gyógynövényekről konyhanyelven

2012.02.07., Szerző: kodpiszkalo

Manapság divat a gyógynövényekről beszélni, és néha egészen meglepő műsorokban találkozhatunk a téma önjelölt szakértőivel. Akár az is előfordulhat, hogy egy gasztronómiai műsorban kapunk hasznos, haszontalan vagy veszélyes tanácsokat a gyógynövények alkalmazásával kapcsolatban. A Gasztroangyal január 26-i adásában (a videón 30:15-től) a mindenki által jól ismert Szabó György, a "bükkszentkereszti füvesember" nyilatkozott meg. Sajnos, a valószínűleg százezrek által nézett műsorban, amit a közszolgálati tévéadók sugároznak, több téves és veszélyes állítás is elhangzott.

(a kép forrása: nlcafe.hu)

"A szurokfű az egyetlen olyan növény, amely serkenti az agyalapi mirigy működését."

Szerencsére a növénynek nincs is ilyen aktivitása, mert ha lenne, akkor nagyon veszélyes hatással lenne ez a fűszer, az agyalapi mirigy működés befolyásolásával ugyanis felborítaná a hormonrendszer működését.  

"A kakukkfű jó köhögéscsillapító, ezen kívül jó immunerősítő is."

A kakukkfű nem köhögéscsillapító, hanem köptető. azaz nem a száraz köhögést csökkenti, hanem a váladékelválasztással járó köhögésnél hígítja, segít felszakítani a váladékot. Immunerősítő hatása nincs.

"A fekete nadálytőnek csak a levelét szabad használni, a gyökere idegméreg. A levelét régen panírozva is fogyasztották."

A fekete nadálytő bármely része csak külsőleg használható, mivel a növény (levele is) májkárosító és rákkeltő (nem pedig idegméreg) alkaloidokat tartalmaz. Bár a nadálytő levelét régen fogyasztották táplálékként, akkor még nem ismerték fel a fogyasztása és az esetenként évekkel, évtizedekkel később kialakuló daganatos betegség, májkárosodás közötti összefüggést. Ma már, amikor ezt tudjuk, elfogadhatatlan, hogy ilyen veszélyes állítások elhangozzanak egy sokak által orákulumnak tartott "szakértő" szájából.

"Ha a csipkebogyóteába mézet teszünk, nagyon jó a fehérjelebontásra a vesénél."

Ez utóbbi állítás egész egyszerűen ételmezhetetlen. 

Sajnos, ez a riport is azt igazolja, hogy nem minden úgy igaz, ahogyan az a médiában elhangzik. Tapasztalatom szerint a gyógynövényekkel kapcsolatban ezt az állítást túlságosan sok műsor támasztja alá... 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr304072717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kam2 2012.08.31. 12:55:59

"A kakukkfű jó köhögéscsillapító, ezen kívül jó immunerősítő is."
Valóban oldja a váladékot és felszaggatja a köhögést,de a hörgők és a légutak görcsét is oldja.Tehát van némi igazság a fenti állításban.
Immunerősítő hatását pedig többek között a benne található fenolszármazékok adják,melyek erőteljes antiszeptikus hatással védik a szervezetet,hatásosak a baktériumok,gombák,vírusok szaporodása ellen:azaz erősítik az immunrendszert.

Naezugyvan 2013.08.08. 13:09:49

Sziasztok!

engem igazából az érdekelne,hogy mi alapján bírálsz ennyire?
Ő egy elismert ember, meg amúgy is 80 éves elmúlott és teljesen fitt szellemileg és testileg. Ami nekem elég.

Talán te egy gyógyszergyárat képviselsz ? vagy mi alapján ítélkezel?

Őszintén remélem,hogy nem fognak hinni neked.
mert a gyógynövényeknek közismerten van ilyen jótékony hatása.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.08.08. 14:07:57

@Naezugyvan: Üdv! Bírálatomat a szakszerűség talaján, szakmai ismeretim alapján fogalmazom meg. A korára tekintettel vagyok, a kellő tiszteletet megadom, de tiszteletből nem tekinthetek el attól, hogy állításainak egy része megalapozatlan. Bizonyos körben valóban elismert, de azok körében, akik értenek is a témához, elismertsége minimum kérdéses.

A blogon saját véleményemet képviselem. Ha érdekli a háttér, referenciáim, részletek itt: sites.google.com/a/pharmacognosy.hu/csupor-dezso/

Naezugyvan 2013.08.08. 16:39:09

Elnézését kérem,de ha véleményt mond még hozzá ilyen bírálattal,akkor szerintem ilyeneket is el kellene mondani,mert enélkül csak üres vádaskodás.
És én is épp ezért kérdeztem,hogy mire alapozza a véleményét... valószinüleg nem a megfelelő stilusban ,de beláthatja,hogy más hatást kelt egy puszta cikk és mást az,hogy odairja,hogy ki is Ön.

Ettől függetlünk azt gondolom,hogy ha az emberek több odafigyeléssel lennének a megelőzésre (helyes táplálkozás, és én igenis hiszek a gyógynövények hatásában pl. illetve a mozgás erejében) akkor nem lenne szükség ennyi gyógyitásra.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.08.08. 17:19:14

@Naezugyvan: Nincs szükség elnézéskérésre, aki kimerészkedik az internetre szerzőként, annak el kell viselnie még a durva kritikát is, és ez nem volt az (a stílussal sem volt gondom). Egyébként a blog láblécében ott van a szerzők neve, linkekkel, de elképzelhető, hogy ez nem vehető észre könnyen.

Amit a második bekezdésben ír, azzal teljesen egyetértek. Ha megnézi, a blogon van egy halom bejegyzés, ami épp ezt a célt szolgálja (pl. a legutóbbi olívaolajas). És ha a tévhiteket oszlatjuk, a fölöslegesen vagy rossz célra szedett növényekkel kapcsolatban is elmondjuk az igazságot, az is ugyanezt célozza.

József Visnyei 2014.03.28. 08:00:41

(mellékhatása mindennek van, aminek hatása is van. Egy gyógyszerész elemzése Gyuri bácsi tévedéseiről:
kodpiszkalo.blog.hu/.../gyogynovenyekrol... )

csenerezi 2014.06.05. 14:23:54

@Naezugyvan:

kodpiszkalo - gyógyszerész, egyetemi adjunktus

Szerencsére vannak más "fából faragott" Dr. gyógyszerészek is.

Van olyan fiatalember, akinek gyógyszerész a felesége, mégis a 14 éve tartó asztmáját egy természetes szer teszi tünetmentessé. Azóta nem használ szteroidokat. Az eredményeire felfigyelt a kezelőorvos is, meg is kérdezte mit alkalmaz. De miért kérdezte meg? Talán a gyógyszertől nem volt várható ilyen eredmény egy kontroll után.
És ez nem egyedi eset és nem csak ebben a betegségben.

Peszterce 2014.06.19. 12:39:01

Én pedig azt mondom erre: szerencsére vannak Ködpiszkálóék. Próbálnak fényt hasítani, de némelyek mindent bevesznek. Gyuri bácsiék szerencséjére, mert hiszen ő egy "elismert ember", ugye bár. Minek ide tudományos bizonyíték, a lényeg, hogy jó marketingcsapat vegyen körül és már mondhatod is a fél >= igazságokat. Kedves Kommentelőknek fentebb: nyissátok ki jobban a szemeteket és a fületeket!

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.06.19. 12:51:28

@csenerezi: jelzem, gyógynövénykutatással foglalkozom, épp az ön által említett megfigyelések alapját, hátterét vizsgáljuk. És tapasztalatból mondom, hogy soak valós gyógyhatás feltárása mellett az is előfordul, hogy a gyógynövény szedése és a gyógyulás között nincs összefügés, csak időbeni egybeesés (amit a saját magát megfigyelő beteg nem azonosíthat).

Caryon 2014.12.11. 10:30:40

Dr David Zava kutatásai szerint a szurokfű (avagy oregánó) progeszteron blokkoló hatása miatt menstruációt, vetélést is előidéz.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása