csodákra képes-e a tyúkhúr?

2013.08.01., Szerző: kodpiszkalo


stm.jpgA ruhadivat világának, a trendek, divatszínek váltakozásának hátterében nagyon jól kiszámított, megtervezett döntések húzódnak. A trendek alakítása néhány nagy cég, "divatdiktátor" döntésének eredménye, akik évekkel előre jól tudják, milyen ruhaanyagokat érdemes beszerezni, a gépeket milyen szabásmintákra kell átállítani.

Valahogy így van a gyógynövényekkel is. A gyógynövénydivat "diktátorai" azonban sokszor a ruhadivaténál is láthatatlanabbak, gyakran lehetetlen kideríteni, pontosan kinek köszönhető egy-egy gyógynövény népszerűvé válása. A tartós népszerűség csak akkor lehetséges, ha az adott növény tényleg hatásos, de néhány hónapig-évig az irracionálisan alkalmazott növények is "divatban lehetnek". Az is megtörténhet, hogy egy divatnövény klasszikus darabbá válik: ez történt például a kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) esetében, amelyet Maria Treben az 1970-es években tett népszerűvé. Bár a füzike nem tartozott a tradicionális, nagy múltú, közismerten hatásos növények közé, divatossá válása után elvégzett vizsgálatok sok mindent igazoltak vélt hatásaiból. Bizonyos szempontból ugyanilyen "divatnövény" az aloe - sikerének hátterében nagyon jól felépített marketingstratégia (is) azonosítható.

A "divatnövények" egy része azonban idővel, miután a felhasználók felismerik hatástalanságukat, feledésbe merülnek. Hogy mi lesz a sorsa a Szabó Gyuri bácsi által sok mindenre ajánlott diólevélnek, az intenzíven marketingelt noninak, ma még nem tudhatjuk - a választ a jövő adja meg. És ugyanez a helyzet az újabban elektronikus levelekben intenzíven népszerűsített tyúkhúr esetén is, amelyről például a következőket tudhatjuk meg: 

Nagyon gyakori a mai emberi szervezetben a ciszta. Egyik természetgyógyász - reflexológus szerint - naponta 20 - 25 szál, 10 - 15 cm nagyságú tyúkhúrt megmosva és apróra vágva elfogyasztva (nyersen és/vagy fagyasztva), 5 - 6 hét után a ciszta el tűnik a szervezetből (pl.: májból, veséből, agyból...). Melyet állítólag CT vizsgálatok is igazolnak. Kérek mindenkit küldje tovább ezt a levelet, nem tudni kinek van szűksége rá!!! A tyúkhúrt több, mint egy egyszerű gyomnövény, figyelemre méltó gyógyító hatásai vannak.

Erős kezdés. Olyannyira erős, hogy a kritikusabb olvasók itt abba is hagyják az olvasást. Ugyanis a tudományos szakirodalomban, adatbázisokban a cisztaellenes hatásról (amelyet állítólag CT vizsgálatok is igazolnak), sehol semmilyen adat, bizonyíték nincs. És ha már az első bekezdés tévedésre vagy csúsztatásra épül, érdemes-e tovább olvasni?

Szinte mindenhol előfordul, áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményes kertben és árokparton. A szegfűfélék családjához tartozik. Kicsiny, nedvdús növény, felálló szárral, tojásdad levelei szembeállók.

Ez stimmel. A növény latin neve Stellaria media, nemzetségének (csillaghúr) több tagja is honos Magyarországon. A közönséges tyúkhúr egyéves, általánosan elterjedt gyomnövényfaj, amely tavasztól késő őszig, de még az enyhe téli napokon is virágzik. A népi gyógyászatban nem tartozott a jelentősebb gyógynövények közé, a falusi emberek inkább mint irtandó gyomra (és a tyúkok hasznos táplálékára) tekintettek rá. Azonban ha az interneten próbálunk informálódni, az a benyomásunk támadhat, hogy egy kiemelkedő fontosságú növényről van szó:

Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Készíthető belőle zöld turmix és saláta is. (...)
Hatásai: görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén alkalmazható.
Segítségével gyorsan elmúlnak a furunkulusok és az ekcémák.
Álmatlanság, elhízás, szemgyulladás kezelésére is alkalmas.
Javítja az általános anyagcserét - epe és vese "munkáját" segíti a teája. Kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint szintet csökkentik.
Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj és későbbiekben a többi belső szervünk működését (a láncreakció miatt). Kiváló hashajtóként, vízhajtóként, ízületi gyulladásoknál, köszvénynél, reumánál, sőt a cukorbetegség enyhítésében is nélkülözhetetlen. Alacsonyan tartja a vércukorszintet és szabályozza a belső elválasztású mirigyek rendszerének működését.

De mi igaz mindebből? Nem tudhatjuk. Azt viszont igen, hogy ezzel a növénnyel (még?) nem végeztek humán vizsgálatokat. A legtöbb cikk a növény kémiai összetételével foglalkozik (ezt hazánkban is vizsgálták), és a preklinikai tanulmányok is csak in vitro hepatitiszvírusellenes és fogyasztó (egereken, két vizsgálatban) hatását igazolták. Vérzsírszint-csökkentő hatását patkányokon igazolták, erre alapozva egy szabadalmi bejelentés is készült. A bizonyítékok hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy hatástalan, hiszen számos, ma már fontos gyógynövény hatásosságát is csak az elmúlt évtizedek kutatásai bizonyították. A tyúkhúr igazán markáns hatásosságát nem vehetjük készpénznek, ugyanis a népi gyógyászatban nem tartozik a jelentős növények közé (azaz nem figyelték meg különleges, figyelemre méltó aktivitását), hatását nem vizsgálták emberen, és jelenleg ismert összetevői alapján sem feltételezhető a fenti alkalmazási célokban mutatott hatásosság.

Az idő (és a növény további vizsgálata) majd eldönti, hogy a divatból lesz-e tartós siker. Addig azonban fogadjuk egészséges kételkedéssel a növényt népszerűsítő körlevelek fantasztikus állításait. Ami pozitív: a tyúkhúr nem tartozik a mérgező növények közé, és tudomásom szerint nem forgalmazzák csillagászati árú készítmények formájában... De óvatosságra int, hogy néhány éve a parlagfűről is csak lelkes cikkek jelentek meg, ma már viszont se szeri, se száma a csodás hatásokkal kecsegtető termékeknek.

Kép forrása: middlepath.com.au

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr585124138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baby bee (törölt) 2013.11.24. 20:39:13

kedves Ködpiszkáló, nem vagyok fanatikus, és a vegyészet sem áll távol tőlem. ugyanakkor kicsit furcsának érzem, hogy "A gyógynövénydivat "diktátorai" azonban sokszor a ruhadivaténál is láthatatlanabbak". ez már kicsit összeesküvés elmélet szerű, hogy vki üzletet lát a tyúkhúrban. nem lehet, hogy egyszerűen felkapják és elterjed, fb-on, vagy máshogy, minden hátsó szándék nélkül? ezen kívül attól, hogy humán vizsgálatok még nem folytak vele, lehet hatásos. a parlagfűvel kapcsolatban kételkedek, de ez...

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2013.11.24. 21:25:58

@baby bee: remélem, nem vagyok paranoiás. Valószínűleg a tyúkhúr ügye más, mint a parlagfűé, de annál sem értettem, mi célt szolgál a sok "lelkes" cikk, aztán egyszer csak megjelentek a termékek...

Sanzistift 2014.02.08. 22:43:16

Én értem, hogy értesz ahhoz, amihez mások nem értenek.
Csak azt nem értem, hogy miért nem érted azt, hogy mások esetleg érteni szeretnének dolgokhoz, de mivel te jobban érted (szerinted?), így ők már nem is akarják érteni, elég nekik, ha te értesz hozzá.
Szóval szerintem kisebb arc, nagyobb alázat, és több tolerancia azok iránt, akik esetleg szeretnék érteni, de miattad nem értik, hogy miért nem értik.

Hátrább az agarakkal, jóbarátom, a kevesebb néha több, és nem kell minden régen működő dologban divatot látni.
Nagyon sokan most találják fel a spanyolviaszt, ennek a híresztelésére az internet tökéletes eszköz.

Konkrétan ebben a cikkben olyan dolgokat cáfolsz, amik már többezer éve működnek.
Én tényleg elhiszem, hogy ezt a gyógyszerész oskolában nem tanítják, mert akkor hol van a biznic?
De amit nem ismersz, azt miért kell fikázni?
Épp te írtad, hogy ellenteszt nélkül ilyet kijelenteni...
Te pedig kijelented....
Cáfold meg a tyúkhúrt, igazoltan, majd akkor hiszek neked.
Addig az oldalad is hiteltelen, és egysíkú nézőpontot képvisel.
De ha az olvasottság mindenáron, akkor hajrá!

Remélem érted, hogy miért nem értem azt, hogy mit nem értesz...

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.02.08. 23:00:14

@Sanzistift: mi működik több ezer éve? A tyúkhúr? Ha van erről információja, kérem ossza meg velünk is, én pl. szívesen olvasnék erről.
A soraiból úgy értem, nem kifejezetten szimpatizál velem. Az ilyen érzelmi alapú vitának nem sok értelmét látom (nagy arc stb.), maradjunk a TÉNYeknél.

Sanzistift 2014.02.09. 12:44:10

Nem a személlyel nem szimpatizálok, hanem azzal a stílussal, ami már annyira szkeptikus, hogy már csak saját magában nem kételkedik.
Tehát a személyeskedés nem a személynek szólt, bár ez így paradoxon, de ettől még lehet igaz.

Mik a tények?
Szinte minden növénynek van ilyen-olyan hatása a szervezetünkre, és ezeknek a nagyobb része gyógyhatás.

Itt tegyük félre az úgynevezett "tudományos" megállapításokat, kinyilatkoztatásokat, dogmákat, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a hivatalos önelégült tudóstársadalom nagyobb kárt okoz, mint hasznot.
Szerénytelen személyem szerint az igazságot semmilyen önző/anyagi/karrierista okok miatt nem szabad agyonhallgatni. Ez az én szememben bűn.

Hogy milyen növényből csinál divatot a gyógyszeripar, szinte mindegy, mert első a profit. Van annyi elfeledett gyógynövény, amivel lehet kaszálni.

Ami a parlagfű termékeket illeti szerintem pont a parlagfű a legkevésbé hibás.
Hát őszintén, ki csinált a parlagfűből ekkora felhajtást?
Az kapzsi, mohó embert kellene hibáztatni, aki ebből is mindenáron üzletet akar csinálni.

Az internet mindenki előtt nyitva áll, a tyúkhúrról is lehet információt találni bőven abból az időből, mikor még volt becsülete a füvesembernek.

Ha a tyúkhúr most hatásos, akkor miért ne lett volna hatásos ezelőtt párezer éve?
Hiszen szinte semmi nem változott, az ember ugyanolyan szinten áll erkölcsileg, mint akkor, a növényvilág sem változott olyan szinten, hogy bármilyen furcsa tulajdonság csak úgy kialakuljon.

Tévedés lenne úgy élni, hogy amiről eddig nem tudtunk, az eddig nem is létezett.

Én már átgondoltam, és nem is most.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.02.09. 17:36:12

@Sanzistift: lehet, hogy ez is az önelégültségem jele, de nem tartom szükségesnek, hogy kompetenciámat bizonygassam. Ha érdekli, utánanézhet, van-e alapom ilyen témában publikálni, véleményemet kinyilvánítani.

Rendben, tegyük félre a kinyilatkoztatásokat. De akkor ezt mire véljem:
"egyre nyilvánvalóbb, hogy a hivatalos önelégült tudóstársadalom nagyobb kárt okoz, mint hasznot"? Mi ez, ha nem kinyilatkoztatás? Amit vajon mire alapoz? Végiggondolta már, hogy a megnövekedett átlagos élettartam egyik "okozója" ugyanaz a tudóstársadalom, mint amelyik azt is lehetővé tette, hogy az interneten boldog-boldogtalan - Ön is - megoszthassa másokkal nézeteit?

A parlagfűvel kapcsolatban nagyjából egyetértünk. De maradva a tyúkhúrnál: kérem, pontosan jelölje meg azokat a szakirodalmi forrásokat (etnobotanikai gyűjtések adatait vagy bármi egyéb hiteles adatot), amelyek alapján vitatja a cikkben leírtakat. Mert abban azért talán megegyezhetünk, hogy az internet az, ahol "a tyúkhúrról is lehet információt találni bőven abból az időből, mikor még volt becsülete a füvesembernek".

Cherubic 2014.02.25. 07:19:03

T. Ködpiszkáló!

Nálunk sajnos a sokszínűség addig él míg kimondjuk leírjuk. Aki más véleményt képvisel az mindjárt ellenséggé válik és megsemmisítésre ítéltetett.
Én személy szerint örülök a az írásoknak és gyógynövénypárti is vagyok és próbálok vegyszermentesen létezni most már tudatosan amennyire lehetséges.
Pár dolgot kipróbáltam amit csodaként aposztrofálnak,de nálam elmarad a csoda rendszerint...
Tyúkhúrt tegnap irtottam a kertből,de maradt még így egy életem egy halálom megkóstolom milyen teának.
Ilyenkor tél végén a friss zöld jó hatással van az emberi szervezetre vagy legalábbis a tudatra és így akár segíthet is jótékonyan...
Várom a további írásaikat kitartást kívánok - nem könnyű lámpással elöl haladni.

Székelyhídi Béla 2014.03.21. 13:20:44

Bármely gyógynövény hatásának vizsgálatánál alapvető hiányosság, hogy nincs bevizsgáltatva hiteles, gyógyhatás megállapítására hivatott, intézménnyel. Így az
esetleges érdeklődő a "hiszem, nem hiszem" ingatag talajon áll. Ha egy gyógynövény leírt gyógyhatásáról van szó (pl. tyúkhúr koleszterinszint csökkentése), legalább 10 olyan hozzászóló kommentjére lenne szükség, amelyik
igazolja, vagy cáfolja a gyógyhatást. Pl. A koleszterinszint csökkentéshez tudni
kellene, ki, milyen mennyiségben, hogyan elkészítve alkalmazta a gyógynövényt,
mennyi idő után, mennyivel csökkent a vérből kimutatott összkoleszterin, ezen
belül az LDL, HDL (lipoproteinek). Van-e tapasztalat, hogy bármely mellékhatás
jelentkezhet, ha igen, mi a teendő? Mennyi ideig fogyasztható a tea,kumulálódás
nélkül, ártalom fellépése nélkül ?? A net. tele van a "maga lovát dícsérő"
leírásokkal -persze ugyanezen hiányosságokkal. SZ.B. - szakértő 2014.03.21.

KT-X 2014.03.23. 17:05:31

Szerintem nem szükséges, hogy a tyúkhúr különösebb gyógyhatást produkáljon. Egyszerűen szélesíthetjük vele az étkezéshez használható növények palettáját. Ez az első olyan saláta-féle, amit tél végén meg tudunk enni [a boltban kapható saláta, retek stb. jobb esetben is csak műtrágya és víz keveréke :-)] és nyilvánvaló hogy a tyúkhúr tele van klorofillal, vitaminokkal és ásványokkal [bocs, nincs pontos kimutatásom]. Ennél többet nem is kell tudnia.

HedvigT · http://www.dicserni.blogspot.com 2014.05.27. 13:47:46

Tyúkhúr: a faluban nagyanyáink"cigánygaznak" hívták, mert olyan szegények voltak a ciganyok ott, hogy ezt a mindenfelé megnövő gazt nagy mennyiségben ették. Gondolom a nagyon alacsony presztízse is hozzájárult, hogy nem lett belőle fontos népi gyógynövény. Emberi fogyasztásra mindenesetre alkalmas, január végétől a hó alatt is nő és kiváló salátának és tuti egészségesebb mint bármilyen télen kapható gyümölcs vagy zöldség.

Erebran 2014.05.28. 10:59:58

A tyúkhúr ehető mivoltát senki nem vitatta/vitatja. Nem egy nagy kulináris élmény, de az étrend színesítésére tökéletesen megfelel.
Ennél többet várni ettől a növénytől, megfelelő számú és minőségű tudományos vizsgálat nélkül lehet, de ez már csak egyéni hit kérdése...

2014.11.12. 18:27:38

Biztosan sokkal jobb a tíz éves múltú szintetikus AThorBasztatin, csak mert szarpiszkáló úr úgy véli, gyanús a tyúkhúr a PARLAGFŰ MIATT!!!

És hát lehet hogy én vagyok egy irdatlan ordas faszfej, UGYANIS úgy tudom, hogy Szerdahelyi Antonius 1813-as Orvosi füvész könyvében (209. o) már szerepel a tyúkhúr mint vérhígító.

Az idézett gyógynövényes könyv is azt írja, hogy maga a természet ami meggyógyít, nem maguk a növények, úgyhogy a címadás erősen provokatív és ostoba.

Uridin 2014.11.13. 19:38:15

@Aser Tzuiko: Mi a baj az atorvasztatinnal?

A 200 éves könyv meg hogy jön ide?

gorillaso 2014.11.22. 09:32:52

A tyúkhúr egyértelműen lehet hasznos a húroló egészsége megőrzése tekintetében. Jó levegőn van, kapál...:). Mondjuk a dereka fájhat tőle meg van aki ott kap infarktust de hát nem vagyunk egyformák.

noirp 2014.11.23. 17:50:44

Nagyon gonosz vagyok, ezért még azt is mondom, h inkább a Köhler füveskönyvét vegye elő, abban hasznosan és jól lehet a képeket nézegetni, ahelyett, h okos hsz-okban leszarpiszkálózza a szerzőt. Na...befogom a számat.

noirp 2014.11.23. 17:53:55

@KT-X: A pozsgászsázsa se rossz ám (bár szerintem csíp), és azt magadnak növesztheted, mint primőrt, ha primőrre vágyol.

noirp 2014.11.23. 17:55:00

@KT-X: A pozsgászsázsa se rossz ám (bár szerintem csíp), és azt magadnak növesztheted, mint primőrt, ha primőrre vágyol.

Andráska8 2015.01.23. 15:13:58

Nyilván egy orvosnak konkurencia minden gyógynövény, sőt minden természetes táplálék, mert ha azt ennék az emberek, nem kéne orvoshoz fordulniuk.

fordulo_bogyo 2015.01.24. 03:21:05

@Andráska8: Magyarorszagon az orvos havi fizetesert dolgozik, fuggetlenul attol, hogy abban a honapban hany beteget lat el.

Hm?

Nem az lenne az erdeke, hogy kevesebb betege, tobb szabadideje legyen?

Kékavian 2015.11.27. 18:49:19

@kodpiszkalo: 2015 február közepén egy éjjeli kisebb agyérgörcs után bizony félve jelentem meg vizsgéálatokon a koleszterinszint is magas volt és a vérsejtátmérő is...azóta bár szedek vérnyomásscökkentőt de iszom a tyúkhúr teát és csökkent a vérnyomásom, illetve jól érzem magam..hogy legyen még ködös szúrkapiiszkálandó a TM meditáció val minden meditáció alatt kb 15+-20 hgmm rel csökken a vérnyomi normálisra...folyamatos gyakorlásával rendeződik..mégcsak tea se kell hozzá csak meditálni...de jó a tea is!

Jó ködszurkapiszkát.

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2015.11.27. 19:03:31

@Chagall:
örülök, hogy jobban van. Kár, hogy lehetetlen eldönteni, hogy a tyúkhúr vagy a gyógyszer használ - lehet, hogy utóbbinak is van némi szerepe a sikerben.

Kékavian 2015.11.29. 17:52:10

jaja a gyógyszart csökkenteni kellett mert vakaróztam tőlle sőt ezt a gyengébet is mert 2 hét után kiütéses lettem mint a rubeolás gyerek.... mig a gyógyteáknak nincs mellékhatása! Igaz lassabban hat de nincs mellékhatás...viszont képzeld a TM(trancendentális meditáció) napi 2x 20 perc és kb 15-20 hgmmrel alacsonyabbra megy le a 180-160 vérnyomás...szóval?
ja és ennek sincs mellékhatása hacsak a nyugalom vagy stresszoldás nem.

Persze vannak főldön és égen dolgok....

fordulo_bogyo 2015.11.30. 01:07:51

@Chagall: Amirol nem tudsz, az azert letezhet em...
"mig a gyógyteáknak nincs mellékhatása" - vobb ha tolem tudod: van nekik. Amelyiknek nincs, annak hatasa sincs.

Utazások 2018.07.26. 09:46:29

Utólag minden értelmet nyert. Köszönöm a furunkulust. :-)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása