vízen és száraz kenyéren terhesség alatt?
Várandósság alatt az anya egészségén kívül a növekvő magzat épségét is óvni kell. Bizonyos gyógyszerek ebben az időszakban kerülendőek, és a közismerten káros élvezeti szerek (cigaretta, alkohol stb.) még szigorúbb elbírálás alá esnek. Az életmódon és az étrenden is szükséges ilyenkor módosítani. Anélkül, hogy dietetikai tanácsadásba kezdenék (nem asztalom), egy szűkebb kérdéskör, a fűszernövények alkalmazása mellett nem tudok szó nélkül elmenni. A terhesség alatti tiltásoknál sokszor a ló túloldalára kerülünk, s ez történik bizonyos fűszernövények esetén is. A várandósság apropóján néha olyan szigorú korlátozásokat emlegetnek egyesek, hogy a kismamák elgondolkodhatnak: vízen (mondanom sem kell, hogy tisztított) és (természetesen bio, teljes kiőrlésű) száraz kenyéren kívül ehetnek-e bármit?
A WellnessCafé szakértője például így riogat:
Ánizs:
Fitoösztrogén hatása miatt vetélést okozhat, ezért a várandósság alatt használata ellenjavallt. Szülés után próbáld ki az anyatej serkentésére, mert fokozza a tejelválasztást.
Ez egy kiváló példa arra, amikor a veszélyek eltúlzásával irracionális következtetésre jutnak,. Az ánizsnak valóban van nagyon enyhe ösztrogénszerű hatása, de józan ésszel elképzelhetetlen olyan mennyiséget elfogyasztani belőle, hogy az vetélést okozzon. Az Európai Fitoterápiás Társaságok Tudományos Szövetsége (ESCOP) szerint az ánizs termése, teaként (vagy fűszerként) nem veszélyes, alkoholos kivonata és illóolaja azonban nem alkalmazandó (azokban feldúsulhatnak egyes, kockázatot jelentő anyagok, de abban az esetben sem az ösztrogénszerű hatás a lényeg).
Bazsalikom:
Szülést megindító hatása több kultúrában is ismert, ezért az áldott állapot időszakában nem ajánlott fogyasztanod. Az ánizshoz hasonlóan, a bazsalikom is serkenti a tejelválasztást, ezért ne feledkezz meg róla, ha babát szoptatsz.
Fűszerként alkalmazott dózisban ez a veszély teljesen kizárt. Egyetlen ilyen eset sem ismert, s nem véletlen: ahhoz hogy vetélést vagy koraszülést idézzen elő, olyan dózisban kellene elfogyasztani, amit épeszű ember nem képes megenni.
Fahéj:
Hatóanyagainak köszönhetően természetes érzéstelenítő – és összehúzó hatású, ezért remek fájdalom – és vérzéscsillapító tea készíthető belőle. Ám figyelj arra, hogy a várandósság alatt vetélést okozhat, így alkalmazása nagy körültekintést igényel. Használata előtt feltétlenül konzultálj szakemberrel.
Nem tűnik életszerűnek, hogy egy fahéjjal megszórt kapucsínó elfogyasztása előtt gyógyszerésszel/orvossal konzultálunk. Erre nincs is szükség: ha a várandós nő alkalmanként fahéjjal fűszerezett ételt fogyaszt (ez életszerű), nem kell veszélytől tartania. Ha valaki nagykanállal eszi a fahéjat, az más tészta: azonnal hagyja abba. Ugyanez érvényes azokra is, akik fahéjolajat innának. A fahéjjal kapcsolatos veszélyek egyik forrása egy egérembriókkal foglalkozó cikk lehet, abban azonban az állatok táplálékának 0,25%-a fahéjillóolaj volt. Ahhoz képest a fűszerként alkalmazott fahéj kész homeopátia...
Kakukkfű:
Ezt a fűszernövényt felejtsd el a várandósság alatt! Görcsoldó hatása miatt nyugtatja a simaizmokat, de nagy mennyiségben méhstimuláló hatású és vérbőséget okoz az alhasban, amely miatt idő előtt megindulhat a szülés. Babavárás idején még a kakukkfű növényi olaját sem ajánlott használnod.
Dehogy kell elfelejteni ezt a fűszernövényt! Igaz, az olaját nem kell inni (ki tenné?), s elővigyázatosságból gyógyászati céllal sem szabad fogyasztani ilyenkor, az ízesítésre alkalmazott dózis veszélyektől mentes. A veszélyesség mértékéről sokat elárul, hogy egy állatkísérletben az állatok tápjához adott nagy mennyiségű (0,25%) olaj nem veszélyeztette az embriókat. A kakukkfű gyógyászati alkalmazása esetén egyébként nem figyeltek meg magzatkárosító hatást (s a gyógyászati dózis a fűszerként való alkalmazást jóval meghaladja).
Konyhai kömény:
A simaizmot ellazító hatása miatt a várandósság alatt nem ajánlott fogyasztanod. Szülés után azonban építsd be az étrendedbe, mert növeli az anyatej mennyiségét. Szélhajtó hatása miatt a csecsemőkori kólikát (hasfájást) is orvosolhatod vele.
Helyes neve: konyhakömény (vagy fűszerkömény). Terhesség alatti biztonságosságát (gyógyászati alkalmazás esetén) nem vizsgálták, de fűszerként, annak megfelelő dózisban a kömény termésével kapcsolatban biztonságossági aggály nem merült fel.
Majoránna:
Vérbőséget okoz a kismedencében, ezért fogyasztása az áldott állapot idején nem ajánlott. Csak a szülés után, a gyermekágyas időszakban fogyasztható remek, görcsoldó hatása miatt. Egy laboratóriumi kutatás szerint, gátolja a nemiszervi – és az ajakherpeszt okozó vírus (Herpes simplex) fejlődését. Ne feledd: csak a szülés után alkalmazható!
A túlzott majoránnafogyasztás, azt hiszem, keveseket fenyeget... Fűszerként alkalmazva ez is teljesen biztonságos (nagyon-nagyon sok majoránnát kellene megenni a vészes vérbőséghez). A herpeszellenes hatás emlegetése kb. ugyanannyira szakszerű, mint a szöveg eddigi része: az, hogy valami lombikban hatásos az említett vírus ellen, sajnos, köszönőviszonyban sincs azzal, hogy a terápiában is használható.
Petrezselyem:
A benne lévő miriszticin nevű anyag vetélést okozhat, ezért a várandósság hónapjaiban nem ajánlott fogyasztanod. Erős vízhajtó hatású, ezért segíthet a szülés után fennmaradó ödéma kezelésében. Jó ha tudod: a petrezselyem zöldjét nem ajánlott a levesbe főzni, mivel fejfájást, szédülést, látási zavarokat okozhat!
Kedvencem. A féligazságokkal való operálás, félremagyarázás iskolapéldája. Igen, valóban van a petrezselyemben miriszticin, és igen, a miriszticinmérgezés valóban okozhat ilyen tüneteket. Node. A petrezselyemlevél kb. 0,1-07% illóolajat tartalmaz, s ennek csak töredéke kerül bele az ételekbe (egy része nem vonódik ki vagy elpárolog főzés közben). Ennek egy része a miriszticin, ami így végül olyan kis mennyiségben van az ételekben, hogy normál fűszerezés esetén mennyisége elhanyagolható. (Arról nem is beszélve, hogy a vizelethajtásról írott dolog is sántít: a növényi vizelethajtók nem fokozzák az ionok kiürülését, így alkalmatlanok az ödéma csökkentésére).
Rozmaring:
Tilos a terhesség alatt mindenféle rozmaring tartalmú készítmény fogyasztása, mert alhasi vérbőséget okoz, így még idő előtt megindíthatja a szülést.
Persze. Ne együk nagykanállal ezt se. Egyébként a terhességre kifejtett hatást (állatokon) vizsgálták, s megállapították, hogy nagyon nagy dózisban gátolja az embrió beágyazódását, azonban kialakult terhesség esetén a magzatot nem károsítja. A rozmaring simaizom-görcsoldó,, így elméletileg éppenséggel antiabortív hatású (ez az okoskodás részemről legalább annyira erős lábakon áll, mint a WellnesCafé szerzőjének munkássága). Itt fűzném hozzá azt is, hogy a már korábban említett alhasi vérbőség fokozás - koraszülés összefüggés humán körülmények között nem igazolt, bár jól hangzó, s ijesztgetésre kiválóan alkalmazható hipotézis.
Sáfrány:
Krocin-tartalma miatt a várandósság időszakában fogyasztása csak kis adagban javasolt, mert méhizgató hatású. Nagy dózisban vetélést,- szédülést,- vérbőséget,- látásgondokat okozhat.
Szerencsére a sáfrány olyan drága, hogy nem fenyeget az a veszély, hogy bárki naponta több tíz grammot megegyen belőle. A veszély teljesen hipotetikus, a sáfránnyal sárgított húslevestől nem kell félnetek.
Szurokfű/Oreganó:
Sajnos, a népszerű oregánót is mellőznöd kell a várandósság idején. Ugyanis az alhasban (kismedencében) ez a fűszernövény is vérbőséget okozhat és idő előtt megindíthatja a szülést. A terhesség első trimeszterében vetélést okozhat.
Ezt sem kell mellőzni, már ha épeszű módon alkalmazzuk. Részletek lsd. fent.
Zsálya:
Külsőleg aranyérbántalmak ellen javasolt használnod gyógyfürdő formájában. A zsályából készült tea hatásos lehet torokfájás, a száj nyálkahártyájának – és a fogíny gyulladása esetén. Ám alkalmazása nagy körültekintést igényel, ugyanis olaja nagy mennyiségben mérgezést okozhat. Ezért a várandósság időszakában ne kortyolgass zsályateát.
Nem kell zsályaolajat inni, az olajban ugyanis neurotoxikus tujon található. A sült hús fűszerezésére használt zsályától viszont nem kell megijedni, ugyanis 1) ilyent nem minden nap, napi 3x eszünk, 2) ráadásul a fűszerezéshez kevés zsályát használunk, 3) ráadásul annak csak egy része illóolaj, aminek 4) ráadásul nagy része elpárolog sütés közben... Amit elfogyasztunk, az már elenyésző mennyiség. Zsályatea terápiás fogyasztása valóban nem javasolt (bár a teában a tujon nem oldódik jól), biztonságossági okokból, ugyanis ilyen esetben jellemző lehet a tartós alkalmazás.
Nem tudom, mi motiválta az elemzett írás szerzőjét, de az biztos, hogy a tájékozatlanságban gyökerező cikk sokakban kelthet szorongást, sokak étkezéséből pedig kiöli az örömet - akár több hónapra is. A nagyon óvatosak, akik a szoptatás alatt is tartják a "böjtöt", akár évekig mellőzhetnek olyan fűszereket, amelyek ésszerűen használva nemcsak veszélytelenek, hanem az ételek ízének élvezete mellett még az emésztést is javítják - javítanák...
Címkék: terhesség fűszerek gyógynövény tévhit
7 komment