virágok közt veled lenni... - virágterápiák

2014.03.10., Szerző: j.norbert


S6001914.JPGA cikkben természetesen nem a híres dalról lesz szó, hanem a virágterápiát, virágterápiákat (mivel több is van belőlük) járjuk körül. A szép, színes szirmú virágokat ki ne szeretné, de vajon tényleg bírnak gyógyító hatással? Írásunkban két, elterjedt módszert, a Bach-féle virágterápiát és az ausztrál virágesszenciákat vizsgálunk meg közelebbről.

Edward Bach (1886-1936) angol homeopata orvos volt. 1930-ban fektette le a Bach-féle virágterápia alapjait. Nem a növényi részeket (tehát leveleket, termést stb.) használja föl gyógyításra, hanem azt a "gyógyító energiát", ami a virágszirmokban rejtezik. Ezt a "gyógyító energiát" (állítása szerint) a hajnali napsugár viszi át a harmatcseppekbe, amiket összegyűjtött és brandyvel kevert el, ebből nyerte az őstinktúrát, amit tovább hígított (megjegyzendő, hogy nem a homeopátia szabályai szerint). Mivel a harmatcseppekből sokszor csak keveset tudott összegyűjteni, ezért egy idő után inkább forrásvízben áztatta a virágokat. Összesen 38 virágesszenciát alkotott meg ezzel a módszerrel.

A javallatatokat az érzéseire támaszkodva határozta meg (mivel a betegségeknek az okai lelki tényezőkre vezette vissza): ha valamilyen rossz érzelmi állapotból egy virág jobb kedvre derítette, akkor annak a virágnak az esszenciáját az adott lelki problémára tartotta hatásosnak. Néhány példa: kis ezerjófű jó az önfeladásra és a kóros lemondásra, míg a vadrepce a depresszió ellenszere (2-szer négy csepp naponta). A modern technikának köszönhetően ma már online felmérő is rendelkezésre áll ahhoz, hogy eldönthessük, melyik virág energiájára van szükségünk. A virágterápia alkalmazása meglehetősen széleskörű (jóllehet elsősorban lelki eredetű panaszokra javasolják), a teljesség nélkül: éjszakai ágybavizelés, allergiás reakciók, a már említett depresszió stb. A módszerről vannak klinikai adatok (igaz, kis elemszámúak), de egy kivételével nem találtak a placebóhoz képest különbséget. Ennél az egy kivételnél túlhordott várandósságokra gyakorolt hatást vizsgálták, de a kicsiny elemszám (n=24), valamint a placebókontroll hiánya rontja a hitelességet.

Az ausztrál virágesszenciatant a Bach-terápia inspirálta. Megalkotója Ian White ausztrál természetgyógyász. Elképzelése hasonló volt Bachéhoz, az ötlet - állítása szerint - meditálás közben támadt, s ötven különböző virágesszenciával indította útjára a tant (később ez a szám hatvankilencre növekedett). Egészen merész állításokat fogalmaznak meg a tannal kapcsolatban: kiváltja a hormonterápiákat, nem emeli a koleszterinszintet (ha jobban belegondolunk, ez igaz is), a kombinált, elsősegély esszenciát a levegőbe permetezve még a szülés is könnyebb. Hivatkozást, forrást az állítások alátámasztására viszont egyáltalán nem találunk. Alkalmazása hajaz az előző módszerre, s ahogyan annak sem, ennek a hatásosságát sem sikerült eddig klinikai adatokkal alátámasztani.

A "virágesszencia" elnevezés megtévesztő, ennek hallatára valószínűleg sokan gyógynövény-kivonatra gondolnak, pedig egyáltalán nem erről van szó. Az apróbojtorján például a gyógyszerkönyvben is megtalálható, elismert gyógynövény (Agrimoniae herba Ph. Hg. VIII.), teáját gyomor- és bélhurut esetén javasolták. Bach szerint viszont sokkal többre képes: az apróbojtorján "az őszinteség virága", illetve "segít lecsendesíteni és összpontosítani a szívcsakra energiáját, hogy (...) nyugodt és kiegyensúlyozott érzelmi állapotba kerülhessen" - bármit is jelentsen ez, természetesen mellékhatásmentesen, a túladagolás veszélye nélkül. Forrásvizet vagy hajnali harmatcseppeket nehéz is lenne túladagolni... Hogy a növényi eredetű gyógyszerek milyen fontosak a terápiában, azt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A virágesszenciák alkalmazását mégsem tartjuk megalapozottnak, hiszen nem növényi kivonatok, nem tartalmazzák a növények hatóanyagait, 1500 forint egy üveg vízért, amiben valameddig ázott a virág, kissé borsos. Hatásosságuk pedig klinikailag (és máshogyan sem) nem igazolt. Ha a gyógynövények felkeltik az érdeklődését, akkor a virágterápiák helyett hadd ajánljuk figyelmébe kezdetnek az év gyógynövényét.

A fényképet a szerző készítette.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr965800308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2014.03.10. 17:11:56

Mennyi brandy van benne?

2014.03.13. 21:10:15

ezek szerint nem igaz? de kár :(

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.03.13. 22:24:44

@saláta boglárka: szerintem van benne valami, pszichés eredetű panaszoknál segíthet (a Bach-virágterápia placebóként, megfelelő esetben kiváló lehet)

zsuzsanon 2014.03.15. 02:32:18

@kodpiszkalo: Főleg, ha illata is van. :)

macilady 2014.09.12. 06:37:41

Nálunk használt a Bach terápia, és nem azért mert hittünk benne, mert mi is kételkedtünk, de utolsó esélyként tettünk egy próbát.
Nem kellene a virágterápiák helyett mást ajánlani, csak azért mert nincs elég számú klinikai vizsgálat. Miért, valami csak akkor működik, ha klinikailag igazolt? Tényleg. A természeti népek hogyan csinálják?
A Bach virágterápia nem placebó, persze egy gyógyszerész nem mondhat mást.
Azért annak utána nézhet akit érdekel, hogy melyik betegség NEM lelki eredetű. Nem nagyon fog ilyet találni.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.09.12. 07:50:57

@macilady: azzal teljesen egyetértek, hogy egy szert/módszert csak azért, mert hatása nem bizonyított klinikailag, ne minősítsünk hatástalannak - hiszen évezredeken használtak ma hatásosnak tartott szereket klinikai bizonyítékok nélkül.... A klinikaivizsgálat-fetisizmus egy szinte túl kicsit vicces is.

DE. A Bach virágterápiáról kialakított véleményemnek nem ahhoz van köze, hogy gyógyszerész vagyok, hanem annak, hogy tudom, hogyan készülnek ezek a szerek. Nos, a termékekben gyakorlatilag nincs hatóanyag. Hatóanyagmentes termék nem képes hatni receptorokon, enzimeken stb., hatása nem farmakológiai, csakis a pszichén keresztüli - sokan pejoratívnak tartják a kifejezést, de tény: ez a placebóhatás.
Kíváncsi lennék az ezzel szembeni érvekre, valamint arra is, hogy milyen bizonyítékok vannak arra, hogy mnden betegség lelki eredetű.

macilady 2014.09.17. 11:18:07

Hogyan készülnek ezek a szerek? Tényleg tudja? Senki nem mondta, hogy hatóanyag útján fejti ki a gyógyító hatást! A cikkben említett szívcsakra energiájára sem hatóanyaggal lehet hatni.
Idézet:
"Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.

A 38 virágeszencia mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. Tehát nem találunk szívre, májra, emésztésre stb. való eszenciákat, hanem ezek helyett félelemre, bizonytalanságra, önbizalomhiányra stb.
A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni."
Placebo = tetszeni fogok, vagyis pszichésen megnyugtatom magam. A placebo működik, akkor miért nem pszichés eredetű a betegség? Mit kell ezen bizonyítani?
Biztos ismeri a Krebiozen sztorit, nagyon tanulságos (bár valószínűleg nem bizonyíték). Nem akarok bizonyítani semmit, mindenki azt hisz amit akar, de egy biztos, a betegség nem akkor kezdődik, amikor érezzük a tüneteit, hanem sokkal-sokkal korábban.

j.norbert 2014.09.17. 11:31:09

@macilady:
"A placebo működik, akkor miért nem pszichés eredetű a betegség? "
A gyógyszer általában JOBB, mint a placebo (nem véletlen, hogy ez elengedhetetlen kritérium a gyógyszerré válás során). Azt senki nem tagadja, hogy a lelkiállapot befolyással van a gyógyulásra, de ebből nem következik, hogy minden betegségnek lelki gyökere van.

A Krebiozen-sztori egy csúnya átverés volt, ez hogy jött ide?

Tompika27 2014.11.29. 17:32:11

@macilady: Az, hogy lelki eredetű egy betegség, nem jeleti automatikusan, hogy lelki gyógymóddal lehet gyógyítani.

Ha nem alszom ki magam napokig sok munka miatt, és annyira álmos vagyok, hogy mondjuk figyelmetlenségből rosszul lépek, elesem és eltöröm a lábam, a bokám nem attól fog meggyógyulni, hogy elkezdek legalább nyolc órát aludni egy nap. Gipsz, vagy műtét lesz a megoldás.

Gabyszappan 2014.12.31. 14:21:03

Kedves Hozzászólók!
Kedves Blogüzemeltető Szerzők!

Azt hiszem mindannyian köszönettel tartozunk azért az éberségért és sok-sok munkáért, amit ezekbe a figyelmfelhívó cikkekbe elsősorban °°kodpiszkalo°°, de °°j.norbert°°, °°pharma-girl°°, °°Hajdu Zsanett°° és °°Boros Klára°° is belefektet!!

Az elég világosan kiderül eddigi írásaikból, hogy ök mihez értenek. Az a tudás, amit ezen a téren felmutatnak nekünk az nem semmi. Szeritem ezt illene mindannyiunknak értékelni!

Természetesen léteznek az ő általuk megjelenített szaktudás mellett ill. azon kívül egyéb szempontok is, amik megjelen(-het-)nek és érvényesül(-het-)nek amikor arról döntök, hogy egy adott terméket megvásárolok-e vagy sem.
De a szándék nemes, a cikkek jók és segítenek dönteni.
Nekem ennyi elég.

Köszönöm!
B.Ú.É.K. ! ! !

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 17:06:15

"A hajnali harmatcsepp meg, képzeljétek, savaseső!" - mondaná az egyszeri troll. :-D Ez amúgy lehet megalapozott trollkodás?

lactoveGAYATRI 2016.03.30. 17:13:47

Tényleg, a Moksa elixír is ilyesmi, egyesíti vagy háromféle áltudomány irányelveit, köztük a Bach-virágterápiáét is és a homeopátiáét is! Ha valamelyikteket érdekli a téma, kíváncsian várom a belőle készülő cikket!

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása