sebkezelés vizelettel

2018.03.02., Szerző: kodpiszkalo

brussels-49369_640.jpgA vizelet gyógyászati felhasználása, bármennyire is visszataszítónak tűnik sokak számára, még a 21. században is élő hagyomány. A dolognak sok értelme nincsen, veszélye annál inkább: jobb lenne, ha a vizeletben kiválasztott anyagok (gyógyszerek, toxinok stb.) a vécében kötnének ki, ahelyett, hogy meginnánk őket, de a fertőzött vizelet elfogyasztása is jelentős kockázati tényező.

Ennél enyhébb problémának tűnhet a vizelet külsőleges alkalmazása sebkezelésre. Sokszor hallottam már, hogy régen jól bevált sebkezelő módszer volt a seb lepisilése a gyorsabb gyógyulás reményében; a képzettebbek ehhez azt is hozzáteszik, hogy mindezt a fertőtlenítés érdekében művelték (s művelik ma is!), a még tájékozottabbak pedig még azt is magabiztosan állítják: mindez teljesen biztonságos, hiszen a vizelet steril.

Nos, van egy rossz hírem: tévednek. Az egészséges ember vizeletben ugyan nem él túl sok baktérium, de számuk nem nulla (mint a közkeletű tévhit mondja), mivel a mikróbamentesnek mondott vizelet is tartalmazhat baktériumokat, de legfeljebb "mindössze" 100 000 darabot milliliterenként. A vizelet tehát nem steril, s megfelelő közegben ezek a baktériumok (kb. 60-70 féle) további szaporodásnak indulhatnak - nem is beszélve arról, amikor már eleve húgyúti fertőzéssel küzd az illető. 

A baktériumok túlzott elszaporodása ellen a húgyutakban több tényező együttesen hat. Egyrészt a folyamatos vizeletáramlás megakadályozza, hogy túl sok kórokozó telepedjen meg, másrészt az egészséges húgyúti nyálkahártyán nem könnyű megtapadnia a baktériumoknak, harmadrészt pedig a vizelet (részben szervessav- nagyrészt viszont karbamidtartalma miatt) rendelkezik némi antibakteriális hatással. Azonban ne feledjük: ez a hatás arra szolgál, hogy a húgyutakban ne szaporodjanak túl a mikróbák - egészen más a helyzet, amikor egy fertőzött vagy fertőzéstől veszélyeztetett sebet szeretnénk megszabadítani a nagy mennyiségben jelen lévő kórokozóktól. Ilyen esetben a vizelet hatástalan, a "kezelés" alkalmazásával kialakított hamis biztonságérzet pedig kifejezetten veszélyes. Szomorú, hogy Semmelweis országában, a 21. században, a mindenki által könnyen elérhető sebkezelő szerek mellett még egyáltalán téma a vizelettel való sebfertőtlenítés...

 

Apróbetűs: a test levizelésének egyetlen pozitív hatása éppen a vizelet karbamidtartalmával függhet össze. Ezt a vegyületet urea néven valószínűleg sokan ismerik bőrápoló kozmetikumok összetevőjeként. Gyanítom és remélem, a többség az ureás bőrápolás gusztusosabb és higiénikusabb módját részesíti előnyben... 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3613708714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saláta boglárka (törölt) 2018.03.04. 19:48:17

a jóbarátokban hangzik el,h le kell pisilni a medúzacsípést :) egyébként ismerőstől hallottam h meg is lehet inni minden nap...na ez undi!!!

mocsing56 2018.03.06. 09:03:29

Ha kezet feltörte a kapa, a hólyagosodás ellen a legjobb megoldás.

Régi, népi bölcsesség - ami müködik. Elsökezi tapasztalat.

Pórnhab 2018.03.15. 10:35:34

Bocs az offér,de a bükki "petróleumos parlagfüves"ember lovagkeresztet kapott "munkásságáért" ...erre megiszok egy deci diófaleves vizeletet...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2018.03.16. 09:42:29

@Pórnhab: juhuj, ezek a csodálatos vidéki lapok......... ezeket nem kéne beperelni?

"A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük, vallja a füvesember. A rengeteg emésztési zavar oka a savasodás, ami annak köszönhető, hogy sok szemetet eszünk. A rák nem tudja megtámadni a lúgos szervezetet. A savak ellen jó fegyver például a szódabikarbóna. A szervezet lúgosan tartásához a közönséges galaj is jó gyógyszer, gyomorrákra, agydaganatra pedig a petróleum fogyasztása lehet a megoldás, ahogyan ezt gyógyulások igazolják.

- A mai kor emberének is tud újat mutatni a bükki füvesember. A nyolcvanöt éves, energikus Szabó Gyuri bácsi, a sámánok, gyógyítók mai utóda a Dobó Katica Nyugdíjas Szervezet vendégeként érkezett Egerbe, és zsúfolásig megtöltötte a Bartakovics Béla Közösségi Ház nagytermét.

A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Több száz év tudását, hagyományait folytatja. Nagymamájától, a javasasszonytól örökölt ismereteit ma is eredményesen kamatoztatja. "

old.egriugyek.hu/eger-ugye/1473-petroleummal-is-lehet-gyogyitani-a-rakot-a-buekki-fuevesember-egerben.html

erről a szcientológusos "dr." lenkei gáborról meg a vitamonboltjairól nem írtak valaha ezen a blogon? érdekelne a véleményük, Dr. Novák Hunor pl azt mondja, hogy elég rendesen táplálkozni, nem kellenek plusz vitaminok, azt tudom, hogy lenkei milliomos, vagy milliárdos? cégét már többször megbüntették.

saláta boglárka (törölt) 2018.03.19. 09:31:22

@tesz-vesz: ez nagyon szomorú tényleg. több rákbeteg ismerősöm is van. gusztustalan rajtuk üzletelni.

Nagyhusi 2019.05.27. 14:31:22

@Pórnhab: Ha ismernéd a Vincent féle orvosi bioelektronikát , azért árnyaltabb lenne a kép.
Undorító levizelni magyd meg meginni...., de a medicinás orvoslás is válogatott kínzásokkal dolgozik. Próbareggeli, végbéltükrözés prosztataszűrés.

Nagyhusi 2019.05.27. 14:37:54

@tesz-vesz: Egy kicsit beteg vagy....Légyszíves mindenkit perelj be!

A füvesember bolondokat beszél, de valahogy sztár lett. nagyobb mint a körzetorvos, pedig ki sem tud írni betegállományba.

pl. be kellene perelni az IPM-et ahol 1980-ban megjelent, hogy egész afrika HÍV ferőzött, és 1019-re ki fog pusztulni. Erre a sok zombi migráncskodik.
Nagyon beteg az orvostudomány!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása