a nemzetközi helyzet fokozódik - élelmiszer-biztonságban is

2012.09.05., Szerző: kodpiszkalo

capsule.jpgTalán kevéssé közismert, hogy a sokak által fogyasztott étrend-kiegészítő kapszulák, tabletták, cseppek az élelmiszerek közé tartoznak, így a készítményekkel kapcsolatos minőségi kérdések az élelmiszer-biztonság részét képezik. Ez a terület az EU-ban és hazánkban is egyre nagyobb hangsúlyt kap, ami érthető is: a széles körben, rendszeresen fogyasztott termékek egészséget befolyásoló (esetleg károsító) hatásának ismerete, a nem megfelelő termékek eltüntetése a piacról fontos, közérdekű feladat.

A hatóságok tevékenységét jelzik azok a sajtóhírek, amelyek veszélyes termékek leleplezéséről szólnak, például az alábbi, augusztus közepén publikált közlemény:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatósága az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásokról értesítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt.

A riasztások szerint az Amerikai Egyesült Államokban gyártott étrend-kiegészítő készítményként megjelölt – ismertetése szerint sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek – Jack 3D, Hemo-Rage, Lipo-6 Black és NeuroCore megnevezésű készítmények nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak. Ez az összetevő (1,3 dimethylamylamine – DMAA) az amfetaminhoz hasonló, koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti.

Tekintettel arra, hogy a fent jelzett készítmények interneten keresztül is megrendelhetők, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az étrend-kiegészítő készítmények, különleges táplálkozási célú élelmiszerek gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben 1,3 dimethylamylamine (DMAA) összetevőt tartalmazó készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme érdekében szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából azt jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

A gyors és határozott fellépés dicséretes. A hírt több szakmai portál is átvette - kár, hogy a termékek célcsoportjául szolgálók nem (elsősorban) ott tájékozódnak vásárlás előtt... Ha így tennék, akkor már az is elriasztaná őket, hogy a készítményeket hazánkban nem tartják nyilván az étrend-kiegészítők adatbázisában - jogi státuszuk, minőségük számunkra ismeretlen, bizonytalan.

A felsorolt termékek közül az egyik neve ismerősnek tűnt. Egy Lipo-6 zsírégető hölgyeknek nevű készítmény (ennek neve meglehetősen hasonlít a most betiltottra) ugyanis már néhány éve a látóterünkbe került, amikor internetes reklámjában olyan összetevőket (forgalomból kivont gyógyszerhatóanyagokat, stimuláns és pszichoaktív vegyületeket) fedeztünk fel az összetevői között, amelyek fogyasztása egészséget veszélyeztető lehet. A feltételezett visszaélésről - az akkori jogszabályoknak megfelelően - 2008 decemberében bejelentést tettünk az OÉTI-nek:

A mellékelt internetes oldalon hirdetett Lipo-6 zsírégető hölgyeknek készítmény a leírás szerint számos erős hatású, veszélyes vegyületet (béta-fenetilamin, metilszinefrin, szinefrin, johimbin) tartalmaz. Az OÉTI honlapján található lista szerint ezt a terméket 3519/2008-as számon notifikálták. Kérem, tájékoztassanak arról, hogy a forgalmazó a terméket milyen összetétellel notifikálta. Kérem továbbá, hogy vizsgálják ki, hogyan kerülhet ilyen összetételű termék forgalomba. Az összetételt tekintve a szer súlyos veszélyt jelenthet a fogyasztókra, ezért kérem a gyors eljárás lefolytatását. 

2009 januárjában a következő választ kaptuk:

Minden olyan étrend-kiegészítőről, mely az OÉTI véleménye szerint kockázatos lehet a fogyasztó számára, értesítést küldünk az Országos Tisztifőorvosi Hivatalba. Ezek közé tartozik a Lipo-6 is, többek között a szinefrin- és yohimbin-tartalma miatt. (...) Kifogásainkat megtettük, de levelének hatására ezt ismételten megtesszük és bízom benne, hogy hamarosan lekerül a termék a polcokról. 

Mivel nem kaptunk értesítést az eljárás eredményéről, 2009 novemberében újra próbálkoztunk, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal felügyelete alá tartozó kistérségi ÁNTSZ-hivatalnál:

Tavaly év végén bejelentést tettünk az OÉTI-nél egy étrend-kiegészítővel kapcsolatban (...). Tudomásunk szerint a bejelentést az ÁNTSZ-hez továbbították, de nem tudunk arról, hogy bármilyen döntés született volna. Ez úton most Önökhöz is megismételjük a bejelentést, változatlan tartalommal. Kérjük az eset kivizsgálását, és kérjük, levelünk kézhez vétele után tájékoztassanak a vizsgálat menetéről, határidejeiről. Kérjük továbbá, vizsgálják ki, tavalyi bejelentésünket miért nem követte vizsgálat és döntés, és erről is tájékoztassanak.

Innen a következő válasz érkezett:

A "Lipo-6 zsírégető hölgyeknek" termék forgalmazásával kapcsolatos beadványukban foglaltak alapján megállapítottam, hogy a nevezett termék az OÉTI nyilvántartásába vett termék, így a forgalmazásának ügyében hatóságom hatáskörrel nem rendelkezik, mivel az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet 12. §. (2) bekezdése  értelmében a hatáskörrel rendelkező illetékes hatóság az ÁNTSZ regionális intézete. Fentiek alapján a bejelentésüket hivatalból áttettem az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetéhez.

Mivel a fent említett hivatal megállapította, hogy a forgalmazó cég székhelye Közép-Magyarországon van, a következőről értesítettek 2009 novemberében:

Kérelmüket átteszem az illetékességgel rendelkező ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetéhez.

Újabb, 2010 januárjában kelt érdeklődő levelünkre a következő választ kaptuk:

Mint korábbi leveleinkben jeleztük Önnek, a Lipo-6 (...) forgalmazásával kapcsolatos bejelentéseit további ügyintézésre megküldtük az illetékességgel rendelkező ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének. Az ügyekkel kapcsolatban információval nem rendelkezünk. (...) Tájékoztatom, hogy megkereséseit a mai napon továbbítottuk az eljáró illetékes ÁNTSZ-nek.

A történet itt - részünkről - véget ért. Egyéb elfoglaltságaink miatt nem folytattuk a levelezést a hatóságokkal, az eljárás lezárultáról, eredményéről pedig a mai napig nem kaptunk értesítést.

Epilógus

A jelenleg betiltott, hasonló nevű termék kapcsán megpróbáltunk utánanézni, történt-e hatósági intézkedés a Lipo-6 ügyében. Nos, hivatalos határozatot, a fogyasztóknak szóló tájékoztatót az ÁNTSZ honlapján vagy más hiteles internetes oldalon nem találtunk. Mindössze a bodybuilding.forum.hu jelenthet támpontot, amely szerint valamikor 2010 márciusában a Lipo-6 termékcsalád forgalmazását az ÁNTSZ utasítására felfüggesztették.

Mondhatjuk ezek után, hogy helyreállt a világ rendje és minden a lehető legnagyobb rendben van? Nem egészen:

  • bejelentésünktől a betiltásig nem kevés idő, mintegy 15 hónap telt el. Ez idő alatt valószínűleg sokan vásárolták, fogyasztották a veszélyes összetételű terméket;
  • a betiltás módja is eléggé megkérdőjelezhető. A jelekből ítélve a hatóság tájékoztatta a viszonteladókat, forgalmazókat, a fogyasztóknak szóló közvetlen, közérthető tájékoztatás elmaradt. A termék ugyan eltűnt a notifikált termékek listájáról, arról azonban sehol nem lelhető hiteles információ, hogy ez miért történt.

A fenti történet ismeretében felmerülhet a kérdés, az ügy kivizsgálásának sebessége arányban áll-e a fogyasztók veszélyeztetésnek mértékével, és elégséges-e a fogyasztók ilyen módon történő (nem) tájékoztatása? Csak remélhető, hogy a Lipo-6 zsírégető hölgyeknek nevű termék betiltásának (?) története ma már másként, sokkal gyorsabban és transzparensebben zajlana. A fogyasztók érdeke legalábbis ezt kívánná.

Kép forrása: www.FreeDigitalPhotos.net

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr414734843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tempó Vasutas! · http://szegedi.in 2012.09.05. 15:38:04

A Jack3d-t én is fogyasztom edzés előtt, sőt, a veszélyesnek mondott DMAA-t külön szintén (tiszta formában ma már sehol sem lehet kapni, az usában sem). 20 mg-ig nem vettem észre semmit, 40 már erősen érezhető, a 60 üt, (ezt tartják a felső határnak). A szert 2006-ben tették doppinglistára (ami semmit sem jelent, szinte mindent rátesznek, épp tegnap szúrtam ki a 7-keto-t, hááát, ez már tényleg abszurd...)
A kockázatot tudtommal az okozza, hogy a DMAA megemeli a pulzust és a vérnyomást. A pulzust egyértelműen, ezt én is tapasztalom (persze csak 1-2 órára), viszont elképesztő jól lehet vele futni.
Neurocore most jön az usából, alapvetően nem a dmaa miatt rendeltem (bár abban ha jól látom másféle vegyület van). Annyi megjegyzésem azért lenne, hogy attól tartok, ezek a betiltott szerek is sok esetben olyanok, mint más gyógyszerek, ha az ember óvatos, nem lehet gond, én legalábbis semmit sem tapasztaltam. Gond akkor van, amikor valaki ész nélkül szedi, és mivel ezeket elsősorban fiatal testépítők használják, gondolom sok közöttük a forrófejű, aki "túllövi" az adagot.
Saját példa a DMAA kapcsán: először nyugalmi állapotban próbáltam ki 20, majd 40, illetve 60 mg-ot. Mértem a vérnyomásom, alig befolyásolta. Mozgás közben erősebben, így tudom, 40mg fölött nem tanácsos beszedni. Igaz, én nem tinédzser vagyok, másrészt nem is anekdoták alapján veszek meg bármit is, hanem alaposan utánaolvasok. (persze, kutató-szociológusként nem értek hozzá, de egy dr-rel a név előtt legalább legyen precíz az ember:))

HgGina 2012.09.05. 18:43:18

@Tempó Vasutas!: egy dr-rel a neve előtt az ember elhiszi, amit orvos-kutatók a vizsgálatok alapján leírnak. Ha meg az anyagot a világon nagyjából mindenhol betiltják, akkor minimum gondolkodik. Ha meg ezek után beszedi, akkor megérdemli, hogy ne sokáig használja azt a szociológus dr-t.
Habár igaz, hülyének lenni is emberi jog. Egy dr-nek is.

Tempó Vasutas! · http://szegedi.in 2012.09.05. 19:06:17

@HgGina:
hiszek az orvos-kutatóknak, hogy mást ne mondjak, a sógorom is az, szoktunk konzultálni, igaz, ő nem beszél ilyen magas lóról, mint Ön. Szívesen venném, ha adna linkeket, hol találok tanulmányokat (a facebookos bejegyzésnél egyet betettem, nyilván Ön ezt jól ismeri, ha mégsem, parancsoljon: dmaaresearch.com/research)
Mellesleg kioktató stílusából ítélve, remélni merem, hogy meg tud cáfolni: eddig néhány haláleset történt, ahol a DMAA-t vélték felfedezni a háttérben. Ennyi és nem több. Nyilván arra is tud választ adni, hogy vajon az illetők mennyi dmaa-t szedtek. Mezei példát említve, tudtommal, akár az alkoholtól is meg lehet halni, azt meg mindenhol lehet kapni, mégsem tiltják be.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm:
egy hülye dr.

2012.09.05. 22:15:00

nekem kb: egy délelőttömbe és húsz telefonba került, hogy kimenjen az állatorvos a Spar egyik üzletébe (most már állatorvos jár ki a rothadó húsokat ellenőrizni) . Ugyanis sikerült ott rothadófélben lévő sonkát vásárolni, igaz el volt szépen rejtve az egészséges szeletek közé (XV.-ker. Drégelyvár utcai spar)
Szépen adta az antsz egyik munkatársa a másiknak a telefonszámát, és végül az állatorvost a piacon sikerült utolérnem. Megígérte, hogy kimegy megnézni a helyzetet, de úgy látom nem sok eredménnyel, mert éppen ma láttam ott barna párizsit, és megromlott trutymós csirkemellet a hűtőpultban. Az emberek jó része nem is viszi haza a blokkot, ergo nem is tud visszamenni reklamálni. Felháborító

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása