fluorid, fogszuvasodás vagy májkárosodás?

2013.03.18., Szerző: kodpiszkalo

Az erősen hatásvadász cím mély dilemmát takar: mit tehet egy szülő, ha (2 éves, a fogkrémeket desszertnek tekintő) gyermekének fluoridmentes fogkrémet szeretne venni, de amire ráakad a neten, az egy májkárosító növény kivonatát (is) tartalmazza? A válasz egyszerű: válasszon másikat... De a téma komolyságára való tekintettel kicsit körüljárjuk: mi is ez a májkárosító összetevő, és tényleg félnünk kell-e tőle?

A Biodent basic fogkrémre egy internetes bolt kínálatában akadtam rá, összetevői között meglepődve olvastam a fekete nadálytő nevét. Hogy miért? Hát mert a fekete nadálytövet belsőleg, szájon át nem szabad alkalmazni mérgező hatása miatt.

A nadálytő (Symphytum officinale), amennyiben jó minőségű termék részeként szakszerűen alkalmazzuk, teljesen veszélytelen, igen hasznos gyógynövény. A népi gyógyászatban zúzódások, csonttörések ke­ze­lésére használják, erre utal egyik népies neve is (forrasztófű). Jellemzően gyökerét használják, de egyes vidékeken levelét is fogyasztották (akár salátaként is). A fekete nadálytő hatásosságát ízületi és izomfájdalmak enyhítésében számos vizsgálat igazolja, így a növényt méltán tekinthetjük a legmegalapozottabban alkalmazható gyógynövények egyikének.

Megítélésében a 20. század második felében történt változás, amikor felsimerték, hogy a növény májkárosító vegyületeket (ún. pirrolizidin-alkaloidokat) is tartalmaz. Ezek a vegyületek nagy dózisban  akut májvéna-elzáródást (Budd-Chiari szindrómát) okozhatnak, ezt más, tévedésből nagy dózisban elfogyasztott, pirrolizidin-alkaloidokat tartalmazó növényeknél több esetben leírták. Mivel a fekete nadálytövet ritkán eszik nagy mennyiségben, esetében veszélyesebb, hogy az említett vegyületek hosszú távon még kis koncentrációban fogyasztva is májkárosítóak, rákkeltőek lehetnek. Ezt felismerve Európában csak külsőlegesen alkalmazhatóak nadálytövet tartalmazó gyógyszerek (belsőleg elfogyasztani nincs is sok értelme). Bár a vegyületek bőrön keresztül nem szívódnak fel jól, még a kenőcsöknél, krémeknél is megkövetelik, hogy a pirrolizidin-alkaloidok mennyisége egy biztonságosnak tekintett szint (ez mikrogrammos dózis!) alatt legyen.

Ennek ismeretében kicsit aggasztó, hogy a hazai piacon számos, ellenőrizetlen pirrolizidinalkaloid-tartalmú ún. lóbalzsam (?) kapható, amelyek egyik fő összetevője a nadálytő. Ez hogyan lehetséges? Hát úgy, hogy ezek nem gyógyszerek, gyógytermékek, hanem kozmetikumok, s ezeknél nem érvényesek a szigorú szabványok... És ugyanide tartozik az említett fogkrém is, amely annyival súlyosabb eset, hogy ez a termék közvetlenül a szájba jut (gyermekeknek a gyomrába is). A nadálytő ilyen célú alkalmazása szakmailag teljességgel elfogadhatatlan, de hogy ez mégis előfordulhat, jól jellemzi a növényi alapú termékek felemás jogi helyzetét: gyógyszerként maximális szigor, kozmetikumként ugyanilyen mértékű oda nem figyelés.

Nem sok jóra számíthat az sem, aki a "szakirodalomban" néz utána - például egy olyan könyvben,amely 28 éve íródott, és már megjelenésekor is elavultnak számított. Maria Treben Egészség Isten patikájából c. könyvének 24. oldalán ezt olvashatjuk: "A gyökérből (mármint a fekete nadálytő gyökeréből) tea is készíthető, amelyet belsőleg kell alkalmazni hörghurut, emésztési zavarok, gyomorvérzés, mellhártyagyulladás esetén. Naponta 2-4 csészényi teát igyunk belőle, kortyonként fogyasztva." A legutóbb 2008-ban megjelent könyv sokak számára ma is orákulumnak számít, jóllehet a fent idézett tanács (és a hasonlók) nem hogy nem segítenek, hanem kifejezetten árthatnak is. 

De mi lehet az oka annak, hogy az állítólag évszázados népi tapasztalatot összefoglaló Treben nem figyelt fel a nadálytő veszélyes voltára? A válasz egyszerű: a májkárosodás, a májcirrózis, a májrák az alkalmazást követően, akár évekkel később jelentkezik, amikor már esély sincs felfedezni a növény elfogyasztása és a betegség kialakulása közötti kapcsolatot. A nadálytő esete több tanulságot hordoz: 1) a növények tudományos igényű kutatása a hatásos és biztonságos alkalmazás szempontjából igen hasznos eredményekkel járhat, 2) a népi tapasztalat önmagában nem mindig elegendő a biztonságos gyógynövény-használathoz, és 3) az ilyen termékek piaci jelenléte jól tükrözi azt a fejetlenséget, amely a termékengedélyezés és -ellenőrzés terén Európában jelenleg van. Ha aktualizálni szeretnék, azt mondanám, akkor már inkább egy kis lóhúsos pulykasonkát kérnék...

Kép forrása: wikimedia

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr965140160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dezz 2013.03.21. 10:10:06

Riogatás helyett nem ártana pontosítani a következőket:
- Mekkora az a bizonyos nagy dózis?
- Milyen hosszú távon lehet ártalmas a kis dózis és milyen kis dózis? (És milyen arányban áll ez egy teakúra időtartamával?)
- Az említett fogkrémben lévő kivonatban megtalálhatók-e egyátalán a pirrolizidin-alkaloidok? Ezügyben talán a gyártónál kellene először érdeklődni, mielőtt egy terméket automatikusan májkárosítónak állítunk be, ami megalapozatlan hitelrontás.

Ez így nem más, mint egy laikus "parázása", innen-onnan összeszedett információmorzsák hatására, alaposabb utánajárás nélkül.

Megjegyzem, úgy vélem, hogy a népi gyógyászat évszázadai alatt valószínűleg felfigyeltek volna a májkárosító hatásra a fekete nadálytő alkalmazása során, ha ez az adott dózisok és időtartamok alatt jelentkezett volna. Ha más nem, olyan személyeknél, akik rendszeresen fogyasztották.

dezz 2013.03.21. 10:34:54

Most látom, hogy a pellengérre állított fogkrémben alkohol is található. Valójában ugye nem is akarta ezt a 2 éves gyermeke számára megvásárolni?

okoska törp 2013.03.21. 11:44:39

@dezz:
Gondolom tudod hogy egy érett őszibarackban sokkal több etanol van mint ami a fogkrémben lehet. Az alkohol ilyen mennyiségben a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása miatt normál táplálék, ehhez az ember az évmilliók alatt alkalmazkodott. Nem kell túllihegni.

dezz 2013.03.21. 12:33:40

@okoska törp: Szerintem nem én lihegek itt túl dolgokat. Viszont nem tudom, mennyi alkohol lehet ebben a fogkrémben. Lehet, hasonló a dolog jelentősége, mint ami itt felmerült. (Sokkal jobban tartanék egy sor szintetikus anyagtól.)

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.03.21. 12:55:03

@dezz: szerintem a lényeg röviden:
- a nadálytő ebben a fogkrémban nagyjából fölösleges, más, biztonságos növénnyel jól pótolható összetevő
- a nadálytő kb 0,2-0,4% PA-t tartalmaz
- a napi maximális megengedett PA-bevitel Euirópában elfogadottan max 0,1 mikrogramm
- ez kb. 0,2-0,4 mg nadálytőben van benne
- nem tudjuk,. hogy ebben a temékben mekkora a nadálytő koncentrációja
- tudjuk, hogy az említett határérték fölött a nadálytő májkárosító
- tudjuk, hogy a kozmetikumok esetén nincs hatóságilag maximált PA-tartalom ezt nem követelik meg és nem is ellenőrzik
mindezekltudatában felelős szülőként nem adnék a gyermekemnek ilyen fogkrémet.
Az információimat nem innen-onnan, hanem tudományos adatbázisokból, cikkekből szedem össze.

dezz 2013.03.21. 22:08:44

@kodpiszkalo: Mindez nagyon szép, de ez azt jelenti, hogy csak feltételezed az egészségkárosító hatást, azonban a cím alapján az gondolható, választhat az ember egyik vagy másik dolog között, azaz adott az egészségkárosítás. Holott valójában csak egy esetleges lehetőségéről van szó. Mint már írtam, célszerűbb lett volna először a gyártóhoz fordulni információért. Könnyen lehet, az a kivonat egy bizonyos anyagot takar, az összes többi - közöttük a kifogásolt - kihagyásával.

Furcsának találom, hogy egy ilyen esetleges lehetőség miatt érdemesnek találod megkongatni azt a bizonyos vészharangot, miközben - ha igazán jól tájékozott vagy, tudnod kell róla - vannak ennél komolyabb problémák is a kozmetikumokkal. Konkrétan tudható egy sor szintetikus össszetevőről, hogy káros és hogy ott van nagyon sok termékben, de a pontos koncentráció titkos.

Némi elfogultságot vélek itt felfedezni.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.03.21. 22:47:05

@dezz: az az igazság hogy kozmetikumok terén én elsősorban anövényi összetevőkhöz értek. És ha megkérdezne 10 fitokémiában és -toxikológiában járatos szakembert, hogy van-e helye a fekete nadálytőnek egy fogkrémben, közülük 10 mondaná azt, hogy nincs. És ez nem véleménykérdés, mivel a pirrolizidin-alkaloidok májkárosító hatása olyan sokszorosan bizonyított tény, hogy ez a növény még a terápiában is ki van zárva a szájon át alkalmazható növények köréből.
Biztosan van más probléma is a kozmetikumok területén, ha ír néhányat, ami a blog profiljába vág, alkalomadtán feldolgozzuk.

dezz 2013.03.22. 00:48:46

Rendben, de továbbra sem tisztázott, hogy a illető kivonat milyen összetevőket is tartalmaz. Erről a gyártó tudna információval szolgálni.

Pirrolizidin-alkaloidok többféle gyógynövényben is megtalálhatóak alacsony tömegarányban, melyeknél nem ellenjavallt az akár belsőleges fogyasztás, csak egyrészt be kell tartani a mennyiségi és időtartamra vonatkozó előírásokat, másrészt alkoholos párlatot nem szabad belőlük készíteni, csakis vízzel forrázni, főzni, mert az előbbiben jól oldódnak, az utóbbiban viszont nem.

Jobban megnézve ezt a blogot (az egészet), látom, hogy laikusságról nem beszélhetünk (legfeljebb adott esetben gyakorlati tapasztalatok hiányáról). Ez a poszt azonban eléggé elhamarkodott.

Vincente82 2013.03.22. 10:26:44

Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de nekem kicsit más a bejegyzés kicsengése. Számomra nem annyira erről a konkrét esetről szól, hanem arról hogy ugyanazokkal a komponensekkel szemben teljesen más biztonsági követelmények vannak attól függően hogy milyen termékkategóriába tartozik, holott nem ez kellene hogy szempont legyen.
Off: Többször tapasztaltam, hogy emberek akik skarátbetűt festenének minden E-számra és egyéb "szintetikus-anyagra" anélkül hogy utánanéznének, hogy tényleg igazolt-e a veszélyessége, minden további nélkül fogyasztanak kétséges eredetű termékeket, étrend-kiegészítőket csak azért mert hát természetes, növényi.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.03.22. 12:16:46

@Vincente82: igen, a lényeg ez lenne.
És a második megjegyzés is nagyon igaz. Sőt, továbbmegyek: a fluoridmentes fogkrémet gyakran ép azok használják, akik magukat tudatos vásárlónak tartják, És előfordulhat, hogy éppen ők vesznek meg egy olyan terméket, amely más szempontból nagyon aggályos.

Ez a fogkrém jó apropó volt a pirrolizidin-alkaloidok problematikájának és a Vincente által említett általánosabb érvényű problémának a felvillantásához. Nem az volt a lényeg, hogy egy termék pellengérre kerüljön, de nem szeretem az általános példálózást, ezért jelöltem meg névvel.

Bogi Tóth 2013.03.23. 21:36:31

Talán érdekes lehet: /Dezznek különösen :-) /

A "történelem előtti" időkben eltört a lábam, velőűr szegecselés lett a vége. (Már jócskán benne voltam a korban akkor is, állítólag ilyet a gyerekek szoktak produkálni.) Az esés után 10 nappal műtöttek. Mindig a lehető legkevesebb szintetikus kemikália bevitelének híve voltam. A műtét után kb 2 hónapig, napi kb 2 liter tömény fekete nadálytő teát ittam. Akik főzték kérdezték, meddig akarom még inni ezt a "förmedvény"? Állítólag iszonyat büdi volt főzés közben. Sok évvel később egy más jellegű sebészeti beavatkozás után a sebész (aki nem csak vágott, hanem gondolkodott is) kíváncsi volt arra, hogy miért van az a bizonyos tünet nálam. Elküldött mindenféle vizsgálatokra. CT, MR. A végén májbiopsziát is vettek. (Májbiopszia után resztelt máj volt az ebéd!) A máj jóindulatú daganatát állapították meg, un FNH-m van. A komoly doktorbácsik álltak az ágyam végén és nem tudták megfejteni, hogy miért van nekem ilyen FNH típusú valami a májamon. Ugyanis a fogamzásgátlóktól max 2-3 lehet, de nekem - akkor - 5 volt. Ami nagyobb gond volt - arcukon látva -, hogy a vénákon is helyet csináltak maguknak.
Én nem Mária Trebent olvastam, hanem Rápothy-Romvárit.
Tehát laikusként a következőket tanácsolom: ne igyon senki csontforrasztás érdekében fekete nadálytő teát. Vigyen be minél több kalciumot, C vitamint. Azok fogyasztásával is eléri a célt, és nem azt fogja hallani, hogy "hát nem tudjuk igazából, mi baja, de felvesszük a transzplantációs listára". Na, ennél a mondatnál döntöttem úgy, hogy nem megyek vissza a kontrollokra. Aki alkoholista, annak meg tudják mondani mi a baja. Én meg nyugodtan igyak vörös bort, mert az egészséges, meg a menstruációkor is jó és nem árt a májamnak. Csak emiatt nem szoktam rá. Remélem, a mária tövis tea úgy gyógyítja a májat, hogy másnak nem árt. Abban bízom, hogy a májsejtek tényleg gyorsan regenerálják magukat. Gyorsan= 10 év körül.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.03.23. 22:00:46

@Bogi Tóth: Tanulságos. A májvéna-okklúzió (ami Önnél is kialakult) és a pirrolizidin-alkaloidok fogyasztása közötti összefüggés bizonyított, kár, hogy annak idején erről nem értesülhetett az említett könyvből. A máriatövis jó megodlás májvédelemre, remélem, megoldódik ez a probléma idővel!

csizkek 2013.03.25. 02:36:33

Ez egy nemet gyartmanyu cucc es vmi homeopatis iranyelvek szerint keszul a gyarto honlapja szerint.
Nemetorszagban elegge figyelnek a termekminosegre, ha nem is a hatosag, de egy rakas fuggetlen szervezet van ami ossze-vissza tesztel allandoan. Igy kicsit hihetetlenul hangzik..
Nem lehet, hogy ez egy homeopatias mokusvakitas es a nadalytokivonat azt jelenti, hogy minden ezredik tubusban van 1db molekula a novenybol?:) Ergo nincs benne, csak vmi homeopatias "kivonat"?

RMO 2013.05.18. 17:41:37

www.huffingtonpost.com/dr-mercola/fluoride_b_2479833.html
---A recently-published Harvard University meta-analysis funded by the National Institutes of Health (NIH) has concluded that children who live in areas with highly fluoridated water have "significantly lower" IQ scores than those who live in low fluoride areas.

Hydra_SR 2015.01.26. 11:39:17

RMO: mélységeiben nem ismerem a sztorit, de nekem azért úgy hangzik, hogy a "highly fluorated water" és a fluoridos fogkrém között igen sok nagyságrendbeli dózis eltérés van a tekintetben, hogy mennyi marad meg belőle a szervezetben.
Továbbá nem értem, hogy maradhat ki minden ilyen okfejtésből, hogy a fogzománc természetes állapotában, mindenféle adalék, fogkrém nélkül is tartalmaz fluoridot. Ki ne hozzuk már, hogy a fogatlan emberek a legokosabbak...bár kétségtelen, hogy számtalan olyan videót látni, ahol fogatlan emberek nagyon okosnak képzelik magukat :)

Hydra_SR 2015.01.26. 11:44:15

És akkor abba még bele sem mentem, hogy ez vajon ugyanolyan fluorid-e, mint ami a fogkrémben van, mert nekem ebből még ez egyáltalán nem biztos. A fluorid nem egy konkrét vegyület.

Villamosmérnökként tudom, hogy szilícium-alapú félvezető gyártásnál a felület maratására hidrogén-fluoridot használnak. Erősen kétlem, hogy a fogkrémben is ilyen van, mert kikezdené a fürdőszobatükröt is, ha ráfröccsenne.

zsuzsanon2 2015.05.22. 13:46:40

Mivel ezt a posztot nem tudtam a termék alá linkelni, így az maradt, hogy a terméket linkelem ide. bioszallito.hu/Fitopharma_feketenadalyto_gyoker_tea-termek-4491

fordulo_bogyo 2015.05.24. 03:54:33

@Dániel Péterfi: Ugyanaz a fluorid hasznalatos uvegmaratasra es van a fogkremben.
Csak epp az ugyanolyan F- ion mellett a maratasnal H+ ion van (ahogy irtad, hidrogen fluorid), a fogkremben meg Na+ (azaz natrium fluorid). Az ion nem jar magaban.
A kulonbseg hasolo a HCl (sosav) es NaCl (konyhaso) kozotti kulonbseghez.

zsuzsanon2 2017.08.31. 23:41:50

Több, mint két éve linkeltem a bioszállító feketenadálytő teáját. Ez idő alatt nem történt semmi. Ugyanúgy árulja. Bioszállító nem olvas ködpiszkálót. Nem érdekli. Csak a haszon. :( Vajon mennyit adhat el belőle?

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása