megöldi a rákot, mégis hallgatnak róla

2014.11.15., Szerző: kodpiszkalo

brr.jpgA Blushwood szökőkút megöldi a rákot pár per alatt? Igyekszem elnyomni a bennem szunnyadó nyelvtannácit, de az alábbi szöveg láttán felébredt bennem a harcos nyelvőr. Ilyen helyesírási hibák mellett lehet-e egyáltalán hiteles egy szöveg? Lássuk, miről is van szó:

Megöldi a rákot ez a bogyó pár perc alatt – A gyógyszeripar mélyen hallgat róla

Ausztrál kutatók felfedeztek egy olyan gyümölcsöt, ami a rákos daganatok 75% -át megöli percek alatt állatkísérletekben. A hatás pár per alatt látható, de egyelőre csak állatokban

Az esőerdei gyümölcs neve : Fontainea picrosperma, azaz másnéven Blushwood szökőkút és az észak ausztráliai őshonos állatok fogyasztják. De a magjait soha nem eszik meg. Ez keltette fel a figyelmét a botanikusoknak. A tudósok megvizsgálták a magokat, és a ” QIMR Berghofer Medical Research Instituts ” segítségével kifejlesztették az EBC-46- ot. Az EBC – 46 -ot 300 állatba injektálták be, akik között volt macska, egér, ló és kutya is. Ezek az állatok egy 8 éves kutatás részei voltak, mind rákos beteg volt, de az EBC-46 kiölte belőlük, és a mai napig nem is tért vissza a betegség.

A legtöbb tudóst lenyűgözte, hogy ennyire gyorsan fejtette ki hatását a szer, és a közel 75%-os ráta is bizakodásra ad okot. A jóváhagyást a I. fázisú klinikai vizsgálatban már megadták, és most körülbelül 10-30 önkéntes emberen fogják tesztelni. Egy időben ezzel egy másik kutatócsoport a Bushwood fa élettani körülményeit vizsgálja, ugyanis mindössze alig találni már ebből a gyümölcsből, és a vizsgálat segít hogy sikeresen termeszthessék tovább.

A nyelvtani, stiláris kötözködés helyett a lényegre térek. Ha a növény nevére keresünk a PubMeden, nem sok mindent találunk. Akár úgy is tűnhet, hogy egy újabb olyan írással van dolgunk, amelynek kevés köze van a valósághoz. 

Ha azonban az EBC-46 jelzésű vegyület felől indulunk, érdekesebb dolgokat találhatunk. Ezt az anyagot valóban a Fontainea picrosperma nevű, a kutyatejfélék közé tartozó, Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetein honos növényből állították elő (amelyek a magyar neve nem szökőkút), és a kutatókat az a megfigyelés irányította, hogy a növény magjait az állatok nem eszik meg - ennek az oka az is lehet, hogy mérgező vagy erős hatású vegyületek találhatóak benne. Ezek után kutatva találták meg az ECB-46-ot, amely egy forbol-észter típusú, igen irritáló, mérgező vegyület. Az ilyen szerkezetű és hatású anyagok jellemzőek a növénycsaládra, ezért a kutyatejféléket a népi gyógyászat általában mérgező, bőrgyulladást okozó növénynek tartja. A forbol-észterek iránti érdeklődés akkor élénkült meg, amikor a vegyületcsoport egyik tagját, a reziniferatoxint hatásosnak találták az ún. vanilloidreceptorokon, és erre alapozva egy, a jelenlegiektől teljesen eltérő módon ható gyulladáscsökkentő hatóanyagtípus fejlesztésébe kezdtek (ezek a kutatások még nem hoztak teljes áttörést).

A kutyatejélék tejnedve azonban már a gyakorlatban is hasznosított vegyületek felfedezéséhez is elvezetett. Az ingenol-mebutát nevű vegyületet, amelyet nemrég az EU-ban és az USÁ-ban is gyógyszerként engedélyeztek, elsőként a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának kutatói, Hohmann Judit és munkatársai mutatták ki és állították elő a vézna kutyatej (Euphorbia peplus) nevű növényből. Ma ez a gyógyszerhatóanyag egyes bőrrákot megelőző bőrelváltozások kezelésének egyik fontos szere. Hatalmas előnye, hogy 2-3 napos, egyszerű, fájdalommentes (a krémet kell az érintett területre kenni) kezeléssel megúszható a műtéti beavatkozás. Az ingenol-mebutát a kutyatejekre jellemző módon mérgező, irritáló anyag, de megfelelő adagolás és cél esetén mégis hasznos gyógyszerré válhatott.

De vissza az EBC-46-hoz. Ez az anyag (más, hasonló szerkezetekkel együtt) a proteinkináz C enzimre hat, és ez a hatás felveti a lehetőségét annak, hogy rákellenes szerként hasznosítsák - majd valamikor, ha daganatellenes hatását nem csak lombikban és állatokon, hanem emberen is igazolják. Jelenleg ott tartunk, hogy a vegyülettel kapcsolatban megjelent néhány ígéretes eredmény, amelyek arra jók, hogy ösztönözzék annak a soklépéses vizsgálatsorozatnak az elvégzését, amelynek a vége akár embereken történő kipróbálás is lehet. A gyógyszeripar meg mélyen hallgat (ha ugyan hallgat, mert az EBC-46-ról szóló cikk egyik szerzője történetesen egy gyógyszerkutató cég alkalmazottja), de ez nem az elhallgatás, hanem a várakozás csöndje. A háttér ismeretében talán érthető a kettő közötti különbség.

Kép forrása: www.inquisitr.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel, és szavazz a ködpiszkálóra a goldenblogon a Tech+Tud kategórián belül!

 

Címkék: rák gyógynövény

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kodpiszkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr76899865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.11.17. 08:01:04

Korrekt írás, érthető és érdekes, mint mindig. Természetesen a gyógyszeripar általi elhallgatásról már én is értesültem, kb. 7-8 ismerős már megörvendeztetett a hírrel. A meglepő, hogy még csak nem is a leghülyébb, legsötétebb emberek osztják, de ezek a "megtalálták a rák gyógyszerét, de..." hírek mindig nagyon népszerűek. Nem lennék meglepve, ha már megjelent volna Tali Antal vagy valami hasonló, fodrászból avanzsált mindent-gyógyító sámán-guru honlapján is, a Kína-tanulmány és B17 vitamin cikk mellett.

Az a vicces az egészben, hogy rövid keresgélés után azért találni cikkeket a kutatásról, ami nem is különösebben friss, tehát szó nincs elhallgatásról, de hát tudomásul kell venni: 100 emberből kb. 100 nem hajlandó utánanézni semminek, készpénznek vesz bármilyen blődséget. (A kedvencem a szakmaiságáról elhíresült kozmikus oldalán a Kína tanulmányt röviden ismertető és a könyvet ajánló cikk. A bevezető szerint a 80-as években 880 millió(sic!) embert vizsgáltak meg Kínában - alig kevesebbet, mint a teljes akkori népesség... Az is figyelemre méltó, hogy a bevezető szerint "Az 1970-es években Kína miniszterelnöke, Csou En Laj rákos lett." Kár, hogy Csou En Laj nevű miniszterelnöke, de még egyéb pártvezetője- vagy kormánytagja sem volt Kínának - legalábbis a Wiki szerint. )

Elkezdtem keresgélni én is a cikk nyomán, de így már nem kell fáradni vele, köszi. Mindenesetre munka nélkül nem maradtok, mert kering egy hír valami horvát emberről is, aki mézes vízzel kúrálta ki magát a rákból.

j.norbert 2014.11.17. 16:13:54

@Brother Love:
"Kár, hogy Csou En Laj nevű miniszterelnöke, de még egyéb pártvezetője- vagy kormánytagja sem volt Kínának - legalábbis a Wiki szerint. )"

Csou En-laj 1949 és 76 között volt miniszterelnök (hu.wikipedia.org/wiki/Csou_En-laj), persze ettől még nem lett szakmai az oldal: www.nyitottszemmel.hu/cikk/eletmod/befolyasolhatjuk-e-a-rakbetegseg-kialakulasat/305)

2014.11.17. 21:16:59

@j.norbert: Köszi, ez elkerülte a figyelmem! Ezzel együtt a 880 millió ember vizsgálata még így is szép. Sokat dolgozhattak szegény Csou-En-laj miatt...

to:rppapa 2014.12.21. 00:40:18

Akinek fogalma sincs, hogy Csu Enlaj (angolosan Zhou Enlai) több mint 25 évig volt a Kinai Népköztársaság miniszterelnöke, az jobb, ha nem szól hozzá semmihez.

Gabyszappan 2014.12.30. 01:30:58

@to:rppapa:
Ugyan, ne legyél már ennyire szigorú.

Gabyszappan 2014.12.30. 01:32:40

Nem mindenki lehet olyan öreg, hogy kapásból emlékezzen rá.

Gabyszappan 2014.12.31. 14:27:15

Kedves Hozzászólók!
Kedves Blogüzemeltető Szerzők!
Azt hiszem mindannyian köszönettel tartozunk azért az éberségért és sok-sok munkáért, amit ezekbe a figyelmfelhívó cikkekbe elsősorban °°kodpiszkalo°°, de °°j.norbert°°, °°pharma-girl°°, °°Hajdu Zsanett°° és °°Boros Klára°° is belefektet!!
Az elég világosan kiderül eddigi írásaikból, hogy ök mihez értenek. Az a tudás, amit ezen a téren felmutatnak nekünk az nem semmi. Szeritem ezt illene mindannyiunknak értékelni!
Természetesen léteznek az ő általuk megjelenített szaktudás mellett ill. azon kívül egyéb szempontok is, amik megjelen(-het-)nek és érvényesül(-het-)nek amikor arról döntök, hogy egy adott terméket megvásárolok-e vagy sem.
De a szándék nemes, a cikkek jók és segítenek dönteni.
Nekem ennyi elég.
Köszönöm!
B.Ú.É.K. ! ! !

susztertangó 2015.01.29. 19:12:40

Basszus! Hát nem a SZÚRSZOP gyógyítja meg?!

Ajtony 2017.07.05. 08:24:15

@to:rppapa: szerintem VV Mici és VV Naccsávó cirkuszához nyugodtan hozzászólhat - az biztos megvan a Wikin :)

Szerzők

csupor-dezso-100x150.jpg

Dr. Csupor Dezső 
(kodpiszkalo)
gyógyszerész, 
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

jeszenoi-norbert-100x150.jpg

Dr. Jeszenői Norbert 
(j.norbert)
gyógyszerész

gyapai-orban-orsolya-100x150.jpg

Dr. Orbán-Gyapai Orsolya
(pharma-girl)
gyógyszerész

hajdu-zsanett-100x150.jpg

Dr. Hajdu Zsanett
biológus

boros-klara-100x150.jpg

Boros Klára
vegyész, doktorandusz

barbi.jpg

Dr. Tóth Barbara
(JéBarbi)
gyógyszerész

913_csapibence_120119_015.jpg

Dr. Csapi Bence
gyógyszerész

no-pic.jpgDr. Ványolós Attila
(pharmythographer)
gyógyszerész

Díjaink

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

21no_logo.png

A 21 NŐ AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT alapítvány prominens szakembereinek Védjegye tanúsítja a Ködpiszkáló blog szakmai hitelességét és társadalmi hasznosságát.

Nekem szól! Egészségértés díj, egészségügyi szakember kategória 2. hely

Kutatók a Neten - közönségszavazás 2. hely

Goldenblog 2014. Tech+Tud kategória, közönségszavazás 2. hely

Nemzeti Kiválóság Program blogverseny, 1. hely

Goldenblog 2013. Biznisz kategória, közönségszavazás 9. hely

Goldenblog 2012. Szakértői kategória, közönségszavazás 5. hely

Utolsó kommentek

Ködpszkáló a Facebookon

DESIGN

Az oldal sablonját dr. Horváth Róbert készítette.

süti beállítások módosítása