salaktalanítás, méregtelenítés

2015.05.03., Szerző: kodpiszkalo

liver-detoxification.jpgAhogyan az évszakok váltakoznak, úgy váltják egymást a különböző tévinformációkat terjesztő cikkek, körlevelek is. Az ősz a védőoltásokkal kapcsolatos rémhíreket hozza el, télen az influenzát gyógyító házi praktikákról és homeopátiás szerekről szerezhetünk tudomást, a tavasz pedig a méregtelenítés szezonja. Miért is ne takarítsuk ki a belsőnket a lakással együtt a tavaszi nagytakarítás keretében? Csak úgy ömlenek ránk a méregtelenítéssel kapcsolatos (tév)információk, szinte kényelmetlenül érzi magát az ember, ha még nem kezdett hozzá önmaga megtisztításának. Szerencsére nem kell sokat szakirodalmazni ahhoz, hogy belevághassunk, elég fellapozni valamelyik megyei napilapot:

Jön a nyár - 10 házi salaktalanító és méregtelenítő
Tavaszi fáradtság gyötör? Nehéznek érzed mindened? Tél után, nyár előtt érdemes beiktatni egy salaktalanító kúrát.
A salaktalanítás segít abban, hogy feszesebb és tisztább legyen a bőrünk és serkenthetjük anyagcserénket. Fontos odafigyelni az időzítésre, és arra, hogy komolyabb salaktalanító-kúra esetén kérjük szakorvos véleményét.

A szakemberek szerint a salaktalanításnak és a méregtelenítésnek mindig egyszerre kell történnie. Salaktalanításkor ugyanis az emésztőrendszerben felgyülemlő salakanyagot távolítjuk el, a méregtelenítés viszont minden kiválasztó szervünkre: vesére, májra és epére is hatással van. Az sem mindegy mit szerezhetünk be könnyen ilyen időszakban. Mutatjuk, hogy salaktalaníthatsz otthon, egyszerűen és olcsón.

1. Gyógynövényteák: csalán, kamilla, citromfű, máriatövis
2. Borsmenta
3. Édesköménytea
4. Körömvirágtea
5. Aloe vera
6. Citrom, narancs, grépfrút
7. Alma
8. Savanyú káposzta
8. Zeller
9. Céklalé
10. Uborka

Kezdem a végén. Eszem ágában sincs, hogy bárkit elriasszak a fenti módszerek bármelyikétől, hiszen a felsorolás alapvetően egészséges élelmiszer- és gyógynövényeket tartalmaz. Igaz, a máriatövis terméséből készített tea nem sokat ér, mivel a víz nem vonja ki a növény hatóanyagait (ezért ennek a máriatövist tartalmazó gyógyszerek nem is vízzel készült extraktumot tartalmaznak), s aki kicsit jobban tájékozott, az azt is tudja, hogy a körömvirágteát nem meginni kell, sokkal inkább külsőleges kezelésre való.

De nem is ez a lényeg, hanem az hogy érdemes-e egyáltalán salaktalanítani/méregteleníteni? Bár ezt a két kifejezést sokan egymás szinonimaiként használják, úgy tűnik, a cikk írója megkülönbözteti a két "eljárást". A salaktalanítás ebben az olvasatban egyszerűen felfoghatónak tűnik ("az emésztőrendszerben felgyülemlő salakanyag eltávolítása"), csak mifelénk ennek sokkal szimplább neve van... De mi a helyzet a méregtelenítéssel, amelyet a salaktalanítással együtt érdemes végezni? (Van, aki újságot olvas salaktalanítás közben, a tudatosabbak ezek szerint inkább méregtelenítenek.)

Nos, a helyzet az, hogy a méregtelenítés olyannyira része az életünknek, hogy szezonalitástól függetlenül, éjjel-nappal ezen dolgoznak bizonyos szerveink. Az egyik ilyen fontos szerv a máj, amely számos tápanyag, gyógyszermolekula lebontásában, átalakításában ("méregtelenítésében") szerepet játszik. Gyakran az átalakított vegyületek kiürítéséhez az is szükséges, hogy vízoldékonyabbá váljanak - szerencsére a máj ezt is képes elvégezni (ilyenkor pl. glükuronsavval, kénsavval konjugálódik a kiürítendő anyag, amely a bélbe kerülve már kevéssé képes felszívódni és salaktalanítódik).

A méregtelenítés másik fontos helyszíne a vese, amely egy sor anyagcsere-végtermék kiürítéséért felelős. A vese által eltávolított anyagok a vizelet részeként ürülnek ki. 

Alaphelyzetben nem szükséges fokozni a méregtelenítést, mert a jól működő mája, veséje mindenféle nógatás nélkül elvégzi a dolgát. Ha egészségesen élünk, táplálkozunk,természetesen nagyobb esélyünk van arra, hogy ez a két kulcsfontosságú szerv sokáig jól működjön. Bár a fenti lista alapvetően egészséges növényeket tartalmaz, ezek fogyasztása alapvetően nem javítja a méregtelenítés hatékonyságát. 

Más a helyzet, ha a vese vagy a máj nem működik megfelelően. Előbbi szerv elégtelensége esetén a méregtelenítés művesekezeléssel segíthető - a fenti módszerek ilyenkor nem sokat érnek. A máj működésének romlása esetén valóban szoktak gyógynövény eredetű termékeket használni (ezek máriatövis kivonatát tartalmazzák), azonban az ilyen gyógykezelésnek már nem sok köze van a tavaszi méregtelenítéshez...

A méregtelenítés/salaktalanítás erősen túlmisztifikált "módszerek", ám kétségkívül jótékony hatással vannak azokra, akik ezek műveléséből, a méregtelenítő termékek forgalmazásából szerzik meg a betevő falatot. Ha a méregtelenítés "mindössze" azt jelenti, hogy a egészségesebb ételeket fogyasztunk, még hasznos is lehet a dolog, de sajnos sokan ennél drasztikusabb módszerek alkalmazására is hajlandóak - teljesen fölöslegesen...

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr957423640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.03. 08:10:47

Kellemes meglepetés. Azt hittem, újabb spam blog, ahol csodaszarokat(*) reklámoznak. Az a gáz, hogy a célközönséged olyan buta emberekből áll, akiknek hiába magyarázol, a csodát hirdetőknek inkább hisznek.

* = a napokban jött szembe a blog.hu mobil változatán egy oldal, ami valamiféle "gyógyhatású" tapaszt hirdet, ami a nőgyógyászati panaszoktól kezdve, a narancsbőrön át, az egyébként műtétet igénylő gerincbetegségig mindent "gyógyít" :(

Lady.Bird 2015.05.03. 13:06:28

A felsorolt ételek valószínűleg tényleg egészségesek, és ha valaki erre cseréli le a zsírban tocsogó sült húst és a kalóriabomba süteményt, akkor nincsen semmi baj - és ilyenkor tényleg érezheti, hogy "felszabadul" az emésztőrendszere.
Amit szoktak még emlegetni, és aminek úgy tűnik, tényleg van jó hatása, az a rövid böjtölés - egy napi ételkihagyás (kellő folyadékbevitellel) jót tesz az anyagcserének - ha nem viszi el valaki a túlzások felé, persze.

Amit soha nem írnak ezek az okosságok, az a keresztallergia veszélye, illetve, hogy néhány ételben alapból olyan sok a hisztamin, vagy hisztaminszerű anyag, hogy aki allergiás, annak nagyon rossz élményei lesznek. Én is csak nemrég olvastam, hogy pl. a savanyúkáposztában is sok a hisztaminszerű anyag, és végre megértettem, hogy noha szeretem, miért nem vagyok képes savanyúkáposztát enni komoly következmények nélkül.

De egy szénanáthásnak az alma, az eper keresztallergia okozója lehet, és komoly ételallergia tud kialakulni az évek alatt :(

Koboldanyu 2015.05.06. 08:33:48

Tegnap este teljesen véletlenül találtam rá erre a blogra. A vége az lett, hogy éjjel 3/4 3-ig olvastam a cikkeket, ekkor teljesen lemerült és kikapcsolt a telefonom... Nagyon örülök, hatalmas szükség van olyan intelligens szakemberekre, akik fellépnek a már riasztó méreteket öltő hülyítés ellen. Gratulálok, csak így tovább!

2015.05.06. 09:00:28

Zacher Gábor is próbálja ezt terjeszteni, mert tényleg hatalmas üzlet az egyik oldalon, és felesleges pénzkidobás/szenvedés a másikon. Persze van ennél is rosszabb átverés..Ha ezzel több almát eszünk, és könnyebben salaktalanítunk, ám legyen

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.06. 09:22:57

@saláta boglárka: Zacher úr csak foglalkozzon azzal, hogy a vezetése alatt lévő osztály (Honvéd SBO) normálisan működjön! Ami ott megy... :(

Koboldanyu 2015.05.08. 08:24:14

@saláta boglárka: Zachertől mindent elolvasok, tanított a fősulin, imádtuk. Nem is a "méregtelenítésre" gondoltam, ez legyen a legnagyobb baj. Az egész Ködpiszkáló blogra értettem, csak ez volt a legfrissebb bejegyzés, ezért éppen ide írtam nagy örömkitörésemben :)

ezisgyógyítsa (törölt) · https://rakgyogyitok.wordpress.com/ 2015.05.08. 11:06:54

Ez a méregtelenítés örök sláger alter-, ezo- és hasonló körökben, dacára annak, hogy számos, a fentihez hasonló kiváló cáfolat jelent már meg a témában. Gyakorlatilag kiirthatatlan tévhit, se szeri, se száma a hasonló kúráknak, tanácsoknak.

Bármennyire ártalmatlannak tűnnek is, korántsem veszélytelenek. Találtam egy esetet, amelyben hasonlóképpen valamiféle méregtelenítésről szólt a "diétás tanács", ami meglehetősen ártalmatlannak tűnt: a só kiiktatása és nagy mennyiségű víz fogyasztása. A kúra következtében a páciens maradandó agykárosodást szenvedett.

Ehun a cikk:

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7520756.stm

Zb74 2015.05.15. 12:52:32

@Lady.Bird: Rövid böjtölés alatt ezt érted?
gettingstronger.org/2010/11/learning-to-fast/
Ez nem egész napos ételkihagyást jelent.

2015.05.21. 10:12:48

"Hosszú az út és nehéz, mely a pokolból a fénybe vezet.", de a legtöbben rá se lépnek. Ismerőseim is "tavaszi méregtelenítást" végeztek, egy hétig nem ettek, csak valami borzalmas löttyöt ittak (persze bioboltból) és tisztán érezték a "tisztító hatást". Persze egy hét után újra ment a piálás, meg a zabálás, de már "lett helye a méreganyagoknak". Idióták.

orakulum 2015.06.01. 14:20:32

Egyszer azt olvastam a neten, hogy az ivóvíz klórtartalma elpusztíthatja a"jó" bélbaktériumokat Ez igaz lehet?
Nem tudom írtatok-e márcikket a vízivásról, arról, hogy milyen vizet igyunk? Mert a csapvíz rossz ízű a klórtól a tisztított víznél is ódzkodom attól, hogy a szűrőn megtapadt anyagokon átfolyó vizet igyam, a palackozott víznél is kerülhetnek be nem kívánatos baktériumok és állítólag a palack anyagából is kerülhetnek a vízbe egészségtelen dolgok.

Ha írtatok már erről, osszátok már meg velem a linket. Köszönöm.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.06.01. 14:32:29

@orakulum: 2 cikk volt a témában: kodpiszkalo.blog.hu/tags/v%C3%ADztiszt%C3%ADt%C3%A1s

A kérdéssel kapcsolatos cikkről nem tudok. A legjobb megoldás talán az, ha kiengedjük a vizet egy pohárba, majd rövid állás után isszuk meg (ez idő alatt elmegy belőle a klór).

oakleaf 2015.11.02. 09:57:10

Sziasztok! Írjátok, hogy "a máriatövis terméséből készített tea nem sokat ér, mivel a víz nem vonja ki a növény hatóanyagait (ezért ennek a máriatövist tartalmazó gyógyszerek nem is vízzel készült extraktumot tartalmaznak)". Ha nem teaként, és vízben feloldva, akkor hogyan tudom felhasználni a máriatövis magőrleményemet úgy, hogy hasznos is legyen?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.11.02. 10:18:59

@seashells: valamilyen élelmiszerbe belekeverve pl.

fordulo_bogyo 2015.11.04. 06:00:35

@orakulum: "Egyszer azt olvastam a neten, hogy az ivóvíz klórtartalma elpusztíthatja a"jó" bélbaktériumokat Ez igaz lehet?"
Nagyon-nagyon valoszinutlennek tartom. 0.1-0.4 mg klort tartalaz az ivoviz literenkent. Ez arra elegendo, hogy meggatlja a bakteriumok szaporodasat a vizvezetekben.
Amikor megiszod, akkor osszekeveredik a gyomorban majd ha tovabbjut, akkor vekonybelben talalhato taplalekokkal. A klor nagyon reaktiv elem, reakcioba fog lepni veluk, es megszunik klor lenni. Nem jut el a vastagbelbe, ahol a hasznos bakteriumok elnek.
Mi tobb, a csapviz klortartalma meg kozvetlenul, tomenyen, semmivel nem keveredve, ahogy a csapbol kifolyik meg a kezeden levo hasznos/semleges/kartekony bakteriumok elpusztitasara sem elegendo. Csapvizzel nem lehet fertotleniteni, bakteriumot irtani.
Tehat nem aggodnek a bakteriumaim miatt a klorral kezelt csapviz miatt.
ha nagyon aggodni szeretnek, akkor a vizben es a gyomorban levo szerves vegyuletekkel reakcioba lepo klor miatt aggdonek, ezek a vegyuletek az emberi sejteknek nem tesznek jot. A bakteriumok miatt ebben az esetben sem aggodnek.
Mikrobiologus vagyok, ha van ra erdeklodes, akkor vegzek egy kiserletet, csapvizbe es tiszta (forralt es lehutott, klormentes) vizbe teszek belbakteriumokat es megnezem, hogy lesz-e kulonbseg az elo bakteriumszamban.
Erdekel a kiserlet? Megcsinaljam?

Reactor 2022.12.22. 04:34:17

Aki nagytakarítást akar odabenn végezni, elég 6-8 Milli krémtúrót (lehet mazsolás is!) megenni egyhuzamban. Olyan cifrafosása lesz jópár napig, hogy még a tíz évvel ezelőtti menzás kajamaradékok is kiürülnek majd belőle...

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása