, mint a kuruzslás...

Vincente82 2014.05.20. 09:26:08

@GerGab: Azt szeretném megkérdezni, hogy erre a +15 Hgmm-es eltérésre hogy derült fény? Nekem a háziorvosom és az üzemorvosom is azzal a régi típusú higanyos vérnyomásmérővel mér, és nem egyszer kíváncsiságból otthon a vizsgálat után az automata vérnyomásmérővel is megmértem a vérnyomásomat, és a kettő stimmelt.
Illetve arra volnék kíváncsi, milyen vizsgálatok szerepelnek a szakirodalomban, amiket a koleszterin kapcsán említett?
A gyógynövényekről nekem az a véleményem, hogy a tudomány nagyon is tisztában van az értékükkel, nem véletlenül végeztek már évtizedek óta többszázezer vizsgálat velük. A füvesemberekkel kapcsolatban én azért vagyok óvatos, mert oké azt esetleg eltalálják, hogy mire melyik növény alkalmazható, de a kockázatokkal, mellékhatásokkal nincsenek tisztában. A kínaiaknál meg nem egyszer előfordult, hog a hagyományos kínai gyógyászat alapján előállított készítményben vényköteles gyógyszerhatóanyagot találtak. A gyártó így akarta biztos aami biztos alapon garantálni a készítmény hatását.

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 18:30:05

@Quadrille Lobster: még mielőtt írásjelfetisizmus benyomása terjedne el, "magát komolyan vevő ember", hogy a te szavaiddal éljek, a zárójeles "sic" után azért kiteszi a felkiáltójelet, ha azt akarja kifejezni, hogy amit leírt, azt szó szerint úgy látta, ahogy leírta.
Amúgy a szórólapról írott szavaid nagyon szellemesek, meg a "Minden!!! Mondat!!! Végén!!!" is, ezeket a kifigurázásokat széles vigyorral szoktam fogadni...

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 18:33:29

Már a nevetés is lúgosít? És akkor az ölelést még meg sem említette a szórólap szerzője...erről jut SZM-be (a poén kedvéért élek rövidítéssel), a lélektánc-jelenség ("szakrális" - azaz szakralizált - körtáncok, szabadtáncok) is megér egy misét bebeszélt gyógyhatás-fronton. Igaz is, kedves szerzők, Facebookon írtam nektek ez ügyben privátban.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása