borral az influenza ellen?

2013.03.01., Szerző: kodpiszkalo

Már megint a bor. Bár nem valószínű, hogy gyógyszerré válik, vajon a megelőzésben lehet-e szerepe? Alkalmas-e például arra, amint két orvos tanácsolja, hogy megelőzze az influenzát? Ugyan az illusztrációként használt, a 20. század elején készült plakát szerint igen, vajon helytálló-e a régi jótanács? Egy néhány éve keletkezett, új "tényeket" bemutató, influenzaszezon lévén újra szárnyra kapott körlevél, majd annak elemzése következik.

Meglepő tanáccsal állt elő Tihanyi László orvos: naponta két deciliter fehérbor elfogyasztásával védekezzünk az influenza ellen! Az orvos szerint a bor megvédhet a rettegett H1N1 vírustól is.
BORKÚRA - Kellemes és hatékony módot javasol az influenza, egyben a H1N1 vírus elleni védekezésre Tihanyi László orvos. A doktor azt tanácsolja, esténként fogyasszunk el két deciliter fehérbort, ami megvéd minket attól, hogy a vírus bejusson a sejtjeinkbe.
– A pácienst nem az alkohol védi meg a vírustól, hanem a fehérborban található értékes anyagok. A borban ugyanis – különösen a rizlingfélékben és a chardonnay-ben – nagyon magas a sikiminsav-tartalom. Ez a sikiminsav pedig a kór egyik legnagyobb ellensége, mert meggátolja, hogy a vírus bejuthasson a sejtekbe, és betegség alakuljon ki – magyarázta Tihanyi László, aki 28 éve praktizál belgyógyászként és kardiológusként.
– A sikiminsavat már régóta használják a gyógyászatban, eddig a kínai csillagánizsból nyerték ki. Egy olasz professzor azonban észrevette, hogy a jó minőségű fehérborok szintén nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a savat, literenként akár 200 milligrammot is. A gyógyszertárban kapható orvosságban kapszulánként 75 milligramm sikiminsav található. Dr. Bense Tamás háziorvos is jó megelőző szernek tartja a bort.

A bor valóban tartalmaz sikimisavat (helyesen sikimisav, nem pedig sikiminsav), az írás további része tévedés vagy csúsztatás. A sikimisav számos növényfajban, így a szőlőben is megtalálható vegyület, amely egy sor másik anyag előállításának átmeneti terméke a növényi szervezetekben. Mennyisége elégé változó, de akár a  kb 400 mg-t is elérheti literenként. A sikimisavnak annyi köze van az influenzához, hogy az egyik vírusellenes gyógyszerhatóanyag (oseltamivir) előállításának kiindulási alapanyaga. Mint lent látható, a sikimisav (1) és az oseltamivir (8) nemcsak kémiailag különbözik jelentősen, hanem az átalakításhoz is többlépéses bonyolult kémiai reakciókra van szükség. Ez az emberi szervezetben nem játszódik le, a reakció csak laboratóriumi körülmények között megy végbe. Mivel a sikimisav nem hatásos az influenza ellen (sem megelőzésre, sem kezelésre nem jó), és Tihanyi állításával egyetlen gyógyszernek sem hatóanyaga, természetesen a bor sem alkalmazható gyógyászati céllal. 

A rejtély nagyjából megoldva, már csak az a kérdés, hogy honnan nyerheti értesüléseit a magabiztosan, de tévesen nyilatkozó belgyógyász-kardiológus-kardio-rehabilitológus szakorvos (de főleg "méregtelenítésben" és "lúgosításban" utazó) Tihanyi László és a gyermekgyógyász Bense Tamás?

Kép forrása: nyultam.com

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr825112374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okoska törp 2013.03.02. 12:09:31

A sitimisav egy vizsgálat szerint öli a moszkitólárvákat, ilyen célból 25 kilós kiszerelésben forgalmazzák is. Várhatjuk hogy ez az agrokémiai anyag valamilyen zugüzemben tablettázva mint humán gyógyszer/étrendkiegészítő fel fog bukkanni. Jó lenne szemmel tartani a hatóságoknak.

fordulo_bogyo 2013.03.04. 06:27:15

Gyógygombát kellene áztatni abba a borba, hogy igazán hatásos legyen.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása