schüssler-sók, avagy az arcodra van írva minden

2014.01.06., Szerző: j.norbert

schussler_2.jpgDr. Wilhelm Heinrich Schüssler német homeopata orvos a XIX. században dolgozta ki terápiás rendszerét, 1873-ban publikálta a biokémiai sók tanát. Módszere a homeopátián alapul (de több aspektusában eltér tőle), a mai napig népszerű, a természetgyógyászok előszeretettel alkalmazzák. A Schüssler-sókkal a patikák polcain is találkozhatunk. Schüssler módszeréről és az arcdiagnosztikáról szól a következő írásunk.

Schüssler 1821-ben, Bad Zwischenhahnban városában született, majd Oldenburgban szerzett orvosi diplomát (érdekesség, hogy az érettségi nélkül szerezte meg a képesítést, az érettségi bizonyítványát csak a diploma után kapta meg). Érdeklődése hamar a homeopátia felé fordult, részben erre, részben a kor akkoriban elért élettani eredményeire támaszkodva (miszerint bizonyos ásványi anyagok szükségesek a szervezet működéséhez) alkotta meg rendszerét. Alapgondolata, hogy tizenkét ásványi só ("a szervezet élettani funkcionális szerei") tölt be kulcsszerepet töltenek be a só-víz, a sav-bázis háztartás fenntartásában, a vérképzésben stb. A 12 ásványi sót később 15 kiegészítő sóval egészítették ki halála után. Vélt hiányállapot esetén ezek pótlása szükséges, az így kialakuló betegségek kezelésére, a tünetek enyhítésére. Schüssler elgondolása azonban nem az volt, hogy a hiányzó anyagokat nagy mennyiségben vigye be (pl. vasat vérszegénység esetén), hanem a homeopátia eszköztárához nyúlt. Alapelve az, hogy homeopátiás hígításban bevitt sókkal "közvetíti" az információt a sejteknek, így azok a táplálékból jobban fogják hasznosítani az ásványi anyagokat. Fontos megjegyezni, hogy itt van az eltérés a hagyományos homeopátia és a Schüssler-terápia között: Schüssler is "információt" közöl a sejtekkel, szintén hasonszenvi módon, de nem a betegséget előidéző (vagy annak tartott) anyagot potenciálja, hanem a hiányzó ásványi anyagot. Másik (bár kevésbé markáns) differencia, hogy míg a homeopátia általában a "C" (centezimális) potenciálást használja, addig Schüssler a "D" (decimális) hígítást: általában D6-ot,  D9-et, vagy D12-t.

Egy kis kitérő: A C (vagy CM) potenciálás során az anyagot a százszorosára hígítják, majd tízszer összerázzák. Egy C9-es potenciájú szer az kiindulási anyagot 1E+18 hígításban tartalmazza.

A D (vagy X) potenciálás hasonló, csak nem százszoros, hanem tízszeres hígítás készül. A hígításhoz tejcukrot (laktózt) használnak.

Schüssler-terápiamásik alappillére az arcdiagnosztika: művelői szerint az arcbőrön megfigyelt elváltozások utalnak belső szervi problémákra, minden ilyen jelnek diagnosztikai jelentősége van. Az arcot természetes fényben (persze smink nélkül) kell vizsgálni. Pl. tejszínű arc a szemkörnyéken kalium chloratum (KCl, kálium-klorid, azaz kálisó) hiányára utal.

A kálium-klorid valóban fontos vegyület: nélkülözhetetlen a sejttevékenységhez. Fontos a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az izmok és idegsejtek ingerület átvitelében valamint a sejtek energia ellátásában is hangsúlyos a szerepe. Legújabb ismeretek szerint a káliummal csökkenteni lehet többek között a stroke (szélütés) és a szívritmuszavarok kockázatát, a vérnyomást, de akár a csontok kalciumszintjének csökkenését is. Az élettani működésekhez szükséges mennyiségben a híresztelésekkel ellentétben nem méreg - igaz, jelentős dózisban szívleállást okoz. Ez a dózis azonban valóban jelentős: a KCl LD50 értéke egy 75 kg testtömegű ember esetén 190 g.

Mindkét ion (a kálium és a klorid is) nagyon fontos, de nem teljesen igaz, hogy a sejtplazmában kálium-kloridként (főleg, hogy disszociál) fordulna elő: a káliumionok intracelluláris (sejten belüli) koncentrációja 140 mmol/liter, míg a kloridionoké 4 mmol/l (a vérplazmában 3,3-4,9 és 96-106 mmol/l a hasonló érték). A hypokalemia (alacsony káliumszint) tünetei elsősorban izomfájdalom, izomgyengeség, szívritmuszavar, székrekedés (tehát nem hasmenés, mint a terápiás javaslatban olvashatjuk), súlyosabb esetben bénulás.

De van itt más is: konyhasó, azaz nátrium-klorid is kapható (természetesen hígításban) Schüssler-sóként, depressziótól kezdve a hajhulláson át, az hüvelyszárazságig sok mindenre jó (az ízületek kattogását "szárazság miatt kattog", ne is említsük).

A nátrium-klorid abszolút életfontosságú (esszenciális) só. A natrium chloratum összetevői, a nátrium- és a kloridionok döntő szerepet játszanak a folyadékeloszlás szabályozásában. Míg a kálium legnagyobb részt a sejteken belül található, addig a nátrium a sejtek közötti állományban, csontokban, porcszövetekben, de a gyomorban, vesékben is előfordul. Mivel a szervezetből vizelettel és verejtékezéssel ürül, állandó pótlására van szükség.

Érdemes szétnézni más webhelyeken is.

Testünk mintegy 80 milliárd sejtből áll, és valamennyi ún, mini építőelemünk normális működéséhez elegendő sóra van szükségük - olyan ásványi anyagokra, melyek egy egészséges emberi szervezetben, elegendő mennyiségben és normális arányában fordulnak elő

Az a 80 milliárd inkább 3700 milliárd, de ez most nem olyan lényeges. Az ásványi anyagok valóban szükségesek a szervezet működéséhez, de tényleg minden rajtuk múlna?

Az egészség (de főként annak megőrzése) csakis úgy érhető el, ha megfelelően táplálkozunk, eleget mozgunk és a szükséges pihenés is jelen van életünkben. Csak hogy éppen mindezeket nem teszi a mai modern (?) ember! Gyorsan, kapkodva eszik, mert a mindennapi stressz erre készteti, majd közben-közben jó néhány csésze kávé és egyéb savképző italokat, ételeket fogyaszt, valamint sokan még mindezek mellé gyógyszereket is szednek rendszeresen.

Ezt megspékeljük még mozgáshiánnyal, csak ülünk az íróasztalunk mellett és bámuljuk a televíziót - azonban ezek cseppet sem jelentenek kielégítő lazítást. (...)

Szervezetünk ezt az egészségtelen, kibillent egyensúlyt csakis úgy képes korrigálni, hogy só-tartalékaihoz nyúl. Az ásványi sók gyorsíthatják vagy lassíthatják egyes sejtműködéseinket, s így korrigálják a problémákat. Ehhez viszont szervezetünk rendre nagy mennyiségben használja fel az egyes életsókat, melyeket pótolni kell.

Ez most arra utal, hogy ahelyett, hogy csökkentenénk a stresszforrásokat, vagy többet mozognánk, inkább kapjunk be néhány Schüssler-tablettát, vagy egyéb, ásványi anyagokat tartalmazó terméket? Végül is egyszerűbb, mint változtatni néhány rossz szokásunkon...

A hab a tortán:

Van elég kínálkozó ásványianyag-készítmény a patikákban, reformboltokban!

Ezekkel még inkább erősödik az "elosztódási zavar" a sejtek belsejében, hiszen a nagy mennyiségben bejuttatott mono-készítmények csak még inkább lezárják a sejtfalat; az eredmény: többé egyetlen molekula sem lesz képes azon átjutni - a sejtek szép lassan "kiszáradnak". 

Állati sejteknek nincsen sejtfala (szemben a növényi sejtekkel), csak sejthártyája. Hogyhogy lezárja, átjárhatatlanná teszi? Ha így is lenne, akkor mégis, hogyan száradna ki, ha a víz se mehet ki belőle? 

A Schüssler-féle szöveti sók hatása valószínűleg a placebo hatással egyezik meg, biokémiai és élettani ismereteink alapján nem hihető, hogy némi laktóz jelenti a megoldást egészségügyi problémáinkra. Semmilyen bizonyíték nem áll az arcdiagnosztika mögött (az alapját képező homeopátia mögött sem).

Motoszkál bennem a kisördög, a legkisebb a potenciájú (D6) szerekben talán még kimutatható érzékeny analitikai eljárásokkal a kiindulási sómennyiség, hiszen a D6 csak egymilliószoros hígítás. Vajon tiszta laktózt tablettáznak, vagy tényleg elvégzik a hígítást?

Kép innen.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr235703396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2014.01.06. 18:56:05

Nagyon jo iras, tetszik!

En is gondolkoztam mar rajta, hogy vajon a homeos keszitmenyek eseten valoban elvegzik-e azt a sok higitast, vagy egyszeru en ures tablettakat keszitenek.

A legtisztabb tejcukor is sokkal tobb mint egymilliomod resz sot tartalmaz, attol tartok.
Az USP (gyogyszertari tisztasagu) laktoz eseten 0.1% (azaz egy ezred resz) aszvanyi so szennyezes engedelyezett. Ez ezerszer tobb, mint amit a higitott oldatbol hozzaadnak.

Tenyleg, azt lehet valahonnan tudni, hogy egy homeos bogyo az adott anyag adott higitasabol milyen mennyiseget tartalmaz keszitesekor, vagyis mennyit adnak hozza az oldoszerbol, ami azutan leginkabb is elparolog belole?

j.norbert 2014.01.06. 20:48:29

@fordulo_bogyo: Hirtelenjében ezt találtam:

www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/2012/ucm314629.htm

"b. The investigator also observed for Batch #36659 that one out of every six bottles did not receive the dose of active homeopathic drug solution due to the wobbling and vibration of the bottle assembly during filling of the active ingredient. The active ingredient was instead seen dripping down the outside of the vial assembly. Your firm lacked controls to ensure that the active ingredient is delivered to every bottle."

Nincs kéznél Ph. Hg. VIII., pedig kíváncsi volnék, hogy milyen előírásokat támaszt homeopátiás készítményekkel kapcsolatosan.

fordulo_bogyo 2014.01.06. 20:53:03

@j.norbert: Koszi!

tetszik:
"Your firm lacked controls to ensure that the active ingredient is delivered to every bottle."

Ha egyszer semmilyen kemiai sem biologia modszerrel nem mutathato ki az "active ingredient", akkor valoban nincs modszer annak ellenorzesere, hogy belekerult-e a fiolaba...

j.norbert 2014.01.06. 21:07:51

@fordulo_bogyo: Schüssler-sókat gyártó cég honlapja sem túl bőbeszédű. Bár némettudásom erősen megkopott, de ha jól veszem ki, akkor szokásos mellébeszélés megy:

www.schuessler.dhu.de/home/therapie/qualitaetsprodukte-dhu.html

fordulo_bogyo 2014.01.06. 21:30:16

@j.norbert: Ha jol ertem, ott azt irjak, hogy finom porra (100mikron meretu reszecskek) orolik a sokat, es utana ezt keverik tizszeres mennyiegu szilard tejcukorral. Nem oldatokkal dolgoznak.

Ez igy meg erdekesebb! A szilard reszecskek nem keverednek olyan mertekben, mint a folyadekban oldott anyagok.

Szamoljunk kicsit!
Kozeliteseket hasznalok, ha valaki tudja/akarja batran pontosithatja.

A 100um = 0.1mm szabad szemmel meg eppen lathato meretu szemcse sulya korulbelul 1ug (10^-6 g).

Egy tabletta legyen mondjuk 100mg (=100 000ug).

Akkor egy tabletta 100 000 (10^5 db) szemcsebol all ossze.

D6 higitasu keszitmeny eseten atlagosan minden tizedik tablettaban van egy szem so, a tobbi ures.
D9 eseten tizezer tablettabol egyetlen tartamaz egy szem sot, D12 eseten egymillio tablettabol egy, a tobbi 999 999 darab teljesen ures.

Ez lottozas, vagy mas szerencsejatek, hogy a sok tabletta kozul eppen ureset, vagy nyerot huzol.

Ha jol szamolok.

Egy nagysagrendnel nagyobb hiba nem lehet a kiindulasban.

gybencsko 2014.01.06. 21:52:31

@fordulo_bogyo:

Nincs is rázogatás meg semmi? Akkor hogy adódik át az információ? A kristályok között? És most tényleg arról kérdezősködök, hogy egy nem létező valamivel az egyik nem létező dolog helyett esetleg egy másik nem létező dolog történik? Én sem vagyok normális...

j.norbert 2014.01.06. 21:54:31

@fordulo_bogyo:

Kiszámolom, erre bezárom az ablakot!

Tehát:
Laktóz sűrűsége: 1,525 g/cm^3
r = 0,1 mm (tekintsünk minden szemcsét gömbnek)
V = 0,0042 mm^3

A szemcsetömeg 6,405 ug-nak adódik, 100 mg-ban tehát van kb 15600 szemcsécske. Ha az idegen anyagokat is r=0,1 mm-nek veszem (a sűrűségkülönbséget meg hanyagoljuk el), akkor D6-nál 0,016 "idegen" szemcse van! (Ha jól számoltam, persze :))

A Schüssler tabletták tömege saccra 1 g körül lehet.

j.norbert 2014.01.06. 21:55:47

@gybencsko: Ütverázás itt is van. Az más kérdés, hogy kristályok között is ugyanúgy áramlik-e az "információ", mint oldatok esetében.

fordulo_bogyo 2014.01.06. 22:07:15

@gybencsko: Potencialjak. Barmit is jelentsen az, feltehetoleg utogetik, razogatjak...

"Die Potenzierschritte beginnen bei den DHU Schüßler-Salzen jeweils mit 1 Teil Mineralsalz und 9 Teilen Lactose. So entsteht zunächst die erste Dezimalpotenz D1. Danach erfolgt die Potenzierung mit 1 Teil der Verreibung und 9 Teilen Lactose. "

@j.norbert: En durvabb kozelitest hasznaltam, kocka alaku reszecsket, 1 g/cm^3 suruseget, es lehet, hogy egy nagysagrendet el is szamoltam. ;-)

A lenyeg, hogy nem homogen egy uveg tartalma, nem egyformak a tablettak. Sok ures tabletta kozott van egy-egy amiben valoban van (a kimutathatosag hataran levo mennyisegu) so, mig a tobbiben egyaltan nincs.
Mashogy kifejezve a tablettak egy elenyeszoen csekely hanyada kb 10^15 darab so-atomot tartalmaz, a tobbi tabletta 0 darabot.
Vannak anyagok (persze nem az asvanyi sok kozott), amik ilyen mennyisegben mar elettani hatassal birnak.

A homeopatias szerek eseten ez 1 atom/molekula vs 0 atom/molekula, ott barmi is legyen benne, hatastalan.

gybencsko 2014.01.06. 22:32:39

@fordulo_bogyo:

Csak meg kell egy kicsit sózni a tablettát fogyasztás előtt, és máris tele lesz hatóanyaggal :D

fordulo_bogyo 2014.01.07. 03:01:16

@j.norbert: "Ütverázás itt is van. Az más kérdés, hogy kristályok között is ugyanúgy áramlik-e az "információ", mint oldatok esetében."

Igen, ugyanugy = sehogy. :-(

Az emberi hulyeseg hatartalan. Szomoru.
Epp ,a ajanlottak egy weblapon torott fog gyogyitasara a Schussler sok kozul a kalciumot, mert ugye attol visszano a letort fog... potolja letort kalciumot.

Tenyleg be kene zarni az altalanos es kozepiskolakat, es helyettuk a webes aruhazak lapjain tanulhatna az ifjusag.

Neha orulok, hogy mar sok eve kulfoldon elek, hogy a gyerekeim, az unokaim nem ezen az intezmenyesitett szemeten nonek fel.. OK, tudom, ez olcsobb TB-nek, mint a valodi tamogatott gyogyszer, mert ezt a polgar a sajat zsebebol, teljes aron, orommel vasarolja, es nem ker gyogyszert - de tenyleg ez az olcsobb hosszu tavon?

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.01.07. 08:01:46

@fordulo_bogyo: Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ez a sok szemét kevés kivételtől eltekintve mind nyugati termék. Más kérdés, hogy ott ezeknek az átveréseknek a zöm,a már évtizedekkel ezelőtt lecsengett. Történelmi helyzetünkből adódóan nálunk most van a csúcs. Fog javulni a helyzet, de a marhaságok sosem tűnnek el teljesen: pl. USÁ-ban és Kanadában is kapható Schüssler-só, vannak külön erre specializálódott webáruházak is.

j.norbert 2014.01.07. 10:44:33

@fordulo_bogyo: Ennél a mennyiségnél egy nagyságrend nem sokat számít. :)

Homeopátia/Schüssler-só/stb. mindig lesz, én a problémát itthon az egészségnevelés hiányában látom. Volt olyan hölgyismerősöm, aki azon problémázott, hogy milyen veszélyes dolog a prosztatarák, el is megy vizsgálatra, mert még sohasem nézette meg...

Ez persze kiragadott példa, de ameddig minden halálozási útmutatót mi vezetünk, s a megelőzésre alig fektetnek hangsúlyt, addig a csodadoktorok bőven találnak piacot.

belekotyogok 2014.01.07. 14:10:24

@j.norbert: Bocsika, de az alkoholos filccel a ásványvizes műanyag flaskára felírt pozitív tartalmú szavak pozitív rezgése is átmegy a vízbe, ezt elfogyasztva az emberbe, amitől jó lesz neki. Szóval nyilván a kristályokkal is lehet ez a helyzet... :D :D :D

fordulo_bogyo 2014.01.07. 18:49:40

@kodpiszkalo: Igazad van, errefele gyartjak, de itt a mindennapi eletben az ingerkuszob alatt marad.

Azt sem ertem, hogy ilyenekert miert adnak penzt az emberek, miert nem maguk "tenyesztik" otthon, ugy, ahogy a kefirt, kristalygombat, a kovaszos uborkat...

Egyszer valaki megvesz egyet, feloldja, utogetve razza, es higitja... egyre erosebb hatasu kene legyen...

zsuzsanon 2014.01.11. 00:49:45

@fordulo_bogyo:

"Azt sem ertem, hogy ilyenekert miert adnak penzt az emberek, miert nem maguk "tenyesztik" otthon, ugy, ahogy a kefirt, kristalygombat, a kovaszos uborkat..."

Hogy ez mekkora ötlet! :D
És biztos ami biztos alapon hangosan rá is lehetne olvasni az információt...

Bár a homeopátiával kapcsolatban még mindig nem vagyok meggyőzve, hogy ördögtől való. Egyszer ez gyógyította meg a kisfiamat. Nem hiszem, hogy placebóhatás volt, a helyzet miatt sem, pedig eléggé racionális vagyok.

Manócanya 2014.01.16. 07:48:09

Hát, akkor én bizonyára álmodtam, hogy a herpeszem (a többedik) nem jön ki , szinte alig észrevehető a 3. és 8. sótól. Azért írom le ide, mert ki lehet próbálni. Előtte próbálkoztam én mindennel, de nem jött be.

j.norbert 2014.01.16. 08:32:28

@Manócanya: Örülök, hogy jobban van!

A herpesznek megvan az a tulajdonsága, hogy idő után (néhány év) lecsökken a fellángolások száma, enyhülnek a tünetek is és megnő a tünetmentes periódusok hossza. Fertőzni viszont továbbra is fertőzhet. Feltételezem, hogy ez állhat fenn az Ön esetében is.

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása